I denne artikkelen har vi samlet 20 tips som vil være nyttige for alle som ønsker å bygge en tomannsbolig. Du kan blant annet lese om valg av entrepriseform, hva som er inkludert i tilbudet fra entreprenøren og hvordan man finner inspirasjon til boligen.
Det er mange som velger å gå sammen for å bygge en tomannsbolig. På den måten kan man halvere prisen på tomten. I tillegg kan man dele på utgifter knyttet til både bygging og vedlikehold. Velger man å bygge tomannsboligen alene må man finansiere alle kostnadene på egenhånd. Fordelen er at man har en hel enhet man kan selge/leie ut når prosjektet er ferdig.
Skal man bygge sammen med en annen, er det viktig å bli enige om hvordan boligen skal se ut. Det er imidlertid ikke slik at boenhetene må være identiske. Det er rom for variasjon i både planløsning og antall rom.
For å vite hvor mye man kan bruke på prosjektet, er det viktig å sette opp en strukturert budsjettplan på forhånd. Sett av tid til å snakke med banken om hvilke midler man har tilgjengelig, og finn ut hvordan det lønner seg å finansiere prosjektet. Man bør også sette en budsjettramme, altså maksbeløpet man er villig til å investere i prosjektet. Denne rammen vil legge føringen på boligens utforming, kompleksitet og standard.
Det er anbefalt at man finner inspirasjon før man kontakter arkitekten. Dette kan man gjøre ved å dra på en boligmesse, eller bruke plattformer som Instagram, Pinterest, eller Google. Forsøk å finne bilder du kan vise frem til arkitekten for å forklare hva du ønsker å bygge. På den måten gjør man prosjekteringen langt enklere for arkitekten.
Fordelen med å bygge en tomannsbolig sammen med en annen person er at man da kan halvere prisen på tomten. Denne behøver ikke nødvendigvis være større enn det man ville trengt for å bygge en enmannsbolig.
Består tomten av fjell, myr, sand eller lignende, vil det kreve mer omfattende grunnarbeid. Dette gjelder også hvis terrenget er skrått. Det lønner seg å undersøke slike forhold når man vurderer å kjøpe en tomt.
Når man skal bygge en bolig, må man alltid søke kommunen om tillatelse. På et så omfattende prosjekt er det også lovpålagt at man engasjerer en ansvarlig søker som kan forberede søknaden. Dette er vanligvis en arkitekt.
For at søknaden skal bli godkjent, må man gjennomføre prosjektering og sende ut nabovarsel. Prosjektering er også nødvendig for å kunne hente inn tilbud fra entreprenører. Derfor lønner det seg å starte søknadsprosessen tidlig . Søknadsprosessen tar normalt 12 uker. Selve søknadsgebyret vil variere mellom ulike kommuner.
I anbudsprosessen er det anbefalt å hente inn tilbud fra tre ulike entreprenører, helst tre. På den måten kan man sammenligne tilbudene opp mot hverandre og velge det firmaet som tilbyr et komplett tilbud til en konkurransedyktig pris. Når man sammenligner tilbudene, er det viktig å kryssjekke alle punkter og forsikre seg om at alt er inkludert. Det er viktig å ikke utelukkende fokusere på prisen. Om prisen er lavere, men viktige punkter er utelatt, kan tilbudet bli dyrere enn summen som er oppgitt.
Det er anbefalt å inkludere en detaljert fremdriftsplan i kontrakten. Dette er en oversikt over når de ulike arbeidene skal starte og fullføres. Dette hjelper deg som byggherre å følge med på fremdriften underveis i prosjektet.
Ettersom det er arkitekten som står for utformingen av boligen, bør man avtale av arkitketen også skal følge opp byggearbeidet. Om arkitekten er på byggeplassen regelmessig, vil det være enklere å oppdage eventuelle feil. Jo tidligere man oppdager disse, desto enklere er det å håndtere dem.
For å kunne holde seg oppdatert på byggearbeidet, er det lurt å avtale tidspunkter for møte mellom byggherre og entreprenør. Disse møtene kan gjerne sammenfalle med milepæler i prosjektet. På den måten kan man diskutere oppgavene som har blitt utført og bli oppdatert på arbeidet man skal i gang med.
Man skiller som regel mellom to entrepriseformen når man bygger tomannsbolig:
På et så omfattende prosjekt velger de fleste byggherrer å organisere arbeidet som en totalentreprise. På den måten slipper man å stå ansvarlig for koordineringen av arbeidet mellom de ulike fagområdene. I tillegg trenger man kun å forholde seg til én aktør. Dette gjelder underveis i prosjektet og i den påfølgende garantiperioden.
Del entreprise kan være et alternativ dersom man allerede har erfaring med å organisere og koordinere byggeprosjekter. Dette forutsetter også at man har tilstrekkelig med tid.
Ønsker du å komme i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk til ditt prosjekt, kan du legge ut prosjekt ditt på markedsplassen Byggstart.no. Da vil du motta pristilbud fra flere egnede aktører.
Før man kontakter et arkitektkontor, er det lurt å ha oversikt over hvilken tjenester arkitekten skal stå ansvarlig for. Under finner du en oversikt over arbeid som vanligvis tilfaller arkitekten:
Under finner du en oversikt over hva som bør være inkludert i tilbudet fra entreprenør. Dette gjelder dersom man organiserer prosjektet som en totalentreprise:
I tillegg til dette er det lurt å innføre en fremdriftsplan og faste møtepunkter i kontrakten.
Det tar ofte i overkant av et år fra man engasjerer arkitekten til boligen står ferdig. I mellomtiden er det derfor viktig å ha et sted å bo. Det kan være lurt å leie et sted i nærheten av byggeprosjektet. På den måten kan man enkelt besøke byggeplassen jevnlig.
Noen byggherrer velger å påta seg ansvaret for deler av arbeidet. Selv om dette kan være en måte å redusere utgiftene, er det anbefalt å overlate mest mulig av arbeidet til entreprenøren. Dersom som man påtar seg ansvar for arbeid man ikke har kompetanse eller tid til utføre skikkelig, vil det føre til forsinkelser. Dette vil igjen gjøre prosjektet dyrere. Derfor er det alltid anbefalt å overlate arbeidet til entreprenør.
Når man skal kjøpe inn byggevarer/produkter til boligen, er det lurt å velge varer som holder høy kvalitet. Dette vil ofte koste noe mer, men vil også være en lønnsom investering på sikt. Kjøper man derimot rimeligere produkter, kan man forvente en kortere levetid og større behov for vedlikehold. Derfor lønner det seg å heller investere i kvalitet.
Det er viktig å skrive under på en nøye utarbeidet kontrakt når man inngår en avtale med entreprenør. Dette er til fordel for begge parter. Kontrakten bør beskrive alle arbeider som skal utføres, slik at man har en felles forståelse av prosjektet man skal i gang med. Det er også lurt å inkludere en fremdriftsplan, som beskriver når de ulike arbeidene skal starte og avsluttes.
Når man skal bygge en tomannsbolig, er det viktig å finne ut om boenhetene skal være horisontal- eller vertikaldelt.
Horisontaldelt betyr at boligen er delt i etasjer, mens vertikaldelt betyr at boenhetene bygges vegg i vegg. Man ser ofte at en vertikaldelt tomannsbolig vil være mer lønnsom ved videresalg.
Bygger man sammen med en annen person er det viktig å ha avtalt ansvar og kostnader knyttet til vedlikehold av boligen. Man bør også være enige om hvordan man skal håndtere eventuelle endringer på boligen. Slike spørsmål kan føre til uenighet og konflikt dersom man ikke blir enige på forhånd.
Når entreprenøren melder ifra om at arbeidet er fullført, må man få en ekstern fagperson til å gjennomføre en sluttbefaringen. Dette tilfaller som regel en takstmann. Takstmannen vil påse at alt arbeid er forskriftsmessig utført, og påpeke eventuelle feil og mangler ved arbeidet. Det er vanlig å holde igjen rundt 10% av kontraktsbeløpet til entreprenøren har utbedret eventuelle feil.
I etterkant av prosjektet er det viktig å få tilsendt dokumenter som viser hvilke arbeider som har blitt utført og hvilke materialer håndverkerne har brukt. Slik dokumentasjon kan være nødvendig å vise frem i forbindelse med forsikringssaker og videresalg av boligen.
Gjør smarte boligvalg