Bygging av enebolig er et prosjekt av stort omfang. Det er mange fagfelt involvert, og kan bli et kostbart prosjekt, avhengig av boligens størrelse og standard, samt tomtens utgangspunkt. I denne artikkelen skal vi svare på spørsmål tilknyttet bygging av enebolig. Vi skal se på hvor lang tid det tar, hvor mye det koster, hvordan finne riktige fagfolk og hvordan finansiere prosjektet.
Kostnadene på bygging av enebolig varierer ut ifra størrelse og standard. Det er vanskelig å si hva det vil koste å bygge hus, ettersom alle boliger kommer i forskjellig størrelse. Derfor pleier man å oppgi pris per kvadratmeter.
Ifølge markedsplassen Byggstart.no, ligger snittprisen på å bygge enebolig på ca. 33.000 kroner per m2. Denne prisen er inkludert alt av kostnader som gjelder bygging av boligen. Arkitekt og prosjektering vil komme som et tillegg. Man bør forvente minimum 150.000 kroner til dette, og ofte en god del mer. Du kan lese mer om arkitekt og prosjektering lenger ned i artikkelen.
Det er mange faktorer som spiller inn når man skal beregne prisen av eneboliger. Noen påvirkninger av prisen er:
Dette er bare noen punkter som har påvirkning på den endelige prisen. Ettersom bygging av enebolig er en stor investering, er det nødvendig å ha på plass en god og strukturert budsjettsplan før man starter opp med byggingen. Det å bygge en ny enebolig er tidskrevende og kan føre med komplikasjoner. Derfor er det viktig at man har det økonomiske på plass før man starter. Man bør være forberedt på hvor lang tid det tar, og sette en maksimal sluttsum som man kan ha råd til. Vi kommer til å forklare mer om ulike finansieringsmetoder videre i artikkelen.
I et såpass stort og tidkrevende prosjekt er det vesentlig at man finner dyktige fagfolk.
Videre må man bestemme seg for entrepriseform. En delt entreprise innebærer at man må ansette forskjellige aktører til ulike elementer av byggingen. Dette vil si at man må inngå kontrakter med fagfolk på ulike felt, som tømrere, elektrikere og rørleggere. Man står selv som prosjektleder om man velger delt entreprise.
Om man velger å gå for en totalentreprise, vil én entreprenør stå ansvarlig for prosjektering og byggearbeider. Denne entreprenøren har ansvar for hele leveransen og står for at hele prosjektet blir gjennomført på en god måte. Dersom det er snakk om arkitekttegnet bolig, er det vanligst å ha en separat kontrakt med arkitekten, mens man engasjerer en eller flere entreprenører for selve utførelsen. Har man en entreprenør for alle utførende fag, kalles det en generalentreprise. Dersom man har en entreprenør for bygningsmessige arbeider, men separate kontrakter for tekniske fag, kalles det gjerne en hovedentreprise.
Uavhengig av hva man velger, må man foreta en grundig bakgrunnssjekk før man starter kontraktsforhandlingene. Nedenfor ligger en sjekkliste på 6 punkter som man bør ha gjennomført før man bestemmer seg for hvilket håndverkerfirma man skal ansette for byggingen:
En god måte å forsikre seg om at håndverkerfirmaene er troverdige, er å legge ut prosjektet på Byggstart.no. Byggstart er en gratis tjeneste som kobler byggherrer med kvalitetssikrede aktører.
Hvor lang tid det tar å bygge en ny enebolig varierer på størrelse og kompleksiteten av arbeidet. En større bolig med spesialløsninger vil ta lenger tid enn en bolig med flere standardløsninger. Har man ansatt dyktige fagfolk, vil tidsperspektivet på byggingen forkortes.
Man deler gjerne tidsbruken av boligbyggingen inn i tre faser, fra planleggingen til ferdigbygd bolig:
Det er mange spørsmål som dukker opp når man skal bestemme seg for innkjøp av byggevarer og produkter. Når man bygger en bolig, står materialer og produkter for nesten halvparten av alle kostnader.
Når man har hyret inn et håndverkerfirma for å utføre prosjektet, er bør man la de stå for innkjøp av nødvendige materialer. Noen av grunnene til at håndverkerfirma bør stå for innkjøp er at de:
Dersom man kjøper materialer selv og det er skader eller andre feil på materialene, må man også selv få ordnet opp i dette. Man har heller ikke opparbeidet seg en relasjon til byggevarehusene på samme måte som et håndverkerfirma har, og vil derfor ikke få tilgang til de samme rabattene. Det vil derfor være mer lønnsomt for byggherren å la håndverkerfirma stå for innkjøpene av varene.
Når det kommer til overflatematerialer, er det vanligere at byggherre står for innkjøpet av noe av dette selv. Da snakker vi om ting som kjøkken, fliser, gulv og garderober. Her er det som regel stor variasjon i priser. Valget av standard vil dermed spille en stor rolle på sluttsummen for prosjektet. Om man for eksempel velger et spesialdesignet kjøkken, vil det utgjøre en mye større kostnad enn en standardløsning fra IKEA. Merk at det går an å spare penger på overflatematerialer uten at man nødvendigvis må ende opp med lav kvalitet. Det er nemlig vanlig å bestille disse materialene via entreprenøren. Entreprenøren har ofte tilgang til rabatter som privatpersoner ikke kan benytte seg av. Det anbefales uansett å utnytte fagpersoners kunnskap til det fulle, og forhøre seg med entreprenøren om hvilke materialer som kan passe i de forskjellige rom.
Når man skal bestemme seg for hvilket materiale man skal gå for, er det lurt å velge varer av høy kvalitet. Når man bygger enebolig, har man som regel planer om å bli boende en lenger periode. Da er det fordelaktig å velge høy kvalitet på varene slik at de varer lenge. Produkter av kvalitet har en større sjanse for å oppleve skader og slitasje.
Det er viktig å ha en god og strukturert budsjettplan for prosjektet. Innunder denne planen bør det stå klart og tydelig hvordan man skal finansiere sitt boligprosjekt. Husk at man ofte støter på uforutsette utgifter i et slikt prosjekt, så man bør ha en buffer på 10-20% i budsjettet.
Den vanligste måten å finansiere oppføring av enebolig, er kombinasjon av egenkapital og byggelån. Et byggelån utbetales av banken gjennom byggeprosjektet, og banken vil gjerne følge opp med en egen takstmann. Banken tar pant i tomten som sikkerhet, og lånet overføres normalt til et standard boliglån etter at prosjektet er ferdigstilt. Renten på byggelån er normalt noe høyere enn boliglån.
Når man bygger bolig er det noen regler man må forholde seg til. Man kan ikke starte byggingen av eneboligen før man har fått godkjenning fra kommunen. Byggherren kan ikke utføre søknaden, ettersom dette må bli gjort av en fagperson. Det er som regel arkitekten som står som ansvarlig søker.
Om eneboligen ikke er innenfor reguleringsbestemmelsen (for eksempel for stort fotavtrykk, for nærme naboen eller for høyt), er man nødt til å søke dispensasjon. Regn med at søknadsprosessen vil ta flere måneder dersom det er snakk om en dispensasjonssøknad.
Når man søker om tillatelse fra Plan- og bygningsetaten, skiller man mellom to typer søknad. Den ene er ett-trinns søknad og den andre to-trinns søknad. Ved to-trinns søknad søker man om rammetillatelse, før man finner håndverkerfirma som godkjenner sine fagfelt i søknaden om igangsetting på et senere tidspunkt. Det vanligste for oppføring av ny bolig, er to-trinns søknad.
Ett-trinns søknad går ut på at man kun sender inn én søknad. Da må alt av utførende arbeidstakere være på plass før sending av søknad. De fleste byggherrer velger å gå for to-trinns søknad.
Gjør smarte boligvalg