Når man skal bygge et lite hus er det mange ting man må ta hensyn til. Man må tenke på byggetillatelse, reguleringsplan og prosjektorganisering. I tillegg kommer spørsmålet om tilgjengelig plass, og det er viktig å finne effektive og praktiske løsninger for å få inn alle funksjoner man ønsker. Her kommer 20 råd og tips for deg som skal bygge et lite hus.
Man er avhengig av å ha orden på finansieringen for at ethvert byggeprosjekt skal kunne utføres. Her burde man være tidlig ute for å vite hvor mye penger man har tilgjengelig, og hvor mye man kan sette av til de forskjellige delene av prosjektet. På den måten slipper man å bruke tid på planlegging av løsninger det viser seg at man uansett ikke har råd til.
Det er også avgjørende å ha et grundig utarbeidet budsjett for å gjøre byggeprosessen så behagelig som mulig, og dermed slippe bekymringer og stress koblet til kostnadene. Har man kontroll over alle utgifter, ser man fort om noe viser seg å bli dyrere enn antatt.
Du vil behøve en nøye utarbeidet prosjektplan når du skal i banken for å få lån, og når du skal presentere prosjektet for en entreprenør. Dette er nødvendig for at entreprenøren skal kunne beregne kostnader og tidsbruk, og for at banken skal kunne vurdere prosjektet. I tillegg krever en byggetillatelse grundig dokumentasjon og detaljert beskrivelse.
Man må alltid ha byggetillatelse når man bygger bolig. Dette må være i orden før byggearbeidene starter. Husk at man må ta hensyn til lokale forhold, reguleringsplan og andre kommunale bestemmelser.
Et nytt hus er et omfattende prosjekt, selv om selve huset er av liten størrelse. For at man skal bli fornøyd med resultatet er det viktig at man velger dyktige håndverkere som tar prosjektet seriøst. Det lønner seg å gjøre research før man inngår en avtale, slik at man er sikker på at håndverkeren har kompetansen som skal til. Et godt råd er å bruke markedsplassen Byggstart.no. Der kommer man i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkerfirmaer.
Det er viktig å være oppdatert på prisnivået og hva man kan forvente av kostnader når man planlegger et slikt prosjekt. Før man starter letingen etter håndverkere, burde man sette seg inn i hva lignende prosjekter normalt koster. Hvis vi bruker prisdatabasen til Byggstart, ser vi at det å bygge hus har en gjennomsnittspris på 33.000 kroner per kvadratmeter. Det er verdt å merke seg at det er en del variasjon her, og normalt ligger små hus på en noe høyere kvadratmeterpris. Dette kommer av at mange av de tekniske installasjonene som vann og strøm vil ha en høy startkostnad.
Det lønner seg alltid å ta imot flere tilbud til ethvert prosjekt. Da kan man sette tilbudene opp mot hverandre for se hva som er inkludert, og hvor de forskjellige aktørene legger seg på pris. Da er det enklere å få et bilde av hvordan det ligger an i markedet, og man vet at man får en konkurransedyktig pris.
Mye kan skje underveis i en byggeperiode, og man burde ha avtalt med entreprenøren hvordan man forholder seg til de fleste problemene som kan oppstå. Et prosjekt kan for eksempel ta lengre tid enn først antatt, eller det kan være forsinkelser på noen av byggematerialene. Forbrukerrådet har utarbeidet forslag til kontrakter spesielt for kjøp av håndverkertjenester. Det er lurt å bruke disse for å være sikker på at man unngår konflikt og uenigheter. Du finner kontraktene på forbrukerrådets nettsider.
Det er ikke vanlig å kjøpe inn byggematerialer selv, og det er flere grunner til at det er lurt å overlate dette til de profesjonelle. Det kan blant annet være vanskelig for en uerfaren byggherre å beregne riktige materialer og riktig mengde selv. Entreprenører og håndverkerfirmaer har gjerne også gode avtaler med sine underleverandører, og kan dermed tilby bedre priser enn det man klarer å forhandle seg frem til som privatperson. I tillegg er man selv ansvarlig for at materialene blir levert til avtalt tid. Man står også ansvarlig for at det ikke er feil eller mangler når man bestiller selv. Håndverkere skal ha lønn selv om de må vente på at materialene skal ankomme byggeplassen.
Selv et lite hus vil kreve lang tid for å bli fullført. Det er viktig å ha realistiske forventninger til hvor lang tid prosjektet vil ta. En fagperson har ofte bedre forutsetninger for å beregne forventet tidsbruk. Diskuter med håndverkeren for å komme frem til en realistisk tidsplan.
Det finnes ingen regel om hvordan man skal organisere prosjektet. Det vanligste er imidlertid å velge en totalentreprise. Det innebærer at man som byggherre har én entreprenør å forholde seg til, som så er ansvarlig for alle underentreprenørene. Ved delt entrepriseform er det byggherre selv som må skaffe entreprenører til hvert enkelt fagområde og koordinere disse imellom. Det kan være krevende for en uerfaren byggherre å ha kontroll på alt dette, og det vil føre til mye ekstraarbeid.
Når man bygger ny bolig har man muligheten til å ta grep som gjør boligen mer energieffektiv. Dette kan være ting som ekstra isolasjon, egen el-produksjon eller vannbåren varme. Dette vil redusere energibruken, og dermed føre til lavere strømregning.
Når du gjør boligen mer energieffektiv, kan det også hende du kvalifiserer til å få økonomisk støtte fra Enova. Dette kan beløpe seg til 150.000 kroner. Besøk Enova.no for å se hva du kan gjøre, og hvordan du går frem for å søke støtte.
Det er lurt å ha kontroll på hva som driver prisen når man bygger hus. Dermed kan man ta nødvendige grep for å redusere utgiftene. Det er samtidig viktig å huske på standard og livsløp, og det er ikke nødvendigvis sånn at det som er billigst er den rimeligste løsningen på sikt.
I et lite hus trenger man all plassen man kan få, men det kan likevel være verdt å se på muligheten for å bygge en utleiedel. Dette kan for eksempel være i en kjelleretasje. Når man bor i boligen selv slipper man å skatte av inntekten, og det vil i de fleste tilfeller også øke verdien på boligen.
Det vil så og si alltid dukke opp noe man ikke har forberedt seg på i løpet av en byggeprosess. Det lønner seg å forvente uforutsette hendelser, og ta nødvendige grep for å være best mulig forberedt på dette. Det innebærer blant annet å budsjettere med rom for uforutsette utgifter (gjerne 10-20%). Ha gjerne litt slingringsmonn på tidsperspektivet.
Når man først er i gang burde man sørge for å få gjort arbeidet skikkelig. Det vil betale seg i lengden å være nøyaktig. Det er dyrere å utbedre feil enn det vil være å gjøre det ordentlig fra starten av.
Det er gøy å leke seg med materialer og løsninger, og når man bygger nytt hus har man muligheten til å starte med blanke ark. Dermed er mulighetene så godt som ubegrenset, og man kan spesialtilpasse boligen som man selv ønsker. Men det kan likevel være lurt å også gjøre huset attraktivt for andre.
Selv om det nok ikke er aktuelt i første omgang, bør man alltid legge til rette for å selge boligen videre. Når man bygger smått er det vanlig å finne løsninger som er tilpasset spesielt til en viss funksjon, og dermed ikke fungerer like bra for andre som ikke har de samme behovene. Dette kan være lurt å ha i bakhodet når man planlegger prosjektet.
Tomter kommer i mange former og fasonger, og alle har sine fordeler og ulemper. Her gjelder det å tenke gjennom hvordan man får det meste ut av beliggenheten, og hvordan man kan flette huset inn i omgivelsene.
Gjør smarte boligvalg