Taktekke av skifer er noe mange kjøpere på dagens boligmarked setter pris på. Det skyldes blant annet skiferens lange holdbarhet, slitestyrke og estetikk. Et skifertak kan faktisk vare i mer enn 100 år og passer til de aller fleste typer arkitektur. I denne artikkelen gir vi 10 gode råd til deg som vurderer å legge nytt tak med skifer.
Et skifertak veier mellom 50 og 150 kilo per kvadratmeter. Til sammenligning veier betongstein bare 40 kilo per kvadratmeter, selv om betongsteinen er å regne som et tungt type taktekke. Skifertakets tunge vekt krever en takkonstruksjon med svært god bæreevne for å forhindre at skiferen skader huset. Derfor må man undersøke om taket er egnet for skifer før man begynner å legge nytt tak. Hvis taket ikke har tilstrekkelig bæreevne, må takkonstruksjonen styrkes. Utbedring av konstruksjonen vil medføre betydelige ekstrakostnader og arbeidstimer.
I Norge utvinner man skifer fra en rekke ulike brudd. Skiferen varierer både i kvalitet, farge, tekstur og glans. Dette er de vanligste skifertypene:
I tillegg kommer skiferen i fire forskjellige formater: som lappheller, rektangel, ruteskifer og villheller.
Skifertak er en god langsiktig investering for de fleste huseiere. Hvis du vil ha et naturlig, takmateriale som lever lenger enn resten av bygningen, er skifer det rette valget. Den har en svært lang levetid og gir god isolasjon og værbestandighet.
Selv om selve skiferen kan holde i over 100 år er det andre deler av taket som må byttes ut oftere. Undertaket er mer utsatt for nedbrytning og har en kortere levetid (cirka 50 år). Skifertaket vil bidra til å beskytte undertaket, men undertaket vil fortsatt slites ut, spesielt når det blir utsatt for ekstreme værforhold. Men selv om man skifter undertak kan man fortsatt gjenbruke de eksisterende skiferplatene. Noen må kanskje skiftes ut, men med vanlig vedlikehold, vil de aller fleste kunne brukes på nytt.
Før man bestemmer seg for å legge nytt tak med skifer, bør man finne ut om prosjektet er lønnsomt. Selv om skifertak ligger i det øvre prissjiktet, vil det i de fleste tilfeller bidra til å øke verdien på boligen betraktelig. Verdiøkningen vil imidlertid avhenge av hva slags tak man allerede har. Dersom man har et gammelt tak som er i ferd med å forfalle, vil det være svært lønnsomt å legge nytt skifertak. Eldre tak er sårbare for fukt- og råteskader, noe som kan resultere i betydelige kostnader om det ikke skiftes ut i tide. Uavhengig av standen på det eksisterende taket vil skifertakets estetikk, holdbarhet og slitestyrke være egenskaper som verdsettes av mange potensielle boligkjøpere.
Når du skal finne fagfolk til å legge nytt skifertak, er det viktig å undersøke markedet grundig. Hent alltid inn minst 2 tilbud fra konkurrerende bedrifter slik at du får nytt skifertak til en konkurransedyktig pris. Pass på å sammenligne innholdet i de ulike tilbudene, ikke bare totalprisen. En lavere pris kan skyldes at entreprenøren har inkludert færre arbeider. Vær også nøye når du vurderer hvor egnet de ulike entreprenørene er. Legging av skifertak krever høy kompetanse og erfaring, og det er viktig å prioritere kvalitet så langt budsjettet tillater. Å velge rimeligere løsninger kan vise seg å bli dyrt på sikt, dersom det resultere i feil eller mangler på arbeidet.
Når en skal kjøpe inn materialer til å legge nytt skifertak, vil det lønne seg å bestille materialene i én ordre. Dette skyldes at sjansen for å få rabatt er større dersom gjør større bestillinger. Aller størst rabatt kan man få ved å la håndverkeren ta seg av innkjøp av materialer og produkter. Håndverkere har ofte svært gunstige rabatter hos ulike forhandlere, noe som kan få betydelig effekt på totalprisen på prosjektet. I tillegg har håndverkere god kjennskap til markedet og vet hvilke materialer som egner seg best til et gitt prosjekt. På den måten vil du også unngå feilbestillinger.
Et tilbud fra en entreprenør vil normalt inkludere alle kostnader til materialer og arbeidstimer. Likevel kan det i noen tilfeller påløpe ekstra kostnader. I noen tilfeller kan det blant annet være nødvendig å utbedre takkonstruksjonen før nytt tak kan legges. Skulle man avdekke råte idet man fjerner det eksisterende taket, vil det også kreve utbedring får leggingen av nytt tak kan starte. Dette vil gjøre prosjektet både dyrere og mer tidkrevende. Det samme gjelder dersom ditt nåværende tak ikke har tilstrekkelig bæreevne. Da vil det være behov for å styrke takkonstruksjonen, slik at taket er i stand til å bære den tunge skiferen. Dette vil også medføre betydelige ekstrakostnader.
På grunn av skiferens lange levetid må undertaket skiftes før taktekket. Undertakets hovedfunksjon er å hindre at fuktighet trekker inn i huset. Dersom undertaket er i dårlig stand, vil huset være sårbart for fukt- og råteskader. Denne typen skader vil gradvis angripe husets konstruksjon og bli stadig mer omfattende og krevende å utbedre. Derfor er det essensielt å ha et undertak i god stand. Undertak kommer hovedsakelig i to former, som forenklede undertak og undertak av tre. Undertak av tre er av høyere kvalitet og vil gjøre en bedre jobb med å beskytte huset.
Mens et skifertak bare trenger utskiftning etter 100 år eller mer, må et undertak skiftes etter cirka 50 år. For å gjenbruke skiferen etter skifte av undertak må skiferhellene fjerne og oppbevares på en sikker måte mens nytt undertak legges. Skifer kan være noe tidkrevende å fjerne sammenlignet med andre typer taktekke.
Når prosjektet er ferdig og skifertaket er klart, bør man få en uavhengig fagperson til å gjennomføre en sluttbefaring. På den måte kan man forsikre seg om at arbeidet er godt utført, og at eventuelle feil kan bli påpekt og utbedret i tide.
Hvis man avdekker feil i byggematerialer, er det viktig å reklamere på dette innen 2 måneder etter at feilen ble oppdaget. I slike tilfeller sikrer forbrukerkjøpsloven retten til å få penger tilbake. Denne garantien gjelder som regel i 5 år etter kjøpet. Vær obs på at forbrukerkjøpsloven ikke gjelder i tilfeller der håndverkeren har stått for innkjøp av materialer på vegne av deg. Her vil avtalen mellom byggherre og entreprenøren gjelde, og eventuelt lover som regulerer denne avtalen (vanligvis håndverkertjenesteloven).
Til slutt må du be om å få tilsendt alt av ferdigdokumentasjon. Her vil man finne informasjon om arbeidet som er utført og materialer som er brukt. Dette vil man ha bruk for ved senere renovering, og i forbindelse med forsikring og salg av boligen.
Skifer er mindre brukt enn andre typer taktekke. Som konsekvens er det ikke alle håndverkere som har erfaring og kompetanse med å legge skifertak. Derfor er det viktig å finne riktig entreprenør til jobben. I og med at et solid tak er sentralt for å opprettholde standen på resten av boligen, bør man prioritere kvalitet så langt budsjettet tillater.
For å finne rett entreprenør til jobben kan det være lurt vurdere følgende kriterier:
Referanser: Be om referanser fra prosjekter som har innebært legging av skifertak. Sjekk at referansene er av ny dato.
Tilbud: Hent inn tilbud fra flere ulike entreprenører for å sikre deg en konkurransedyktig pris.
Økonomi: Sjekk om firmaet har en stabil økonomi, slik at man ikke risikere at det går konkurs i løpet av prosjektet eller den påfølgende garantiperioden.
Godkjenninger: Undersøk om bedriften har godkjenninger. Selv om de fleste godkjenningsordninger i Norge er frivillige fungerer disse likevel som et kvalitetsstempel. Undersøk blant annet om bedriften er en mesterbedrift og om den har sentral godkjenning fra Direktoratet for byggkvalitet.
For å motta pristilbud fra allerede kvalitetssikrede entreprenører velger stadig flere byggherrer å benytte markedsplassen Byggstart.no. Byggstart er en plattform der boligeiere kan registrere prosjektet sitt gratis og motta uforpliktende pristilbud fra flere aktører med relevant erfaring og kompetanse.
Gjør smarte boligvalg