I denne artikkelen har vi samlet 20 gode råd til byggherrer som skal sette i gang med tegning av bolig. Her kan man blant annet lese om finansiering, hvordan finne den rette arkitekten, og innkjøp av materialer.
Før man kommer i gang med arkitekttegningene er det viktig å ha en strukturert budsjettplan. Dette vil gi byggherren en klar formening om hvor mye man har tilgjengelig for prosjektet. Det er anbefalt å sette en budsjettramme som ikke skal overstiges, og legge inn noe slingringsmonn for uforutsette utgifter.
Ved å ha en prisantydning på prosjektet, vil man ha en bedre forståelse for sine finansielle midler til investeringen. Jo mer man har planlagt på forhånd, desto mer nøyaktig vil prisantydningen bli. Tomt, størrelse på boligen og kompleksiteten på arbeidet vil avgjøre den endelige sluttsummen.
Det er viktig å ha en god plan på hvordan man skal få finansiert prosjektet. Har man nok egenkapital, kan det være lønnsomt å bruke disse midlene. Det vanligste er å ta opp et byggelån i kombinasjon med egenkapital. Et byggelån er et midlertidig lån fra banken. Her blir lånet utbetalt når utgiftene kommer, og lånet blir endret til et vanlig boliglån etter ferdigstilling.
Jo mer man har planlagt før man kontakter arkitekten, desto enklere er det for arkitekten å utføre arkitekttegningene og komme med en mer presis prisantydning. Meddel gjerne hvor stort du ønsker at boligen skal være og ditt budsjett for prosjektet, slik at arkitekten kan ta dette i betraktning når arkitekttegningene blir produsert.
Det å vite hvor lang tid prosjektet vil ta, gjør det enklere for byggherren å planlegge hvor man skal bo i mellomtiden. Det tar gjerne 3 – 6 måneder fra man starter befaringen av tomten til entreprenørene kan starte å bygge boligen. Da er alt av planlegging, søknad til kommunen og prosjektering tatt i betraktning. Deretter vil det gå en god stund fra byggestart til huset er klar for innflytting. Tiden på dette avhenger om man går for et preprodusert elementhus eller et plassbygd hus, men man bør regne ett år. Ha en plan på hvor du skal bo i mellomtiden.
Man kan få mye inspirasjon ved å kikke på forskjellige løsninger på nett. Ser man boliger man selv kunne tenke seg å bygge, er det fordelaktig å ta med disse bildene til arkitekten. Dette vil gjøre tegneprosessen mer effektiv, samtidig som det kan gi deg som byggherre gode ideer til utformingen av huset.
Det er noen byggherrer som ønsker å gi all frihet til arkitekten når boligen skal formes. Om dette er ønskelig burde man i hvert fall ha en antydning på størrelse og pris slik at arkitekten har noe å gå etter.
Arkitekten har den viktigste jobben når det kommer til husets utforming og utseende. Derfor er det nødvendig å finne gode arkitekter til prosjektet. Arkitekten vil ha ansvaret for befaringen av tomten, utføre alt av arkitekttegninger, sende inn søknad til Plan- og bygningsetaten, og følge opp under utbyggingsperioden.
Når man skal engasjere en arkitekt til arbeidet er det fordelaktig å sammenligne tilbud fra flere arkitektkontorer. På den måten har man flere valgmuligheter, og kan velge en arkitekt som tilbyr konkurransedyktige priser. Å ha en god relasjon med arkitekten er nødvendig ettersom man skal jobbe tett sammen.
Ønsker man mange spesialtilpassede løsningen innvendig, kan det være anbefalt å ta kontakt med en interiørarkitekt i tillegg til arkitekten. Da vil man få god hjelp til blant annet innvendige overflater, lysplan og møblering. Merk imidlertid at en del arkitekter også løser denne oppgaven.
Når man skal sende inn søknad til Plan- og bygningsetaten har man to muligheter: en ett-trinns søknad eller en to-trinns søknad. En ett-trinns søknad tilsier at man sender inn én søknad til kommunen som både inkludererer søknadstegnigner og plan for gjennomføring med utførende entreprenører.
Velger man to-trinns søknad, vil det si at man først sender inn en søknad til rammetillatelse, og deretter en igangsettingstillatelse for tiltaket. Det vanligste for oppføring av enebolig er to-trinns søknad.
En del entreprenører foretrekker å gjøre mye av detaljprosjekteringen selv (f.eks. betong, tømrerarbeid og elektriske arbeider), mens andre er ok med at arkitekten eller ekstern rådgivende ingeniør står for dette arbeidet. Noen materialleverandører (f.eks. av trekonstruksjoner), kan også ta denne jobben. Her bør man høre med aktuell arkitekt og aktuelle entreprenører hvordan de foretrekker å løse prosessen.
Man bør vente med å finne håndverkere til etter arkitekten har søknadstegninger klare. Det er flere fordeler ved å gjøre dette. Hvis man venter med å finne entreprenør til man har sendt søknad om rammetillatelse, vil man ha mulighet til å gi entreprenørene detaljerte tegninger av bygget i anbudsprosessen. Da vil det være enklere for entreprenøren å vurdere totalsummen for prosjektet.
Engasjerer man entreprenører i startfasen, vil man som byggherre få en feilaktig prisvurdering ettersom størrelsen av boligen, kompleksiteten av bygget og materialet som skal bli brukt ikke er tatt rede for enda. For å finne entreprenører til ditt prosjekt, kan du legge ut ditt prosjekt på Byggstart.no
Når man skal engasjere entreprenører til bygging av boligen har man to muligheter: en delt entreprise eller en hovedentreprise.
Velger man å gå for en delt entreprise vil man ansette flere entreprenører som er ansvarlige for ulike deler av fagfeltet. Dette resulterer i flere kontrakter, mer koordinering, og et større ansvar til byggherren.
Velger man å gå for en hovedentreprise vil man ansette én entreprenør som er ansvarlig for alle deler av fagområdene. Dette tilsier at man skriver under én kontrakt, har én kontaktperson gjennom hele prosjektet, og bruker mindre tid til koordinering av fagfolk.
For å få et godt sluttresultat er det nødvendig å ha god kommunikasjon med både arkitekt og entreprenør gjennom hele prosjektet. Da er man sikker på at arbeidet er i samsvar med byggherrens ønsker, arkitektens tegninger og entreprenørens oppbygging av boligen. Det er lurt å innføre byggemøter med entreprenøren og arkitekten underveis i prosjektet. Ha gjerne dette oppført i kontrakten slik at alle er innforstått dette.
Ofte kan det være en fordel at arkitekten følger opp arbeidet til entreprenøren. På den måten kan arkitekten godkjenne at arbeidet blir utført på riktig måte ut ifra arkitekttegningene. Dette vil redusere sjansen for at komplikasjoner oppstår. Merk at dette ikke er noe som alle arkitekter gjør, så det bør avklares tidlig i prosessen.
Det er viktig å ha full oversikt over hvor mye tid man har til å bidra med egeninnsats. Man ser ofte at byggherrer tar på seg for mye arbeid som de verken har tid eller kompetanse til å utføre. Det kan være lurt å snakke med entreprenøren om dette på forhånd, slik at man kan få gode tips til hva man faktisk kan bidra med. Tar man del i det tekniske arbeidet uten nok kompetanse, kan man risikere å sinke prosessen.
Det er anbefalt at entreprenøren står ansvarlig for innkjøp av alt materiale til boligen. Noen av grunnene til dette er:
18. Ta vare på alt av kvitteringer
Det er lurt at man som byggherre samler inn alt av kvitteringer som er relatert til prosjektet. Dette gjelder både fra arkitekten og entreprenøren. Hvis noe skulle skje, eller man trenger å dokumentere noe, har man dermed alt tilgjengelig.
Når entreprenøren melder at prosjektet er ferdigstilt, er det viktig å gjennomgå en sluttbefaring med en ekstern fagdyktig. Den personen vil se over at ingen feil er gjort under oppbyggingen. Det er normalt at man holder igjen 5-10% av kontraktsbeløpet til prosjektet har blitt godkjent. Når sluttbefaringen er godkjent, vil man betale det resterende beløpet, og boligen er klar for innflytting.
Det er viktig å få en ferdigdokumentasjon etter utført arbeid. Disse papirene gjør det lettere å få en takstvurdering og energimerking på boligen, og er viktig å ha i tilfelle reklamasjoner.
Gjør smarte boligvalg