I denne artikkelen har vi samlet 15 ting man bør huske på når man skal i gang med å støpe såle. Her kan du lese om hvordan man skal planlegge prosjektet, hvordan man finner dyktige fagfolk, og hvordan man etterbehandler betongen.
Det å lage fundament kan være et krevende arbeid. Grunnforholdene på byggeplassen er i stor grad avgjørende for kompleksiteten av arbeidet. Det er vanskelig å kartlegge hvor komplekst arbeidet vil bli før man starter selve gravearbeidet. Det kan være vanskelig å finne egnede håndverkere til dette arbeidet, og de som har høy kompetanse på dette området er ofte opptatt flere måneder i forveien. Derfor er det lurt å sette av god tid til planleggingen, slik at man kan kontakte håndverkere i god tid før arbeidet settes i gang.
Det er viktig å ha på plass en finansieringsplan før man starter et slikt prosjekt. På den måten er man sikker på at man har tilstrekkelige midler til prosjektet. Det er lurt å sette et maksbeløp for hvor mye man er villig til å betale. Da vil man forsikre seg mot å få betalingsvansker under eller etter prosjektets utførelse. Er man avhengig av å ta opp et lån, bør man vite hvilket lån som er mest gunstig og hvordan man skal nedbetale lånet i etterkant. Det er normalt å bruke egenkapital, ta et fleksilån, eller øke boliglånet ved prosjekter på denne størrelsen.
Er man usikker på sin egen økonomi kan man forhøre seg med banken på forhånd.
Selve sålen må støpes etter forholdene. Her er det viktig å ta hensyn til været. Hvis det blir for varmt, vil herdingen gå for fort. Dette kan skade betongen.
Hvis det er for kaldt, vil herdingen gå for sakte. Er det minusgrader kan det også oppstå frostskader. Om vannet inne i betongen fryser før sålen er herdet, kan avskalling og frostspreng skje. Dette kan skade hele sålen.
Det er mulig å støpe uavhengig av vær, men dette kreves visse forholdsregler. Det er anbefalt at håndverkere står for støpingen av sålen.
Det er viktig å finne ut om prosjektet krever byggetillatelse før man går i gang med å bygge. Det er mange ulike faktorer som kan avløse en søkeplikt, som f.eks. størrelsen på bygget, hvor høyt man skal bygge, og hvor nærme nabogrensene byggeprosjektet ligger.
Hvor mye det koster å søke varierer fra kommune til kommune. Ulike kommuner har ulike begrensninger og regler. Derfor er det lurt å forhøre seg med kommunen dersom man er usikker på om man er nødt til å søke.
Er man avhengig av å grave ut store masser, vil dette produserer overskuddsmasser. Massen ekspanderes også når den graves opp, særlig hvis man har mye fjell i grunnforholdet. Er det mye overflødig stein og jord, kan dette bli dyrt å kvitte seg med. Det kan derfor være lurt å forhøre seg med entreprenører i nærmiljøet og spørre om de har behov for massen man skal kvitte seg med. Er det etterspørsel etter massene, vil entreprenøren ta mot massen i bytte mot bortkjøring. Dette vil senke dine kostnader.
Sålestøping er teknisk arbeid som krever høy grad av kompetanse. Derfor er det viktig å finne kompetente håndverkere som har god erfaring med å jobbe med betong.
Når man skal lage fundament er det viktig at sålen er riktig støpt. Hvis ikke kan man risikere å måtte rive hele fundamentet. Det er også mange faktorer man må ta inn når man utfører dette arbeidet, som grunnforhold, vær og betongtykkelse. Engasjerer man erfarne håndverkere vil prosessen gå mer effektivt og minske sjansen for senere komplikasjoner.
Ønsker du å komme i kontakt med kvalitetssikrede håndverkere, kan du benytte deg av markedsplassen Byggstart.no.
Det er anbefalt at man henter inn tilbud fra flere håndverkere når man går i gang med anbudsprosessen. På den måten kan man sammenligne tilbudene og velge de som tilbyr tjenester til en konkurransedyktig pris. Det er viktig å gå gjennom alle punktene nøye og velge den som er mest komplett for ditt prosjekt.
Det er lurt å vite hva som bør være inkludert før man ser gjennom tilbudene. På den måten vet man hva man kan forvente. Dette bør være inkludert i tilbudet fra håndverkerfirmaet:
Man bør sammen med håndverkerne komme frem til en enighet om hvem som har ansvaret for frakting av overflødig betong/masser.
I visse tilfeller kan prosjektet ta lang tid å få gjennomført. Da er det lurt å lage en fremdriftsplan sammen med håndverkerne. Der vil det bli spesifisert når de ulike arbeidsoppgavene starter og når de skal være utført. Dette gjør det enklere for byggherren å se til at arbeidet blir gjort på en effektiv måte.
Det er mange som tenker at man kan gjøre store deler av arbeidsoppgavene selv. Før man gir seg ut på dette, er det lurt å kjenne til skadene som kan oppstå dersom fundamentet ikke står støtt, eller om det oppstår avskalling og frostspreng i betongen. Dette kan ødelegge hele sålen, og kan være direkte farlig ved senere tidspunkt. Derfor er det lurt å engasjere en håndverker med god kompetanse og erfaring med bygging av betong. Ønsker man å gjøre noen oppgaver selv, kan man forhøre seg angående dette med håndverkerne på forhånd. De vil gi deg tips og forklaring på hvilke arbeider man kan bidra med, og hva man bør holde seg unna.
Det er viktig at man skriver under på en detaljert kontrakt på forhånd av prosjektet. Dette er for å sikre at du og håndverkerne har en felles enighet, samtidig som man vil ha retten på sin side hvis noe skulle oppstå. Under kontrakten skal det stå hva slags arbeid som skal utføres, og hvem som er ansvarlig for de ulike fagområdene. Det bør også være spesifisert hvem som er ansvarlig for materiale og bortkjøring av masser. En fremdriftsplan bør også være inkludert.
Hvordan man skal håndtere forsinkelser og pristillegg burde også komme frem i denne kontrakten. Forbrukerrådet har gode kontraktsmaler man kan laste ned gratis.
Dersom det er fare for telehiv i bakken, må bygningen telesikres. Dette oppstår når vannet i bakken fryser og utvider seg. Da kan man oppleve at både sålen og støttemuren blir ødelagt. Dette kan bli svært dyrt på sikt. Hvor dypt man er nødt til å grave for å telesikre bygget avhenger av diverse forhold på byggeplassen. Telesikring kan være en svært lønnsom investering, og det er lurt å forhøre seg med håndverkerne om dette er nødvendig.
Isolasjon og radonsperre må bli lagt inn i underlaget før man starter støpingen av sålen. Isolasjon vil hindre fukt og soppskader, mens radonsperren holder radonnivåene riktige. Trykkbelastning og byggets grunnforhold vil avgjøre hvordan man skal isolere sålen.
Det er viktig å velge riktig tykkelse på betongen. Hvilken tykkelse man trenger, varierer ut i fra størrelsen på prosjektet. Det er lurt å la håndverkerne avgjøre hvilken tykkelse som må bli brukt. Dette må bli analysert ut fra diverse forhold, og krever erfaring og kompetanse.
Hvis man ikke etterbehandler betongoverflaten nøye, kan det oppstå svinnsprekker i overflaten. Under herdingen skal det foregå en avdampingsprosess. Her er det viktig at man vanner betongen nøye. Betongen skal vannes i minimum tre dager, og helst en uke. Det er normalt at man dekker betongen med plast slik at vannet holdes lengre. Om det er minusgrader ute, er det nødvendig å dekke sålen med vintermatter. Dette vil hindre at vannet fryser.
Er man usikker på hvordan man skal utføre etterbehandlingen av betongen, bør man få grundige instrukser angående dette etter betongen er anlagt.
Det er viktig å få tilsendt dokumentasjon på alt som er utført etter prosjektets ferdiggjørelse. Her vil det være oppført hvilke fagfolk som har bidratt, hvilke materialer som er blitt brukt, og hva slags oppgaver som har blitt utført. Ferdigdokumentasjonen funker som et garantibevis hvis noe skal oppstå i etterkant av prosjektet.
Skal man selge videreselge boligen eller be om et økt boliglån, er det viktig å ha disse papirene.
Gjør smarte boligvalg