Å bygge ut loftet kan være en gunstig måte å utvide boligens boområde. Det gjelder både for eneboliger og leiligheter i øverste etasje. Man kan også bygge en helt ny leilighet på loftet i en flermannsbolig. Slike prosjekter er gjerne mer omfattende og krever en god del organisering og forberedelser. I denne artikkelen har vi samlet alt du trenger å vite når du skal bygge ut loft. Du kan blant annet lese om gjennomsnittspriser, organisering og hvordan man finner rett entreprenør.
Når man skal bygge ut loft, vil prisen avhenge av en rekke faktorer. Både loftets nåværende stand og standarden man velger vil ha stor innvirkning på prisen. Det er også avgjørende om man skal bygge ut et nytt loft eller innlemme et eksisterende loft i etasjen under. Derfor er det vanskelig å anslå nøyaktig hva et prosjekt kommer til å koste. Det er imidlertid mulig å få et visst inntrykk ved å undersøke snittprisen på slike prosjekter. Ifølge prisdata hentet fra markedsplassen Byggstart.no koster det i gjennomsnitt 18.000 kroner per kvadratmeter å bygge ut loftet. Merk at prisen er høyere (ca. 25.000 kr per kvm) der det er snakk om utbygging av nye leiligheter på loftet. Denne prisen innbefatter alle utgifter, både materialer og arbeid.
Prisen vil i stor grad avhenge av utgangspunktet man har, altså hvilke ombygginger som er nødvendige. Må man for eksempel heve taket for å få tilstrekkelig takhøyde, vil dette medføre en betydelig merutgift. Det vil også øke kostnadene hvis man skal innrede våtrom på loftet. Andre prisdrivere er antall nye vinduer som skal installeres og hva slags trappeløsning man ønsker. Det vil også koste en del ekstra å bygge ut loftet på hus med flere etasjer, ettersom dette krever stillas. Det vil også ha noe å si hva slags standard man ønsker på innredningen, slik som gulvbelegg, fliser, panel, lys, m.m. Det samme gjelder valg av entreprenør.
Å bygge ut loftet er gjerne et omfattende byggeprosjekt. Det inkluderer innsats fra flere håndverksfag. Man vil som regel ha behov for tømrer, elektrikere, malere, taktekkere, blikkenslagere, osv. Skal man innrede våtrom må man også ha rørlegger og muligens flisleggere.
Det vanligste for utbygging av loft, er å velge en hovedentreprise. Det innebærer at én bedrift tar seg av alle utførende fag. Som regel er det snakk om en tømrerbedrift. Bedriften utfører deler av arbeidet selv, og henter inn underentreprenører på de resterende fagfeltene. Hovedentreprenøren står også ansvarlig for å koordinere arbeidet mellom de ulike fagfeltene.
For å kunne forsikre seg om at man får en konkurransedyktig pris, er det viktig å hente inn pristilbud fra flere entreprenører. På den måten kan man sammenligne tilbudene. Det er imidlertid viktig å vurdere flere kriterier enn totalsummen:
Det kan være krevende å finne den rette entreprenøren når man skal bygge ut loftet. Derfor velger stadig flere boligeiere å finne aktører gjennom markedsplassen Byggstart.no, som kobler byggherrer med kvalitetssikrede entreprenører for bygg- og renoveringsprosjekter.
Det er viktig å få utført en grundig befaring av det eksisterende loftet før man går i gang med detaljert planlegging av prosjektet. Kun ved å få en fagperson på befaring kan man kartlegge hvilke muligheter man har. Har loftet et lavt eller skrått tak, vil det være nødvendig med omfattende ombygging eller heving av taket. På befaringen kartlegger man også hvilke tiltak som må til for å gjøre et råloft om til et oppholdsrom. Relevante spørsmål er blant annet hvor mange nye vinduer som behøves, hvor trappen kan bygges, og hvordan man kan få installert elektrisk anlegg og eventuelle røropplegg. Denne befaring utføres som regel av en arkitekt. Det lønner seg alltid å velge en arkitekt som har jobbet med lignende prosjekter tidligere. På den måten kan man få tegnet opp praktiske og gjennomførbare løsninger. En erfaren arkitekt vil også ha oversikt over hvilke krav som gjelder for takhøyde, dagslys, rømningsvei og lignende. Arkitekten kan også bedømme hva slags arbeid som må gjøres på husets bærende elementer. I søknadsprosessen er det også mulig å la arkitekten fungere som ansvarlig søker. Søknadsplikt og andre regler dekkes mer utfyllende i et senere avsnitt.
Materialkostnader utgjør en stor del av budsjettet når man bygger ut loftet. Hvilke materialer man trenger vil imidlertid avhenge av hvordan loftet ser ut per i dag. Har man i utgangspunktet et råloft, må man isolere grundig. Dette er av stor betydning ettersom et råloft i seg selv virker isolerende. Bygger man det om til oppholdsareal, vil man miste denne effekten. Derfor må man bygge inn ny isolasjon i vegger og tak. I tillegg må man sørge for god ventilasjon. Ofte må man legge nytt tak for å bygge ut loftet. Da må det i tillegg påregnes utgifter til nytt taktekke, takrenner, osv. Dette kan utgjøre en betydelig utgiftspost. I de fleste tilfeller må man også kjøpe inn vinduer og trapp. Skal man bygge våtrom må man i tillegg regne med kostnader til kjøkken- eller baderomsinnredning.
Det vanligste er å overlate mesterparten av materialinnkjøpene til entreprenøren. Dette bringer med seg flere fordeler. For det første slipper man å bruke tid på å kjøpe inn og levere materialer selv. For andre kan entreprenøren beregne hvor mye man trenger av de ulike materialene, og den god oversikt over alternativer dersom varer skulle være utsolgt. I tillegg har entreprenøren tilgang på flere rabatter enn det privatpersoner har. For eksempel kan entreprenøren ha avtaler med faste leverandører, eller oppnå lavere priser ved å kjøpe inn større mengder. Når entreprenøren kjøper inn materialene, er den også ansvarlig for eventuelle forsinkelser underveis.
I tillegg har elektrikere og rørleggere gjerne krav til produktkvalitet. De kan nekte å gi garantier hvis det anvendes produkter de selv ikke går god for. Derfor er det alltid lurt å rådføre seg med fagfolk i forbindelse med materialinnkjøp.
Det er ofte store summer involvert når man skal bygge ut loftet. Derfor er det viktig å finne ut tidlig hvordan man skal finansiere prosjektet. Det er først når man har fått oversikt de økonomiske rammene man kan utarbeide en realistisk prosjektbeskrivelse. Det finnes flere måter å finansiere utbygging av loft:
Det er en rekke regler å forholde seg til når man skal bygge ut loft. Det finnes f.eks. forskjellige regler for søknadsplikt avhengig av bygningstype:
Det er også en rekke byggetekniske krav å forholde seg til når man bygger ut loftet. Her vil reglene variere avhengig av når huset er bygget. For hus bygget før 2011 er påkrevet takhøyde for oppholdsrom på 2 meter. For nyere hus er kravet 2,20 m, og for nybygg 2,40 m. Merk at dette kun er minstekrav. Uavhengig av når boligen er oppført, velger mange å bygge med en takhøyde på rundt 2,40. Dette er nødvendig for å sikre god bokvalitet.
Reglene er noe annerledes for skråtak. Her må taket være 2 meter på det høyeste punktet. I tillegg må det være 1,90 m fri høyde fra gulv til tak på minst 60 cm bredde. Det foreligger også krav til dagslys. Minstekravet er et vindu der summen av bredde og høyde overstiger 1,50 m. I tillegg må høyden være minst 60 cm og bredden minst 50 cm. Det stilles også strenge byggetekniske krav til brannceller. I tillegg må man ha brannstige hvis loftet befinner seg minst 5 meter over bakkenivå. Det stilles også egne krav til elektriske anlegg og røropplegg.
Gjør smarte boligvalg