Vil du vite mer om å installere husalarm? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om husalarmer, inkludert hvilke ulike typer husalarmer som finnes, priser, hvorvidt du bør ha alarm med eller uten abonnement, og mye mer. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Er du klar for å installere alarm og ønsker å få tilbud fra alarmselskaper? Da kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du kontaktet av opptil tre alarmselskaper med deres beste tilbud.
Ny teknologi har gjort det mulig å installere avanserte husalarmer i vanlige boliger. Nå er det ikke lenger bare innbrudd som registreres. Man kan også oppdage brann og gass- og vannlekkasjer med relativt enkle alarmsystem. I tillegg kan man installere smarte løsninger som kan gjøre hverdagen enklere for boligeiere. Det finnes flere ulike typer alarmer på markedet, og kan det kan være vanskelig å vite hvilken som er den beste for akkurat din bolig. Før man bestemmer seg for en husalarm bør man derfor gjøre litt forarbeid. Vil man ha en med eller uten abonnement? Trenger man virkelig videoovervåkning?
Stadig flere nordmenn velger å installere en husalarm i boligen sin. Enkelt forklart er en husalarm en installasjon som kan varsle eier og/eller alarmsentral dersom det oppstår en uønsket situasjon i boligen. Tidligere var det gjerne frykt for innbrudd som motiverte nordmenn til å installere en alarm, men med ny og mer tilgjengelig teknologi har husalarmene blitt mer avansert. I dag er det mulig å overvåke flere ulike elementer i huset.
Det finnes mange ulike leverandører og produsenter av husalarmer, men de ulike alarmene har noen felles komponenter. Så å si alle alarmer blir levert med et alarmpanel. Dette er alarmens hovedkomponent, og all informasjon som blir registrert av sensorene blir sendt til og behandlet av alarmpanelet. Panelet monteres som regel på veggen, og herfra kan man styre resten av alarmen. Hvor avansert alarmpanelet er, kommer an på hvilken type alarm man har montert. Noen lar seg styre av mobilen eller kodebrikker, mens andre kun har enkle funksjoner som av/på og lignende.
De fleste alarmene har trådløse sensorer som kan monteres i huset, og som registrerer ulike avvik. De enkleste variantene har dør- og vindussensorer som sikrer at ingen kan åpne dører eller vinduer uoppdaget mens alarmen er på. Disse sensorene fungerer ved at én del festes på dør- eller vinduskarmen, mens den andre festes på selve vinduet eller døra. Mellom disse to delene er det et magnetfelt. Hvis magnetfeltet brytes mens alarmen er aktivert, vil alarmen gå. Sikring av dører og vinduer kalles skallsikring, og har man kun dette vil alarmen fungere som en innbruddsalarm.
I dag er det vanlig å ha flere sensorer tilknyttet alarmen som beskytter huset mot ulike farer, som røyksensorer, gass-sensorer og vannsensorer. Flere alarmer har også mulighet for å ha bevegelsessensorer montert i huset. Disse vil registrere bevegelser som igjen kan utløse alarmen. Bevegelsessensor kan være greit hvis man er bekymret for ubudne gjester når man sover eller ikke er hjemme. Dersom man har store kjæledyr som er hjemme på dagtid må man ta hensyn til dette dersom man ønsker å installere en alarm med bevegelsessensor.
Et element som blir mer og mer vanlig er videoovervåking ved eller i huset. Opptak av video kan settes i gang av bevegelsessensorer eller ved fjernstyring av utstyret. Bilder og video kan være svært praktisk dersom det har oppstått en alvorlig situasjon som brann eller innbrudd. Det vil kunne si mye om hendelsesforløp og identifisering av personer involvert.
Før man installerer video bør man tenke over problemstillinger knyttet til privatliv og personvern. Skal noen medlemmer av husstanden ha mulighet til å overvåke andre i huset? Mange foreldre syns kanskje det er fint å kunne sjekke at barn som er alene hjemme har det bra, men også i en slik situasjon bør man tenke over personvern. Skal alarmsentralen ha mulighet til å se direktebilder fra huset dersom alarmen går? Det kan være trygt å vite at noen kan se det dersom man selv eller andre er i fare, men vil man føle seg overvåket i sitt eget hjem når man vet at kamera er montert?
Ønsker du tilbud på boligalarm? Bli kontaktet av opptil 3 alarmselskaper her.
Alarm uten abonnement: Dersom man vurderer å installere en husalarm, er noe av det første man må ta stilling til om man vil ha en alarm med eller uten abonnement. En alarm uten abonnement innebærer at man kun kjøper det tekniske utstyret, og deretter selv er ansvarlig for å installere, bruke og vedlikeholde det. Velger man denne løsningen vil man kun betale en engangssum for utstyret, eventuelt kan man også bestille en montør som installerer alarmsystemet i boligen. Når alarmen er montert velger man selv hvordan man ønsker å bruke utstyret. Det finnes mange ulike typer av alarmsystem man kan montere selv, fra det enkleste til det mer avanserte med blant annet kamera og sensorer man selv kan sette opp. I dag vil også mange enkle modeller ha mulighet til å koble alarmen til en applikasjon på mobilen, som gjør det lettere å registrere om alarmen går når man ikke er hjemme. Har man en alarm uten abonnement er man selv ansvarlig for å fange opp når alarmen går, og eventuelt sette inn tiltak.
Alarm med abonnement: En alarm med abonnement innebærer at leverandøren installerer alarmen, og den vil deretter være tilknyttet en sentral som mottar varsel dersom alarmen går. Man kan derfor si at man abonnerer på tjenester tilknyttet alarmen. Det er vanlig å betale en startpris for montering av utstyret, og deretter en fast månedspris for de løpende tjenestene. En av de vanligste tjenestene leverandørene tilbyr er at en vekter eller lignende ankommer boligen dersom alarmen går for å undersøke hva som er årsaken til at alarmen har blitt aktivert. Dette kan gi økt trygghetsfølelse, som for mange er årsaken til at man ønsket å installere alarmen i utgangspunktet.
Priser for husalarm vil variere basert på hvilken type alarm man installerer, og eventuelt hvilke tjenester man ønsker å inkludere. Dersom man velger en alarm uten abonnement betaler man kun for selve utstyret. Det er mulig å finne denne type husalarmer i alle prisklasser, fra noen hundrelapper til flere tusen kroner. Jo mer avansert utstyret er desto dyrere vil det også være. Dersom man ønsker et omfattende anlegg bør man også vurdere å bestille en profesjonell montør til å installere systemet. På den måten er man sikker på at utstyret virker som det skal.
Hvis man ønsker en husalarm med abonnement bør man gjøre litt forarbeid før man bestemmer seg. Generelt kan man si at installasjon av en alarm gjerne koster noen tusen, mens månedsavgift kan ligge på noen hundrelapper avhengig av hvilke tjenester som er inkludert. Det er likevel viktig å være klar over at prisene kan variere veldig basert på boligens utforming og beliggenhet. I tillegg finnes det mange ulike tilbud for nye kunder, så en generell prissammenligning kan være misvisende.
Den beste måten å finne riktig pris for husalarm for sin bolig er å sende prisforespørsel til flere ulike leverandører, og deretter sammenligne tilbudene. Det finnes mange anbudstjenester på internett der man kan kontakte flere alarmleverandører samtidig, og få uforpliktende tilbud tilsendt. Dersom man har funnet en leverandør man er fornøyd med bør man prøve å forhandle om prisen. De har ofte lagt inn rom for pruting i det første tilbudet. Man må lese betingelsene nøye, slik at man vet eksakt hva som er inkludert i avtalen. Man bør også se over tilleggstjenester som selskapet tilbyr, og se om det virkelig er noe man trenger eller om man kan kutte noen overflødige tjenester.
Husk også på at mange leverandører har bindings- og/eller oppsigelsestid på sine avtaler. Man bør derfor regne ut totalpris for hele perioden, fremfor kun å sammenligne startpris. Vær også oppmerksom på at noen leverandører leier ut utstyret, slik at alarmen fortsatt er deres eiendom selv om den er montert i en bolig.
Ønsker du tilbud på boligalarm? Bli kontaktet av opptil 3 alarmselskaper her.
De to største leverandørene av husalarmer i Norge er Verisure og Sector Alarm. Verisure har drevet med alarmer og sikkerhetsløsninger i Norge siden 1988. Selskapet er markedsleder i Norge, og har over 240.000 kunder. Verisure tilbyr skreddersydde alarmpakker, med døgnåpen alarmstasjon og vekter-utrykning inkludert i grunnprisen. Selskapet tilbyr også tekniske nyvinninger som smarte løsninger, fjernstyrt dørlås, og detektor for skadedyr og lekkasje. Man kan installere en mobilapplikasjon tilknyttet alarmen som gjør det mulig å styre bestemte strømuttak og lysbrytere. Med dette kan man for eksempel sette på varmen før man kommer hjem, eller skru på lyset på kvelden når man er bortreist.
Sector Alarm har drevet med alarmer og sikkerhet siden oppstarten i 1995. De er en av de ledende aktørene på det europeiske markedet. Per 2022 har Sector Alarm ca. 180.000 norske kunder. Selskapet tilbyr skreddersydde alarmpakker, med utrykninger inkludert i grunnprisen. Vekter rykker ut dersom brannalarm eller innbruddsalarm utløses. Alle kunder får en gratis applikasjon til mobilen, som gjør det mulig å kontrollere ulike funksjoner i boligen. Sector Alarm tilbyr også smarte stikkontakter og lysbrytere, så vel som smartlås til ytterdøren.
Det er enkelt å observere at tilbudet til de to største leverandørene er relativt likt, både når det gjelder grunnpakke og tilleggstjenester. I tillegg har de begge rom for å tilpasse avtalen slik at man får de tjeneste man selv ønsker, så i hovedsak er det kun prisen som skiller de ulike tilbudene fra hverandre. Den beste strategien for å sikre det beste tilbudet er å kontakte de ulike leverandørene og be om å få tilsendt anbud. Når man har bestemt seg for hvilke tjenester man ønsker å inkludere, bør man regne ut hvor mye avtalen vil koste over tid. Sett opp et regnestykke som inkluderer både startpris og månedsavgift, og regn ut hvor mye det vil koste etter 5 eller 10 år. Et slikt regnestykke vil avsløre om man har noe å tjene på en lavere startpris, men litt høyere månedsavgift.
Det er lett å la seg overbevise av argumenter om å sikre både hjem og familie mot innbrudd og andre farer ved å installere en husalarm. Hva er vel noen tusenlapper i måneden dersom man redder både liv og verdier skulle uhellet være ute. Selgere kan ofte skremme potensielle kunder med historier om grusomme innbrudd, og hvordan man kunne ha unngått det med en god alarm. Statistikk viser derimot at det blir utført færre innbrudd for hvert år som går, og dette er en av årsakene til at det er delte meninger om det lønner seg å installere en husalarm. Det er derfor viktig å tenke gjennom om man virkelig trenger en husalarm.
Hvis man bor i øverste etasje i en boligblokk er man kanskje ikke så bekymret for innbrudd. Selv om argumentet om å unngå innbrudd ofte brukes for å selge husalarm er det kanskje mer nyttig å tenke over de andre funksjonene til dagens alarmer. I dag er de fleste husalarmene mye mer enn innbruddsalarm. Mange ser på husalarm som en ekstra forsikring for hjemmet sitt. Det er jo ikke uvanlig å være mye borte fra hjemmet. I slike tilfeller er det mange som syns det er fint å vite at man har noe eller noen som passer på huset mens man selv gjør andre ting. En av de viktigste årsakene til at folk velger å installere en alarm er for å få økt trygghetsfølelse i hjemmet sitt. Det er ingen tvil om at en alarm kan bidra til dette.
Ønsker du tilbud på boligalarm? Bli kontaktet av opptil 3 alarmselskaper her.
Å installere alarm og abonnere på tjenester kan være en stor utgift. Derfor er det en gledelig nyhet at man kanskje kan spare litt penger på å ha en fungerende alarm. Det er flere forsikringsselskap som gir bedre tilbud på forsikringer dersom man har gjort alt man kan for å sikre boligen mot skader og innbrudd. Det innebærer at forsikringspremien blir lavere, og man får bedre betingelser på selve forsikringen. Man må selv melde fra om at man har installert alarm til forsikringsselskapet. Det er opp til forsikringsselskapet å avgjøre hvor stor reduksjon de ønsker å tilby, og de fleste forsikringsselskapene gir størst avslag dersom alarmen er tilknyttet vektertjeneste.
I tillegg kan det være krav om at boligalarmen er FG-godkjent for at man skal få rabatt. At en alarm er FG-godkjent betyr at boligalarmen er godkjent av Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnemd. Alarm med abonnement fra de store norske alarmselskapene er FG-godkjent, men dersom man skal kjøpe en boligalarm uten abonnement bør man undersøke litt grundigere. Det kan være mye penger å spare over tid dersom man kan kutte litt i forsikringskostnadene.
Gjør smarte boligvalg