Takpapp (også kalt takbelegg) består av slitesterke og vanntette materialer som glassfiber og gummi. Det er både en rimelig og praktisk type taktekke. I denne artikkelen har vi samlet 10 tips som til alle som planlegger å legge takpapp. Du kan blant annet lese om planlegging, anbudsprosessen og hvordan du tar vare på det nye taket.
Takpapp er hovedsakelig forbeholdt flate tak og pulttak. Av estetiske årsaker finner man sjeldent takpapp på moderne skråtak, der taket er svært synlig. Det er også populært å legge takpapp på hyttetak og mindre bygninger. Vær obs på at takpapp sjeldent egner seg som taktekke på tømmerhytter, ettersom slike hytter trenger tunge tak for å holde tømmerstokker sammen.
Takkonstruksjonen på flate tak skiller seg betydelig fra andre typer tak. I tillegg vil flate tak ha innvendige nedløp i stedet for takrenner. Derfor er det lurt å engasjere fagfolk som har flate tak som sitt spesialiseringsområde. Har du planer om å legge takpapp på et skråtak, kan du overlate jobben til de fleste tømrerbedrifter. Dersom du skal legge takshingler,forutsettes det imidlertid at taket har en vinkel på minst 15 grader.
Dessverre finnes det mange useriøse aktører på markedet. Heldigvis er det også en rekke forholdsregler man kan ta når man skal finne de riktige fagfolkene:
Finn ut om bedriften er en mesterbedrift ved å søke i mesterregisteret. Begrepet mesterbedrift innebærer at bedriften har en eller flere ansatte med mesterutdanning. På den måten kan du være trygg på håndverkernes kompetanse. Du kan også sjekke om de aktuelle bedriftene har sentral godkjenning fra Direktoratet for byggkvalitet. Denne godkjenningen innebærer at firmaet har god kompetanse og kvalitetssikringsrutiner. Merk at man gjerne ser etter Sentral Godkjenning innenfor “Taktekking, Tiltaksklasse 2” for flate tak.
Hvis prosjektet innebærer å legge takpapp på et flatt tak kan det være lurt å be bedriften om referanse fra lignende prosjekter. Ta kontakt med tidligere kunder og hør om de var fornøyd med arbeidet, hva som fungerte bra, og hva som kunne vært bedre. Sørg imidlertid for at referansene er av relativt ny dato.
Det er alltid lurt å velge bedrifter som har en solid økonomi. Hvis bedriften går konkurs underveis, eller i den 5 år lange garantiperioden, kan det få konsekvenser for deg. En god måte å undersøke bedrifters økonomi er ved å gjennomføre en kredittsjekk.
God kjemi og tydelig kommunikasjon er viktig for et velfungerende samarbeid. Vær derfor på utkikk etter en aktør du kommuniserer godt med. På den måten reduserer man risikoen for at det oppstår uenighet eller misforståelser underveis i prosjektet.
For å gjøre det enklere å finne entreprenører som har erfaring med å legge takpapp velger stadig flere å benytte markedsplassen Byggstart.no Her kan byggherre komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører med relevant erfaring og kompetanse. Man kan legge ut prosjekter gratis og deretter motta uforpliktende pristilbud fra egnede aktører.
Ved takskifte, som ved de fleste byggeprosjekter, vil det lønne seg å beregne ekstra tid og ressurser. Det er ikke uvanlig at det oppstår uforutsette hendelser når man arbeider med tak. Dette kan for eksempel være avdekking av råteskader. Dersom du har råte i ditt nåværende tak, må dette utbedres før arbeidet med å legge nytt tak kan fortsette. Det er vanskelig å anslå på forhånd hvor lang tid det vil og hvor mye det vil koste å utbedre eventuelle skader som har oppstått. Dette vil man først kunne estimere når man får full oversikt over omfanget av råteskadene noe man får først etter man har fjernet det eksisterende taket. Vær obs på at kostnader knyttet til utbedring av råteskader normalt ikke vil være inkludert det opprinnelige tilbudet fra entreprenør.
I utgangspunktet er det ikke nødvendig å søke godkjenning fra kommunen når man skal skifte tak. Det finnes imidlertid noen unntak. Man må blant annet søke om tillatelse dersom arbeidet medfører endringer på husets fasade eller bygge på. Skal du kun legge nytt taktekke og undertak, vil det altså normalt ikke være noen søknadsplikt.
Hvis det er usikkerhet knyttet til hvorvidt ditt prosjekt vil utløse søknadsplikt, bør du forhøre deg med en takstmann eller entreprenøren. Det vil lønne seg å finne ut av dette på et tidlig tidspunkt ettersom søknadsprosessen kan være tidkrevende.
Som regel vil det lønne seg å la håndverkeren ta seg av innkjøp av produkter og materialer. En håndverker har gjerne utbredt kunnskap om markedet, ulike produkter og byggevarer. I tillegg vil håndverkeren ofte ha en formening om hvilke byggevarer og produkter som vil passer best til hvert enkelt prosjekt. Dette gjelder både hvilke varer som er enklest å jobbe med og hvilke som passer best estetisk. Håndverkere har også erfaring og kompetanse på oppmålinger, slik at du unngår å kjøpe feil vare eller feil mengde.
Ved store prosjekter er det vanligvis ikke så vanskelig å få gunstige rabatter dersom man kjøper inn alt av materialer i én ordre. Likevel vil det ofte lønne seg å la entreprenøren stå for innkjøpet. Håndverksbedrifter har som regel tilgang på enda bedre rabatter ettersom de ofte kjøper materialer og produkter i større mengder. Håndverkeres rabatter ligger ofte mellom på 10 og 40%. Det er altså mulig å redusere totalsummen betydelig ved å overlate innkjøpet til entreprenøren.
Generelt vil taktekkere oppleve høyest etterspørsel på våren og høsten. Takpapp kan legges gjennom hele året. Dersom man ønsker å redusere kostnadene kan man gjennomføre prosjektet på vinterstid, da det ofte er lavere etterspørselen etter håndverkere, og man kan dermed oppnå lavere pristilbud.
Når man skal engasjere entreprenører, vil det alltid lønne seg å hente inn flere tilbud. På den måten kan man sammenligne tilbudene. Dersom alle tilbudene kommer fra seriøse aktører, vil det være nok å hente inn tilbud fra 3 ulike entreprenører. For å gjøre en grundig sammenligning bør man kryssjekke alle punktene i de forskjellige tilbudene. Blant annet bør man sammenligne prisene på materialer arbeidstimer opp mot hverandre. På den måten får man et inntrykk av hvilke aktører som tilbyr en konkurransedyktig pris. Det er altså viktig å fokusere på mer enn bare totalsummen. Det er ingen selvfølge at innholdet i tilbudene er identiske. Forskjeller i pris kan derfor skyldes ulikt innhold, og det rimeligste tilbud kan vise seg å bli dyrere på sikt.
Når det nye taket står ferdig, lønner det seg å få en uavhengig fagperson (for eksempel en takstmann) til å gjennomføre en sluttbefaring på taket. Denne fagpersonen kan undersøke at arbeidet er forskriftsmessig utført, og kontrollere at ytterkanter og skjøter møter takets sider. Dette er svært viktig for at takpappen skal kunne beskytte huset mot vann. Dersom arbeidet har blitt feil utført på dette punktet, kan det føre til alvorlige skader på huset.
Etter sluttbefaringen bør du sørge for å få tilsendt all nødvendig dokumentasjon. Ferdigdokumentasjonen skal inneholde informasjon om materialer som er brukt og arbeidet som er utført. Dette vil du trenge ved fremtidige renoveringsprosjekter, i forbindelse med forsikring, og ved salg av boligen.
Takpapp har en forventet levetid på 25 til 30 år, men dette forutsetter at taket blir godt ivaretatt. Under finner du en liste over grep du kan ta for å vedlikeholde det nye taket:
Inspisere taket jevnlig: Taket bør helst inspiseres en gang på våren og en gang på høsten. Etter vinteren er det viktig å se om taket har tatt skade av snø og is. Om høsten bør løv og annet rusk fjernes. Se om du kan finne skader på takpappen. Finner du store hull bør du få fagfolk til å utbedre disse.
Ta hånd om mose: Dersom taket er utsatt for mye skygge og har trær hengende over seg, vil det skape gode vekstforhold for mose og grønske. Dette bør fjernes for å unngå skader på taket. Husk imidlertid på å ikke bruke høytrykksspyler på takpapp. Du bør heller bruke en børste til å forsiktig fjerne det som har lagt seg på taket, for så å legge på middel mot mose etter at mosen er borte.
Måke snø: Snø bør fjernes ved jevne mellomrom, men husk på at taket er lagd for å tåle normale mengder snø. Derfor er det ikke nødvendig å skuffe helt ned til taktekkingen. Kontroller om det er isdannelse ved takfoten. Dette kan være et tegn på at det er for dårlig ventilasjon eller isolasjon i taket. Denne isen bør fjernes forsiktig.
Gjør smarte boligvalg