Når man skal renovere eller pusse opp badet, har man i hovedsak to muligheter. Man kan enten velge å tegne badet og ta avgjørelsene rundt design selv, eller man kan gi oppgaven til en interiørarkitekt. Hva man bør velge avhenger blant annet av økonomi og hva slags resultat du ønsker. I denne artikkelen får du 10 tips til utforming av bad. Du kan blant annet lese om fordelene og ulempene med å engasjere en interiørarkitekt.
Uavhengig av hvem som skal tegne badet, bør man aller først kartlegge hva man ønsker seg. Her kan et godt utgangspunkt være å se på husstandens behov. Husk å tenke langsiktig når behovene vurderes. Dersom familieforøkelse er en del av planene, kan det for eksempel bli nødvendig å ha plass til stellebord. På et familiebad kan det også være praktisk med to servanter. Det kan også være greit å ha bestemt seg for hvorvidt man ønsker badekar eller dusj, og om det skal være plassbygde løsninger eller frittstående innredning.
Før man gå i gang med å tegne, kan det være lurt å samle inspirasjon. Dersom du skal tegne selv, er dette en fin måte å få ideer på. Da kan du se etter lignende produkter når du skal handle inn innredning, armaturer og kledning. Dersom du velger å benytte interiørarkitekt, er det svært nyttig å ha bilder eller annen inspirasjon å vise til. På denne måten kan du formidle visjonen din effektivt og presist.
En hovedårsak til at boligeiere velger å tegne badet selv, er gjerne å redusere kostnadene. Det vil tross alt være ekstra utgifter knyttet til det å benytte interiørarkitekt. Ved å gjøre jobben selv vil du også ha en god mulighet til å lære mye om interiørdesign, materialer og farger. Dette er kunnskap det er enkelt å tilegne seg på nett, og man kan også velge å hente inspirasjon direkte fra bildene man finner. En annen fordel er eierskapsfølelsen det vil gi å ha utformet baden på egenhånd.
Dersom det å tegne selv er noe du har lyst til å gjøre, er det ingen umiddelbare ulemper. Det kan riktignok ta noe tid å lære seg tegneprogrammet. Trolig vil det også være tidkrevende å komme frem til en planløsning og interiørvalg du er fornøyde med. For noen kan det virke vanskelig å få ideer til fargekombinasjoner og produktvalg selv. Er dette derimot noe man liker å gjøre, er det å tegne selv sannsynligvis et godt valg.
Det finnes en rekke gratis tegneprogrammer for boligeiere. To av de mest populære er Floorplanner og SketchUp. Floorplanner er et gratis tegneprogram som du benytter direkte i nettleseren. Det krever altså ingen nedlastning. Det er et av de eldste designprogrammene av denne typen, og brukergrensesnittet er enkelt å bruke. En annen fordel med Floorplanner er at du enkelt kan hente opp tegningene på nettbrett eller mobil. Dette kan være en fordel når du står i butikken og skal velge materialer og produkter. Et annet populært tegneprogram er SketchUp. En stor fordel med SketchUp er den store mengden gratis ressurser som finnes på nettsidene. Her kan du finne et stort utvalg av møbler, teksturer og materialer som andre har laget. Programmet er lett å lære seg, samtidig som man har tilgang til relativt avanserte funksjoner dersom man ønsker det. SketchUp er noe vanskeligere å sette seg inn i enn Floorplanner, men vil likevel være overkommelig for de fleste.
En stor fordel ved å benytte en profesjonell interiørarkitekt til tegningen av ditt bad er først og fremst at du slipper å gjøre jobben selv. I tillegg har interiørarkitekten lang erfaring med denne typen arbeid, og kan dermed utføre jobben raskere. Interiørarkitekten er også ekspert på å finne gode og plassbesparende løsninger. I tillegg har interiørarkitekten gjerne en større forståelse for hva som lar seg gjøre av plassbygde og spesialtilpassede løsninger. Det er riktignok ikke umulig å designe slike løsninger selv, men det kan kreve mye research. At badet er tegnet av interiørarkitekt vil også kunne gi boligen en høyere verdiøkning.
Det eneste som kan anses som en ulempe ved å velge en interiørarkitekt, er at det vil gjøre prosjektet noe dyrere. Mange vil imidlertid oppleve at disse kostnadene er en nødvendig investering, ettersom det å tegne huset selv vil kreve mye tid og innsats. Noen frykter kanskje at det å engasjere en interiørarkitekt innebærer å ekskludere seg selv fra avgjørelser om hvordan badet skal se ut. Dette behøver ikke være tilfellet. Dersom du ønsker å bidra, vil interiørarkitekten jobbe for å implementere dine behov, innspill og ideer i det ferdige resultatet.
Det å benytte en interiørarkitekt trenger ikke være uoverkommelig kostbart. Flere interiørarkitekt-firmaer opererer med faste takster for baderom av ulike størrelser. Noen interiørarkitekter opererer med standardpriser for bad. For baderom begynner prisene gjerne på ca 5.000 kr, og beveger seg opp mot 40.000 for store og komplekse jobber. Det er altså ikke ubetydelig utgift, men heller ikke uoverkommelig sammenlignet med totalprisen på renoveringsarbeidet. Det er kun ment som et eksempel. Dette inkluderer typisk plantegninger, instrukser om farger og materialer, forslag på innredning og sanitærprodukter og lyssetting. Dersom man ønsker at interiørarkitekt skal følge opp prosjektet underveis, koster dette gjerne mellom 800 og 2.000 kr per time.
Ettersom badet er et dyrt rom, og det koster mye å pusse opp, kan det være fristende å plassere inn så mange funksjonaliteter som mulig. Merk imidlertid at et “overfyllt” bad gjerne ikke er så velfungerende, så hold av nok plass til å bevege seg og være mer enn en person på badet av gangen.
Uavhengig av om man velger å tegne selv eller la badet bli tegnet av en interiørarkitekt, er det visse elementer man alltid bør ta med i betraktning. På badet, spesielt på små bad, er lyssetting svært viktig for romfølelsen. Det kan utgjøre forskjellen på om badet virker lite og mørkt eller lyst, moderne og romslig. I tillegg er bør man finne praktiske løsninger for oppbevaring. Ofte kan det lønne seg å inkludere mer oppbevaringsrom enn man tror. På den måten unngår man overflater som raskt blir rotete, som kan få badet til å virke mindre. Man kan for eksempel vurdere å bruke plassbygde oppbevaringsmuligheter. Husk riktignok at plassbygde elementer bortimot alltid vil være dyrere enn løsninger kjøpt i butikk. Det vil også være verdt å tenke nøye gjennom planløsningen. Her er det mange faktorer som spiller inn. Det mest økonomiske vil normalt være å beholde planløsningen slik den er i dag. Årsaken til dette er at det gjør rørleggerarbeidet mindre krevende, ettersom ingenting trenger å flyttes. Samtidig har man kanskje andre behov i dag enn da mange eldre bad ble bygget. Mange ønsker for eksempel større dusjløsninger.
Gjør smarte boligvalg