Moderne hus med minimalistiske uttrykk, stramme linjer og store vindusflater har blitt stadig mer populært. Disse hustypene blir ofte kalt “funkishus”, selv om det strengt tatt ikke kan kategoriseres som funkishus (som var stilen som ble mye brukt i Norge på 30-tallet). Denne artikkelen tar for seg hvor mye det koster å bygge slikt hus, hvor lang tid byggeprosjekt tar og hvordan man finner dyktige fagfolk som kan stå ansvarlig for byggeprosessen.
Basert på prisstatistikk hentet fra markedsplassen Byggstart koster det i gjennomsnitt rundt 33.000 kroner per kvadratmeter å bygge en funkisbolig. Merk at dette kun er en snittpris, og at det forekommer store variasjoner i prisen på ulike prosjekter. Hvor et spesifikt prosjekt vil havne i forhold til gjennomsnittet, avhenger av flere faktorer:
Prosjekter som innebærer enkle grunnforhold og rimeligere løsninger kan komme ned i 27.000 kroner per kvm. Velger man derimot spesialtilpassede løsninger og en høyere standard på huset kan prisen ofte overstige 45.000 kroner per kvm. I disse snittprisene er alt av fagfolk, materiale og byggearbeid inkludert.
Det som ikke er inkludert, er tjenester fra arkitekt. Her må man regne med å betale mellom 150.000 og 500.000 kroner. Arkitektens tjenester inkluderer utforming av tegninger, prosjekteringen og forberedelse av søknad til kommunen.
Før man engasjerer en entreprenør til å utføre arbeidet, er det viktig å få gjennomført en befaring. Dette er en forutsetning for å få kartlagt hvilke arbeider som er nødvendig, og for at entreprenøren skal kunne gi et realistisk pristilbud. Det er også viktig å utarbeide et budsjett tidlig i prosessen. Her bør man fastsette budsjettrammene for prosjektet, altså hvor mye man har mulighet til å investere i det nye huset. Vi ser nærmere på finansiering lengre ned i artikkelen.
De fleste som skal bygge nytt hus velger å overlate arbeidet til én entreprenør. Dette er kalt en hovedentreprise. Da vil en hovedentreprenør står ansvarlig for å hente inn den nødvendige kompetansen, i tillegg til å koordinere arbeidet mellom de ulike fagfeltene.
Et annet alternativ er delt entreprise. Her vil man som byggherre selv engasjere og koordinere alle de ulike fagområdene som kreves. Dette vil i utgangspunktet være noe rimeligere enn en hovedentreprise, ettersom hovedentreprenøren gjerne tar et påslag på rundt 10%. Det er imidlertid en krevende jobb å organisere og koordinere et byggeprosjekt. Dessuten har hovedentreprenører ofte innarbeidet gode rutiner, noe som gjør det mulig å gjennomføre prosjektet mer effektivt.
Uavhengig av hvilken entrepriseform man velger, er det viktig å engasjere dyktige håndverkere til prosjektet. For å kvalitetssjekke kandidater i anbudsprosessen kan man blant annet undersøke om entreprenøren har:
Det er viktig å sammenligne pristilbud fra flere entreprenører. Husk at det alltid lønne seg å investere i kvalitet. Å engasjere den rimeligste entreprenøren kan vise seg å bli dyrt dersom arbeidet blir dårlig utført. Sørg også for å sammenligne innholdet i tilbudene, ikke bare totalprisen. Ulik pris kan nemlig skyldes ulikt innhold.
Er man usikker på hvor man kan finne dyktige fagfolk til sitt arbeid, kan man legge ut prosjektet sitt på Byggstart.no. Da kan man komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører som har kompetansen som kreves til ditt prosjekt.
Det å bygge hus tar ofte lenger tid enn først antatt. Noen ganger oppstår det uforutsette hendelser, som dårlig værforhold, utsolgte materialer osv. som kan føre til forsinkelser. Dessuten er det en rekke ting som må på plass før håndverkerne kan starte selve byggingen. Derfor er det lurt å starte forberedelsene tidlig og beregne god tid. Under finner du en oversikt hvor lang tid man bør beregne til de ulike stegene i prosessen:
1. Arkitektarbeid: Arbeid med arkitekt tar vanligvis mellom 4 og 8 måneder. Dette innebærer arkitekttegninger, prosjektering og søknad om rammetillatelse til plan- og bygningsetaten.
2. Anbudsprosess: Det tar vanligvis 2 til 4 måneder fra man henter inn tilbud fra entreprenører til de starter selve byggingen.
3. Grunnarbeid: Dette er arbeid som må utføres før man kan gå i gang med å føre opp boligen. Det tar som regel mellom 1 og 2 måneder.
4. Grunnmur og betongarbeid: Dette tar som regel 1 til 2 måneder. Skal mesteparten av huset bli bygget i betong, må man som regel påregne litt ekstra tid til denne delen av prosessen.
5. Råbygg: Når alt betongarbeid er fullført, kan tømrerne gå i gang med å bygge et tett råbygg. Dette er for at huset skal tåle alle slags værforhold. Dette tar normalt mellom 2 og 4 måneder.
6. Innvendig ferdigstilling: Resterende arbeid tar normalt mellom 3 og 4 måneder.
Tidsbruk totalt: 1-2 år
Det er anbefalt at man lager en detaljert fremdriftsplan i samarbeid med entreprenøren. Denne skal inneholde milepæler som beskriver når de ulike arbeidene skal være ferdige. Dette er til god hjelp for byggherren når man skal se til at håndverkerne jobber effektivt.
Det er også anbefalt at man bestiller materialer god tid i forveien. På den måten er det mindre sjanse for at prosjektet blir utsatt på grunn av forsinkede materialer.
Byggematerialene utgjør en stor andel av kostnadene når man bygger funkishus. Derfor er det viktig å vite hva man går til innkjøp av, hvor store mengder man trenger, og de korrekte størrelsene på byggevarene. Dette kan være en vanskelig oppgave hvis man ikke har erfaring med kjøp av byggevarer fra lignende prosjekter. Derfor velger de fleste å la entreprenøren stå ansvarlig for innkjøpet.
Er det et erfarent håndverkerfirma som har ansvaret for prosjektet, vil dette firmaet som regel ha god kunnskap om innkjøp av byggevarer. Det er også vanlig at entreprenøren har faste leverandører de handler inn fra. Derfor har de gjerne tilgang på langt høyere rabatter enn det privatpersoner kan oppnå.
Ønsker man å stå for innkjøpet selv er det viktig å være inneforstått med hva dette innebærer:
Når det gjelder produkter som påvirker standarden på boligen (gulv, bad, kjøkken, fliser osv.) er det noe annerledes. Her er det flere byggherrer som ønsker å stå ansvarlig for innkjøpet. Dette skyldes at det er byggherre selv som velger ut disse materialene, ettersom de vil ha stor påvirkning på husets utseende og standard. Ved innkjøp av disse produktene har man som byggherre muligheten til å påvirke prisen på boligen. Det er flere tiltak som gjør det mulig å redusere prisen på prosjektet. Blant annet er det anbefalt å sammenligner produktene hos flere byggevarekjeder. Forskjellige byggevarekjeder tilbyr ofte forskjellige priser, så det kan være lurt å kjøpe de ønskede produktene fra ulike steder for å gjøre prosjektet rimeligst mulig.
Her er noen tips til kjøp av byggevarer og produkter:
Det er viktig at man har på plass en finansieringsplan før man går i gang med prosjektet. På den måten vet man hvordan man skal dekke alle utgifter knyttet til byggingen av det nye huset. Man bør lage en strukturert budsjettplan som viser hvor mye man har til rådighet, og hvor man eventuelt må låne. Når man bygger nytt hus, er det vanligst å ta opp et byggelån i banken. Da har man en fast ramme på hvor mye man kan låne. Byggelånet vil dekke løpende kostnader under byggeprosjektet. Når boligen er ferdiggjort, vil byggelånet bli omgjort til et vanlig boliglån. Rente på et byggelån ligger normalt noe høyere enn boliglån, men byggelånet blir gjort om til boliglån etter byggeperioden.
Husk at valg av finansiering vil ha stor innvirkning på økonomien din i lang tid etter prosjektet. Derfor er det viktig å vurdere nøye hvordan man skal finansiere prosjektet. Man bør aldri starte på et prosjekt uten å være sikker på at man er i stand til å håndtere kostnadene det bringer med seg. Rådfør deg gjerne med banken før du går i gang med prosjektet.
Før man velger hvilken entreprenør man skal engasjere til sitt prosjekt, er det lurt å sette seg inn i hva en kontrakt bør inneholde. Her finnes det ulike alternativer, og en del velger å engasjere en advokat for å utarbeide kontrakten. Norsk Standard har utarbeidet kontraktsmaler for private og profesjonelle aktører, som man kan kjøpe via deres hjemmesider.
Gjør smarte boligvalg