Fasaden på boligen din er viktig å holde i god stand. Det er det første man ser, og en sliten og rufsete fasade gir et dårlig førsteinntrykk. Mens mange er klar over at taket må vedlikeholdes, er ikke alle klar over at fasaden også må tas vare på. Skitt og smuss kan ofte skade fasaden og gi grobunn for sopp og råte. Derfor er det viktig å holde den ved like. En sliten fasade kan gjøre skader både på omgivelsene og konstruksjonen.
Den viktigste jobben i forbindelse med fasaderehabilitering er grunnarbeidene. Det er viktig med riktig underlag til riktig kledning. Feil valg kan gjøre store skader under overflaten. Det kan fort ta litt tid før skaden blir synlig på overflaten. Da kan problemet ha spredd seg, og det blir en dyr affære å fikse dette i ettertid. Sprekker i fasaden kan føre til varmetap, som gir økte utgifter til oppvarming. Vann og fukt kan trenge gjennom de minste åpninger. Det kan gi store skader ved frost, i tillegg til at fukt gir grobunn til soppskader. Mugg og råte skader ikke bare konstruksjonen, det kan også gi dårlig inneklima og være helseskadelig.
Det gjelder å følge med på fasaden for å oppdage skader før de har rukket å gjøre store ødeleggelser. Forskjellige fasader krever også forskjellig behandling, og det gjelder å identifisere problemet for å vite hvilke grep man skal gjøre videre. Noen skader er først og fremst estetiske, mens andre kan være skadelig for omgivelsene. Ved en murfasade burde man være oppmerksom på disse tegnene:
Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal angripe problemet med en slitt fasade. Man trenger erfaring og kunnskap for å finne årsaken til skaden. Selve rehabiliteringen vil kreve høy faglig kompetanse. Dersom man ikke har tilstrekkelig erfaring, kan tiltakene faktisk gjøre mer skade enn det gjør godt. Om en pusset fasade blir malt med en type maling som fører til at veggen ikke får puste, vil den miste bæreevnen og til slutt falle ned. For andre fasader som allerede er utsatt for fuktskader, gjelder det å finne opphavet til dette og ta tak i problemet. Hvis ikke vil fuktskadene fortsette å vokse under den nye kledningen, noe som kan føre til store skader i konstruksjonen. Derfor er man avhengig av at arbeidet utføres av erfarne fagfolk.
Det er ikke alltid så lett å vite hvordan man skal komme i kontakt med seriøse og pålitelige håndverkere. Det er finnes dessverre useriøse aktører på markedet, og for en ufaglært byggherre kan det være vanskelig å vurdere kompetansen til aktøren. Derfor velger stadig flere byggherrer å benytte seg av markedplassen Byggstart.no for å komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere.
Når man skal gjennom et omfattende oppussingsprosjekt er det lurt å tilegne seg kunnskap om prisdrivere og hvordan man kan spare penger. Det vil gjøre det enklere å planlegge prosjektet, og når man vet hva prisen pleier å ligge på er det lettere å vurdere tilbudene man mottar. Det er store variasjoner i prisen. Det er flere faktorer som spiller inn på pris, blant annet tilstanden på fasaden, hvilke materialer som er brukt og detaljer og utsmykking.
Basert på prisdatabasen til Byggstart.no, ser vi at gjennomsnittsprisen for fasaderehabilitering er på ca 1.000 kroner per kvadratmeter veggflate. Vær klar over at denne prisen kun fungerer som en pekepinn. Man kan aldri vite hvor mye sitt prosjekt vil koste før man har fått gjennomført en befaring.
Det lønner seg alltid å samle inn tilbud fra flere aktører når man er ute på jakt etter håndverkere. Når man har flere å velge mellom kan man sette tilbudene opp mot hverandre, og dermed se hvem som kan tilby best pris, hvem som anslår kortest tid‚ og hvem som er mest nøyaktig i tilbudet. Mange vil også legge stor vekt på personlig kjemi. Det er viktig å komme godt overens med entreprenøren. Dette legger grunnlag for god kommunikasjon under prosjektgjennomføringen.
Fasaderehabilitering kan bli en kostbar affære, og det er heller ikke noe man bør utsette når fasaden har fått skader. Det er imidlertid noen grep man kan gjøre for å holde kostnadene nede, som ofte dreier seg om å forebygge. Fasaden må også vedlikeholdes for å holde lenger. Med en grundig fasadevask fra tid til annen, vil risikoen for skader reduseres betraktelig. Ofte kan det være alt som trengs for å få igjen det gode uttrykket og husets karakter. Skitt og smuss i trefasaden kan trekke til seg fukt som trenger inn i kledningen og gir store skader. Forurensing og støv kan ta med seg fukt som trenger inn i mur, der det kan lage sprekker og skader når det fryser og utvider seg. Det kan i noen tilfeller holde med en enkel skrubb. Andre ganger må man trå til med en omfattende vask med høytrykkspyler eller til og med sandblåsing. Det finnes aktører som spesialiserer seg på vask og vedlikehold av fasade.
Det er vanlig å la håndverkerne stå for innkjøp av byggevarer. Mange håndverkere vil være skeptiske til å jobbe med materialer de ikke kjøper inn selv. For å kunne garantere et godt resultat må de ha materialer de kjenner til, så de kan gå god for kvaliteten. Mange byggherrer tenker kanskje at man kan spare penger på å kjøpe inn dette selv, men det vil ofte være motsatt tilfelle. Entreprenører og håndverkerfirmaer har ofte faste leverandører de pleier å handle fra, og har dermed allerede gode rabatter og avtaler. Dette kommer også byggherren til gode, som da vil få rabatten med på regningen.
En profesjonell aktør har også bedre forutsetninger for å kjøpe inn riktig materialer. De vet hva som er et godt alternativ dersom det skulle vise seg at et produkt er utsolgt. Det er også viktig å beregne riktig mengde, så man ikke ender opp med masse ekstra materialer det kan være vanskelig å omsette. Dersom du tar på deg jobben selv, er du selv ansvarlig for at materialene leveres til avtalt tid. Blir det da forsinkelser fra leverandøren, skal håndverkerne fortsatt ha betalt mens de venter på materialene. Denne risikoen slipper du hvis du lar dem kjøpe byggevarene selv.
Det vil ofte være kostbart å rehabilitere fasaden, men det er likevel ikke noe som bør utsettes. Om man venter kan det føre til at skadene forverrer seg, som fører til at det blir enda mer omfattende og kostbart. Man må ha kontroll over økonomien, og vite hvordan man skal betale for jobben. Det finnes flere måter å finansiere et oppussingsprosjekt på, og dette er avhengig av personlig økonomi og hva slags forhold man har til banken.
Når man først skal i gang med fasaderehabilitering, er det ofte lurt å se om man kan kombinere det med andre tiltak. Typiske ting man kan se på da er etterisolering, legge nytt tak eller bytte ut dører og vinduer. Hva som bør gjøres er avhengig av boligens eksisterende tilstand, og det kan være verdt å undersøke hvilke muligheter man har på forhånd. Det er gjerne rimeligere å gjøre flere ting samtidig.
Det er imidlertid fort gjort at kostnadene hoper seg opp, og plutselig ender prosjektet opp med å bli betraktelig mer kostbart enn det man først så for seg. Om man tar grep som bidrar til å gjøre boligen mer energieffektiv, er det faktisk mulig å få tilbakebetalt deler av investeringen fra Enova. Den totale summen er avhengig av hvordan det står til med bygningen i dag, men ved omfattende oppgradering av bygningskroppen er det mulig å få hele 150.000 kroner i støtte. Det vil gjerne innebære tiltak som også bidrar til et bedre inneklima, mer stabil temperatur og lavere strømregning. Derfor vil man ofte spare inn ekstrakostnadene over tid, selv om investeringen nå er større.
Gjør smarte boligvalg