Stadig flere ønsker å erstatte tradisjonell oppvarming med mer miljøvennlige og energieffektive alternativer. En løsning som har blitt svært populær, er vannbåren varme. Denne typen oppvarmingssystemer bidrar til bedre inneklima og mer stabil temperatur, samtidig som det reduserer utgifter til oppvarming. I denne artikkelen har vi samlet 10 tips til alle som vurderer å installere vannbåren varme.
Vannbåren varme er vann som varmes opp av en varmekilde, og sirkulerer rundt i huset gjennom rør. Dette gir en jevn varme i huset, samtidig som du har muligheten til å justere temperaturen i hvert enkelt rom. Det gir også stor fleksibilitet, ettersom du kan velge mellom mange ulike varmekilder. Kombinert med en fornybar energikilde kan det øke verdien på boligen din. Det kan også redusere fyringskostnadene betraktelig. I mange tilfeller kan man faktisk forvente å spare inn installasjons-utgiftene i løpet av 10-15 år, avhengig av hvilken varmekilde man velger. Systemet er dessuten trykkløst, noe som gjør det enkelt å håndtere eventuelle lekkasjeskader.
Når man skal installere energieffektive løsninger i boligen, bør man alltid undersøke muligheten for å få økonomisk støtte fra Enova. Enova er et statsforetak som arbeider for omstilling til lavutslippssamfunnet. I 2018 delte de ut over 275 millioner kroner til tiltak som bidrar til lavere utslipp. Om du skal installere vannbåren varme, kan du få tilbakebetalt opptil 10.000 kroner av utgiftene. Om du kombinerer installasjonen med for eksempel varmepumpe eller solfanger, øker tilbakebetalingen. Du kan få støtte opptil 18 måneder etter at arbeidet er avsluttet.
Når man installerer vannbåren varme, er den vanligste løsningen å legge rør i gulvet. Det er slik man oppnår de største besparelsene. Grunnen er at gulvflaten er så stor at det ikke krever like mye oppvarming for å oppnå ønsket temperatur. Installasjonen kan imidlertid blir dyr, ettersom man må rive opp gulvet og deretter legge nytt. De fleste velger derfor å gjøre prosjektet i forbindelse med utskifting av gulvet. Planlegger man å bruke solfanger som varmekilde, kan det også kombineres med å legge nytt tak eller fikse på fasaden. I mange tilfeller kan solfangeren også være en erstatning for annet bygningsmateriale.
Når et prosjekt innebærer tekniske installasjoner av strøm og vannrør, bør man alltid sørge for at arbeidet blir utført av fagfolk med den nødvendige kompetansen og kunnskapen. Hvis ufaglærte prøver å utføre dette arbeidet selv, vil det i mange tilfeller regnes som ulovlig. Det er dessuten svært risikofylt, til tider livsfarlig. Man risikerer også at arbeid blir dårlig utført, noe som vil føre til store ekstrakostnader. Selv om man i prinsippet har lov til å installere vannbåren varme selv, utelukker det muligheten for å motta støtte fra Enova. Et av Enovas kriterier er nemlig at installasjonen må være utført av et godkjent firma. Derfor er det viktig at du engasjerer håndverkere som har utbredt erfaring med vannbåren varme.
Det er en rekke kriterier man bør vurdere når man skal velge entreprenør til å installere vannbåren varme. Noe av det første man bør se etter, er gode referanser. Forsikre deg om at bedriften har utført lignende arbeid, og fått positive omtaler fra tidligere kunder. Videre er det viktig at bedriften har en solid økonomi og alle nødvendige forsikringer. I forbindelse med tekniske installasjoner bør man også være på utkikk etter godkjenninger, både påkrevde og frivillige.
Mange synes det er krevende å vurdere entreprenører når de skal få installert vannbåren varme. Derfor velger stadig flere boligeiere å finne aktører gjennom markedsplassen Byggstart.no. Slik kan man komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører, og motta uforpliktende pristilbud fra bedrifter med relevant erfaring og kompetanse.
Det lønner seg alltid å samle inn tilbud fra mer enn én aktør, helst tre eller flere. Da kan du sammenligne tilbudene, kryssjekke hva som er inkludert og sette prisen opp mot hverandre. Det vanligste er at rørleggerfirma har totalentreprise på prosjektet med underentreprenør som er tømrer som kan rive og legge nytt gulv. Det er også mulig å organiserer prosjektet med kontrakt med tømrer, der tømrer har rørlegger som underentreprenør. I tillegg er det gjerne en separat kontrakt på boring etter grunnvarme dersom dette blir aktuelt. Dette er det spesialfirmaer som utfører.
Når man først skal ha vannbåren varme, er det vanlig å installere varmepumpe også. Her finnes det en rekke alternativer å velge mellom. Hva som vil være mest effektivt avhenger av faktorer som klima, grunnforhold og topografi. En populær variant er luft-til-vann-varmepumpe. Denne er relativt enkel å installere, gir ingen lokale utslipp og kan brukes til kjøling om sommeren. Den er imidlertid avhengig av et visst temperaturnivå ute for å fungere optimalt. Utedelen av varmepumpen lager også noe lyd. Dette behøver ikke være et problem dersom pumpen plasseres riktig. Disse varmepumpene koster fra 70.000 til 150.000 kroner. Et annet alternativ er en væske-til-vann-varmepumpe. Denne pumpen utnytter energien i bakken, og kan hente energi enten fra berg, jord, sjø eller grunnvann. Ettersom kilden holder en stabil temperatur hele året, gir denne varmepumpen en høyere energisparing enn luftbaserte varmepumper. Væske-til-vann-varmepumpen er noe dyrere, men også stillegående og uten noen synlig utedel. Den har også lang levetid, noe som er med på å forsvare prisen på 130.000 kroner og oppover.
Solfanger, bio-ovn og biokjele er også gode alternativer. Det anbefales derimot ikke å bruke strøm som varmekilde til vannbåren varme, ettersom det ikke vil redusere kostnadene fyringskostnadene. Det utelukker også muligheten for å motta støtte, ettersom Enova krever at man velger en energieffektiv varmekilde.
Man bør alltid være nøye når man skriver kontrakt med entreprenøren. På den måten får man en felles forståelse for arbeidet som skal utføres, noe som reduserer risikoen for at det oppstår misforståelser og konflikt. I kontrakten bør det komme tydelig frem hva slags arbeid som skal utføres, og hvordan man skal forholde seg til uforutsette hendelser. Man bør blant annet bli enige om hvordan man skal håndtere eventuelle forsinkelser og pristillegg. Det er en rekke situasjoner som kan oppstå, som man ikke hadde regnet med. For eksempel kan man avdekke andre grunnforhold enn det man forventet, noe som vil påvirke både pris og fremgangsmåte. En tydelig og gjennomarbeidet kontrakt vil gjøre det enklere å håndtere slike situasjoner og gjøre de nødvendige justeringene underveis. Når du skal utarbeide kontrakten, kan du ta utgangspunkt i Forbrukerrådets kontraktsmaler for kjøp av håndverkertjenester.
En varmepumpte brukes ikke utelukkende til oppvarming. Den kan også stå for kjøling om sommeren. Ettersom det gjerne er liten forskjell på utetemperaturen og ønsket innetemperatur om sommeren, krever dette minimalt med energi. Derfor er varmepumpen en rimelig og effektiv måte å oppnå en behagelig innetemperatur. Har du bergvarmepumpe med energibrønn kan du oppnå bortimot gratis kjøling, ettersom temperaturen i brønnen er lav nok til å kjøle hele boligen.
Ettersom en betydelig del av energiforbruket vårt går til oppvarming, er det mye penger å spare på å gjøre boligen mer energieffektiv. Dette er en av grunnene til at mange velger vannbåren varme. I tillegg har det positiv effekt på komforten i hjemmet, særlig om man sammenligner det med elektriske løsninger. Elektriske varmeovner har en tendens til å svi støvet og dermed forverre støvforurensingen i boligen. Særlig elektriske vifteovner sprer støvet effektivt, noe som kan føre til irritasjon i slimhinner, hoste og astma. Elektriske varmekabler er et alternativ som er bra for luftkvaliteten. Disse gjør imidlertid ikke boligen mer energieffektiv, ettersom også disse er avhengig av strøm for å fungere. Med vannbåren varme kan du selv velge energikilde. Ettersom varmepumper kan generere fire ganger så mye strøm som elektriske løsninger, er det dessuten et miljøvennlig alternativ.
Gjør smarte boligvalg