Det er mye å tenke på når man skal bygge tilbygg på hytta. I denne artikkelen byr vi på 10 smarte tips for alle som vurderer å gå i gang med et slikt prosjekt.
Det er alltid gunstig å stille godt forberedt når man skal gjennomføre et byggeprosjekt. Når det gjelder å bygge ut hytta, vil det si å få utført en grundig befaring på et tidlig tidspunkt. Ikke alle hytter egner seg like godt for å bygges ut, og mange kan kun få økt størrelse på bestemte måter. Noen hytter kan man på en praktisk og grei måte bygge tilbygg på, grave ut kjeller på, eller bygge en ny etasje på. På andre hytter vil ikke disse mulighetene foreligge. Dette er det viktig å kartlegge tidlig.
Husk også at grunnen kan ha mye å si. Står hytta på fjellgrunn vil dette få store innvirkninger på hva det vil koste å utføre grunnarbeid. Pigging og sprenging vil ofte kreves, noe som vil bidra til økt sluttsum.
Adkomst er også noe som må vurderes. Ligger hytta spesielt isolert til, kan det bli vanskelig å få levert nødvendige byggevarer på en kostnadseffektiv måte. Det kan lønne seg å snakke med fagfolk på et tidlig tidspunkt i planleggingen for å kartlegge dette. Husk også at finansiering inngår i forarbeidet.
Man kan i hovedsak øke hyttas størrelse på tre måter:
Valget man tar, bør bli gjort på grunnlag av hyttas eksisterende forhold. Et påbygg kan egne seg godt i tilfeller der bakken ikke egner seg for graving. For å få til et vellykket påbygg, kan man bli nødt til å styrke hyttas bærende elementer.
Tilbygg er populære, og velges ofte når forholdene tillater at man kan gjøre de nødvendige grunnarbeidene på en praktisk måte. Husk også at man er avhengig av en stor nok tomt.
Underbygg kan by på store utfordringer i tilfeller der hytta står på fjell. Man skal også huske på at man kan man bli nødt til å jobbe med hyttas fundament, dersom man utvider kjelleren. Dette kan være komplisert og dyrt. Det medfører også en viss risiko.
Det foreligger strenge krav når det gjelder oppføring av tilbygg på hytta. Det er særlig viktig å huske på søknadsplikten. Alle prosjekter som involverer arbeid med hyttas bærende struktur krever søknad. Dette gjelder alle påbygg, samt underbygg som krever at man graver så dypt at nytt fundament må støpes. Dette vil innbefatte de aller fleste utbygginger av hytter hvor målet er å øke boarealet. Andre faktorer som spiller inn er hvor høyt man bygger, og hvor stor avstand man har til nabotomta.
Det er viktig å merke seg kommunens reguleringsplan. Den kan regulerer hvordan man kan bygge ut på hyttetomta, og prosjektets omfang. I tillegg gjelder egne restriksjoner når det gjelder å bygge ut langs kystlinjen. Dette er det viktig å sette seg inn i på et tidlig tidspunkt i planleggingsprosessen.
Man vil ikke nødvendigvis være nødt til å benytte seg av en arkitekt for å få tilbygg på hytta, men det kan være lurt å vurdere denne muligheten. En arkitekt kan bidra med praktiske løsninger, basert på vellykkede tilbygg på andre hytter, og gi gode råd om hvilken type tilbygg som vil passe best. Skal man bygge et større tilbygg, må man få en fagperson til å søke kommunen. Dette kan en arkitekt bidra med. Er det en enkel konstruksjon, kan det være tilstrekkelig å gå direkte til en byggmester.
Det er viktig å få ordnet finansiering på et tidlig tidspunkt i prosessen. Får man ikke dette på plass, vil ikke resten la seg gjennomføre. Man må aldri forplikte seg til noe som helst før finansieringen har blitt ordnet. De vanligste finansieringsformene for tilbygg på hytte er:
Når man skal engasjere entreprenør eller håndverkere, er det viktig å ikke bare godta det første tilbudet man får. Det er langt mer fordelaktig å hente inn flere tilbud fra konkurrerende bedrifter. På den måten kan man danne seg et konkret bilde av hva ens prosjekt burde koste å utføre, i henhold til dagens markedspris. Husk å sørge for at man får tilbud som dekker de samme oppgavene og materialene. Det er vanskelig å danne seg et bilde av hvilke tilbud som er best, dersom de ikke består av de samme utgiftspostene. En effektiv måte å sørge for at man får sammenlignbare tilbud, er ved å få detaljerte arbeidstegninger fra en arkitekt eller teknisk tegner som tilbyderne kan ha som utgangspunkt.
Å hente inn en flere pristilbud kan virke som en nokså tidkrevende oppgave. Det kan være komplisert å lete frem aktuelle selskaper for jobben. Man har mange hensyn å ta. Man bør se seg ut en aktør med godt omdømme, og som kan vise til vellykket gjennomføring av tilsvarende hytteprosjekter tidligere. Det er videre lurt å se etter riktige godkjenninger, solid økonomi, og tilstrekkelig kapasitet til å prioritere arbeidet. Ettersom det er mye å ta stilling til på egen hånd, og vanskelig å styre unna useriøse aktører, ser vi at flere velger å benytte seg av Byggstart.no. Byggstart er en markedsplass der byggherrer blir matchet med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere.
Utbygging av hytte byr på en del unike utfordringer. Hvis tomten ikke ligger i en hytteby med tilknytning til veinettet, vil man ofte møte på utfordringer. Disse utfordringene kan påvirkes av årstidene. Det kan være mer praktisk å frakte materialer og arbeidsfolk til enkelte hytter om sommeren, slik at man unngår snø. Andre steder kan snøen gjøre det enklere med frakt. Dersom tilkomst med bil er utelukket, kan en løsning være å trekke materialer på slede med snøscooter om vinteren. Slike hensyn er viktig å ha i tankene når man skal fastsette gjennomføringstidspunkt for å bygge tilbygg på hytta.
Det er viktig at man som byggherre får utarbeidet en fremdriftsplan i samråd med entreprenøren. I den skal det fremkomme tydelig hva som skal gjennomføres når, og hva som skal stå klart til hvilket tidspunkt. På den måten kan man som hytteeier danne seg et klart bilde over hva man kan vente seg i løpet av gjennomføringsperioden, og ta sine forholdsregler deretter. Dette kan være nyttig når man skal bestille møbler og andre interiørprodukter, samt planlegge egen bruk av fritidseiendommen.
I byggeperioden kan det oppstå problemer som gjør at fremdriftsplanen ikke følges til punkt og prikke. Dette er helt normalt, og noe man må regne med. Fremdriftsplanen er ment å være en klar og konkret pekepinn som like fullt har rom for slingringsmonn.
Man må som regel sende nabovarsel for å bygge ut hytta. Mange hyttenaboer deler tilgang til vei, avløp, strøm, m.m. Derfor kan det lønne seg å snakke med naboene tidlig i planleggingsfasen, slik at de er forberedte på at hytta vil bli anleggsplass en periode. Da kan hyttenaboene velge andre utfluktsmuligheter den perioden arbeidet er på sitt mest hektiske. Selv kan man sørge for at arbeidet ikke utføres når folk flest benytter seg av hyttene sine, for eksempel i skoleferier, påske og andre høytider.
Når man har fullført byggearbeider på hytta, bør man få utført en sluttebefaring. Den kan gjøres av erfarne fagfolk, gjerne en takstmann. Da skal man forsikre seg om at alt av arbeid har blitt utført i henhold til alt av gjeldende regler. Man må også være på utkikk etter eventuelle feil og mangler. Man bør også gjøre dette etter prosjekter der man har gjort mye av arbeidet selv.
Gjør smarte boligvalg