Bygging av en eller flere arker kan være en kostnadseffektiv måte å forbedre utnyttelsen av loftsarealet på. En ark muliggjør økt takhøyde og lysinnslipp, og er særlig mye brukt i forbindelse med utbygging av råloft der det er skråtak. I denne artikkelen går vi gjennom prosessen for å få bygget en ark, typiske priser og hvordan man kan finne fagfolk til jobben.
Det kan kan virke som en enkel jobb å bygge arker, men ofte vil det vise seg å være et komplekst arbeid. Ofte vil man måtte gjøre endringer i bærende konstruksjon. Her er det ekstra viktig at de som utfører arbeidet har byggteknisk kompetanse og forstår husets bæring. Det er også viktig å følge alle krav og regler, inkludert områdets reguleringsplan og andre kommunale bestemmelser. En ark vil regnes som et påbygg og er derfor søknadspliktig, og man vil trenge en ansvarlig søker til å stå som avsender av søknaden. Dette er normalt en arkitekt eller ingeniør som også tegner / prosjekterer prosjektet.
Det lønner seg å komme i kontakt med en kompetent arkitekt eller ingeniør tidlig i prosessen. Det vil gi et bedre bilde av hva som kreves for å gjennomføre prosjektet. For å få innvilget byggetillatelse kreves også nøye dokumentasjon i form av plantegninger, fasadetegninger og lignende dokumenter. Arkitekten kan ordne disse dokumentene, i tillegg til å stå som ansvarlig søker på søknaden til kommunen. Med detaljerte plantegninger vil entreprenører ha et godt grunnlag for å gi riktig pris for prosjektet.
I søknadsøyemed regnes arker som påbygg, og følger derfor samme reglene som påbygg. I tillegg kommer eventuelle endringer i bærende konstruksjon og fasade, og mulig bruksendring av arealet fra tilleggsdel til hoveddel.
For å få innvilget byggetillatelsen trenger du en ansvarlig søker. Dette er en fagperson som søker kommunen på dine vegne. Denne personen må sørge for at all nødvendig dokumentasjon følger med søknaden. Normalt vil ikke entreprenøren selv stå som ansvarlig søker. Mer vanlig er det å bruke en arkitekt eller ingeniør. Formålet med søknaden er å vise at alle krav og forskrifter er oppfylt og at arbeidet utføres av kompetente fagfolk. Tillatelse må gis før man kan begynne på arbeidet. Det er kommunen som er ansvarlig for å gi byggetillatelse. Derfor kan de konkrete reglene variere noe avhengig av hvor i landet du bor.
I tillegg er det nødvendig å sende ut nabovarsel. Her må man være så detaljert som mulig i beskrivelsen av arbeidet, så naboen har best mulig forutsetning til å forstå hvilken grad de blir berørt av prosjektet. Dette varselet skal også følge med søknaden til kommunen, inkludert eventuelle tilbakemeldinger fra naboer og hvordan man har forholdt seg til disse. Nabovarselet gir naboene en frist på to uker for å komme med eventuelle merknader og innspill. Større endringer som følge av tilbakemeldinger fra en nabo kan bety at man må sende ut nytt varsel, som igjen betyr to nye uker med frist. Så lenge man følger alle regler og forskrifter, er det lite naboene kan gjøre for å nekte prosjektet.
Oppføring av arker kan både være en effektiv og rimelig måte å utvide overetasjens bruksareale. Det er imidlertid et kostbart arbeid, og det gjelder å være forberedt på kostnadene. Ettersom det kan være stor variasjon i kompleksitet, kan det være vanskelig å komme med et generelt prisoverslag. Prisen er avhengig av hva slags innvirkning endringene vil ha på eksisterende bærekonstruksjon, hvor mange vinduer man skal ha og størrelse på arkene. Man må ha tegninger fra arkitekt og befaring fra håndverker for å kunne få en nøykaktig pris.
Ved å bruke prisdatabasen til markedsplassen Byggstart.no, kan man likevel få et bilde av forventede kostnader. Der kan man lese at det å bygge arker i gjennomsnitt koster omtrent 160.000 kroner per ark. Dette er inkludert alle kostnader knyttet til prosjektet. Merk at det er store variasjoner, så ditt prosjekt kan bli både billigere og dyrere enn denne gjennomsnittsprisen.
Det er mange faktorer som er med på å bestemme prisen på prosjektet. Selv om det er noen grep man kan gjøre for å holde kostnadene nede, er det ofte vanskelig å påvirke de største prisdrivende. Først og fremst er det avhengig av endringer i bæring. Ofte er taket konstruert på en måte hvor sperrene på hver side av taket bærer hverandre i mønet, og vil dermed miste bæringen når du kutter av på den ene siden. Dette kan være ganske kompleks dimensjonering, og krever en ekspert for å utføres riktig. Hvor store arker man ønsker, vil ha stor innvirkning på prisen. Jo større man bygger, desto mer vil det bety for bæringen i taket.
Vindusflater kan også være fordyrende. Mange ønsker å bruke arken til å få mer lys inn, men store vindusflater kan være kostbare.
Valg av entreprenør er også sentralt. Her er det anbefalt å hente inn tre tilbud for å forsikre seg om at man får en konkurransedyktig pris. Det er viktig å huske på at det ikke nødvendigvis er best å velge det rimeligste tilbudet. Man betaler for kvalitet, og det kan fort bli dyrt på sikt om entreprenøren ikke innehar den nødvendige kompetansen.
Bygging av arker krever god forståelse av bærekonstruksjoner og byggteknisk kompetanse. Det gjelder å finne aktører man kan stole på til å utføre arbeidet, og at vedkommende har den nødvendige ekspertisen og erfaringen til å fullføre prosjektet innen avtalt tid og til avtalt pris. Mange synes det er vanskelig å vite hvordan man skal gå frem for å komme i kontakt med dyktige og seriøse entreprenører og håndverkere. Det kan være vanskelig for en ufaglært å vurdere kompetansen til en fagmann. Dermed er det fort gjort å skyte i blinde når man skal ansette en håndverker.
Stadig flere velger å benytte seg av markedsplassen Byggstart.no for å komme i kontakt med kvalitetssikrede håndverkere.
Det er alltid lurt å samle inn flere tilbud før man tar en avgjørelse. På den måten kan man sette tilbudene opp mot hverandre og sammenligne priser, tidsbruk og beregnet omfang. Merk at hva som er inkludert i prisen kan variere. Les tilbudene nøye og kryssjekk hva som er inkludert hos de forskjellige aktørene. Når det kommer til å inngå en avtale, er det også viktig å være grundig i beskrivelsen av prosjektet. Det vil gagne begge parter å være enige om mest mulig på forhånd. Da unngår man en eventuell konflikt hvis det skal dukke opp noen uforutsette problemer underveis. Forsinkelser fra leverandører, sykdom og lignende er vanskelig å forutse, og hvis man allerede har dekket dette i avtalen vil man unngå uenigheter.
For å kunne komme i gang med prosjektet, må man ha ordnet finansiering. Derfor er det viktig å sikre dette så tidlig som mulig i planleggingsprosessen. Det finnes flere måter å finansiere et byggeprosjekt på. Hva som passer best er avhengig av personlig økonomi og prosjektets omfang. For å finne ut av hvilken finansieringsmetode som vil være best, bør man ta kontakt med banken. Disse fire alternativene er de vanligste når man skal bygge arker:
De aller fleste entreprenører og håndverkerfirmaer foretrekker å selv stå for innkjøp av materialer og byggevarer. Årsaken til dette er at de ønsker å kjenne til produktene for å kunne garantere for kvaliteten på sluttresultatet. I tillegg har profesjonelle fagfolk bedre forutsetning for å vite hva slags byggevarer som må kjøpes inn, og også hvor stor mengde som vil gå med til prosjektet. Mange bedrifter har også gode avtaler med sine faste leverandører, og kan dermed tilby en bedre pris enn det man vil kunne forhandle seg frem til som privatperson.
Et annet argument for å overlate innkjøpene til entreprenøren, er at det da er de som har ansvaret for at alle materialene blir levert til avtalt tid. Skjer det kluss med bestillingen og man selv har stått for materialkjøp, skal håndverkerne fortsatt ha betalt selv om de ikke kan sette i gang arbeidene før materialene ankommer. Det samme gjelder tilfeller der det har vært gjort feil i oppmålinger og andre beregninger. Når det er entreprenøren som har kjøpt inn materialene, er man imidlertid ikke dekket av forbrukerkjøpsloven. Det er da avtalen mellom deg og entreprenøren som gjelder, og loven som regulerer denne avtalen (som regel håndverkertjenesteloven). Så lenge du har fastslått dette skriftlig i avtalen, burde ikke dette by på noen problemer.
Gjør smarte boligvalg