Mange boligeiere ønsker å gjøre mer ut av loftsetasjen, men opplever at lav takhøyde er til hinder. I slike tilfeller vil takopplett være en god løsning. Med takopplett løftes taket på de lavere punktene, uten at boligens høyeste punkt heves. I denne artikkelen gir vi deg 10 gode tips knyttet til takopplett.
Siden takopplett er en form for påbygg, stilles det krav til å søke godkjenning hos Plan og bygg. Søknadsprosessen er relativt komplisert, og du vil ha behov for bistand fra fagfolk. En søknadsprosess involverer fire ulike parter:
Søknadsprosessen kan være tidkrevende, og det vil derfor lønne seg å være tidlig ute. Tidsbruken vil i stor grad avhenge av hvor omfattende prosjektet er. I løpet av de første 2 til 4 ukene vil ansvarlig søker utforme alle søknadsdokumentene. Dette inkluderer tegninger, oversikt over materialer og arbeid som skal utføres, samt dokumentasjon på at nabovarsler er sendt ut.
Deretter sendes søknaden inn. Selve saksbehandlingstiden vil normalt ligge på cirka 3 uker. Den kan imidlertid utvides til 12 uker i enkelte tilfeller, for eksempel hvis søknaden er mangelfull, hvis det foreligger protester fra gjenboere eller naboer, eller hvis det også foreligger krav om tillatelse fra andre myndigheter, som byantikvaren. Søkingen bør også skje i ett trinn for å forhindre slike utsettelser.
I tilfelle noen av de nevnte årsakene for utsettelse foreligger, kan det lønne seg å trekke søknaden og gjøre opp for manglene i en ny søknad med ny 3-ukers frist. Det er også en god idé å ta kontakt med kommunen og forhøre seg dersom man er i tvil om søknaden vil bli godkjent. På den måten kan du unngå å bruke en unødvendig mengde timer og midler på arkitekt.
Arkitekter tar vanligvis en timespris på mellom 900 og 1.800 kroner + mva. Det vil lønne seg å finne en arkitekt som har både kompetanse og erfaring fra lignende prosjekter med takopplett. På den måten kan du være tryggere på arbeidet som utføres og du vil redusere risikoen for at søknaden kommer med mangler, som igjen vil føre til at saksbehandlingstiden forlenges utover 3 uker.
Ved takopplett vil det ofte være behov for omfattende inngrep i den bærende strukturen, noe som vil gjøre det nødvendig å bygge støttekonstruksjoner for å understøtte ombyggingen. Dette er krevende arbeid der kjennskap til konstruksjonene er essensielt. Derfor er det viktig med fagfolk som har kompetanse og erfaring med takopplett. Eldre bygg er dessuten laget med eldre håndverkstradisjoner og ulike beregninger. I slike bygg vil ikke bæreevnen være tilstrekkelig for den økte belastningen som kreves, og konstruksjonene må som konsekvens styrkes.
Med utvidet boareal er det mange som vurderer å gjøre loftet om til en egen boenhet. For å gjøre det, kreves en del egenskaper ved loftet:
Takopplett kan være et kostbart prosjekt. På lang sikt vil det heller ikke lønne seg å spare penger på materialer eller fagfolk når en investerer i noe så viktig som taket. Derfor er det en god idé å sette opp et realistisk budsjett med rom nok til å få jobben utført på en tilfredsstillende måte. Budsjettet bør også ta høyde for eventuelle uforutsette utgifter som kan påløpe.
Fagfolk som arbeider med takopplett bør helst ha lang erfaring med tømrerarbeid. I tillegg bør du spørre entreprenøren om referanser fra tidligere prosjekter med takopplett. Be gjerne om tre tilbud, og sørg for at referansene ikke er alt for gamle.
En annen måte å kvalitetssikre entreprenøren på, er å undersøke om bedriften har ulike godkjenninger. Disse er riktignok valgfrie i Norge, men kan være en indikasjon på kvalitet. Hvis bedriften er en mesterbedrift, betyr det at de ansetter fagfolk med mesterbrev. Man kan også sjekke om de har sentral godkjenning fra Direktoratet for byggkvalitet. Hvis du også har planer om å bygge bad på loftet, bør entreprenøren være våtromsgodkjent. Dette viser at bedriftens ledelse har gjennomført fagrådets kurs for våtrom.
I noen få tilfeller hender det at bedriften går konkurs underveis i arbeidet eller i garantiperioden (som er på fem år). Dette kan få veldig uheldige konsekvenser for deg som byggherre. Derfor kan det være lurt å sjekke om bedriften har en sunn økonomi. I tillegg bør man ta en prat med de aktuelle entreprenørene for å se om kommunikasjonen er god. God dialog er viktig for å få gjennomført et vellykket prosjekt.
Når prosjektet legges ut på anbud, er det lurt å ta imot tre ulike tilbud for å sikre en konkurransedyktig pris. Tilbudene bør deretter sammnelignes og kryssjekkes. Her bør du se om de samme punktene finnes i alle tilbudene. Undersøk hva som er inkludert i tilbudet og hva som kommer i tillegg. Undersøk om entreprenørene har tatt visse forbehold, og om postene i tilbudet varierer mye i pris. Dersom det finnes store prisvariasjoner, kan det skyldes at entreprenørene har ulik forståelse av prosjektet, og det vil i så fall være lurt å komme til bunns i dette før du tar en avgjørelse. Til slutt bør du sjekke hva som er fastpris, prisoverslag og uforpliktende prisantydning. I henhold til håndverkertjenesteloven kan ikke prisoverslag variere mer enn 15%.
Ved takopplett er det spesielt viktig å prioritere kvalitet fremfor pris. Det skyldes at takopplett er teknisk krevende prosjekt som må utføres i henhold til en rekke regler og forskrifter. I tillegg må naturligvis utvidelsen være tett og solid. Taket spiller en avgjørende rolle når det kommer til det å beskytte huset ditt mot kulde, støy, regn og snø. Dette er viktig å ha i bakhodet både ved valg av fagfolk og materialer.
Når prosjektet er gjennomført, bør en sluttbefaring gjennomføres av en uavhengig fagperson (for eksempel en takstmann). Denne fagpersonen kan da kontrollere at arbeidet er utført på en tilfredsstillende måte, og påpeke eventuelle feil. I tillegg er det viktig at du får tilsendt alt av sluttdokumentasjon. I denne vil du finne viktig informasjon om arbeidet som er gjort og materialene som er brukt. På denne måten kan du dokumentere at alt er gjennomført i henhold til gjeldende regelverk. Dokumentasjonen vil være viktig å ha i forbindelse med forsikring, ved fremtidig salg av boligen, og i forbindelse med andre fremtidige byggeprosjekter.
For å finne dyktige fagfolk til takopplett blir det stadig mer vanlig å bruke markedsplassen Byggstart.no. Her kan man legge ut prosjektet sitt på anbud, for så å bli kontaktet med tilbud fra entreprenører som på forhånd er blitt kvalitetssikret av nettjenesten
Gjør smarte boligvalg