Det å bygge på huset er et omfattende prosjekt med betydelige krav til god planlegging og organisering. Dette er gjerne arbeider som medfører store kostnader. I denne artikkelen tar vi for oss de tre vanligste formene for å bygge ut huset: tilbygg, påbygg og underbygg. Vi skal også se på ting som er viktig å ta i betraktning dersom man vurderer å bygge på huset
Kostnadene av å bygge på huset vil variere fra prosjekt til prosjekt. Ifølge markedsplassen Byggstart.no, er gjennomsnittlig pris for tilbygg på ca. 33.000 kroner per kvadratmeter. Her er det viktig å understreke at det finnes store variasjoner. Enkelte prosjekter kan koste betydelig mer, andre noe mindre. Man vil aldri få et presist prisoverslag før man har hatt fagfolk på befaring.
Å bygge på huset kan man gjøre på én av tre forskjellige måter:
Hva som egner seg best for et gitt hus, avhenger av mange faktorer. Prisen vil påvirkes av hva slags utgangspunkt man har. Skal man for eksempel grave ut kjeller under huset, vil prisen avhenge av grunnforholdene. Skal man bygge et påbygg, vil kostnadene bli høyere i takt med hvor mye forsterkende arbeid som må utføre på husets konstruksjon.
Vi ser også at det er noe dyrere å bygge et påbygg enn et tilbygg. Det skyldes at påbygg krever at man fjerner det eksisterende taket for så å bygge nytt tak. Man behøver også en trapp, og det kan kreves endringer i bærende konstruksjoner i eksisterende bygg.
Husets utgangspunkt har stor innvirkning på pris og muligheter for vellykket gjennomføring. Derfor bør man aller først snakke med en fagperson om hvordan man bør bygge på huset ut i fra boligens utgangspunkt.
Valg av standard på materialer og produkter vil også spille inn på pris. Her kan man velge innen et bredt spekter. Andre viktige prisdrivere er valg av fagfolk, størrelsen på prosjektet, og kompleksitet.
Nøyaktig hvilke fagfelt som vil involveres i denne typen prosjekt, vil avhenge av hva som skal bygges. De fleste velger å organisere prosjektet som en hovedentreprise eller totalentreprise.
Totalentreprise betyr at én bedrift tar ansvaret både prosjekterende og utførende arbeider. I en hovedentreprise har entreprenøren kun ansvar for utførende arbeider, mens du som byggherre engasjerer arkitekt / prosjektering som separat kontrakt.
Hvor mye man kan gjøre selv når man skal bygge på huset avhenger av egen kompetanse, hvor mye tid man har, og prosjektets omstendigheter. Her kan det være lurt å forhøre seg med entreprenøren. Entreprenøren vil være i stand til å velge typen arbeid som egner seg for egeninnsats. Det er også viktig å samordne her, slik at egeninnsats ikke kommer i veien for jobben innleide håndverkere skal utføre. Man kan komme i skade for å forsinke sitt eget prosjekt hvis man påtar seg oppgaver man ikke har tid til å gjennomføre.
For å få en vellykket gjennomføring, er det viktig å velge riktig entreprenør. Man bør finne en bedrift som kan vise til å ha gjennomført lignende prosjekter på en vellykket måte tidligere, og som har alle godkjenninger i orden. Ryddig økonomi og tilstrekkelig kapasitet til å prioritere jobben er også viktige faktorer.
Flere velger å benytte seg av Byggstart.no. Det er en markedsplass som har samlet entreprenører og byggmestere som påtar seg større bygg- og renoveringsprosjekter på privatmarkedet.
Skal man bygge på huset, er man avhengig av grundige forberedelser. Mange starter med å engasjere en arkitekt. En arkitekt kan tegne opp den nye delen av huset på en måte som tilfredsstiller huseierens ønsker og behov. Arkitekten kan også gi gode råd om hvilke løsninger som passer best og hvordan arbeidet bør utføres. Arkitekten vil i de fleste tilfeller ta seg av søknadsprosessen som ansvarlig søker på vegne av byggherre. Dette gjøres i enkelte tilfeller av entreprenør, eller av deg selv som byggherre dersom det er snakk om mindre tilbygg.
Man bør få finansiering på plass så tidlig som det lar seg gjøre. Det er viktig å ha dette i orden før man forplikter seg til å dekke utgifter i forbindelse med prosjektet. Først når man har fått arkitekttegninger og finansiering på plass, kan man gå igang med å samle tilbud fra entreprenører. Entreprenører må også gjennomføre befaringer før de kan gi sine overslag om hvor mye det vil koste å utføre prosjektet.
Hvilke byggevarer som behøves for å bygge på huset, varierer fra prosjekt til prosjekt. Man benytter seg ikke av de samme byggevarene når man graver ut kjeller enn når man bygger en ny etasje på huset.
Materialkostnadene utgjør en betydelig andel av de totale utgiftene når man skal bygge på huset. I gjennomsnitt representerer materialer ca 40% av totalprisen for et byggeprosjekt. Denne prosentsatsen vil imidlertid variere betydelig mellom forskjellige prosjekter. På den ene siden finner man for eksempel anleggsarbeider, der materialkostnadene er små sammenlignet med arbeidskostnadene. På den andre siden finnes rørlegger og elektrikere, der materialandelen utgjør over 50%
Det er som regel ikke tilrådelig å handle inn materialer selv hvis man får en entreprenør til å utføre prosjektet. Man tjener lite på å gjøre dette selv, og skulle man være så uheldig å ikke bestille varene i tide, må en selv dekke utgifter til tapte arbeidstimer. Privatpersoner har som regel ikke kompetanse til å vurdere hvor mye av hvert materiale som behøves.
Man kan også spare mye på å benytte seg av entreprenøren for å handle materialer og produkter som kreves for et byggeprosjekt. Entreprenøren har erfaring med å velge riktige produkter for oppdraget, og kunnskap om hva slags materialer som passer best sammen. I tillegg vil kunnskapsrike fagfolk enklere finne et egnet alternativ dersom førstevalget viser seg å være utsolgt.
Man kan også spare penger på å la entreprenøren ta seg av kjøp av materialer. Det skyldes at slike bedrifter gjerne har tilgang til prisavslag som privatpersoner ikke kan benytte seg av. Det skyldes at de gjerne kjøper store mengder av gangen. Har man først leid inn proffe aktører, er det greit å utnytte deres kompetanse til det fulle. Husk at man kan kjøpe innredning som fliser, parkett, kjøkken og baderomsinnredning selv.
Det er viktig at finansieringen er på plass på et tidlig stadium i planleggingsfasen. Det ville vært uheldig om man hadde engasjert en arkitekt, for så å innse at man ikke har midler til å oppføre bygget. Man bør alltid ha slingringsmonn i budsjettet når man skal gjennomføre omfangsrike prosjekter. Overraskelser kan dukke opp underveis, og da lønner det seg å ha rom til å dekke uventede kostnader.
Boligeiere som planlegger å bygge på velger som regel en av disse finansieringsformene:
Det finnes mange regler man må forholde seg til når man skal bygge på huset. Man må for eksempel søke kommunen om man skal:
Man er dermed som regel nødt til å søke når man skal bygge på huset. Her gjelder det å hente inn relevant informasjon tidlig i prosjekteringsfasen.
I enkelte tilfeller kan huseier søke selv. Dette er er oftere aktuelt når man skal gjennomføre små prosjekter. I de fleste tilfeller vil man få en arkitekt til å stå som ansvarlig søker. Det finnes også entreprenører som kan ta på seg dette ansvaret, men det er vanligst at dette faller på arkitekten.
Hvilke regler man må ta hensyn til, vil variere fra prosjekt til prosjekt. Det er viktig å huske at det finnes egne regler for boområder i kjeller, med tanke på lys og rømningsveier. Man må også huske å sjekke radonnivået, og oppfylle gjeldende krav om radonsikring. Bygger man i høyden, er det viktig å huske på at det gjelder egne krav om rømningsvei for etasjer på over 5 meter. Her er det ikke nok med et vindu. Det vil også foreligge krav om brannstige. Ellers gjelder alltid krav om at alt elektrisk arbeid må utføres av fagfolk med DSB godkjenning. Det finnes også egne regler når det gjelder våtrom.
Man må sørge for å få tilsendt alt av relevant dokumentasjon når arbeidet er fullført. Dette er viktig både med hensyn til fremtidig vedlikehold, taksering og forsikring. Det er viktig at en huseier kan vise til at alt arbeid oppfyller gjeldende regler og krav.
Gjør smarte boligvalg