Mange har et ønske om å få større bruksareale i boligen sin. I mange tilfeller kan takheving være et godt alternativ. Det finnes flere varianter av utvidelse av boligen i høyden. Takløft eller takheving betyr at taket heves og etasjen utvides i høyden. Denne typen utvidelse har mye til felles med et påbygg. Hovedforskjellen mellom takheving og påbygg er at man ved påbygg typisk legger til en hel ny etasje på huset, mens en takheving utvider toppetasjen slik at det blir høyere under taket. Dette kan være et populært prosjekt i hus der man har en “halv etasje” som ikke kan brukes for alminnelig opphold. En annen type utvidelse av huset oppover er takopplett. Dette er et mindre prosjekt som vanligvis innebærer opplett av sidene på taket uten at det høyeste punktet på taket heves. Ved takopplett vil man redusere hellingen på taket og dermed få utnyttet hele toppetasjen bedre.
I denne artikkelen går vi inn på de viktigste tingene du bør vite dersom du vurderer å heve taket. Vi skal se på hva takheving koster, hvordan prosjektet bør organiseres og hvordan man forbereder prosjektet. Vi skal i tillegg se på hvilke byggevarer som trengs, hvordan finansiere prosjektet, og hvilke regler man må forholde seg til.
Takheving er et komplisert prosjekt med en gjennomsnittspris som ofte kan ligge rundt 26.000 kroner per kvadratmeter. Dette er en pris som også inkluderer arbeid, byggematerialer som entreprenøren kjøper, og overflatematerialer man kjøper selv. Denne gjennomsnittsprisen er basert på tall fra Byggstart.no sin prisdatabase. Hvert prosjekt er unikt, og det er store forskjeller fra prosjekt til prosjekt. Noen av tingene som påvirker pris, er størrelsen på huset, hvor mye taket skal heves, hvor mye spesialarbeid som trengs, og innredning.
Når man regner per kvadratmeter vil man se at større prosjekter ofte blir billigere per kvadratmeter. Det skyldes at alle prosjekter har en del kostnader som er relativt faste, som prising, planlegging, transport av materialer og stillaser. Disse utgiftene vil ofte være mer eller mindre like store uavhengig av størrelsen på prosjektet. Derfor kan kostnaden fordeles på flere kvadratmeter i store prosjekter. I tillegg kan man noen ganger greie å sikre seg kvantumsrabatt på materialer for større prosjekter, og entreprenører foretrekker gjerne å jobbe lengre på ett sted.
En annen viktig faktor man må se på, er hvor mye man skal heve taket. Jo flere centimeter man hever taket, desto mer komplisert og kostbart blir prosjektet. Dette er særlig tilfelle dersom man hever taket så mye at man blir nødt til å gjøre inngrep i den bærende konstruksjonen. Hvor mye man kan heve taket uten at det har innvirkning på den bærende konstruksjonen kommer an på hvert enkelt hus.
En prisdriver som man selv kan påvirke, er hvordan man velger å innrede huset. Man kan bruke dyr innredning om budsjettet tillater det, eller finne rimelige standardløsninger om man vil spare penger. Hvilke rom man bygger er også en viktig faktor som driver prisen. Dersom man legger til mer kompliserte rom som kjøkken og bad, vil dette fort drive opp prisen. Disse rommene krever også at man benytter seg av mye mer arbeid innen ventilasjon, rørlegging og elektrisk. Denne typen arbeid er generelt kostbart, og vil derfor drive opp prisen på prosjektet.
Når man skal gå i gang med å heve taket, er det viktig å ha en dyktig og erfaren entreprenør. De fleste entreprenører er profesjonelle, men det finnes tilfeller der håndverkerne har gått konkurs underveis i prosjektperioden. Når man leter etter den rette entreprenøren, bør man huske på at de som markedsfører seg mest aggressivt kanskje bruker mer tid på markedsføring enn byggearbeid. Man bør særlig være mistenksom dersom håndverkeren er klar for å sette i gang umiddelbart. De beste håndverkerne har som regel flere prosjektene i kø, og har arbeidet sitt planlagt i uker, og ofte måneder i forveien.
En måte man kan gjøre prosjektorganiseringen lettere for seg selv er å strukturere prosjektet som en hovedenterprise. Da trenger man kun å fokusere på å finne en seriøs bedrift som kan ta seg av alt av arbeid via sine underentreprenører. Hovedentreprenøren tar da hånd om prosjektstyringen og engasjerer sine underentreprenører. De tar også på seg resultatansvar for alle delene av prosjektet. Fordelen med denne typen prosjektorganisering er at man selv slipper å ta jobben med prosjektstyring. Det er også lettere å holde oversikten over prosjektet når man bare har én kontaktperson å forholde seg til. Det er også en fordel at man kun har én part å legge ansvaret på dersom problemer oppstår i prosjektet.
Dersom man ikke har erfaring innen prosjektstyring, vil det for de fleste være anbefalt å bruke en hovedentreprenør. Da vil det være desto viktigere å finne rett firma for denne jobben. Derfor velger stadig flere å benytte seg av markedsplassen Byggstart.no. Der kan byggherrer bli matchet med kvalifiserte entreprenører og håndverkere.
Om entreprenørselskapet skulle gått konkurs, kan det føre til særlig store problemer for deg som huseier dersom det skjer mens prosjektet pågår. Det kan også være et problem dersom entreprenøren går konkurs i løpet av garantiperioden. Derfor er det lurt å undersøke økonomien til entreprenøren på forhånd.
Pass på at entreprenøren har alle nødvendige godkjenninger på plass. I tillegg er det greit å vite at det også finnes mange frivillige sertifiseringer som seriøse entreprenører ofte sørger for å ha på plass.
Hvordan man kommer overens med entreprenøren har mye å si for kommunikasjonen. God kommunikasjon er viktig for å utarbeide løsninger på en effektiv måte. Med god kommunikasjon kan man i mange tilfeller løse problemer før de oppstår. Derfor er personlig kjemi er en viktig faktor for suksessfull gjennomføring av prosjektet.
Takheving krever at man har tekniske tegninger på plass for å få de godkjenningene man trenger fra kommunen. Dette betyr at man også blir nødt til å planlegge prosjektet i detalj. De fleste velger å bruke en arkitekt for å ta seg av dette. Arkitekten vil også ofte være den som står som ansvarlig søker for prosjektet.
Når tegningene er ferdige kan du begynne å hente inn pristilbud fra entreprenører. Det anbefales at man henter inn priser fra tre entreprenører slik at man kan danne seg et bilde av hva som er en fornuftig pris. For å kunne gi deg en pris må entreprenørene ha en klar beskrivelse av hva som må gjøres. Jo klarere tegninger og beskrivelser man gir entreprenørene, desto mer nøyaktige kan de gjøre prisoverslagene sine. Når man har gjort rede for alt som skal gjøres, vil det også være lettere å sammenligne de forskjellige tilbudene. Det kan derfor være greit å forberede følgende dokumentasjon for entreprenørene:
I tillegg bør man forberede en detaljprosjektering med en mer detaljert oversikt over det entreprenøren skal bygge, montere og installere. Detaljprosjekteringen vil vanligvis inkludere:
En stor fordel med å tenke gjennom alle disse detaljene på forhånd, er at man kan ta avgjørelser på et tidlig tidspunkt. Da forhindrer man misforståelser og dyre forandringer underveis i prosjektet. Man har også bedre tid på seg til å kjøpe inn materialer. På den måten har man større sjanse til å benytte seg av tilbud. En viktig del av forberedelsene er å lage et detaljert budsjett.
Entreprenøren vil som regel inkludere alt arbeidet samt alt av byggemateriale i tilbudet sitt. Det eneste som noen ganger ikke er inkludert i tilbudet, er det som regnes som overflatematerialer. Dette inkluderer ting som fliser, parkett, baderomsmøbler, kjøkkeninnredning, lysarmaturer og inventar. Grunnen til at dette ikke er inkludert er at det finnes så mange forskjellige stiler, standarder og prisklasser at det vil være nærmest umulig for entreprenøren å gjette hva huseieren ønsker seg.
Selv om entreprenøren ikke inkluderer dette i pristilbudet betyr det ikke at de ikke kan hjelpe. Ofte vil man få attraktive priser på et utvalg av overflatematerialer dersom man bestiller dette gjennom entreprenøren. Det er lurt å undersøke om overflatematerialene man vil kjøpe inn er i henhold til gjeldende krav, slik at disse ikke skaper problemer med garantien på arbeidet til entreprenøren.
Det lurt å være tidlig ute med å bestille overflatematerialene. Noen av disse produktene kan ha lang leveringstid, så dersom man er sent ute med å bestille, kan man risikere at arbeidet stopper opp mens man venter på levering. En annen god grunn til å være tidlig ute, er at man da har mer tid til å finne gode tilbud.
En av de første tingene man bør ha på plass er finansiering. Finansieringen vil ha en stor innvirkning på om prosjektet er gjennomførbart. Det vil også påvirke hvilke løsninger og hvilken standard man velger.
For mange er det nødvendig å ta opp lån i banken for å gjennomføre et stort prosjekt som takløft. For de som allerede har boliglån, kan det være en god løsning å øke boliglånet. Dette kan bli billigere enn å ta opp et nytt lån, særlig dersom man vurderer lån uten sikkerhet.
Takløft er en type prosjekt mange banker vil støtte opp om ettersom det vil øke verdien av eiendommen de har sikkerhet i.
Takløft regnes som et påbygg, og vil derfor alltid være søknadspliktig, og er såpass kompliserte at det kreves at en fagperson står som ansvarlig søker når man søker til kommunen. Ansvarlig søker vil vanligvis være arkitekten man bruker for prosjektet. I tillegg vil man trenge entreprenører som er kvalifiserte til å bli oppført som ansvarlige for utføringen av arbeidet innen hvert av sine respektive fagfelt.
Gjør smarte boligvalg