I Norge har skråtak lange tradisjoner, men det blir stadig mer populært å legge flatt tak på nye og moderne hus. I denne artikkelen vil vi gi deg mer informasjon om hvilke egenskaper flate tak har, hva slags taktekke som egner seg for flate tak, og hva det vil koste å legge flatt tak. I tillegg vil vi gi deg gode råd og veiledning om alt fra å finne dyktige fagfolk til å ferdigstille prosjektet.
Alle tak utsettes for tøffe forhold og krever dermed vedlikehold. Skråtak hjelper til med å forhindre at vann og snø samles opp på taket. Selv om flate tak faktisk har en liten helning, må det andre løsninger til for at taket skal kvitte seg med snø og vann. Dette gjør flate tak vesentlig forskjellige fra skråtak, og gir flate tak ulike egenskaper.
For at hus med flate tak skal kunne kvitte seg med vann, er de utstyrt med indre nedløp. Dette skal hindre vann i å samle seg på taket. Derfor er det svært viktig at vannet har fri vei ned mot sluket, og ikke blir blokkert av løv. Nedløpene skal i tillegg ha varmefunksjoner som forhindrer dannelse av is.
Flate tak skiller seg også ut fra skråtak i måten taket håndterer snømengder. Der skråtak tar i bruk tyngdekraften, krever flate tak mer kreative løsninger. Snø er svært tungt, og det flate taket må ha tilstrekkelig bæreevne. For å forhindre at det legger seg store mengder snø på taket, vil flate tak alltid være kompakte tak som ikke gir rom for lufting. På den måten vil innsiden av huset varme opp taket og føre til snøsmelting. Likevel må flate tak måkes når snømengdene blir for store.
En ulempe med flatt tak, er at taket og undertaket må skiftes ut relativt ofte. Vanligvis vil det være behov for renovering etter 20 til 30 år, og flate tak har derfor noe kortere levetid enn andre typer tak.
Prisen for å legge flatt tak vil variere fra prosjekt til prosjekt. Gjennomsnittlig ligger prisen på cirka 1.100 kroner per kvadratmeter. Denne prisen er basert på prisstatistikk fra markedsplassen Byggstart.no, men enkelte prosjekter vil være mer kostbare enn andre. I noen tilfeller kan prisen komme opp i 1.600 kroner per kvadratmeter, mens den andre ganger vil være så lav som 600 kroner per kvadratmeter. For å få et mer presist estimat vil det være nødvendig å gjennomføre en befaring av taket.
Det finnes ulike faktorer som trekker prisen i den ene eller den andre retningen. Dette er de viktigste prisdriverne for legging av flatt tak:
Det kan være vanskelig å finne de riktige fagfolkene til å legge flatt tak, og mange ulike spørsmål vil melde seg i denne prosessen. Det første du må ta stilling til, er om du ønsker delt entreprise eller totalentreprise. Det å legge nytt tak krever involvering av flere forskjellige fagfelt. Man trenger ofte tømrere, blikkenslagere og taktekkere. Når man velger delt entreprise, vil byggherren stå ansvarlig for koordinering av de ulike fagfeltene, og vil selv engasjere entreprenører innenfor hvert fagfelt. I slike tilfeller bør byggherren ha tydelige planer for hvordan arbeidet skal gjennomføres, og det vil som regel lønne seg for vedkommende å ha en viss erfaring med byggeprosjekter.
Velger man totalentreprise, betyr det at én entreprenør tar seg av hele gjennomføringen av prosjektet. Ofte vil bedriften ha både tømrere, blikkenslagere og taktekkere ansatt, eller ha underentreprenører. I slike tilfeller har de som regel gode avtaler seg imellom, som vil bidra til å holde totalkostnadene nede.
Det kan likevel være vanskelig å finne riktig entreprenør. Ikke alle håndverkere har kompetanse på alt, og når man skal legge flatt tak vil det lønne seg å velge en entreprenør som har flate tak som sitt spesialfelt. I tillegg anbefales det å sjekke opp nyere referanser fra entreprenørens tidligere arbeid med flate tak, samt å undersøke om bedriften har relevante godkjenninger.
Mange bruker Byggstart.no når de skal finne entreprenør til byggeprosjekter. Byggstart lar deg registrere prosjektet ditt, før det så blir sendt ut på anbudsrunde til entreprenører som er kvalitetssikret på forhånd. Deretter vil du som byggherre motta flere tilbud, og du kan selv sammenligne disse opp mot hverandre både på pris og kvalitet. På den måten kan du forsikre deg om at du får nytt tak til en konkurransedyktig pris.
Når man skal legge flatt tak vil det alltid lønne seg å være tidlig ute med planleggingen. Ofte kan det ta tid å finne de riktige fagfolkene. De beste entreprenørene er også gjerne opptatt med andre prosjekter en stund fremover i tid. I noen tilfeller kan det ta tid å spare opp nødvendige midler, eller å få godkjent lån fra banken. Derfor er det lurt å være ute i god tid med planleggingen.
Det vil også lønne seg å få gjennomført en befaring av taket på et tidlig tidspunkt i planleggingsfasen. På den måten kan du få et mer nøyaktig estimat av totalkostnadene ved å legge flatt tak. I tillegg vil det kunne bedømmes om det nåværende taket har råteskader. Råteskader må utbedres før man kan gå i gang med å legge nytt tak, ettersom denne type skader over tid vil ødelegge konstruksjonen som bærer taket. Utbedring av råteskader kan være kostbart, og det vil ha stor innvirkning på totalkostnadene for hele prosjektet.
I forberedelsene bør du finne ut om det er behov for å søke godkjenning fra kommunen. Vanligvis trenger man ikke søke godkjenning fra kommunen når man skal legge nytt tak. Unntak gjelder imidlertid hvis prosjektet innebærer endringer i husets fasade, bruksområde eller påbygg. Her kan du søke råd hos en entreprenør eller en arkitekt. Det er lurt å finne ut av dette tidlig, ettersom søknadsprosessen kan være tidkrevende.
Det vil som regel være lurt å la håndverkeren kjøpe inn materialer og produkter til det nye taket. Det skyldes at håndverkere ofte har tilgang på bedre rabatter enn privatpersoner. Er man uerfaren og skal stå for innkjøp på egen hånd, risikerer man å gjøre feil oppmålinger, eller å bestille feil mengde materialer, noe som vil forsinke prosjektet ytterligere. En annen fordel med å la håndverkeren ta seg av innkjøp, er at håndverkere har god kjennskap til markedet. De vet hvilke materialer som fungerer sammen og hvilke som tar seg bra ut. Dersom du likevel ønsker å ta deg av innkjøp på egen hånd, anbefales det å kjøpe inn store mengder materialer i én ordre fremfor å gjøre flere små bestillinger. På den måte vil man oppnå gunstige rabattfordeler.
I henhold til forbrukerkjøpsloven har du en 5 år lang garantiperiode som gir deg rett på penger tilbake dersom materialene kommer med mangler. Disse manglene må imidlertid bli rapportert innen 2 måneder etter at de ble oppdaget.
Merk at forbrukerkjøpsloven ikke gjelder i tilfeller hvor håndverkeren kjøper inn materialene for deg. I slike tilfeller må du se til avtalen dere imellom, og eventuelt lovene som regulerer denne avtalen. Dette er som regel håndverkertjenesteloven, også den kommer med 5 års garanti som standard.
Flate tak skiller seg vesentlig fra skråtak når det gjelder utvalg av taktekke. På skråtak kan man legge takstein, skifer og diverse plateprodukter, mens det for flate tak kun er mulig å legge takbelegg. Takbelegg kommer imidlertid i mange forskjellige varianter, og de skiller seg hovedsakelig på kvalitet, pris, tykkelse og materiale. Man finner takbelegg som er laget av asfalt, glassfiber, PVC og andre syntetiske materialer. Ulike belegg kommer dessuten i 1, 2 og 3 lag. Når det gjelder pris, anbefales det å unngå de alternativene som er blant de aller rimeligste.
Finansiering er en viktig del av prosjektet, og det vil lønne seg å undersøke de ulike finansieringsmulighetene. Her kan man velge å bruke egenkapital, men i noen tilfeller vil det være mer aktuelt å ta opp et lån. I slike tilfeller kan det være lurt å rådføre seg med banken for å finne alternativet som passer best i din situasjon. Dette er de vanligste lånetypene for finansiering av flatt tak:
Øke boliglånet: Om man allerede har boliglån, kan det være et alternativ å øke dette. Lånet må være innenfor en ramme på 85% av boligens verdi, og renten vil være den samme som på det eksisterende boliglånet.
Fleksilån (rammelån): Fleksilån er ofte er et gunstig alternativ hvis man har flere planer. Fleksilån kan brukes til det man selv ønsker, men lånet må være innenfor en ramme på 60% av boligens verdi. Her vil også renten være den samme som på boliglånet.
Forbrukslån: Dette alternativet kommer med høy rente.. Det bør derfor betales ned så hurtig som mulig. Lånet krever imidlertid ingen sikkerhet.
Når det nye taket er lagt, er det viktig å få gjennomført en sluttbefaring så fort som mulig. Denne bør gjennomføres av en uavhengig fagperson eller takstmann som kan se til at arbeidet er utført på en tilfredsstillende måte. Fagpersonen skal også påpeke eventuelle mangler.
Deretter bør man få tilsendt alt av ferdigdokumentasjon. Disse dokumentene inneholder informasjon om materialer som er brukt og arbeidene som er utført. Denne dokumentasjonen trengs ved fremtidige byggeprosjekter og i forbindelse med forsikring. Dersom huset skal selges en gang i fremtiden, vil det også være behov for å dokumentere hva slags arbeid som er utført, og at materialene som er brukt tilfredsstiller diverse krav.
Til slutt er det viktig å sørge for godt vedlikehold av det nye taket. På den måten vil taket ha en lengre levetid. Her er noen gode tips til vedlikehold av flatt tak:
Gjør smarte boligvalg