Å isolere loftet kan føre til både bedre inneklima og lavere utgifter til oppvarming. Skal man bygge om et råloft til oppholdsrom, vil det ofte lønne seg å etterisolere som en del av samme prosjekt. I denne artikkelen ser vi nærmere på hva det koster å isolere loft. Du kan også lese om hvordan man finner rett fagfolk til jobben, hvor lang tid det tar å gjennomføre et slikt prosjekt og hva slags isoleringsmaterialer som egner seg best. I tillegg får du informasjon om finansiering og relevante støtteordninger.
Hva det koster å isolere et loft vil variere fra prosjekt til prosjekt. Det er derfor vanskelig å gjøre et presist estimat uten å få fagfolk på befaring. Man kan likevel få et visst inntrykk av å se på gjennomsnittsprisen for slike prosjekter. Ifølge prisdata fra markedsplassen Byggstart.no, koster det i gjennomsnitt ca. 180.000 kroner å isolere loftet på en enebolig.
Det er en rekke faktorer som påvirker prisen når man skal isolere et loft. Under finner du oversikt over de mest avgjørende prisdriverne:
Å isolere loftet trenger ikke være et omfattende prosjekt. Ettersom mange norske boligeiere har behov for å få utført denne typen arbeid, er det mange håndverksbedrifter som har høy kompetanse på feltet. Dette gjør det relativt ukomplisert å finne en aktør med relevant erfaring. Arbeidet kan dessuten utføres uten behov for prosjektering. Man bør uansett sørge for å hente inn tilbud fra flere aktuelle tømrere, slik at man sikrer seg en konkurransedyktig pris.
Dersom isoleringen inngår som en del av et større prosjekt, er totalentreprise et populært alternativ. Det vil si at én entreprenør står ansvarlig for alt utførende arbeid. Totalentreprenøren vil utføre deler av arbeidet selv, og henter inn nødvendige underentreprenører på de resterende fagfeltene.
Selv om man bør forsøke å oppnå en konkurransedyktig pris i anbudsprosessen, er det viktig å prioritere kvalitet. Man ønsker håndverksbedrifter som er spesialister på isolering av loft, med gode referanser, og som har vist at de kan utføre isolasjonsprodukter kostnadseffektivt. For å gjøre det enklere å komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører, velger stadig flere byggherrer å benytte markedsplassen Byggstart.no. Ved å legge ut prosjektet sitt på byggstart.no vil man motta uforpliktende pristilbud fra flere egnede aktører.
Det behøver ikke ta lang tid å isolere loftet. Normalt vil et slikt prosjekt ta rundt 2-3 uker. Dette estimatet gjelder for gjennomsnittlige norske eneboliger. I noen tilfeller kan prosjektet også gå fortere. Faktorer som påvirker tidsbruken er blant annet loftets utforming, hva slags isolasjonsmateriale man velger, og hvorvidt det foreligger skader som må opprettes. På loft som består av vinkler som gjør det vanskelig å komme til, kan man forvente en noe lengre tidsbruk. Det samme gjelder hvis man må skjære til materialene slik at de passer med strukturen. Dette tar noe lenger tid enn når man jobber med store, jevne flater.
Noen isolasjonsmaterialer er enklere å jobbe med enn andre. Blåseisolasjon er vanligvis den raskeste fremgangsmåten. Det er imidlertid flere faktorer man prioritere fremfor tidsbruk. Eksempler er isolasjonsevne, pris og hvor miljøvennlig materialene er.
Når man skal etterisolere, er det viktig å undersøke om det finnes fukt i den eksisterende isolasjonen. Fukt skyldes ofte kondens som oppstår når varm luft fra underetasjen møter den kaldere luften på loftet. Dampsperre og tilstrekkelig ventilasjon er til for å hindre dette. Har man fukt i isolasjonen er det mulig at dampsperren har hull, eller at den har blitt lagt feil (f.eks. for dypt inne i isolasjonen). Det kan også hende at loftet ikke er godt nok ventilert. Slike problemer må utbedres før man kan legge ny isolasjon. Denne typen utbedringer kan føre til at prosjektet blir både dyrere og mer tidkrevende.
I tillegg til selve arbeidet med å legge isolering, må man også beregne tid til planlegging. På et slikt prosjekt er det blant annet nødvendig å få gjennomført befaring av loftet, hente inn pristilbud fra håndverksbedrifter, og få oversikt over økonomi og finansiering. Man bør også sette av tid til å velge riktig isolasjonsmateriale, og vurdere om man skal ta andre grep som kan gjøre boligen mer energieffektiv. Sistnevnte kan blant annet gjelde bytte av oppvarming, ventilasjon og isolering av andre deler av huset.
Det finnes flere forskjellige produkter man kan bruke til å isolere loftet. De varierer bl.a. I pris, isoleringsevne, miljøvennlighet og hvor enkle de er å jobbe med. Under finner du en oversikt over isolasjonsmaterialer som er vanlig å bruke når man skal etterisolere loftet:
Dette er et meget populært alternativ for norske bolighus. Mineralull lages av stein, glass eller sand. Ullen er laget slik at den inneholder mye luft, og det er denne luften som virker isolerende. Denne formen for isolasjon leveres som store ruller som skjæres til etter behov på byggeplassen. Fordelene med mineralull er lav pris, god brannsikkerhet og at materialet er enkelt å jobbe med for håndverkerne.
Sprayskum er en masse som sprutes inn der man behøver isolasjon. Massen utvider seg og fyller tomrommet slik at det blir tett. Det finnes to forskjellige typer sprayskum: skumspray med åpen celle, og skumspray med lukket celle. Fordelen med åpen celle er lavere pris. Denne denne metoden gir imidlertid ingen dampsperre. Lukket celle er dyrere, men gir bedre isolasjon mot både luft og vann. Vær obs på at en så tett isolasjonstype som dette gjør det desto viktigere med god ventilasjon slik at man unngår kondens. Sprayskum anses som det beste alternativet for loft som skal fungere som oppholdsrom. Det skyldes at dette materialet holder bedre på varmen enn de andre alternativene. Dette bidrar til en mer behagelig innetemperatur. Sprayskum er en av de dyrere isolasjonsmaterialene som brukes i utstrakt grad på norske bolighus.
Cellulose lages av resirkulert papirmasse som tilsettes mineralske salter for å gjøre materialet brannsikkert. Cellulose er et relativt tungt isolasjonsmateriale. Dette gjør at det også virker lydisolerende. I tillegg er cellulose i stand til å absorbere og transportere vekk fukt. Dette forhindrer dannelse av kondens. Faktisk kan man slippe å legge en dampsperre hvis man isolerer med cellulose. Materialet er et svært miljøvennlig alternativ.
Dette er ikke et materiale, men en metode man kan benytte når man skal legge isolasjon. Blåseisolasjon går ut på at små kuler med isolasjonsmateriale blåses inn mellom bjelkelagene i vegger og tak. Materialene som brukes kan lages av mineralull, glassfiber eller cellulose. Denne metoden garanterer at isolasjonen trenger inn i alle deler av veggen, noe som kan være en utfordring ved bruk av materialer som leveres i store stykker (f.eks mineralull). Denne fremgangsmåten krever at håndverkerne bruker en egen blåsemaskin. Dette kan skyve prisen litt oppover. Det er imidlertid en effektiv måte å installere isolasjonen, noe som betyr færre arbeidstimer. Blåseisolasjon kan også brukes til å etterfylle eksisterende isolasjon. Det gjør at dette er et praktisk alternativ for etterisolering av loftet.
Uavhengig av materiale og fremgangsmåte er det viktig å undersøke om det foreligger fuktskader eller andre problemer med isolasjonen før man går i gang med et slikt prosjekt.
Å isolere loftet kan være en meget god investering. Særlig på eldre hus kan man spare mye penger ved å redusere varmetap på loftet. Hus som ble bygget for 30-50 år er tegnet med utgangspunkt i langt lavere krav enn det som stilles til dagens boliger. Det er derfor tatt lite hensyn til å redusere varmeutslipp og strømpriser. Loftene på slike hus er åpne slik at man får god ventilasjon og unngår kondensering. Dette er praktisk med tanke på å forebygge fuktskader, men er ikke energieffektivt. Man opplever nemlig stort varmetap ved at varm luft fra etasjene under forsvinner opp i den kalde lufta på loftet. God isolasjon mellom loftet og resten av huset, og mellom loftet og utsiden, kan bøte på dette problemet. Dermed kan man redusere varmetapet og spare store summer på sikt.
Dette gjelder i enda større grad dersom man isolerer loftet i kombinasjon med andre tiltak som gjør huset mer energieffektivt. Isolering av loftet krever et relativt lavt budsjett sammenlignet med mange andre byggeprosjekter. Det gjør at man kan tjene inn alle utgiftene i form av lavere strømutgifter på ganske få år. For å finansiere en slik investering, finnes en rekke gunstige alternativer.
Enova er et statsforetak som blant annet gir støtte til byggeprosjekter som vil gjøre boligen mer energieffektiv. Blant annet kan man få støtte til å installere alternative varmekilder, slik som vannbåren varme, solfanger og biokjel.
Man kan imidlertid ikke få tilskudd dersom prosjektet utelukkende går ut på å etterisolere loftet. Det skyldes at Enovas støtteordning skal bidra til å øke etterspørselen etter mindre etablerte energitiltak. Målet er å gjøre disse tiltakene mer utbredte, og at etterspørselen skal senke prisen på slike løsninger.
Dersom isolering av loft inngår som en del av et større prosjekt, kan det imidlertid være mulig å motta støtte. Dette gjelder særlig for boliger som er bygget på 80-tallet eller tidligere. Da kan man søke om tilskudd til å gjennomføre prosjekter som oppgraderer bygningskroppen til dagens standard. For eksempel gjelder dette å etterisolere hele huset, altså både kledning, tak, og vinduer. Dette kan være gunstig ettersom det er begrenset hvor mye man kan spare på å isolere loftet hvis det forekommer store varmetap i resten av boligen.
Gjør smarte boligvalg