Elementhus kan være en tidsbesparende og økonomisk løsning når man skal bygge ny bolig. I denne artikkelen har vi samlet nyttig informasjon for alle som ønsker å bygge et hus med elementer. Vi ser blant annet på hvilken pris man kan forvente, hvordan man finner den rette entreprenøren, og hvor lang tid man bør sette av til de ulike stegene i prosessen. Du kan også lese om søknadsprosessen og ulike måter man kan finansiere byggingen av et elementhus.
Det er mange ulike faktorer som påvirker prisen på et elementhus. Derfor er det vanskelig å anslå en eksakt pris før en arkitekt har prosjektert. Først da kan man forvente å motta et realistisk estimat fra entreprenør. Det man derimot kan gjøre for å få et inntrykk av prisen allerede nå, er å se på gjennomsnittsprisen for denne typen prosjekter. Ifølge prisstatistikk fra markedsplassen Byggstart koster det i gjennomsnitt 33.000 kroner per kvm når man bygger et elementhus. Planlegger man å produsere flere enheter, vil dette redusere prisen per kvm grunnet skalafordeler.
Det er også viktig å vite at ikke alle boliger egner som elementhus. Dette avhenger blant annet huset utforming. I tillegg stiller elementhus visse krav til tomtens terreng og landskap.
Skal man bygge et arkitekttegnet hus med elementer, må man også regne med utgifter til arkitekt. Arkitektens arbeid går blant annet ut på å sende inn søknad til kommunen og utarbeide tegninger.
Andre viktige drivere av pris er:
Før man går i gang med å engasjere fagfolk, er det viktig å sette opp et budsjett. Dette bør blant annet inneholde budsjettrammene for prosjektet, altså maksbeløpet man er villig til å investere. Man bør også planlegge hvordan man skal finansiere byggingen av elementhuset. Du kan lese mer om ulike finansieringsmåter lengre ned i artikkelen.
På et så omfattende byggeprosjekt er det helt sentralt å engasjere pålitelige håndverkere med relevant erfaring og kompetanse. Det kan imidlertid være vanskelig å vurdere de ulike aktørene. Under finner du en oversikt over hva du kan se etter når du vurderer du aktuelle entreprenørene:
Når man skal organisere et byggeprosjekt, er det vanlig å skille mellom totalentreprise, generalentreprise og delt entreprise. Delt entreprise går ut på at byggherre skriver kontrakt med egne entreprenører på de ulike fagfeltene. Man står da selv ansvarlig for å koordinere arbeidet. Dette forutsetter at man har tiden og kompetansen som kreves for å sikre en jevn fremdrift. Fordelen er at man kan velge de entreprenøren man ønsker på hvert fagfelt.
Hvis man derimot velger totalentreprise, engasjerer man én entreprenør som står ansvarlig for både prosjektering og utførelse. En generalentreprise betyr at ett firma har alt av utførelse mens arkitekt og annen prosjektering kan gå på separate kontrakter. Når det gjelder bygging av elementhus, er det ofte hensiktsmessig å knytte seg til en entreprenør som har egen produksjon av elementer. Dette er ofte entreprenører med lang fartstid og som har investert i fabrikk for produksjon. Det flere mellomstore entreprenører i Norge med egen elementproduksjon. Disse kan gjerne ta totalentreprise eller generalentreprise på oppføring av nye boliger. Merk at en del elementprodusenter har sitt fokus på større prosjekter med flere enheter, ettersom det er der de har størst lønnsomhet. Et annet alternativ er å importere elementene fra utlandet. Merk at man da må være ekstra påpasselig med kvaliteter og det er ikke å anbefale å finne noen på egenhånd. Her bør det i så fall kun gå på referanser fra etablerte aktører i byggebransjen.
Det kan være krevende å finne rett entreprenør. For å gjøre dette enklere velger stadig flere å benytte markedsplassen Byggstart. Byggstart er en plattform der byggherrer kan komme finne kvalitetssikrede entreprenører med relevant erfaring og kompetanse.
Å bygge et elementhus innebærer at boligens råbygg blir pre-produsert på en fabrikk. Disse delene bli deretter fraktet videre til byggeplassen, der de monteres. Denne prosessen tar vesentlig kortere tid å gjennomføre enn å bygge huset på byggeplassen. Dette har gjort elementhus til en stadig vanligere løsning, særlig på prosjekter med flere enheter der den økonomiske fordelen med elementer blir klarere. Det er også mange profesjonelle eiendomsutviklere som foretrekker å bygge med elementer da dette kan gi betydelig forkortet byggetid.
Under finner du en oversikt over de typiske stegene som inngår i en slik prosess:
Den store tidsbesparelsen ligger altså i produksjonen av elementene på fabrikk og montering av disse på byggeplass vs. plassbygde løsninger. Men husk at det ofte kan ta mange uker å få prosjektert elementene, slik at de er klare for produksjon.
Når det kommer til de innvendige arbeidene, er det også anbefalt å la entreprenøren stå for innkjøp av de aller fleste materialer. Unntak kan være kjøkken, baderomsinnredning og garderober. Noen byggherrer besørger også parkett og fliser. Følgende grunner blir typisk brukt for hvorfor det er smart å la entreprenøren gjøre innkjøpene:
Å la entreprenøren stå for innkjøpet vil spare byggherre for både tid, penger og energi. Det er også mulig å velge ut noen av materialene selv, og deretter la entreprenøren stå ansvalrig for å kjøpe inn disse. Det viktigste er at begge parter har en felles forståelse av hvordan innkjøpet skal organiseres.
Før man går i gang med å engasjere fagfolk, er det viktig å ha oversikt over hvordan man skal finansiere prosjektet. Dette innebærer både å kartlegge hvilke midler man har til rådighet, og å velge finansieringsmåte.
Når man skal bygge nytt hus, er det vanligst å benytte en kombinasjon av egenkapital og byggelån. Et byggelån er medfører normalt at banken tar pant i tomten. Man bruker som regel egenkapital først, før man deretter trekker på byggelånet. Renten ligger vanligvis noe over boliglån, men byggelånet blir som regel omgjort til boliglån når prosjektet er ferdigstilt. Banken følger typisk opp prosjektet med egen takstmann som kontrollerer fremdrift.
Når man skal bygge et elementhus, er det visse forholdsregler man bør ta for å sikre en vellykket gjennomføring. Under finner du forslag til grep du kan ta før, under og etter prosjektet:
Gjør smarte boligvalg