Vil du vite mer om hvilke alarmselskaper som finnes i Norge? I denne guiden forteller vi deg om de største aktørene på markedet, hva de tilbyr, hvordan du kan knytte boligen din til deres tjenester og til hvilken pris. Vi sier også litt om hvilke alternativ du har til alarmselskapenes tjenester. Følg våre råd, og finn selskapet som passer best for deg.
Er du klar for å installere alarm og ønsker å få tilbud fra alarmselskaper? Da kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du kontaktet av opptil tre alarmselskaper med deres beste tilbud.
Stadig flere norske boliger får boligalarm, og nesten tjue prosent av norske hjem har nå denne formen for sikkerhet. Sentralt i denne utviklingen står alarmselskapene som har gjort seg gjeldende på det norske markedet de siste tiårene.
Alarmselskaper hjelper forbrukere med å:
De ulike oppgavene takles som regel av ulike avdelinger i selskapene. Tilpassing foregår stort sett i samarbeid med salgskonsulenter som gjerne driver oppsøkende virksomhet. Det er også svært vanlig å kunne kjøpe standardpakker som siden kan bygges ut med flere komponenter.
Oppfølgingen av alarmer foregår fra alarmstasjoner. Stasjonene er døgnbemannet og følger opp alarmer som er sendt fra alarmanlegg hos selskapets kunder. Personellet på stasjonen sjekker om alarmene er reelle. Dette kan de ofte gjøre ved å gå inn på overvåkingskameraer i boligen eller å lytte via alarmanleggets mikrofon etter hva som skjer. Dersom de aner fare, for eksempel innbrudd eller brann, kan de ta ytterligere affære ved å varsle brannvesen eller politi. Alarmselskapene har også samarbeid med vaktselskaper som kan rykke ut eller de har egne vektere.
Den vanlige betalingsmodellen blant alarmselskaper har vært et månedlig abonnement. Månedsavgiften dekker leie av anlegg, tilknytning til vaktsentral og vedlikehold av anlegget. I tillegg har man tradisjonelt måttet betale for etablering og installasjon av anlegget, men det er også vanlig at man får dette gratis ved tegning av abonnement.
Alarmselskapsmarkedet i Norge er på riksplan preget av få og store aktører som har kjøpt opp konkurrentene. Lokalt er det flere andre selskaper som tilbyr alarmtjenester, gjerne i tett samarbeid med brannvesenet.
Ønsker du tilbud på boligalarm? Bli kontaktet av opptil 3 alarmselskaper her.
De to største aktørene på markedet for boligalarmer i Norge er Sector Alarm og Verisure. Begge har de siste årene vokst seg store ved å kjøpe opp andre selskaper og har til sammen mange hundre tusen kunder. Dette har fått kritikere til å stille spørsmål ved om det er nok konkurranse i markedet. Selskapene selv forsikrer at dette er tilfelle og at de kjemper om kundene.
En tredje stor aktør er selskapet Avarn som driver virksomhet i hele Norden. I 2019 kom dessuten Homely som en ny aktør på markedet. Selskapet tilbyr nå alarmabonnement til en standardpris som ligger lavere enn det som har vært vanlig tidligere.
Hvilket alarmselskap er best? Det kommer nok an på hvem som spør og hvilke tjenester man har behov for. Her kommer en nærmere presentasjon av fire store selskaper:
Sector Alarm er et norsk selskap, startet i Trondheim i 1995, som i dag driver virksomhet i flere europeiske land og omsetter for milliarder. I Norge har Sector Alarm over 180.000 kunder og 600 medarbeidere. Selskapet har mange år på rad havnet på topp i kategorien sikkerhet i Kundeserviceprisen “Best i test”, en årlig test av kundesentre foretatt av analyseselskapet See You. I tillegg ble de kåret til "best i test" av Norsk Kundebarometer både i 2021 og 2022.
Sector Alarm har hovedkontor på Storo i Oslo og tilbyr sikring mot brann, innbrudd og andre uønskede hendelser i hjemmet. I 2019 ble selskapet ilagt et foretaksgebyr på 424 millioner kroner av Konkurransetilsynet for i samarbeid med konkurrenten Verisure å ha skapt kunstig høye priser. Selskapet vedtok boten, men innrømmet ikke skyld.
Verisure ble startet i Norge i 1988 og blir regnet som Norges største alarmselskap med over 240 000 kunder. Selskapet ble startet under navnet Securitas Direct som igjen hadde røtter i AS Norsk Vaktselskap, et selskap som begynte sin virksomhet i Norge allerede etter krigen. I likhet med hovedkonkurrenten Sector Alarm driver Verisure virksomhet i flere land.
Verisure utvikler sine egne komponenter og har anlegg som sikrer mot brann, innbrudd og en rekke andre trusler. Selskapet samarbeider med Securitas om vekterutrykning og har mange år på rad vunnet over konkurrenten Sector Alarm i undersøkelsen Norsk Kunderbarometer som måler kundelojalitet og -tilfredshet - bortsett fra i 2021 og 2022, hvor Sector Alarm havnet øverst på tronen. Til gjengjeld ble Verisure i 2022 kåret til "best i test" av det anerkjente svenske datamagasinet "PC för Alla".
Verisure ble i 2019 ilagt 784 millioner i gebyr av Konkurransetilsynet for ulovlig samarbeid med Sector Alarm, men nektet å vedta boten.
Avarn Security var tidligere kjent under navn Nokas, men kjøpte i 2019 opp sikkerhetsselskaper i Sverige og Finland og tok i 2020 deres navn. I disse landene er Avarn en betydelig aktør på markedet for boligalarm. Selskapet tilbyr sikring av hus, leiligheter og hytter og viser til sin over 30 år lange erfaring. Avarn tilbyr appstyrt boligalarm med kameraovervåkning til det de kaller en “fast, lav månedspris”. Selskapet driver også innen blant annet flyplass-sikkerhet og har videreført kontantbehandlingsvirksomheten som et datterselskap som fortsatt bærer Nokas-navnet.
Homely er et ganske nytt selskap som startet opp i Norge i 2019 og tilbyr boligalarm til det de hevder er markedets laveste månedspris. Alarmanleggene installeres av kunden selv, og tilknytning til vektertjeneste er også valgfritt. Selskapet er deleid av mediekonsernet Schibsted og samarbeider med elektronikkjeden Elkjøp om salg av alarmer. I både 2020 og 2022 slo Homely Sector Alarm i kåringen av sikkerhetsbransjens beste kundesenter i regi av analyseselskapet See You.
Norske alarmselskaper har normalt vært tilbakeholdne med å oppgi standardpriser. De viser til at ethvert alarmanlegg må spesialtilpasses slik at prisen ikke kan sammenlignes mellom kunder. Det finnes nemlig en lang rekke komponenter som i dag kan inngå i overvåkingen av en bolig. Foruten vanlige apparater som røykvarslere og infrarøde sensorer, kan man koble på elektronisk dørlås, kameraovervåkning, lekkasjevarsler og skadedyralarm. Mange av alarmanleggene er dessuten tilrettelagt for ulike smarthus-funksjoner slik at man kan styre belysning og varme via alarm-appen og til og med skru av en glemt kaffetrakter. Slike funksjoner er med å påvirke månedsprisen.
Pristester i markedet har imidlertid vist at et alarmabonnement for en vanlig rekkehusleilighet ligger på oppunder 500 kroner hos de store norske alarmselskapene. I løpet av en femårsperiode kan prisen komme opp i mellom 20.000 og 30.000 kroner. Er huset større og anlegget mer komplekst, kan prisen bli høyere.
Forbrukerrådet har tidligere advart privatkunder om at forsøk på å bytte selskap har utløst gebyr på flere tusen kroner. Rådet ber kunder lese vilkårene nøye for å klarlegge dette før de inngår avtale.
Det er også ofte en pris knyttet til etablering og montering. Dette er en engangsutgift, men her kan prisen variere fra kampanjer der det er gratis til en pris på rundt 4.000 kroner.
Ønsker du tilbud på boligalarm? Bli kontaktet av opptil 3 alarmselskaper her.
Tradisjonelt har det vært vanskelig å kartlegge prisen på boligalarm fordi selskapene har holdt tilbake informasjon. Slik er det også i dag. Erfaringsmessig er ikke de store aktørene nødvendigvis de rimeligste.
Både hos Sector Alarm og Verisure ligger månedsprisen på pluss minus 500 kroner for en vanlig norsk bolig. Nykommeren Homely skiller seg ut ved å tilby alarmabonnement til en standardpris langt lavere enn dette og lar det være valgfritt om man ønsker vekterutrykning eller ikke. Ønsker man vektertjeneste, må man hos Homely imidlertid regne med å betale noen hundre kroner i egenandel for hver utrykning, noe man ikke må hos de to store.
Aktøren Norgesalarmen som i utgangspunktet tilbyr alarmanlegg uten abonnement, tilbyr oppkobling til alarmsentral i omtrent samme prisklasse som Homely.
Det er grunn til å tro at de store selskapene har en del å gi prismessig og at de kan la seg presse stilt overfor den nye konkurransen. Husk også at det ikke er lurt å bare se på pris. Man må også sammenligne innholdet i tjenesten.
Norske alarmselskaper er konstant på utkikk etter nye kunder, og det er ikke vanskelig å komme i kontakt med dem for en avtale. En enkel måte å starte på er gjennom hjemmesiden på nettet. Der finnes det hos alle et lett tilgjengelig skjema der du kan fylle ut din kontaktinformasjon. Selskapet tar deretter kontakt innen kort tid, og i noen tilfeller bare minutter etter at du har lagt inn informasjonen.
Det er lurt å ta kontakt med flere selskaper for å få flere tilbud. Noen ganger kan du få tilbudet skriftlig basert på informasjonen du har lagt inn. Andre selskaper vil kanskje insistere på å komme hjem til deg på befaring. Fordelen med det siste er at du får en bedre gjennomgang av boligen, men det finnes også eksempler på at kunder har opplevd at befaringen har blitt til en presset salgssituasjon. Det er viktig å huske at du ikke trenger å ta stilling til kjøp før du i ro og mak har gått gjennom de tilbudene du har innhentet. Du kan også spille de ulike selskapene opp mot hverandre og se hvor lavt de er villige til å gå i konkurransen om deg som kunde.
Når du har valgt selskap tegner du avtale med dem. Deretter får du enten avtale med montør som kommer og setter opp anlegget for deg, eller du får tilsendt apparatene for gjør det selv-montering. Som regel foregår all kommunikasjon i anlegget trådløst, og det er ingen kabler som skal trekkes.
Deretter er det bare å ta anlegget i bruk. Test de ulike funksjonene, og se hvordan alt fungerer. Skulle du oppleve at du ikke er fornøyd, har du 14 dagers angrerett etter angrerettloven.
Ønsker du tilbud på boligalarm? Bli kontaktet av opptil 3 alarmselskaper her.
Det norske alarmmarkedet har tradisjonelt vært preget av konkurranse og til dels pågående salgsteknikker. Slik kan det fortsatt være, og det stiller krav til deg som kunde. Før du velger selskap kan det være lurt å tenke gjennom hvorfor man overhodet ønsker boligalarm og hvilke behov man ønsker dekket.
Det er forskjell på å bo alene i en stor enebolig med dyr kunst, og i en leilighet i byen med heller begrensede jordiske verdier utover kanskje en datamaskin og interiør fra Ikea. I det første tilfellet vil kanskje behovet for innbruddssikring være stort. I det andre er trolig brannsikring være viktigst, og kanskje allerede ivaretatt gjennom vakthold som er felles i gården?
Det kan også være lurt å tenke gjennom hvorvidt behovet som alarmselskapet skulle løse kan ordnes på andre måter. Det er i dag mulig å kjøpe alarm uten abonnement. Dette er langt dyrere i innkjøp enn selskapenes etableringsgebyr, men til gjengjeld bare en engangsutgift. Der alarmselskapene kanskje krever rundt 6.000 kroner i året, vil utgiften for et eget anlegg bare ha utgiftene knyttet til mobilkommunikasjon for anlegget, noen få hundrelapper årlig.
Ved boligalarm uten abonnement kan varslingen gå til en eller flere mobiltelefoner. Via mobilen kan du selv eller andre følge opp varselet, for eksempel ved å gå inn på alarmanleggets kamera for å sjekke nærmere. Har man gode naboer eller familie i nærheten kan dette være en løsning. Innvendingen er kanskje at dette ikke er like pålitelig som en vaktsentral som har forpliktet seg til å følge opp varsler fra ditt hjem og som også er trenet i å sette inn passende tiltak.
Husk også at du i dag gjennom tilknytning til et alarmselskap kan få tilgang til mange nye og spennende tjenester preget av smarthjem-teknologi. En nyvinning er tilkobling av elektronisk dørlås. Med denne kan du fjernstyre låsen til ditt eget hjem, noe som er nyttig for eksempel når håndverkere skal slippe inn eller når noen hjemme hos deg har glemt nøkkelen. Du kan også gi unike adgangskoder til ulike brukere og fjernlåse huset hvis du glemte å gjøre det da du dro hjemmefra.
Det er også mulig å koble til smartplugger som gjør at ulike elektriske innretninger kan fjernstyres. Denne teknologien eliminerer for eksempel bekymringer i situasjoner der du lurer på om du har glemt å skru av strykejern eller kaffetrakter. Ved hjelp av alarmappen kan begge apparater enkelt deaktiveres, og brannfaren avverges.
Gjør smarte boligvalg