Vil du vite mer om innbruddsalarm? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om de ulike formene for innbruddsalarm som finnes på markedet og hva du må regne med å betale for disse. Vi hjelper deg også med å tenke gjennom om alarm er noe din bolig kan trenge og hva det kan være lurt å huske på før og etter installasjon. Følg våre råd, og unngå de vanligste feilene.
Er du klar for å installere alarm og ønsker å få tilbud fra alarmselskaper? Da kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du kontaktet av opptil tre alarmselskaper med deres beste tilbud.
Boligen man bor i, er viktig for de aller fleste. Det er et sted der man oppbevarer ting av såvel økonomisk som personlig verdi. Og det er stedet man søker for å føle trygghet og tilhørighet. Mange føler derfor et behov for å beskytte dette. Vel vitende om at et innbrudd, i løpet av minutter kan røve vekk både hygge og verdigjenstander, har en god del av oss, rundt 20 prosent, valgt å installere innbruddsalarm.
En innbruddsalarm er i sin enkleste form et anlegg der en eller flere sensorer registrerer når dører eller vinduer åpnes eller knuses. Sensorene sender informasjonen til en sentralenhet som slår alarm til omverdenen via internett eller via mobilnettet. Alarmen kan gå til deg som huseier i form av en SMS eller et pushvarsel på mobilen, eller den kan gå til en alarmsentral drevet av et alarmselskap.
Innbruddsalarmen kan også ha en rekke andre komponenter. Når alarmen bare overvåker vinduer og ytterdører, kalles dette skallsikring, men man kan også legge til sensorer som reagerer på bevegelser inne i huset. En innbruddsalarm med kamera kan gi deg direktesendte bilder av hva som foregår i boligen din når du ikke er hjemme. Og med en tale- og lytteenhet kan man lytte til det som foregår og snakke direkte til personer i huset.
De fleste innbruddsalarmer varsler dessuten innbrudd med sirene og lys, noe som både er egnet til å stresse eventuelle inntrengere og til å varsle naboene om det som foregår.
I dag er det vanlig å ha brann- og innbruddsalarm integrert i samme anlegg. Det vil si at røykvarsling, skallsikring og bevegelsessensorer samordnes av en felles sentralenhet. Også andre typer varsling kan kobles på, som skadedyrvarsling, lekkasjevarsling og gassalarm. I tillegg er det blitt vanlig å bruke alarmen til å styre smarhjemfunksjoner, for eksempel elektronisk dørlås.
Ønsker du tilbud på boligalarm? Bli kontaktet av opptil 3 alarmselskaper her.
Et stort antall komponenter og funksjoner gjør at variasjonsmulighetene er mange når en innbruddsalarm skal settes sammen.
Alarmen kan blant annet ha komponenter og funksjoner som:
Magnetkontakter: Kontakter som merker om et vindu eller en dør blir åpnet.
Sjokksensorer: Sensorer som limes på vinduet, og merker når det blir knust.
Akustiske glassbruddsensorer: Sensorer som fanger opp lyden av glass som knuses.
Infrarøde sensorer: Sensorer som fanger opp bevegelser selv i mørke rom.
Kamerasensorer: Sensorer som fanger opp og filmer bevegelser i et rom.
Tale- og lytteenhet: Enhet som gjør at man kan snakke med og lytte til personer i et rom.
Sirene: Enhet som jager tyver og påkaller oppmerksomhet med en høy, inntrengende uling.
Alarmskilt og -oblater: Skilt og klistremerker som settes opp utenfor huset for å fortelle at alarm er installert.
I tillegg kan en innbruddsalarm være koblet på ulike funksjoner som brannvarsling, lekkasjesensor og elektronisk dørlås med kode. Et hovedskille innen innbruddsalarmer går mellom alarm uten abonnement og alarm med abonnement.
En alarm uten abonnement er en billig løsning du som huseier kjøper og drifter selv. Det finnes en rekke alarmpakker å få kjøpt, fra de helt enkle med bare et par sensorer, og opp til større anlegg som har en rekke ulike sensorer og funksjoner, inkludert kameraovervåking. Det er også fullt mulig å kjøpe komponenter enkeltvis slik at man får akkurat det anlegget man ønsker seg.
Boligalarmer uten abonnement kan stilles inn slik at de varsler til en eller flere mobiltelefoner. Går alarmen sendes denne som sms eller pushvarsel. Når man som huseier får et slikt varsel, kan man så undersøke nærmere. Er man bortreist, kan man for eksempel gå inn via alarmappen og se på overvåkingsbilder fra huset. Eller man kan ha alliert seg med naboer som sjekker hva som har skjedd.
Alarm med abonnement er en alarm man ikke kjøper selv. I stedet leveres alarmanlegget og oppfølgingen av det som en tjeneste fra et alarmselskap. Tjenesten betales med en månedlig avgift. For denne prisen får man et alarmsystem som er koblet til alarmselskapets systemer. Via tilkoblingen kan selskapet hele tiden sjekke at alarmen fungerer, og gir sensorene utslag, går meldingen til en døgnåpen alarmsentral med erfarne operatører. Operatørene undersøker da hva som har utløst alarmen, og kan om nødvendig varsle politi eller brannvesen, eller sende en vekter til boligen din for å ordne opp i situasjonen.
Det beste med alarm uten abonnement er at det er rimeligere i lengden. Utgiften er stort sett bare kjøp av anlegg. Deretter koster alarmen noen hundre kroner i året i form av et mobilabonnement.
Ulempen ved alarm uten abonnement er at man selv får ansvaret for vedlikehold og når alarmer skal følges opp. Det krever blant annet at man har gode rutiner for å teste at alarmen til enhver tid fungerer, og for å være tilgjengelig på mobil i tilfelle alarmen går. Man må også ha tenkt ut måter å få sjekket boligen på hvis man da er bortreist. Det holder sjelden å ringe politiet som ikke kan prioritere å sende mannskaper til et sted kun på mistanke om innbrudd.
Det er i slike tilfeller alarm med abonnement har sin styrke. Alarmselskapet har som regel vektere som kan rykke ut til boligen. Før de sender vektere, kan operatørene på sentralen også sjekke boligen og også snakke til potensielle inntrengere via en tale- og lytteenhet.
Ulempen med abonnement er prisen. Den månedlige utbetalingen blir fort til mange penger når den får løpe over år.
Hva det koster å ha innbruddsalarm kan avhenge av en rekke faktorer, blant annet:
Som hovedregel krever større hus større anlegg enn mindre hus. Hvor komplekst anlegget skal være, kommer an på hvilken sikring du har behov for, og hvilke tilleggsfunksjoner du ønsker. Greier du deg med skallsikring, kan dette være billigere enn et anlegg som også ser etter bevegelser inne i huset. Ønsker du å kunne styre for eksempel panelovnen i stua via alarmappen, er dette en funksjon som fort kan koste ekstra.
Levetiden på anlegget spiller også inn. Kjøper du anlegget selv, vil innkjøpskostnaden per år bli lavere for et anlegg som kan skrives ned over mange år framfor ett som varer i bare noen få. Den virkelig store forskjellen kommer imidlertid i valget mellom abonnement eller ikke.
Tester tyder på at abonnement for et vanlig rekkehus kan ligge på opp mot 500 kr i måneden. I løpet av 5 år blir det en utgift på 30.000 kr. Til sammenligning kan man kjøpe et anlegg man drifter selv i samme periode til en tredel av prisen, og kanskje enda mindre. Men da altså uten de tjenestene som ligger bakt inn i et alarmabonnement.
Ønsker du tilbud på boligalarm? Bli kontaktet av opptil 3 alarmselskaper her.
Hva alarm med abonnement koster er ikke helt enkelt å få oversikt over ettersom norske alarmselskaper tradisjonelt har vært tilbakeholdne med å oppgi standardpriser. Mye tyder imidlertid på at de to store tilbyderne Sector Alarm og Verisure ikke ligger så langt fra hverandre i pris og at de heller ikke er de billigste. Begge er imidlertid kjent for å ha god kvalitet på alarmproduktene sine og tilfredse kunder.
En ny utfordrer, Homely, kom på markedet i 2019. Homely skiller seg fra Verisure og Sector Alarm ved å ha en fast, forhåndsannonsert pris på sitt alarmabonnement, en pris som synes å ligge godt under tungvekternes. Spesielt for Homely er også at vekterutrykning er skilt ut som en separat tjeneste som man kan velge bort hvis man ikke ønsker den, og at alarmene er å få kjøpt i pakker til faste priser.
En annen rimelig aktør er Norgesalarmen, som i utgangspunktet selger alarmpakker uten abonnement, men der tilkobling til alarmsentral kan legges til for en pris som ligger på omtrent samme nivå som Homely.
Nordmenn har tradisjonelt klart seg uten innbruddsalarm. De har i stedet stolt på mer tradisjonelle metoder og triks for å unngå ubudne gjester. Noen av disse er fortsatt effektive og stadig i bruk, som å
Samtidig har det skjedd en utvikling som gjør at stadig flere skaffer alarm. Elementer i denne utviklingen kan blant annet være:
Hva slags alarm som må til for å oppnå effektene over, er et noe åpent spørsmål. For noen er det et poeng at alarmen de installerer er koblet til et alarmselskap med den tryggheten dette gir. Andre synes det holder med et anlegg de selv har koblet opp og passer på.
Til syvende og sist blir spørsmålet om alarm eller ikke en individuell sak. Hver og en må tenke gjennom hvilken nytte han eller hun vil ha av en alarm og holde denne nytten opp mot hva de samlede utgiftene ligger an til å bli. Nyttige spørsmål i denne vurderingen kan være:
Ønsker du tilbud på boligalarm? Bli kontaktet av opptil 3 alarmselskaper her.
Hvis du har bestemt deg for å kjøpe en innbruddsalarm, er det en rekke ting du kan gjøre for å sikre både at du får den alarmen du trenger og at du ikke må betale mer for den enn nødvendig.
Et første viktig råd er å aldri ta til takke med det første og beste tilbudet noen gir deg. De ulike selskapene har som regel en del å gi i kampen om deg som kunde. Sørg derfor for å hente inn tilbud fra flere aktører, og vær nøye med å sammenligne tilbudene. Sjekk ikke bare pris, men også hvilke tjenester og hvilket utstyr som ligger inne og hva som skjer hvis du vil si opp avtalen. Ifølge Forbrukerrådet har en del blitt møtt med store gebyrer ved oppsigelse, og det er noe du bør unngå.
Sjekk også om du kan spare penger ved å koble opp anlegget selv. De fleste anlegg er i dag trådløse slik at det ikke er nødvendig å trekke ledninger. Det holder å skru opp de ulike delene og koble hovedenheten til mobil- og internett.
Sjekk også at utstyret du får er FG-godkjent. FG er den norske forsikringsbransjens felles sertifiseringsordning, og uten denne godkjenningen på utstyret får du ikke den reduksjonen i forsikringspremie du eller ville fått.
Husk til slutt at du i mange tilfeller kan ombestemme deg hvis du har fått en boligalarm du ikke er fornøyd med. Angrerettloven gir deg 14 dagers vilkårsløs angrerett.
Gjør smarte boligvalg