Vil du vite mer om hvilke boligalarmer som gjør det best i test? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om boligalarmer fra de største leverandørene og hvordan de skårer i ulike forbrukertester, inkludert informasjon om alarmer med og uten abonnement, hvordan du finner en alarm som passer ditt behov, og mye mer. Følg våre råd, og unngå de vanligste feilene.
Er du klar for å installere alarm og ønsker å få tilbud fra alarmselskaper? Da kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du kontaktet av opptil tre alarmselskaper med deres beste tilbud.
Stadig flere nordmenn ønsker å installere boligalarm i hjemmet sitt. En alarm kan gi økt trygghetsfølelse, både fordi man kan bli varslet dersom det oppstår en situasjon i huset, og fordi man har gjort det man kan for å beskytte både hjem og familie. I takt med at teknologien har utviklet seg, har også boligalarmen blitt mer avansert. I dag finnes det mange ulike alternativer på markedet, og det kan være vanskelig å vite hva man skal se etter. Det er nettopp det denne guiden skal hjelpe deg med.
Det er kanskje vanlig å tenke at en boligalarm beskytter huset mot innbrudd, men det finnes flere andre fordeler med dagens alarmer. De fleste boligalarmene kan varsle eieren dersom det oppstår uregelmessigheter i eller ved boligen, som for eksempel røyk og/eller brann, og noen kan også registrere fukt og vannskader. Mange av dagens alarmer lar huseier ha kontroll over boligen via mobilen, og man slipper derfor å engste seg over at noe kan ha skjedd når man er borte over lengre tid. I noen tilfeller kan man også senke premien på innboforsikring dersom man installerer en alarm fra et anerkjent merke/selskap.
De fleste alarmene består av et panel som styrer anlegget, et antall sensorer som registrerer uregelmessigheter, og en applikasjon som kan fjernstyre systemet. I tillegg til dette kan man inkludere ulike funksjoner. Før man anskaffer en alarm, kan være lurt å tenke over hva man tror man har bruk for, og hva man kanskje ikke ønsker å installere. Dersom man bare ønsker sensorer på dører og vinduer kalles det skallsikring, men det er også mulig å installere bevegelsessensorer i hele eller deler av boligen.
Et annet spørsmål som kanskje trenger litt mer betenkningstid, er om man ønsker videoovervåkning. Det blir stadig mer vanlig å montere videokamera med bevegelsessensor som gjør det mulig å se om noen befinner seg i eller utenfor huset. Det kan lagres video og i noen tilfeller vil det også være mulig å se direktesending fra boligen.
Ønsker du tilbud på boligalarm? Bli kontaktet av opptil 3 alarmselskaper her.
Det er ikke lovpålagt å installere boligalarm, og det er til tider motstridende meninger om alarm egentlig gjør noen forskjell, særlig når det gjelder å forhindre innbrudd. Mange ser det likevel som en ekstra sikkerhet som hjelper til med å beskytte både hjem og familie. I noen tilfeller kan man også få en lavere premie på innboforsikring dersom man har en fungerende boligalarm i huset. Det første, og kanskje enkleste, man må ta stilling til er om man vil ha boligalarm eller ikke.
Har man bestemt seg for å installere alarm, er det derimot mange faktorer å tenke gjennom:
Har man bestemt seg for å installere en alarm, finner man fort ut at det er to ulike hovedalternativer å velge mellom. Det ene alternativet er å ha alarm uten abonnement, som vil si at man selv kjøper utstyret, og deretter installerer og bruker det på egenhånd. Hvis man går for denne løsningen, betaler man kun for selve utstyret, eventuelt kan man leie inn en håndverker til å installere det. De billigste alarmsystemene uten abonnement koster kun noen hundrelapper, men det finnes også mer avanserte alarmer til flere tusen kroner i denne kategorien. Når alarmen er installert er det eieren som er ansvarlig for både bruk og vedlikehold.
Det andre alternativet er å ha alarm med abonnement, som vil si at man kjøper en alarmpakke fra en produsent eller forhandler. I dette tilfellet vil forhandleren komme og installere utstyret, og man kan velge å inkludere ulike funksjoner eller tjenester fra leverandøren, som for eksempel alarmberedskap. I et slikt tilfelle er det vanlig å betale både for installasjon, og en månedsavgift for de tjenestene man har valgt å inkludere. Det er vanlig å betale noen tusen for installasjonen, mens månedsavgiften ligger på noen hundrelapper, avhengig av hva som er inkludert i avtalen. Det er viktig å være klar over at denne type avtale ofte har bindingstid, og det er ikke uvanlig at forhandleren fortsetter å være eier av alarmsystemet også etter at det er installert hos bruker.
Fordelen med en alarm med abonnement er at den som regel kommer med garanti og service, i tillegg til bistand fra fagpersoner hvis alarmen går. Dersom man vurderer alarm med abonnement, bør man kontakte flere leverandører og forhøre seg om pris, og husk at det er mulig å forhandle om pris.
Ønsker du tilbud på boligalarm? Bli kontaktet av opptil 3 alarmselskaper her.
Å installere alarm med abonnement kan være en kostbar investering. Det er derfor lurt å undersøke både pris og funksjoner fra ulike leverandører før man bestemmer seg. To av de største leverandørene av boligalarmer i Norge er Verisure og Sector Alarm. Verisure ble i 2020 for syvende år på rad kåret til «best i test» av Norsk Kundebarometer, og i 2022 ble Verisures kåret til "best i test" av det anerkjente svenske datamagasinet "PC för Alla".
Sector Alarm ble kåret til "best i test" av Norsk kundebarometer for andre år på rad i 2022, og har også vunnet SeeYou sin bransjepris for beste kundeservice flere år på rad, senest i 2021.
Det blir ofte utført tester og sammenligninger av boligalarmer, men tjenestene de tilbyr kan endre seg raskt. Det er derfor litt risikabelt å legge slike tester til grunn når man bestemmer seg for hvilket selskap man skal satse på. I tillegg utvikler teknologien seg raskt, og nye tilbud kan oppstå på kort tid. Man må derfor forsikre seg om at man har oppdatert informasjon om leverandøren før man bestemmer seg. Det kan også være litt utfordrende å gjøre en generell sammenligning av priser, da de gjerne er avhengig av hvilke tjenester man ønsker å inkludere. I tillegg kan boligens beliggenhet og utforming også spille en rolle for prisberegning.
Hva som er det beste tilbudet kommer an på hva man trenger, og hvilket budsjett man har. Tjenestene de store leverandørene tilbyr, er også ganske like, så den beste strategien for å finne den beste boligalarmen er å oppfordre de ulike leverandørene til å sende anbud. Siden tjenestene fra de ulike leverandørene er relativt like kan det være lurt å heller sammenligne pris over tid for å finne det beste tilbudet.
Nettmagasinet Norsk Familieøkonomi gjorde en beregning i 2018, hvor de regnet ut sammenlagt pris for en boligalarm etter 5 år. Resultatet viste at en boligalarm driftet av Sector Alarm kostet 27.540 kroner, mens Verisure sin alarm kostet 32.930 kroner. Denne metoden viser at det kan være mye å spare ved å velge den ene fremfor den andre. Husk likevel at denne prisforskjellen kan ha endret seg siden 2018, så husk alltid å be leverandør gi grundig informasjon om hva som er inkludert i avtalen når man etterspør anbud. Alternativt kan du benytte en anbudstjeneste som henter tilbud for deg, for eksempel vår gratis og uforpliktende anbudstjeneste her på Boligsmart.
Et viktig moment man må ta stilling til når man skal installere en boligalarm, er oppkoblingen. Alarmen kan kobles til overvåkingssenteret via fasttelefon, bredbånd eller mobilnettet. Overvåking via fasttelefon bruker en telefonlinje, bredbånd bruker en internettforbindelse, og mobilovervåking bruker et mobilnettverk. I dag er de vanligste tilbudene forbindelse via bredbånd eller mobilt nettverk da disse alternativene er mest tilgjengelig. Tilkobling via fasttelefon var det vanligste alternativet for en del år siden, men det har blitt mindre og mindre vanlig, og fasttelefonen er ferd med å fases helt ut. I dag er det ikke alle leverandører som tilbyr oppkobling via fasttelefon. Når man velger alarm, er det viktig å vite hvilke alternativer som er tilgjengelig der man bor.
Ønsker du tilbud på boligalarm? Bli kontaktet av opptil 3 alarmselskaper her.
Det er ikke uvanlig å tenke på boligalarm som en innbruddsalarm, men det er noe som henger igjen fra fortiden. Teknologien gir oss mange nye muligheter til å passe på huset vårt, og det nye innenfor boligalarm og -forsikring er smarte hus. Smarte boligalarmer er allerede en realitet, og innebærer at ulike deler av systemet kan kommunisere med hverandre. De vanligste elementene i en smart boligalarm er i dag hovedenheten, en applikasjon for fjernstyring og overvåking, ulike sensorer til røykvarslere og videoovervåking.
Med trådløs teknologi kan vi også styre ulike funksjoner i boligen, og dermed oppdage eller unngå skader på et tidlig tidspunkt. Man kan for eksempel installere smarte brytere som kan fjernstyres fra en applikasjon på mobilen, og dermed styre temperatur og lys i boligen når man ikke er tilstede. På den måten kan man spare penger på strøm, men man kan også avskrekke innbruddstyver ved å gi inntrykk av at noen er hjemme når man egentlig befinner seg langt unna.
Det utvikles stadig nye smarte løsninger, og utviklingen går fort. Det kan derfor være en idé å forhøre seg litt om mulighetene for å inkorporere nye smarte tjenester i alarmen dersom det skulle dukke opp en tjeneste man ønsker.
Gjør smarte boligvalg