Norske tak utsettes for en stor mengde tøft vær. Store temperaturendringer og flere typer nedbør øker risikoen for at det oppstår skader på taket. Derfor er det viktig å skifte tak med jevne mellomrom. Hvis ikke risikerer man at skadene får konsekvenser for resten av boligen. I denne artikkelen finner en oversikt over 10 tegn på at du bør skifte tak.
Hvis du oppdager lekkasje i boligen, skyldes det sannsynligvis skade på taket. Nedbør vil trenge inn i bygget dersom ikke taktekkingen er tett, og lekkasjer oppstår som regel rundt piper og gjennomføringer på taket. I noen tilfeller kan man oppdage at vann renner bak takrenna i stedet for ned i nedløpet. For å se om nedløpsrørene fungerer som de skal, kan du sjekke hvordan vannet tar seg ned til bakken på en dag med mye nedbør. Det er viktig å bli oppmerksom på lekkasjen på et tidlig tidspunkt, ettersom det fører til råte. Råte kan igjen føre til store skader, ikke bare på taket, men også på den bærende konstruksjonen. Slike skader kan være dyre å fikse, og i mange tilfeller kan det være et bedre alternativ å skifte hele taket.
Istapper som henger fra taket kan være et sykdomstegn. Istappene kan skyldes dårlig isolasjon i taket eller dårlig utluftning. De dannes som en konsekvens av at taket varmes opp av den varme luften inne i huset. Når taket varmes opp, smelter snøen til vann, som resulterer i istapper når vannet møter kalde takrenner. Problemer med istapper forekommer oftest på eldre hus, som gjerne er dårlig isolert, men det kan også oppstå på nyere hus. Isen vil øke risikoen for lekkasjer og korte ned levetiden på taktekkingen. Det kan være enkelt å glemme slike problemer når våren kommer og isen smelter. Men isolasjonenproblemene forsvinner ikke med istappene. I stedet bør man kontakte en fagperson som kan gjøre en vurdering av taket.
Skader på primærtekkingen er ofte noe av det første man legger merke til når man sjekker taket. Blant annet kan man oppdage at takstein eller takbelegg er sprukket, at taksteinen er løs, eller at det kommer spiker opp av taket. Man bør kjenne etter om tekkingen fortsatt sitter godt fast, eller om den begynner å bli løs i enkelte områder. Nedløpsrør og mønestein bør sjekkes ekstra nøye. Det samme gjelder detaljene på tekkingen rundt piper og gjennomføringer. God stand på primærtekkingen er en forutsetning for å hindre lekkasje i huset.
Undertaket ligger som en duk under primærtekkingen. Skader på undertaket er ikke like enkle å oppdage som skader på tekkingen. Selv om det taket kan se feilfritt ut fra utsiden, kan det foreligge skader på undertaket. Undertaket har i hovedoppgave å beskytte takkonstruksjonen mot fuktighet ved å hindre at vann når gjennom taket. Du bør derfor sjekke om det er hull eller revner i undertake, eller om det kan ha løsnet mot gjennomføringer (for eksempel pipe). Når man skifter primærtekking, lønner det seg ofte å skifte undertaket samtidig. Undertak varierer dessuten mye i kvalitet. Taktro av bord eller plater er solide undertak med lang levetid, som bevarer undertaksbelegget godt. Mange huseiere har imidlertid forenklede undertak som er laget av tynne plater eller rullprodukter. Disse er rimeligere, men av lavere kvalitet.
Hvis det går lang tid før man får utbedret en lekkasje, er det risiko for at det vil danne seg råte i konstruksjonen. Har det oppstått råte på loftet, skyldes det sannsynligvis at taket lekker. Ofte trenger vannet inn i konstruksjonen og renner ned på steder man ikke kan se. Derfor kan lekkasjer være vanskelig å oppdage. Avdekker man råteskader er det viktig å ta grep umiddelbar. Jo lenger man venter med å behandle skadene, desto dyrere blir de å utbedre. Det aller viktigste er å få stoppet lekkasjen som fører til råte. Hvis du oppdager råte som skyldes lekkasjer i taket, kan det være et tegn på at man bør skifte tak.
Oppstår det rust på beslag knyttet til takfot, pipe eller vindski kan det være et tegn på at man bør skifte tak. Rust kan også forekomme på spikere eller på takrenna.
Dersom du har oppdaget mose på taket, kan det skyldes at taket ikke er tett og at en lekkasje allerede har oppstått. Mose og algevekster tiltrekker seg fuktighet på samme måte som en svamp. Ettersom mosen holder på fuktigheten, kan den også forårsake frostsprengning på tegl. Mosen kan dessuten sørge for gode vekstvilkår for andre planter med røtter som kan skade teglen på taket. Den bør derfor fjernes fra taket så fort den oppdages. Har det dannet seg mye mosevekst, bør man få fagfolk til å undersøke taket og kartlegge eventuelle skader mosen har forårsaket.
Når du sjekker taket fra innsiden, bør du være oppmerksom på misfargede takbord eller vond lukt. Dette kan tyde på at det har oppstått lekkasje, som igjen kan forårsake sopp eller råte.
Dersom du har et gammelt tak, bør du uansett vurdere å skifte det ut. Takets levetid vil avhenge av flere faktorer, som selve konstruksjonen av taket, men også hva slags type tak du har. Enkelte typer er av bedre kvalitet og holder lenger. Under finner du en oversikt over forventet holdbarhet på ulike taktyper:
Det er imidlertid viktig å sjekke taket selv om det ikke har nådd den forventede levetiden. Man bør blant annet sjekke om undertaket og trelektene under taksteinen holder stand. Hvis du venter med taktskiftet helt til taket er blitt for gammelt, øker risikoen for at det oppstår lekkasje og råte. Da vil takskiftet bli betydelig dyrere. Derfor er det lurt å skifte tak i god tid.
Det er ikke nødvendigvis skader eller holdbarhet som er bakgrunnen for å skifte tak. Noen ganger kan hensikten være å oppgradere til en høyere standard. Man kan for eksempel skifte tak for å gjøre huset mer stilfullt, øke funksjonaliteten eller velge et uttrykk som passer bedre inn i omgivelsene. Noen velger også å skifte tak i forbindelse med annen renovering. Det kan også være en måte å utvide bruksarealet. For eksempel vil et skrått saltak gjør det vanskelig å ta i bruk gulvflaten på loftet. Da kan det være aktuelt å skifte til mansardtak, som gir mer plass innvendig. I mange tilfeller vil et takskifte også føre til at boligen stiger i verdi, noe som kan være gunstig hvis du vurderer å selge eller leie ut.
Legger du merke til noen av tegnene som er beskrevet i punktene over, lønner det seg å engasjere fagfolk som kan vurdere takets tilstand. Husk at det ofte blir dyrere å utbedre feilene jo lenger man venter. Dersom du omsider bestemmer deg for at det beste alternativet er å skifte tak, lønner det seg å engasjere entreprenører som har erfaring på dette feltet. For å finne dyktige fagfolk med konkurransedyktige priser velger stadig flere boligeiere å benytte markedsplassen Byggstart.no. Byggstart er en plattform der byggherrer kan legge ut prosjekter, og motta pristilbud fra bedrifter med relevant kompetanse og erfaring.
Gjør smarte boligvalg