Etterisolering er ofte en lønnsom investering. Ny isolasjon kan resultere i en lavere strømregning og gi høyere verdi på boligen. I denne artikkelen kan du lese om hva som driver prisen når du etterisolerer, hvordan du innhenter byggevarer, og hvordan du kan finansiere ditt prosjekt.
Det er flere faktorer som avgjør prisen på en etterisolering. Ifølge markedsplassen Byggstart.no, ligger snittprisen på utvendig etterisolering av hus på ca. 2.500 kroner per kvm. Denne prisen er inkludert alt av fagfolk, arbeidsoppgaver som må utføres, og nødvendige materialer til isoleringen. Nedenfor kan du se ulike faktorer som er med på å påvirke kostnadene for prosjektet:
Det er viktig å sette opp et budsjett når man skal i gang med et bygg- og renoveringsprosjekt. Dette er for å forsikre seg om at man har de finansielle midlene til å utføre hele prosjektet. Ved å sette opp et budsjett med en budsjettramme vil man forhindre å komme i finansielle problemer i etterkant av prosjektet. Det er anbefalt å forhøre seg med banken før setter i gang med et prosjekt.
Noen ønsker å utføre isolasjonsarbeidet selv. Om man ikke isolerer på riktig vis, kan det oppstå kuldebroer. Det resulterer i at det ikke blir god nok luftsirkulasjon i veggen, som gjør at fuktskader kan oppstå. Mugg og råte er svært helseskadelig, og vil koste mye å rette opp ved senere tidspunkt.
For å unngå dette, er det anbefalt at man engasjerer dyktige håndverkere til prosjektet. Det er anbefalt at man henter inn tilbud fra tre ulike aktører når man går i gang med anbudsprosessen. Dette er for å sammenligne pristilbudene, slik at man kan velge det som passer best for prosjektet. Når man skal vurdere entreprenørene er det viktig å se til at de har:
Dersom entreprenøren innehar alle disse punktene, er det en god indikasjon på at man vil ende opp med et vellykket prosjekt. Et stadig mer populært valg når man skal finne håndverkere til sitt prosjekt, er å benytte seg av markedsplassen Byggstart.no. Der blir byggherrer koblet opp med kvalitetssikrede håndverkere og entreprenører.
Det er viktig at man er godt forberedt før man henter inn tilbud fra ulike entreprenører. Når man skal i gang med prosjektet kan man forberede seg på følgende måte:
Det finnes flere typer isolasjon å velge mellom, og det er viktig å velge den type isolasjon som passer ditt bygg. Hvilken isolasjon man velger, avhenger av blant annet bygningens konstruksjon, bruksområde, om det skal utføres innvendig eller utvendig isolasjon, og U-verdien (isolasjonsevnen).
Alle de forskjellige isolasjonstypene har fordeler og ulemper. Håndverkerne ser ofte fort hvilken type som er best egnet til ditt bygg. Man skiller mellom disse typene isolasjon:
Det er vanskelig å velge hvilken isolasjon som passer best til sitt prosjekt dersom man ikke har kompetanse og erfaring på området. Derfor er det anbefalt at man lar håndverkerne stå ansvarlig for innkjøp av materialer til prosjektet.
Mange byggherrer opplever ekstra kostnader ved å gå til innkjøp av materialene selv. Dersom de nødvendige materiale ikke ankommer i tide, eller det ikke er kjøpt inn riktig mengde, kan dette forlenge prosjektperioden. Om man bestiller feil materiale, er man også selv ansvarlig for å erstatte det. Husk at hvis dette skjer, bruker man også tiden til håndverkerne. Da kan man risikere å måtte betale for dem sin tid.
Det er flere fordeler ved å la entreprenøren stå ansvarlig for innkjøpet av materialene:
Lar man entreprenøren stå for innkjøpet av materialene, er det lurt å skrive under på en kontrakt som avskriver ditt ansvar dersom det er feil eller mangler i materialene/produktene.
Det er alltid viktig å ha en god plan på finansieringen før man setter i gang et prosjekt. Dette er for å forsikre seg om at man har råd til hele prosjektet uten å havne i betalingsproblemer i ettertid. I et prosjekt av denne størrelsen er disse fire finansieringsmåtene de vanligste:
Er man usikker på sin egen økonomi, er det anbefalt å forhøre seg med sin bank på forhånd av prosjektet. Det er mange som velger å kombinere sin egenkapital med et lån for å få finansiert prosjektet. Noen byggherrer velger også å ta opp et lån, og bruke sin egenkapital på andre investeringsmuligheter.
Når arbeidet er fullført, er det viktig å få tilsendt en ferdigdokumentasjon. Dette er papirer som beskriver alt arbeid som har blitt utført i forbindelse med prosjektet, samt fagfolk som har blitt brukt og prisen på de ulike arbeidsoppgavene.
Ferdigdokumentasjonen er et garantibevis på alt som har blitt utført. Dette er verdifullt å ha enten man skal videreselge boligen eller om man skal forsikre boligen. Det er også anbefalt å utføre en verdivurdering av boligen etter prosjektet. Da bruker man ferdigdokumentasjonen som et bevis på arbeidet som har har blitt utført. Dette kan resultere i økt boliglån eller en lavere rente på et allerede eksisterende lån.
Gjør smarte boligvalg