Oppussing av kjeller regnes blant de beste alternativene for å utvide huset og øke verdien av eiendommen. Man får som regel mer igjen for pengene dersom man pusser opp kjelleren i forhold til andre typer utvidelse av hus. Det kan imidlertid være et kompliserende og kostbart prosjekt, og vil ikke alltid være lønnsomt. I denne artikkelen går vi inn på 10 viktige ting man må tenke på når man skal pusse opp kjelleren.
Før man eventuelt går i gang med prosjektering og søknad til kommunen, er det viktig å få en forståelse for realismen i prosjektet. De fleste som starter opp en omfattende kjellerprosjekt, starter prosessen med en arkitekt. Arkitekten går gjennom dagens kjeller og vurderer hvilke tiltak som må til for å få kjelleren godkjent som oppholdsrom. Arkitekten kan også utarbeide nødvendig underlag for prising og søke kommunen dersom det blir nødvendig. Husk at entreprenørene blir mer interessert i prosjektet dersom det foreligger en god beskrivelse med tegninger.
Planlegging og budsjettering er to sider av samme sak. Dersom man vet nøyaktig hva man skal gjøre, kan man lettere innhente informasjon om hvor mye det vil koste. Om man ved et tidlig tidspunkt vet hvilke materialer man trenger, har man god tid til å finne tilbud som kan hjelpe med å redusere kostnadene av oppussingen.
Det finnes flere måter å finansiere et oppussingsprosjekt. En del huseiere vil ha oppsparte midler som det kan trekkes fra, mens andre velger å øke belåningen på boliglånet. Dette er mulig for mange, ettersom boligprisene har steget mye de senere årene, og et kjellerprosjekt i seg selv kan øke verdien av boligen ytterligere. En annen løsning, er å ta et forbrukslån. Merk at dette vil være betydelig dyrere, ettersom rentene ofte ligger på 10-20%. Derfor er det viktig å betale ned dette lånet snarest. Forbrukslån er kun anbefalt dersom det bare er snakk om en liten del av totalsummen som må lånes der resten kan betales med oppsparte midler.
Før man bestemmer seg for å pusse opp i kjelleren, bør man sjekke takhøyden. Kravet er at kjelleren har en takhøyde på minst 2 meter for å få godkjent søknad om bruksendring. Husk at man ofte skal ha inn isolasjon, takplater, parkett og varmekabler som virker inn litt på takhøyden.
Dersom man har for lav takhøyde, er det som regel mulig å senke gulvet i kjelleren. Dette er et komplisert arbeid, som involverer å pigge eksisterende gulv og støpe nytt. Dette er en jobb som må utføres av erfarne fagfolk. Dersom du skal bruke kjelleren din som boareal, må du også tenke på rømningsvei. Her er det påbudte minimumskravet at man har et vindu med åpning som er 50 cm bred og 60 cm høy.
Mange har problemer med fukt i kjelleren. Dette kommer enten fra veggene som resultat av for dårlig drenering, eller som resultat av kapilæroppsug. Kjelleren er også mest utsatt for oversvømmelse. Fuktigheten kan føre til mugg, råte eller rust.
Dersom man legger parkett i kjelleren, vil denne ødelegges om man får oversvømmelse. Når man bruker tre kan man også risikere råte. Mugg trives også bedre på organiske materialer som parkett eller trepaneler. Derfor kan det være en idé å ha vannbestandige, ikke-organiske materialer i kjelleren. For gulv kan dette være linoleum, tepper eller flislegging. For veggene kan man bruke maling eller mikrosement. Gipsvegger er fortsatt ofte brukt i oppussing av kjeller, men det finnes også andre materialer å vurdere.
Radon er en radioaktiv gass som finnes i naturen. I små mengder er den ikke skadelig, men dersom man får en stor konsentrasjon av denne gassen i kjelleren sin, kan det være helseskadelig. Ifølge Statens strålevern er 200 Bq/m3 maksgrensen for konsentrasjon av radon i rom som er godkjent for alminnelig opphold. Dersom man har en høyere forekomst av radon enn det som er godkjent, må man finne løsninger som enten kan redusere hvor mye radon som kommer inn, eller som kan øke utluftingen slik at man blir kvitt gassen fortere. Det er ikke bare radon som kan være et problem i kjellere. Mugg kan også føre til dårlig luftkvalitet.
Mange kjellere er registrert som tilleggsareal. Dette betyr at arealet ikke er regnet som oppholdsareal. Dersom man konverterer tilleggsareal til hovedareal er dette søknadspliktig, men man kan søke om det selv som boligeier.
Dersom man i forbindelse med prosjektet må gjøre større grep som endring i bærende konstruksjoner eller fasadeendringer i form av innsetting av nye vinduer, vil dette være søknadspliktige tiltak og du vil trenge en ansvarlig søker. Dette er som regel en arkitekt.
Mange velger å pusse opp kjelleren før de skal selge huset. En kjelleroppussing vil utvilsomt heve verdien av huset. Det kan være lurt å velge en nøytral stil, slik at potensielle kjøpere lettere kan tilpasse kjelleren til egen smak.
Med mindre man har veldig spesifikke behov for rominndeling, kan det også være en god ide å beholde en åpen løsning. Dette vil gjøre det lett for en eventuell kjøper å tilpasse kjelleren til eget bruk. Det innebærer også mindre utlegg i form av materialer og arbeid med å sette opp vegger.
Det er mange entreprenører å velge mellom, men det kan likevel ta tid å finne rett entreprenør for prosjektet dersom det skal gjøres skikkelig. Man bør derfor passe på å sette av nok tid til anbudsprosessen. Valg av entreprenør har mye å si på prisen og kvaliteten av prosjektet. Det er vanlig at det tar tid før firmaet har mulighet til å komme på befaring. Dette er ofte et godt tegn, da det betyr at bedriften er etterspurt i markedet.
Dersom man ikke er kjent med arbeidene som skal utføres, kan det være vanskelig å vite hva man bør se etter når man velger entreprenør. For å gjøre dette litt enklere går vi gjennom noen av de viktigste punktene under.
Alle entreprenører man vurderer bør ha:
Mange velger å legge ut prosjektet på en anbudsplattform for å komme i kontakt med entreprenører. For større bygg og renoveringsprosjekter kan man bruke Byggstart.no, som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører.
Dersom man setter i gang med oppussing i en fuktig kjeller, kan det lett føre til store problemer med mugg og råte. Den kortsiktige løsningen er selvfølgelig å tørke ut med varme, vifter og ventilasjon, men problemet stopper ikke der. Man bør også ta tak i de mer langsiktige problemene. Dette gjøres ved at man drenerer og isolerer kjelleren på en god måte før prosjektet starter
Gjør smarte boligvalg