Det å sette i gang med renovering av badet kan virke som en uoversiktlig og krevende oppgave. Men med god planlegging, noen taktiske designgrep og dyktige entreprenører er det mulig gjennomføre et vellykket prosjekt innenfor budsjettrammene man har utarbeidet. I denne artikkelen får du 20 råd til renovering av badet.
Ethvert vellykket oppussingsprosjekt starter med god planlegging. Struktur og orden er viktig for å sikre en problemfri gjennomføring også etter at arbeidene er påbegynt. Ha klart for deg hva du ønsker på forhånd, og forsøk å kommunisere dette tydelig til entreprenøren i anbudsprosessen.
Når man skal i gang med planleggingen av et slikt prosjekt, lønner det å vurdere hvilke fasiliteter man har behov for. Det kan for eksempel være verdt å vurdere behovet for plass til stellebord og servanter. Hvis du renoverer badet med planer om å selge boligen, kan det lønne seg å gå for tidløse løsning i nøytrale utførelser.
Når det gjelder planløsningen på det nye badet, vil den mest økonomiske løsningen være å beholde den mer eller mindre slik den er i dag. Dette krever mindre jobb fra de tekniske fagene, og blir derfor rimeligere. En god måte å visualisere planløsningen, er å benytte digitale tegneprogrammer. Det finnes en rekke slike programmer gratis på nett, som for eksempel Floorplanner.
Når du arbeider med utformingen av deres fremtidige bad, er det lurt å huske viktigheten av oppbevaringsplass. Dette er spesielt viktig på små bad for å unngå rotete overflater. Her finnes det mange praktiske løsninger i butikk, og det kan også være aktuelt å diskutere plassbygde hylleløsninger eller lignende med entreprenørfirmaet.
Når man skal i gang med renovering av badet, vil det ofte lønne seg å bytte ut rør og sluk i samme prosjekt. Det er anbefalt å bytte rør og sluk dersom badet er eldre enn 20 år gammelt. Selv om dette er en ekstra utgift, vil det bli betydelig dyrere hvis rørene og slukene begynner å lekke eller noe går i stykker, og man må rive interiøret for å utbedre feilene. Ønsker du at en fagperson skal undersøke rør og sluk, kan du formidle dette i anbudsprosessen.
I tillegg til utskiftning av rør og sluk, kan det være andre tekniske oppgradering det lønner seg å gjennomføre når badet skal renoveres. Dette gjelder blant annet ventilasjonsanlegget. Et godt ventilasjonsanlegg vil ikke bare gi et bedre inneklima, men også gjøre at kvaliteten på det nye badet opprettholdes lenger. Årsaken til dette er at fuktig luft raskt vil skiftes ut, og fuktighet vil tørke før det rekker å gjøre skade.
Når det gjelder innredning av det nye badet, lønner det seg å velge en stil du vil være fornøyd med i lang tid. For å finne inspirasjon til ulike løsninger og utførelser kan du for eksempel benytte Instagram, Pinterest eller Google bildesøk. Deretter kan du undersøke hvilke produkter som er tilgjengelige i ulike prisklasser hos varehusene, og ta en endelig avgjørelse som passer både budsjettet og stilen din.
På et relativt lite rom som badet, kan man oppnå en følelse av eksklusivitet med kun noen enkle grep. Du kan for eksempel velge rimeligere fliser, men heller investere i en litt dyrere dusjløsning som gir spafølelse eller designarmaturer i høy kvalitet. Generelt vil produktene i høyere prisklasser også være av høyere kvalitet, noe man sjeldent angrer på i ettertid.
Et annet viktig element i planleggingsfasen, er vedlikehold og rengjøring. Slette flater vil være lettere å holde rene enn overflater med tekstur eller mønstre. Vegghengt baderomsinnredning gjør rengjøring av gulvet betydelig enklere. Noen grep kan også gjøre eventuelt vedlikehold enklere. Det kan for eksempel bli mer krevende å reparere et badekar som er murt inn, enn et frittstående badekar.
Ifølge prisdata fra markedsplassen Byggstart.no vil renovering av badet i snitt koste rundt 275.000 kr, alt inkludert. Dette gjelder for bad av gjennomsnittlig størrelse og standard. Her har man mulighet til å drive prisen ned eller opp ved å velge henholdsvis rimeligere eller mer eksklusive materialer. For å få oversikt over ditt budsjett lønner det seg å diskutere ulike lånemuligheter med banken tidlig i prosjektet. Husk også at man alltid bør holde av 10-15% av det totale budsjettet til uforutsette kostnader som kan oppstå underveis i arbeidene.
Selv om det lønner seg å snakke med bank angående finansiering, er det likevel greit å ha en viss oversikt over de ulike mulighetene. Den rimeligste måten å finansiere ethvert renoveringsprosjekt, vil være å bruke egenkapital. Dersom du ikke har tilstrekkelig egenkapital vil det lønne seg å benytte seg av flexilån eller å utvide boliglånet. Her kan du låne opptil henholdsvis 60 % og 85 % av boligens verdi. Dette avhenger altså av hvor mye av lånet du allerede har nedbetalt. En annen mulighet er å ta opp et byggelån. Forbrukslån er også en mulighet. Slik lån har imidlertid svært høy rente, og man bør derfor være forberedt å betale det ned så snart som mulig.
I anbudsprosessen bør du hente du inn tilbud fra ulike entreprenørfirmaer. Det er anbefalt å hente inn tilbud fra 3 ulike aktører. Samtlige tilbud bør komme fra godt kvalifiserte entreprenører med utbredt erfaring på renovering av bad. Be gjerne om referanser du kan kontakte direkte.
Et stadig mer populært valg når man skal finne fagfolk til bygg og renovering, er Byggstart.no. Byggstart er en gratis tjeneste som kobler byggherrer med kvalitetssikrede håndverkere og entreprenører. For å hente inn tilbud på ditt prosjekt kan du klikke her.
Når du mottar et pristilbud for renovering av bad, inkluderer dette vanligvis alt av arbeider, samt materialer knyttet til konstruksjon. I tillegg må du kjøpe inn armaturer, baderomsinnredning og fliser selv. Det vil variere hvorvidt tekniske løsninger er inkludert i tilbudet. For å sammenligne tilbudene effektivt, lønner det seg å sette dem opp i et regneark. for rask oversikt over hva som dekkes i hvert tilbud.
Det finnes flere måter å holde kostnadene nede ved renovering av bad. Materialer utgjør normalt ca 30-50% av totalbudsjettet. Noe av dette er fliser, armaturer, dusjløsninger og andre møbler. Her er det altså store muligheter for innsparinger. Spør gjerne håndverkerfirmaet om de har avtaler med leverandører som kan gi gode priser. Dette gjelder også på materialer man normalt kjøper inn selv.
Underveis i innkjøpsfasen kan du spare penger på å holde deg oppdatert på hvilke tilbud og kampanjer som finnes hos ulike leverandører og varehus. Dersom du har trygge, tørre oppbevaringsmuligheter, kan du gjerne kjøpe inn materialene tidlig i prosjektet. Husk å få sikre mål fra håndverkerne før du går i gang med innkjøp, slik at det ikke blir gjort feil.
Når det gjelder innkjøp av byggevarer til prosjektet, lønner det seg stort sett å overlate dette til entreprenør. Firmaet har gjerne opparbeidet gode avtaler og rabatter med visse varehus og leverandører. I tillegg har firmaet som regel enklere tilgang på henger eller varebil. Du slipper også ansvaret for retur av varer dersom det er kjøpt inn for mye eller feil produkter.
Noen av de som planlegger å pusse opp badet, vurderer muligheten for å utføre deler av arbeidet på egenhånd. Selv om dette kan være en måte å redusere behovet for arbeidskraft, bør man ikke påta seg ansvar for arbeid man ikke har kompetanse til å utføre riktig. Dersom arbeidet ikke holder høy kvalitet, kan det resultere i skader og feil. Disse kan være både dyre og tidkrevende å utbedre. Derfor vil det lønne seg å heller investere i en dyktig entreprenør fra start.
Det kan lønne seg å få en ekstern fagperson til å gå sluttbefaring før siste del av kontraktsbeløpet utbetales. Dette er ofte en takstmann. Denne vil kontrollere at alt arbeid er tilfredsstillende utført, og at det ikke foreligger noen feil eller mangler.
Når prosjekter er ferdigstilt, er det viktig å få tilsendt kopi av alle relevante dokumenter fra entreprenøren. Disse er viktige å ha dersom man avdekker feil i ettertid eller ønsker å gjøre ytterlige arbeider. I tillegg vil mange kjøpere kreve dokumentasjon på arbeidene ved et eventuelt salg. Den vanligste formen for dokumentasjon på bad er FDV-instruks fra entreprenøren, samt samsvarserklæring fra elektriker.
Når du har kommet i gang med å planlegge prosjektet, og funnet ut hva som skal inngå i renovering, er neste steg å finne den rette entreprenøren. Hvis du velger å finne aktører på egenhånd, krever dette at du undersøker de aktuelle kandidatene nøye. Bedriften må ha økonomisk soliditet, alle nødvendige godkjenninger og forsikringer, gode referanser, og erfaring fra lignende prosjektet.
Gjør smarte boligvalg