Et godt grunnarbeid er avgjørende når en skal sette opp en ny konstruksjon på tomten. Grunnarbeidene må altså være av høy kvalitet for at resten av byggeprosjektet skal kunne utføres på en forsvarlig måte. I denne artikkelen gir vi deg nyttig informasjon om prisnivå på grunnarbeider, om regler og søknadsprosesser, samt gode tips om hvordan du kan finne dyktige fagfolk, og hvordan du kan finansiere prosjektet.
Prisen på å gjennomføre grunnarbeid vil stort sett avhenge av tre viktige faktorer: kompleksiteten på grunnforhold, hvor dypt det må graves, og selve størrelsen på bygget. Uten å vite hva som skjuler seg under bakken er det vanskelig å gi et presist estimat av totalkostnader ved et slikt prosjekt. Det er imidlertid mulig å få en pekepinn på et omtrentlig prisnivå ved å se på prisstatistikk fra tidligere prosjekter med grunnarbeid. Markedsplassen Byggstart.no fører prisstatistikk på slike prosjekter, og i følge deres database ligger gjennomsnittsprisen på grunnarbeider rundt 7.000 kroner per kvadratmeter. Prisen inkluderer da alt som trengs av materialer og fagfolk. Vær obs på at snittprisen tar utgangspunkt i prosjekter der det ikke graves ut for full kjeller. Snittprisen inkluderer heller ikke grunnmur og såle, som vil komme i tillegg. Som sagt er dette kun en gjennomsnittspris og den reelle prisen vil kunne avvike betydelig for dette i begge retninger. Noen ganger kan prisen være så lav som 3.000 kroner per kvadratmeter, mens den andre ganger kan være så høy som 12.000 kroner per kvadratmeter.
Under finner du de vanligste prisdriverne på grunnarbeid:
Det er tydelig at flere faktorer kan spille en rolle. For å få en mer presis prisantydning på ditt spesifikke prosjekt, kan det lønne seg å gjennomføre en befaring på tomten. I tillegg vil en geoteknisk undersøkelse bidra til klarhet i hva som ligger under bakken og vil følgelig gi et mer nøyaktig prisestimat. I noen tilfeller vil man også kunne samle informasjon fra tomter i nærområdet for å danne seg et bilde.
Når en skal i gang med grunnarbeider vil det alltid lønne seg å begynne på forberedelsene god tid i forveien. På den måten kan du legge opp et budsjett. Det er ikke enkelt å lage budsjett for grunnarbeid fordi det er så mange usikkerhetsmomenter før en finner ut hva som ligger under bakken, men det anbefales likevel å sette opp budsjettet så langt det lar seg gjøre, og heller ta høyde for eventuelle uforutsette utgifter. Disse vil du så kunne legge inn i budsjettet så fort du får klarhet i dem.
Det kan også ta tid å finne de riktige fagfolkene, fordi dyktige fagfolk gjerne har lange ventelister på flere måneder. Legger du ut prosjektet på anbud i god tid, er sjansene større for at du kommer i gang med prosjektet når du selv ønsker. Ved de fleste grunnarbeider, som ved utgraving av tomter eller store tilbygg, er det ikke aktuelt å gjennomføre arbeidet om vinteren, og forberedelsene bør derfor ta høyde for værforhold. Dersom du bare skal drenere, kan du fint gjøre det om vinteren. Frosten i grunnen vil da bidra til å forhindre skader i hagen og omgivelsene ellers. I tillegg får man gjerne en bedre pris på vinteren fordi det er flere ledige entreprenører. Gode forberedelser vil bidra til at eventuelle endringer kan gjøres underveis, og du bør derfor forberede deg så godt som mulig, gjerne med bistand fra en fagperson eller en entreprenør.
Ved grunnarbeider er det særdeles viktig å engasjere dyktige fagfolk med riktig kompetanse og erfaring. Dersom man skal bygge nytt hus eller tilbygg, finnes det vanligvis to forskjellige måter å organisere arbeidet på. Den ene metoden kaller vi generalentreprise og den andre kaller vi delentreprise. Ved generalentreprise engasjerer man én entreprenør, som så har flere underentreprenører innenfor de ulike fagfeltene. Entreprenøren vil da ha ansvaret for at arbeidet gjennomføres, og vil selv organisere arbeidet mellom de ulike fagfeltene. Ved delentreprise inngår du selv kontrakter med flere forskjellige entreprenører innenfor ulike fagfelt. Du vil da selv være ansvarlig for å koordinere arbeidet mellom alle entreprenørene. Dersom du velger sistnevnte form for organisering forventes det at du har en tydelig plan for utføring av arbeidet.
Når du har bestemt deg for hvordan arbeidet skal organiseres, kan du begynne å hente inn tilbud. Dessverre finnes det useriøse aktører på markedet og det anbefales derfor å ta forhåndsregler når en skal velge entreprenør. Her er noen gode tips til utvelgingsprosessen:
Et alternativ som blir stadig mer populært blant byggherrer, er nettjenesten Byggstart.no Byggstart er en gratis tjeneste som matcher byggherrer med entreprenører som allerede har blitt kvalitetssikret. Ved å registrere byggeprosjektet på nettsiden deres, kan du motta flere tilbud fra entreprenører og sammenligne tilbudene opp mot hverandre.
I de fleste tilfeller må man søke byggetillatelse hos kommunen. Det finnes imidlertid noen unntak fra denne regelen. Dersom du skal bygge en frittstående garasje som er mindre enn 50 kvadratmeter, trenger du ikke søke tillatelse forutsatt at prosjektet oppfyller de tekniske kravene og krav til høyde og bredde. Ved bygging av tilbygg er denne grensen på 15 kvadratmeter. Dersom man oppfyller følgende krav, er det ikke nødvendig å søke om byggetillatelse:
Som oftest kreves det at du søker godkjenning hos kommunen når du skal utføre grunnarbeider. Grunnarbeid fører som regel til endringer på grunnforhold ved at det utføres gravearbeid, sprenging eller flytting av masser. Ved oppføring av nybygg, de fleste tilbygg, og ved påføring av vesentlige terrengendringer, må man søke om tillatelse.
Vær oppmerksom på at regler og krav til søknad kan variere fra kommune til kommune. Derfor anbefales det at du tar kontakt med din kommune for å finne ut nøyaktig hvilke regler og fremgangsmåter som gjelder der, før du setter i gang med prosjektet.
For å søke godkjenning hos kommunen vil man som regel være avhengig av bistand fra en fagdyktig person som står ansvarlig for søknaden. Den ansvarlige søkeren er ofte en ingeniør, arkitekt eller entreprenør. Ved å stå som ansvarlig søker påtar vedkommende seg ansvar for å ha den nødvendige kompetansen for å utføre søknadsprosessen. Når en engasjerer arkitekt til å utarbeide tegninger og prosjektering, vil det være naturlig at arkitekten står oppført som ansvarlig søker i denne prosessen. I noen få tilfeller kan man søke godkjenning selv. Dette gjelder ved bygningsarbeider som ikke er veldig omfattende, for eksempel ved bygging av støttemur.
Saksbehandlingstiden hos kommunen vil variere ut i fra tekniske krav og komplikasjoner, og kan være på enten 3 uker eller 12 uker. Mindre komplekse prosjekter med 3 ukers frist til saksbehandling forutsetter at det ikke finnes klager fra naboer på prosjektet, at det ikke foreligger krav om tillatelse fra andre myndigheter, samt at byggverket tilfredsstiller kravene i plan- og bygningsloven.
Mer komplekse prosjekter har en frist til saksbehandlingstid på 12 uker. 12-ukers fristen gjelder i tilfeller hvor det kreves tillatelse fra en annen myndighet, hvor det foreligger klager fra naboer, samt hvor det søkes om dispensasjon fra teknisk forskrift og fra plan- og bygningsloven.
Grunnarbeider kan ofte være kostbart, og man bør ha en tydelig plan for hvordan prosjektet skal finansieres. Det finnes grovt sett fire forskjellige finansieringsformer når en skal utføre grunnarbeid:
Dersom du er usikker på hvilket alternativ som passer best til din økonomi, bør du rådføre deg med banken din.
Gjør smarte boligvalg