Ved bygging av ringmur, er det flere viktige valg som skal tas underveis. I denne artikkelen gir vi 15 nyttige råd og tips om hele prosessen, fra start til slutt.
Å bygge ringmur kan være et uforutsigbart prosjekt. Man vet ikke alltid hva som skjuler seg under bakken før gravearbeidet er satt i gang, og i tillegg vil værforholdene kunne påvirke fremdriften i arbeidet, spesielt det som er knyttet til herding av betong. Denne uforutsigbarheten vil komplisere arbeidet med å lage budsjett og en fremdriftsplan. Likevel er det viktig å planlegge arbeidet så godt som mulig for å unngå overraskelser og forsinkelser. Få hjelp av fagfolk til å få en oversikt over kostnader og lag en fremdriftsplan så langt det lar seg gjøre.
Før prosjektet settes i gang, er det lurt å utarbeide et budsjett for å få en oversikt over hvor mye de ulike delene av prosjektet vil koste. På den måten vil du ha bedre oversikt over økonomien, og vil lettere kunne gjøre eventuelle justeringer etterhvert som det blir behov.
Beregningene i budsjettet vil ikke være helt nøyaktig fordi det er vanskelig å forutsi hvor mye det vil koste å bygge en ringmur. Prisen på ringmur kan i stor grad variere ut fra forholdene. Ifølge prisstatistikk fra markedsplassen Byggstart, ligger gjennomsnittsprisen på ca. 800 kroner per løpemeter. Statistikken viser at prisen også kan komme på opptil 1.400 kroner per løpemeter, eller så lavt som 600 kroner per løpemeter.
Ulike former for finansiering har ulike fordeler og ulemper. I noen tilfeller vil det være hensiktsmessig å ta opp et lån, mens det andre ganger vil lønne seg å bruke egenkapital. Samtidig finnes det forskjellige lånealternativer. Ved å øke et allerede eksisterende boliglån, eller ta ut fleksilån, vil man ha samme rente som på boliglånet. I andre tilfeller kan det være mer aktuelt å ta ut et forbrukslån, selv om dette gjerne kommer med en relativt høy lånerente. Dersom man allerede har penger, kan det lønne seg å bruke egenkapital for å slippe renteutgifter. Hva som er best for deg, vil avhenge av din økonomiske situasjon. Her kan det være lurt å rådføre seg med banken.
I de aller fleste tilfeller vil prosjektet være søknadspliktig. Dette vil variere ut fra hva som skal bygges på ringmuren, men hovedregelen per 2021 er at bygg som skal brukes til beboelse, er søknadspliktige, hvis de er på mer enn 15 kvm. Varig opphold utløser dermed ikke automatisk søknadsplikt, slik tilfellet var før, men dette gjelder kun om tilbygget er på 15 kvm eller mindre. Ved bygging av garasje og bod som ikke skal brukes til varig opphold, vil man ikke nødvendigvis måtte søke tillatelse, forutsatt at bygget oppfyller bestemte krav og er på maks 50 kvm. Hos Direktoratet for byggkvalitet vil du finne mer informasjon om søknadsplikt. Tillatelse må være på plass før du begynner å bygge, og du bør derfor være tidlig ute med å søke, og vi anbefaler alltid at du sjekker nøye hvilke regler som gjelder for nettopp ditt bygg. Vær forberedt på at det også her kan påløpe utgifter til søknadsprosessen, selv om disse vil utgjøre en liten del av totalkostnadene.
Når du skal bygge ringmur, er det viktig å begynne med et solid utgangspunkt. I denne sammenheng er grunnarbeidet særdeles viktig. Området hvor ringmuren skal stå må være flatet ut, og underlaget må være riktig. Under ringmuren skal det være en drenerende masse som består av pukk og grus, og under massen skal det være isolasjon, dampsperre og radonsperre der det er behov for det. I noen tilfeller vil det være aktuelt å støpe såle på innsiden av ringmuren. Rør og kabler som skal inn i bygningen, må legges ned i pukken før du begynner å støpe såle. I tillegg er det viktig at massen komprimeres slik at sålen ligger på et solid underlag.
Det er ofte vanskelig å vite hva som skjuler seg under bakken. På noen områder er det mulig å finne ut av dette ved hjelp av geotekniske undersøkelser utarbeidet av Statsbygg. Resultatene av disse er samlet på Nasjonal database for grunnundersøkelser. Her kan du søke opp din adresse for å se om forholdene i grunnen på tomten din allerede er kartlagt.
For å få kontroll over fukt, er det lurt å støpe en såle innenfor ringmuren. Dette vil ofte kreve mye betong, og man bør helst overlates til entreprenøren for å sikre at det blir gjort på en tilfredsstillende måte, og at høyden og mengden fall blir korrekt. Det er ikke anbefalt å bygge ringmur med kryprom, da dette vil gjøre det vanskeligere å kontrollere fukt, noe som ikke igjen kan føre til store skader som kan være kostbare å fikse.
Lettbetong, tungbetong og fiberarmert betong er noen av de vanligste typene betong. Hvilken du bør velge avhenger av trykkbelastningen og bruksområde, men fiberarmert betong og ferdigbetong er det mest vanlige å bruke for privatpersoner. Fiberarmert betong inneholder stål- og plastfiber, og brukes ofte til å støpe gulv i garasjer og boliger. Dersom du skal støpe større plater, vil det lønne seg å velge tradisjonell armering. Tradisjonell armering gir betongen stor trykkstyrke, men strekkbelastningen tåler den i mindre grad. Armeringen må passe til forskalingen. Mengden armering du trenger, varierer ut fra høyden og tykkelsen på ringmuren, i tillegg til tettheten på betongen.
Ved innkjøp av materialer og produkter vil det ofte lønne seg ta i bruk håndverkerens kompetanse. Håndverkere har god kjennskap til de ulike produktene, og vet hva som er best å jobbe med. I tillegg har de ofte tilgang på gode rabatter som kan komme deg til gode.
Ringmur kan også bygges om vinteren, men det bør helst ikke være for mange minusgrader. Kulden vil føre til en mer langsom herdeprosess. For å forhindre at dette blir et problem, vil det lønne seg å bestille varm betong og bruke presenning eller isolerende matter for å hindre at betongen mister for mye varme. I tillegg bør snø og is fjernes fra forskaling eller underlag med varm luft. For å hjelpe herdeprosessen kan det også være en løsning å tilsette herdningsakselerator i betongen, samt å redusere sementinnholdet.
Til denne type prosjekt anbefales det å bruke profesjonelle fagfolk. Dersom det skulle oppstå feil på fundamentet, vil det påvirke hele bygningen som skal stå på det. Hvis ikke grunnen er tilstrekkelig sikret, eller om støpearbeidet ikke er utført på en tilstrekkelig god måte, vil det føre til forskyvninger i ringmuren eller setningsskader som gjerne ikke oppdages før det har gått flere år. Ved å engasjere en dyktig entreprenør, kan du være sikker på at jobben blir gjort på grundig vis.
Det kan være vanskelig å finne de rette fagfolkene til jobben. For å unngå useriøse aktører, er det lurt å spørre potensielle entreprenører om referanser fra tidligere arbeid med å bygge ringmur. Ring de tidligere kundene og spør om de var fornøyd med arbeidet og om det var noe som kunne vært bedre. Dersom entreprenøren ikke ønsker å oppgi referanser, er det best å lete videre.
Det er viktig at bedriften som skal utføre arbeidet har en sunn økonomi. Dersom bedriften skulle gå konkurs underveis i arbeidet, vil dette ha negative konsekvenser for deg. Det samme gjelder dersom bedriften skulle gå konkurs i løpet av garantiperioden.
Det finnes en rekke typer godkjenninger og sertifiseringer for håndverksbedrifter. Det foreligger som regel ikke noe krav om å inneha disse, men det er likevel et positivt tegn dersom bedriften har gått gjennom prosessen med å skaffe dem. Det kan være lurt å sjekke om bedriften er en mesterbedrift. Dette viser at bedriften ansetter fagfolk med mesterbrev. I tillegg kan du undersøke om bedriften har sentral godkjenning fra Direktoratet for byggkvalitet. Bedrifter med sentral godkjenning har dokumentert kvalitetssikringsrutiner, erfaring fra det aktuelle fagområdet, riktig kompetanse og at bedriften betaler skatter og avgifter.
Når du skal finne den rette entreprenøren vil det lønne seg å hente inn tilbud fra flere aktører. Hent inn minst tre tilbud, og gjør en grundig sammenligning av tilbudene på alle punktene. Kryssjekk hvert eneste punkt, og finn ut hvordan tilbudene skiller seg fra hverandre. Dersom det er veldig store prisforskjeller på enkelte punkter, kan dette ha en naturlig forklaring. Ta i så fall kontakt med entreprenøren for å finne ut hva det skyldes. Ved å gjøre grundige sammenligninger av flere tilbud, forsikrer du deg om at du får en konkurransedyktig pris.
Gjør smarte boligvalg