Å innrede loftet kan være en praktisk og kostnadseffektiv måte å utvide boligen på. Det kan også være et byggeprosjekt av stort omfang. I denne artikkelen tar vi for oss ting man må ta hensyn til om man vurderer å innrede loftet. Vi skal se på priser, hvordan man organiserer prosjektet, hva slags forberedelser man bør prioritere, og hvilke regler man må overholde. I tillegg vil vi også ta for oss innkjøp av byggevarer og hva slags finansieringsmuligheter som finnes.
Hva det koster å innrede et loft, vil variere fra prosjekt til prosjekt. Noe sikkert går det ikke an å si uten å få gjennomført en befaring. Skal man kun innrede et allerede isolert loft i en enebolig, kan prosjektet sammenlignes med en vanlig oppussingsjobb. Skal man derimot innrede et helt loft i en bygård der det i dag er råloft, blir prosjektet betydelig dyrere per kvadratmeter, gjerne opp mot 40.000 kr per kvm. Det er mange faktorer som kan påvirke prisen, inkludert
Avhengig av hvor omfattende prosjektet er, finnes det flere måter å organisere prosjektet. I tilfeller der loftet allerede er tilpasset som oppholdsrom, kan man gjøre mye selv. Dette inkluderer indre arbeider som isolasjon, maling, og legging av gulvbelegg. Er det snakk om å innrede et loft som i utgangspunktet ikke var bygget som oppholdsrom, har man i de fleste tilfeller behov for faglært hjelp. Da har man to muligheter:
Her er det verdt å merke at ved hovedentreprise vil entreprenøren også ta seg av selve organiseringen. Det vil si all koordinering og samordning av de forskjellige arbeidsoppgavene og fagområdene. Entreprenøren kan leie inn nødvendig ekspertise fra underleverandører der det behøves. Innkjøp av materialer inngår også i kontrakten. De fleste byggherrer velger hovedentreprise for innredning av loft.
Når man skal finne en entreprenør til å innrede loftet er det mange hensyn man må ta. Man må forsikre seg om at entreprenøren har alle nødvendige godkjenninger for denne typen arbeid. Man bør også være på utkikk etter gode referanser, solid økonomi og tilstrekkelig kapasitet til å prioritere jobben. Dersom du er på utkikk etter entreprenør, kan du legge ut prosjektet på markedsplassen Byggstart.no.
Det er viktig å gjøre grundige forberedelser før man setter i gang med å innrede loftet. Det kan være lurt å snakke med en arkitekt på et tidlig tidspunkt. På den måten kan man få gode innspill for hva slags løsninger som kan gjennomføres på det aktuelle loftet. Her er det viktig å huske på vinduer, lys, trappeløsninger, og brannvern. En arkitekt har også oversikt over relevante regler for loftsutbygging, og kan tegne og søke kommunen for deg om det er behov for dette.
Med tegningene på plass er neste steg å hente inn tilbud fra entreprenører. Jo mer detaljerte og grundige tegninger og beskrivelse man har, desto mer presise prisoverslag kan man få fra entreprenørbedriftene. Husk å hente inn flere anbud som kan sammenlignes. Her skal ikke bare pris, men også kvalitet og helhetsinntrykket man får av bedriften veie tungt.
For å innrede et loft, må man belage seg på betydelige utgifter til materialer. For denne typen prosjekter, vil materialkostnadene gjerne utgjøre brorparten av budsjettet. I tillegg til byggevarer, kommer utgifter knyttet til fliser, gulv, trapp og dører. Dette gjelder i ennå større grad der man ønsker å innrede kjøkken og bad. Begge deler kan medføre store materialkostnader, avhengig av hva slags standard som er ønskelig.
Hvordan man kjøper inn materialer, avhenger av hva slags type innredning av loftet man gjennomfører. Innkjøp av innredning kan man gjøre selv, slik at man har full kontroll over alle valg som tas. Imidlertid kan det være en god del å tjene på å la håndverkerne selv stå for innkjøp av byggevarer som gipsplater, isolasjon, trelast, og lignende. Det er lite å tjene på å gjøre dette selv. Det er viktig å bestille i god tid, grunnet lang leveringstid. For personer uten fagbakgrunn kan det være vanskelig å anslå hvor mye som trengs av hvert produkt, og hvilke produkter som passer best sammen. Skal man engasjere fagfolk, er det lurt å la dem stå for innkjøp av materialer. En entreprenørbedrift har som regel tilgang på rabatter som ikke er tilgjengelige for privatpersoner. Årsaken er at en profesjonell aktør ofte kjøper store mengder av enkelte produkter. Dette vil gi utslag i redusert pris. Huseiere vil sjeldent kjøpe varer i tilstrekkelig volum for å få samme type rabatt som entreprenørbedrifter.
Enkelte håndverkere vil stille krav til produktkvalitet før de sier seg villige til å gi garanti for arbeidet de utfører. Dette gjelder ofte elektrikere og rørleggere. Her er det lurt å lytte til fagpersonenes anbefalinger.
Å innrede loftet er en type prosjekt som kan ha vidt forskjellige budsjettrammer. Det er store prisforskjeller mellom å pusse opp eksisterende loftsstue i en enebolig, og å bygge en komplett leilighet i en bygård. Derfor er det forskjellig krav til finansiering, avhengig av hva slags budsjett man opererer med. Det er uansett mye å tjene på å få finansiering på plass så tidlig som mulig i planleggingen. Man bør aldri gjøre forpliktelser av noe slag før man vet at man har tilstrekkelige midler. Avhengig av omfang og budsjett, ser vi at mange byggherrer som skal innrede loftet velger mellom disse formene for finansiering:
For å innrede loftet finnes det regler som det er viktig å sette seg inn i. Det er mange tiltak som kan utløse søknadsplikt, og man trenger som regel en fagperson til å søke for seg. Typiske tiltak som utløser søknadsplikt i forbindelse med loftsutbygging, er:
For bruksendring kan man som huseier søke kommunen selv. For andre typer søknad må en fagperson stå som søker. Merk også at bygging av ny boenhet, innebærer en mer omfattende søknadsprosess og andre krav enn innlemming av loftsareal i underliggende leilighet eller resterende hus.
Når det gjelder byggetekniske krav, er de forskjellige avhengig av hvorvidt loftet skal innredes i et hus som er bygget før eller etter 2011. Er det et eldre hus, er påkrevet takhøyde 2 meter. For nyere bygninger er tilsvarende krav 2,40 meter. For alle loft foreligger også krav om rømningsveier, lys, vinduer og ventilasjon. Bygger man en selvstendig boenhet, må man også sørge for at den har eget kjøkken, bad, inngang og parkeringsplass. Den må også oppfylle branntekniske krav slik at den utgjør egen branncelle i bygningen, og som gjerne er betydelig fordyrende.
Gjør smarte boligvalg