Takplaters lange levetid, robusthet og praktiske montering har gjort det til et populært taktekke på norske boliger. I denne artikkelen har vi samlet 20 råd om det å legge nytt tak med takplater. Her gir vi blant annet råd og tips om valg av takplater, hvordan man finner dyktige fagfolk og hvordan man kan finansiere det nye taket.
Når du skal legge nytt tak, bør du komme tidlig i gang med planleggingen. Å bytte tak er et omfattende prosjekt, og det er en rekke valg å ta stilling til. Må blant annet velge hvilke materialer man skal bruke, hvilken entreprenører som skal utføre arbeidet og hvordan man skal finansiere prosjektet. Dessuten er dyktige entreprenører ofte opptatt en god stund fremover.
For å vite hvilken type takplate som passer på ditt tak, bør du få en fagperson til å gjennomføre en befaring av taket. De ulike typene taktekke vil ha forskjellige krav til takvinkler, og taket ditt kan ha begrensninger knyttet til vekten på taktekke. Det vil være lurt å rådføre seg med en fagperson om hvilke typer taktekke som egner seg, og du vil i tillegg kunne få et mer nøyaktig prisestimat for ditt spesifikke prosjekt.
Klimaet i området der du bor kan ha betydning for hvilken type takplate du bør velge. Stålplater egner seg godt i innlandet, men dersom du bor ved kysten, vil aluminiumsplater være et bedre alternativ. Dette skyldes at den saltholdige luften langs kysten forårsaker rust i stålplater. Rustforhindrende maling vil imidlertid kunne forhindre problemet med rust på stålplater i kystklima.
Når du skal engasjere en entreprenør til prosjektet ditt, bør du forsikre deg om at du unngår useriøse aktører på markedet. En god måte å gjøre dette er ved å be de aktuelle entreprenørene om referanser på tidligere arbeid. Ved å høre fra tidligere kunder kan du danne deg et bilde av hvordan entreprenøren er å jobbe med og om arbeidet den leverer holde høy kvalitet. Sørg for å undersøke referanser av nyere dato.
Dersom du velger takplater av kobber, er det ekstra viktig å finne fagfolk med rett kompetanse. Legging av kobbertak krever egne verktøy og spesialkompetanse. Du bør derfor komme i kontakt med taktekkere som har kobbertak som sitt spesialområde, og gjerne taktekkere som kan vise til å ha utført vellykket arbeid med kobbertak tidligere.
En annen viktig faktor er at bedriften man engasjerer har en solid økonomi. Dette vil si at de er i stand til å håndtere eventuelle økonomiske tap. Engasjerer man en entreprenør med lav økonomisk soliditet, risikerer man at den går konkurs underveis i prosjektet eller i løpet av den påfølgende garantiperioden. En effektiv måte å en bedrifts økonomi er ved å gjennomføre en kredittsjekk.
De fleste godkjenningsordninger i Norge er frivillige. Likevel fungerer de som kvalitetsstempler, noe som kan gjøre det enklere å finne kompetente aktører i anbudsprosessen. Du kan for eksempel sjekke om bedriften er en mesterbedrift. Dette innebærer at bedriften ansetter fagfolk med mesterbrev. Du kan også sjekke om bedriften har sentral godkjenning fra Direktoratet for Byggkvalitet. Dette viser at firmaet betaler skatt og avgifter, og at de har kompetanse, erfaring og kvalitetssikringsrutiner på ulike fagområder.
For å gjøre det enklere å komme i kontakt med entreprenører med den relevante erfaringen og kompetansen, velger stadig flere byggherrer å benytte markedsplassen Byggstart.no. Her kan boligeiere legger ut prosjekter gratis og motta uforpliktende pristilbud fra allerede kvalitetssikrede entreprenører.
I anbudsprosessen er det viktig å hente inn tilbud fra flere ulike entreprenører. På den måten kan man sammenligne tilbudene og finne ut hvilke aktører som tilbyr en konkurransedyktig pris. Pass på å sammenligne innholdet i de ulike tilbudene, ikke bare totalsummen. Ulik pris kan skyldes at entreprenørene har inkludert forskjellige arbeider.
Når du har funnet fagfolk til å legge takplater på taket ditt, er neste steg å gå til innkjøp av materialer og produkter. Som regel lønner det seg å la håndverkeren ta seg av dette. Håndverkere har kompetanse og erfaring med å gjøre presise oppmålinger, og du kan derfor være trygg på at du får riktig mengde materialer. Dessuten har håndverkere ofte tilgang på rabatter som er langt høyere enn de privatpersoner kan oppnå. Å overlate innkjøpet til entreprenøren kan derfor være en måte å redusere totalprisen på prosjektet.
En av grunnene til at boligeiere velger å legge nye takplater er den estetiske oppgraderingen som kommer med et nytt tak. I tillegg til at et nytt tak vil være fint å se på, kan det også øke verdien på boligen betraktelig. Særlig takplater i sink og kobber har særegne farger som gir et uttrykk mange opplever som appellerende.
De rimeligste materialene er ikke alltid de mest økonomiske alternativene. Det er viktig å tenke langsiktig når man vurderer hvilket prisnivå man skal legge seg på. Dersom du kjøper materialer av lav kvalitet, kan det hende du må ut med ytterligere kostnader til reparasjoner og vedlikehold. Ofte kan produkter til lavere pris ha en kortere holdbarhet. Derfor lønner det seg gjerne å investere i høy kvalitet når man først skal skifte tak. På den måten får man et tak som holder i lang tid fremover.
Undertaket er svært viktig ettersom det isolerer og beskytter huset mot fukt. Får man fuktskader i huset som følge av dårlig isolasjon, kan det være kostbart å reparere. Derfor lønner det seg ofte å skifte undertaket samtidig som man legger nye takplater. Mange huseiere har forenklet undertak. I slike tilfeller har man mye å tjene på en oppgradering til undertak av tre.
De ulike typene taktekke har forskjellig levetid. Dette bør du ta i betraktning når du skal legge nye takplater. Plater i stål og aluminium vil ha en levetid på cirka 30-50 år, mens takplater i kobber forventes å holde i minst 60 år.
Det lønner seg å kartlegge de økonomiske rammene for prosjektet tidlig. På den måten kan du få oversikt over hva som er realistisk å spare, og hvor mye du eventuelt trenger å låne. Det er lurt å sette opp et budsjett og en plan for sparing. Undersøk om du har mulighet til å spare intensivt i visse perioder og hvor lang tid det tar å spare opp nødvendige midler.
Husk at man får mer rabatt dersom man kjøper store mengder. Derfor bør du unngå å gjøre flere små bestillinger, og heller bestille alt du trenger i én ordre. Det vil også lønne seg å overlate innkjøpet av materialer til håndverkeren, ettersom håndverkere ofte får svært gode rabatter.
Hvis du må ta opp lån for å finansiere eller delfinansiere det nye taket, bør du ta kontakt med banken din. Det finnes ulike finansieringsmuligheter, og noen typer lån kan være mer gunstige enn andre. Hvilken type lån som passer deg best avhenger av din situasjon og hvor fort du er i stand til å betale tilbake lånet.
Enova gir støtte til diverse klimavennlige renoveringsprosjekter. Energisparende tiltak som det å forbedre varmeisolasjon i taket, vil i noen tilfeller til for støtte dersom det utføres i forbindelse med et større prosjekt med etterisolering og bytte av vinduer, etv. Energisparende tiltak vil også kunne bidra til å redusere strømutgiftene din. I tillegg gjør det boligen mer miljøvennlig. Ta kontakt med Enova for å finne ut om du har rett på støtte til ditt prosjekt.
Når du setter opp budsjett, er det alltid lurt å legge inn et slingringsmonn, gjerne 20%. På den måten er du forberedt på å håndtere uforutsette utgifter. For eksempel vil prosjektet bli betydelig dyrere dersom man avdekker råte. Det samme gjelder dersom du bestiller feil type varer, feil mengde materialer eller hvis leveringen skulle bli forsinket.
Når arbeidet er utført, bør du få en uavhengig fagperson til å gjennomføre en sluttbefaring. Denne fagpersonen er vanligvis en takstmann. På den måten kan du forsikre deg om at arbeidet er utført til høy kvalitet, og du vil bli gjort oppmerksom på eventuelle feil. Det er vanlig å holde igjen siste del av kontraktsbeløpet til eventuelle feil har blitt utbedret.
Når prosjektet er ferdig, må man sørge for å få tilsendt alle relevante dokumenter. I ferdigdokumentasjonen skal det komme frem hvilke arbeider som har blitt utført og hvilke produkter håndverkerne har benyttet. Disse dokumentene kan bli nødvendig i forbindelse med fremtidig renovering eller salg. Du kan da dokumentere at arbeid på huset er fullført i henhold til gjeldende regelverk.
Gjør smarte boligvalg