Et tilbygg kan være et omfattende og krevende prosjekt. I denne artikkelen har vi samlet 20 smarte tips som kan være til nytte for huseiere som vurderer å bygge tilbygg på boligen.
Det er viktig å ha sikker finansiering på plass før man forplikter seg til utgifter av noe slag i forbindelse med et byggeprosjekt. Det første man bør gjøre når man planlegger et tilbygg, er å sette opp et møte med banken for å se hvilke muligheter som foreligger. Merk at man ofte ikke får noe endelig svar før man har fått pristilbud fra entreprenør, men man kan få en god indikasjon fra banken på hvor stort budsjett man har.
Et tilbygg krever at man graver opp deler av tomten. Dette arbeidet kan utgjøre en kompliserende faktor i tilfeller der grunnen er ekstra krevende, særlig hvis det er behov for sprenging eller pigging. Det er lurt å undersøke dette på et tidlig stadium.
Det finnes også andre måter å utvide boligens boareal. Man kan bygge ut i høyden med et påbygg, eller man kan grave ut kjelleren (eventuelt omgjøre en krypkjeller til boområde). Hva som er lurest, varierer fra eiendom til eiendom, og hva som er mulig innenfor reguleringsplanen i området.
Skal man bygge et tilbygg av en viss størrelse, kan det være fordelaktig å benytte seg av arkitekt. Dette gjelder for de fleste prosjekter som er mer omfattende enn å bygge en bod tilknyttet huset. Det er viktig at man finner en arkitekt som har relevant kompetanse, gjerne med god kjennskap til prosessen med Plan og Bygg for mindre prosjekter. En mulighet er å engasjere en teknisk tegner eller ingeniør til å prosjektere tilbygget.
Man må i mange tilfeller søke kommunen om tillatelse for å bygge et tilbygg. Noen ganger kan man søke selv, mens tilbygg over 50 kvadratmeter medfører at en fagperson (ofte en arkitekt) må stå som ansvarlig søker. Slike prosesser kan være tidkrevende. Derfor er det lurt å få dette gjort så tidlig som mulig.
Skal man bygge et tilbygg på huset, må man ofte grave og gjøre grunnarbeid. Dette medfører gjerne en betydelig kostnad. Av den årsak er det ikke nødvendigvis en god idé å bygge veldig små tilbygg. Skal man først gjennomfør et slikt prosjekt, kan det være lønnsomt å bygge noe større.
Kostnaden av å gjennomføre et tilbygg avhenger av mange faktorer. Enkelte av dem kan man påvirke selv (som standard og størrelse), mens andre er fastsatt av omstendigheter man ikke kan påvirke (som fjellgrunn på tomten). Dette må man ta hensyn til når man setter opp budsjettet. Det gjelder også for uforutsette utgifter.
Man må foreta mange valg når man skal bygge et tilbygg. Man skal blant annet avgjøre hvilke materialer og hvilke håndverkere som skal inngå i prosjektet. Her er en tommelfingerregel å satse på kvalitet. Det lønner seg i lengden å strekke seg så langt som mulig, fremfor å kutte kostnader. Dette gjelder særlig på materialer som skal beskytte huset fra vær og vind, slik som tak, undertak og taktekke.
Et tilbygg vil gjerne kreve innsats fra flere fag. Man kan få bruk for graving, bygging av grunnmur, tømrere, i tillegg til elektrikere, rørleggere, taktekkere og blikkenslagere. Dette er det viktig å ta hensyn til når man skal budsjettere og velge organisering av arbeidet.
Avhengig av hva slags tilbygg man skal bygge, kan man behøve et bredt spekter av materialer. Dører, vinduer, taktekke, fliser, gulv, trapp og lys kan være nødvendig. Dette kan medføre en stor utfordring hvis man velger å stå som innkjøpsansvarlig for materialer selv. Skal man bygge kjøkken eller bad, må man selv stå for innkjøp av materialer til disse rommene.
Mange forskjellige håndverkere og bredt spekter av materialer inngår i byggingen av et tilbygg. Dette fører til en krevende prosjektgjennomføring. Derfor velger mange byggherrer å benytte seg av totalentreprise (prosjektering og utførelse i én kontrakt) eller en hovedentreprise (utførelse i én kontrakt, men prosjektering i separat kontrakt). Hovedentreprenøren vil normalt være en tømrerbedrift dersom tilbygget skal oppføres i tre.
Det finnes mange forskjellige entreprenører. De kan ha forskjellige spesialområder, og erfaringsbakgrunn. Det er viktig at man velger en bedrift som har stått ansvarlig for lignende prosjekter tidligere. Jo mer relevant bakgrunn entreprenøren har, desto større sannsynlighet for vellykket gjennomføring. Selvsagt er det påkrevet å hente inn referanser fra andre kunder her. Dette er gjerne en av de beste måtene å danne seg et godt bilde av en entreprenørs egnethet for sitt eget prosjekt på.
Når man skal velge en entreprenør er det alltid lurt å hente inn flere tilbud fra konkurrerende foretak. Slik forsikrer man seg om at man betaler riktig pris. Man må sørge for å få tilbud som inneholder alle de samme punktene (materialer, fagarbeidere osv). Derfor er det lurt å få laget en detaljert prosjektbeskrivelse, entreprenørselskapene vet akkurat hva de skal gi pristilbud på.
Man bør lete etter en bedrift som har gjennomført lignende prosjekter tidligere innenfor en konkurransedyktig kostnadsramme. For tilbygg (særlig de som inneholder våtrom eller kjøkken) er det viktig å forsikre seg om at arbeidet er utført etter gjeldende regler og forskrifter.
På markedsplassen Byggstart.no, kan man legge ut prosjektet og komme i kontakt med entreprenører. Byggstart har spesialisert seg på større bygg- og renoveringsprosjekter innenfor privatmarkedet.
Sørg alltid for å skrive under en gyldig kontrakt som oppfyller aller gjeldende krav. Man kan finne en mal for kjøp av håndverkstjenester på Norsk Standard sine hjemmesider. Den kan det være lurt å benytte seg av. Det er viktig å ha alt av papirarbeid i orden. Dette er et ansvar som faller på alle huseiere og byggherrer.
Med kontrakten underskrevet, er neste punkt å legge en fremdriftsplan med entreprenøren. Den skal gi byggherren anledning til å følge med på hvordan prosjektet skrider frem. Dette er en fundamental del av prosjektgjennomføringen. En god og detaljert fremdriftsplan kan gi alle parter realistiske forventninger, og en tidlig indikasjon på om noe er i veien og forsinkelser er i ferd med å inntreffe.
Avhengig av egen bakgrunn og erfaring, kan man i enkelte tilfeller spare på utgifter til arbeidstimer ved å ta på seg større eller mindre grad av egeninnsats i prosjektgjennomføringen. Har man ikke håndverksbakgrunn, er det viktig å være realistisk på dette punktet og ikke ta på seg for mye. Man sparer lite på dårlig gjennomført arbeid på huset.
Som byggherre bør man følge nøye med på fremgangen underveis. På større prosjekter skal dette gjøres via en prosjektleder eller koordinator. Det kan dukke opp spørsmål underveis som byggherren må ta stilling til, og da er det fint om man er enkelt tilgjengelig. En fraværende byggherre kan bidra til å sakke ned fremgangen på ens eget prosjekt.
Når tilbygget står klart, skal man få gjennomført en sluttbefaring. Vi ser at byggherrer flest får en selvstendig fagperson, for eksempel en takstmann, til å gjennomføre denne oppgaven. Formålet med sluttbefaringen er å påse at alt arbeid har blitt utført i henhold til regelverket, og at alt materiale skal oppfylle gjeldende krav. Skulle mangler eller feil påvises, skal disse rettes opp før byggherren betaler sluttfaktura fra entreprenøren.
Når tilbygget er komplett, skal man motta skriftlig dokumentasjon fra entreprenøren som viser alt arbeid som har blitt utført, og hva slags materialer som ble brukt. I mange tilfeller vil kontrakten danne et godt utgangspunkt, da den bør inneholde mye av den påkrevde informasjonen. I tillegg kommer dokumenter som kvitteringer og garantibevis. For bad skal man også motta enten FDV-instruks. Denne typen dokumentasjon er viktig av flere årsaker. Den vil komme godt med når man i fremtiden skal gjennomføre vedlikeholdsarbeid på tilbygget. Da vil håndverkerne dra nytte av å vite hva som har blitt gjort før, med hvilke materialer. Også en takstmann som skal gi en verdivurdering vil ha bruk for samme type informasjon. Forsikringsselskap vil også kunne kreve dokumentasjon på utført arbeid for å si seg villig til å forsikre boligen.
Gjør smarte boligvalg