Fundamentet er avgjørende for hvor vellykket et byggeprosjekt til slutt blir. Fundamentet skal bære vekten av hele strukturen over, og videreføre den til grunnen under. Gjøres det feil i konstruksjonen av fundamentet, kan dette føre til at resten av byggeprosjektet mislykkes. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva det koster å bygge et fundament. Vi vil også ta for oss hva slags fagfolk som kreves for oppgaven, og hvordan man finner riktig entreprenørselskap til å bygge fundament.
Hvor mye det koster å bygge et fundament varierer fra prosjekt til prosjekt. Dette er en type struktur som behøves for alle slags bygninger. Hvis vi ser på bolighus, er forskjellene fremdeles store. Særlig har grunnforholdene mye å si for prisen. Skal man bygge på fjellgrunn, leire, sand, eller andre typer grunn, vil kravene til fundamenteringen være ulike. Det samme gjelder prisen. Før man har fått fagfolk på befaring, er det vanskelig å vite hva slags fundament som vil egne seg best, og hva slags pris man kan regne med.
Likevel kan det være greit å se på hva det har kostet å bygge fundament for bolighus tidligere. Det kan gi oss et grovt overslag for hvor kostnadene normalt sett ligger. Ifølge markedsplassen Byggstart.no ligger snittprisen for å bygge fundament på ca. 250.000 kroner for en enebolig.
Grunnforholdene har mest å si for hvor mye et fundament koster. Utgiftene vil variere ut fra hva som kreves av graving, pigging, sprenging og drenering. Grunnforholdene vil også ha mye å si for hva slags type fundament som vil egne seg best. Det finnes mange forskjellige typer fundament, og alle har forskjellig pris. Her til lands brukes som regel grunnmur eller ringmur som fundament for bolighus. Dette er et rimelig alternativ, men vil ikke passe alle tomter. Dette avhenger av hensyn som fukt og telehiv.
Fundamentet inngår som en essensiell del av å bygge enhver ny bygning. Det gjelder for bolighus av alle typer og størrelser. Derfor er det viktig å finne dyktige fagfolk som kan bygge fundament for alle typer nybygg. Det finnes to måter å organisere et nybygg på:
Vi ser at hovedentreprise er vanligst for oppføring av nye bolighus. Det skyldes av ekspertise innen en lang rekke fagfelt påkreves. Da kan det være komplisert for byggherren å finne alle de nødvendige håndverkerne. Ved å velge hovedentreprise slipper man å organisere og samordne de forskjellige håndverkerne. Da inngår også graving og bygging av fundament blant de utførende fagene.
Det finnes også fordeler ved å velge delt entreprise som organiseringsform. Noen prosjekter er såpass omfattende at det kan være hensiktsmessig å dele arbeidet opp mellom flere selskaper. I slike tilfeller er det ofte graving og støpning av grunnmuren som skilles ut. En slik løsning vil som regel bety at et selskap får i oppdrag å stå for fundamentering, mens et annet selskap står for bygging av boligen. Ettersom disse arbeidene ikke overlapper for mye, vil det ikke være behov for organisering mellom fagene. Dermed luker man bort en av de store fordelene med hovedentreprise.
Entreprenører flest er tømrerselskaper som uansett må engasjere en underentreprenør til å stå for gravingen. Ikke alle tømrere har gravere og forskalingssnekkere i staben. Det samme gjelder nødvendige maskiner. Hva man bør velge avhenger av prosjektets størrelse og øvrige omstendigheter. Det er som regel klokt å forhøre seg med et entreprenørselskap, og så ta avgjørelsen basert på fagfolkenes råd.
Når man skal velge entreprenørselskap for å bygge bolig, er det viktig at man finner entreprenørene som har de beste forutsetningene for å gjennomføre prosjektet på en vellykket måte. Man bør prioritere entreprenører som er spesialister på bygging av hus, som har vist at de har utført tilsvarende prosjekter på en vellykket måte flere ganger tidligere.
Et stadig mer populært valg når man skal finne fagfolk til bygg og støpning av fundament, er markedsplassen Byggstart.no. Byggstart er en gratis tjeneste som kobler byggherrer med kvalitetssikrede håndverkere og entreprenører.
En grundig jobb med fundamentet danner et godt utgangspunkt for resten av prosjektet. Forberedelsene er viktige. Man bør aldri stille dårlig forberedt til noen form for byggearbeid. Likevel er det kun mulig å forberede bygging av fundament opptil et visst punkt. Det skyldes blant annet at man aldri kan være sikkert på hva slags grunnforhold som gjelder før man begynner å grave. Det er først når man har begynt å grave at man kan avdekke ting som nødvendiggjør betydelige endringer i planene. En annen type fundament enn planlagt kan behøves. Det er også mulig at man blir nødt til å bygge huset på en annen del av tomten hvis problematiske omstendigheter avdekkes. Dette medfører at en viktig forberedelse for å lage fundament, er å trekke opp planer og budsjetter som tar høyde for uforutsette hendelser. Man bør derfor ha ca. 10-20% buffer i budsjettet.
Det går til en viss grad an å danne seg et bilde av grunnforholdene før man begynner å grave. Dette minsker risikoen for at komplikasjoner skal oppstå. Befaring av fagfolk bør gjennomføres. Man kan også få utført en seismisk undersøkelse. Da kartlegger man forholdene i så stor grad som mulig. På den måten blir faren mindre for at man avdekker leie overraskelser når gravingen begynner. Vet man at grunnmuren skal bygges på fjellgrunn, blir en viktig del av forberedelsene å sørge for at man har riktig kompetanse og utstyr til å gjennomføre påkrevet pigging. Forskalingssnekkerne som skal bygge forskalingen og formen som betongen skal helles i, må også få tilgang til arkitekttegningene på et tidlig punkt. Det gjør dem i stand til å lage sine egne tegninger for hvordan former og forskaling skal bygges.
Husk også at en viktig del av forberedelsene er å finne en egnet entreprenør til å ta oppdraget. Man bør alltid hente inn tilbud fra tre entreprenører. Da er det lurt å sammenligne på grunnlag av pris, kompetanse, omdømme og kommunikasjon.
De mest utbredte formene for fundament til bolighus er ringmur og grunnmur. Dette er relativt enkle strukturer som kan støpes i betong. Utenom sementen foreligger det ikke behov for en stor mengde byggevarer for å gjennomføre et slikt prosjekt. Størsteparten av budsjettet går til arbeidstimer, ikke materialer. For støpning i betong behøves forskaling. Det er en struktur som bygges for å holde betongen på plass mens den herdes. Deretter fjernes forskalingen. Man kan enten bygge denne strukturen på tomten, eller montere ferdiglagde elementer. Skal man støpe et fundament med en unik utforming, vil man som regel velge første alternativ. Forskalingssnekkeren bygger da form og støttestruktur i trevirke på tomta. Forskalingen er festet sammen med bolter, slik at den enkelt kan fjernes. Det går hurtigere å jobbe med elementer. Det stiller også lavere krav til forskalingssnekkernes grad av kompetanse.
Når man gir dette oppdraget til en entreprenørbedrift, inkluderer det ansvar for innkjøp av byggematerialer. Det samme gjelder innleie av anleggsmaskiner, som kan være nødvendig både til gravingen og støpning av fundamentet. Dette gjelder uavhengig av om man gjennomfører prosjektet som totalentreprise, eller atskilt fra resten av byggearbeidet som delt entreprise. Ved å overlate innkjøpsansvaret til fagfolk, får man som byggherre en rekke fordeler. Det kan være krevende å ta kloke valg på valg av produkter for privatpersoner uten relevant kompetanse. I tillegg vet fagfolk hvor viktig det er å bestille i god tid med tanke på leveringstid.
Bygging av fundament inngår som en essensiell del av å bygge en bolig. Man vil ikke ha behov for å finansiere et slikt prosjekt for seg selv. Det inngår som del av finansieringen av hele byggearbeidet. Hvordan man finansierer et nybygg, avhenger av hvorvidt man bygger enebolig, flermannsbolig, leilighetsbygg, eller annet. Skal man bygge en enebolig, er det vanlig å ta opp et boliglån. Det finnes også andre muligheter. Det er viktig å ha finansieringen avklart i god tid før man går i gang med fundamentet. Helst skal finansieringen være på plass tidlig i planleggingsfasen, slik at man kan sette realistiske budsjetter fra begynnelsen av. Man bør ikke forplikte seg til utgifter av noe slag før man vet at finansieringen er på plass.
Når man skal leie inn håndverkere, må man alltid skrive under på en godkjent kontrakt. Den skal beskrive hva man har blitt enige om på. En god kontrakt kan danne et godt utgangspunkt for å løse eventuelle komplikasjoner eller uenigheter, men enda viktigere er det at den gir begge parter et klart bilde av hva slags forpliktelser man har. Dette vil gjøre gjennomføringen enklere.
Husk at kontrakten man skriver med entreprenøren kun er en av flere dokumenter man må holde orden på når man skal bygge et nybygg. Det må tegnes kontrakter for tomtekjøpet, med arkitekten, og med andre involverte. I tillegg kommer papirarbeid relatert til søknadsprosessen. Bygger man for å selge, for eksempel i tilfeller hvor nybygget består av flere enheter, er det gjerne også behov for å skrive kontrakt med en eiendomsmegler som skal stå for markedsføring og salg. Det vil også komme nye kontrakter når boligen skal bli lagt ut for salg.
Kontrakter kreves også for finansieringen. Man må skrive en låneavtale med banken, uavhengig av nøyaktig hvilken type lån man tar opp. Det er alltid viktig å vite akkurat hva man forplikter seg til når man skriver under på denne typen dokumenter. Avhengig av prosjektets format og øvrige omstendigheter, kan det være tilrådelig å snakke med en eiendomsadvokat for å avklare hvilke kontrakter som vil være nødvendig. Man kan også få hjelp fra en advokat til å skrive kontrakter. Det samme gjelder å lese kontraktsforslag fra andre parter, slik som dem man kjøper tomt hos, eller lignende. Man kan spare seg for en god del bry ved å sørge for at man virkelig forstår hva alle kontraktene som er involvert i et prosjekt som dette går ut på.
Gjør smarte boligvalg