Samtidig som det er populært å pusse opp baderom, er det også et av de mer kostbare oppussingsprosjektene man kan sette i gang. Derfor er det viktig å vurdere nøye hvilke valg man har, og ikke ta forhastede avgjørelser. Med riktig planlegging, dyktige håndverkere, og et detaljert budsjett, er det likevel mulig å få et godt resultat uten å miste kontrollen. Vi hjelper deg på vei med 10 smarte tips.
Planleggingsfasen er et viktig steg på veien til en vellykket oppussing. Finn ut hva slags bruksområder du ønsker for badet og hva slags behov du vil ha i fremtiden. Sett opp et realistisk budsjett og planlegg innredning og materialvalg. Husk å være tidlig ute med å hente inn tilbud fra entreprenører, ettersom de ofte har noen måneder ventetid før de kan starte på nye prosjekter. Dersom du har budsjett til det, kan det ofte være nyttig å engasjere en interiørarkitekt til å designe det nye badet.
En totaloppussing er vesentlig dyrere enn en overflateoppussing (totalrenovering fra 200.000 kr, men overflateoppussing kan komme ned i 30.000 kr). Hvis det er mer enn 15-20 år siden badet ble pusset opp sist, er det vanlig å anbefale en totalrenovering. De største problemene på baderom, er vanligvis ikke synlige. Under overflaten kan det gjemme seg både problemer med sopp og større feil. Er det lekkasje til øvrig konstruksjon, er dette noe som må tas tak i med en gang. Dersom en lekkasje kan pågå over lenger tid, kan det gjøre store skader, og bli en dyr affære. Dersom man vet at badet er tett, og alt står bra til med ventilasjon og lignende, holder det med en overflateoppussing. Dette er både billigere og mindre komplekst.
Når man skal gjøre et så omfattende arbeid som å pusse opp badet, er det viktig å engasjere dyktige fagfolk. Alt arbeid på bad bør følge våtromsnormen, og om man velger en entreprenør som er godkjent for våtrom, kan man være trygg på at vedkommende sitter på nødvendig kompetanse. Det er viktig å ha kvalitet i alle ledd, fra forarbeider til ferdigstilling, og det kan være vanskelig for en ufaglært å vite hvordan man skal gå frem for å finne fagfolk man kan stole på. Derfor velger stadig flere å benytte seg av Byggstart.no. Byggstart er en markedsplass som har samlet kvalitetssikrede entreprenører og håndverkerbedrifter på ett sted, for at det skal bli enklere for byggherrer å gjøre et godt valg.
Det er alltid lurt å motta tilbud fra flere aktører til samme jobben. Når man har flere tilbud å sette mot hverandre, kan man se hvordan de forskjellige aktørene vurderer jobben. Det vil som regel ikke være store forskjeller her, spesielt om man har vært nøye i prosjektbeskrivelsen. Det vil imidlertid alltid variere noe, og det kan også hende de har ulik oppfatning av prosjektet. Med flere tilbud kan man sammenligne pris, kompetanse og anslått tidsbruk, og ta det tilbudet som passer best. Husk også å vær nøye med å notere om de ulike aktørene gir fastpris eller prisoverslag. Et estimat kan etter loven variere opptil 15%.
Noen tenker kanskje de kan kjøpe inn byggevarer selv, og dermed prøve å spare penger enten på tilbud eller ved å kjøpe billigere produkter. Dette anbefales ikke, da mange seriøse håndverkere vil nekte å jobbe med materialer de ikke har kjøpt inn selv. Grunnen til det er at de skal gå god for arbeidet, og da er det viktig at de kjenner til produktene, og vet at de holder mål. Ofte har de gode avtaler med sine faste leverandører, og kan uansett tilby en lavere pris enn det man kan forhandle seg frem til som privatperson. Dessuten har en profesjonell god oversikt over markedet, og vet hvilke produkter som passer til jo
Det vanligste når det kommer til oppussing av bad, er å overlate hele jobben til én og samme entreprenør. Det er flere fagområder som må dekkes, og man trenger som regel membranekspert, rørlegger, fliselegger, maler og elektrikker til samme prosjekt. Når man overlater dette til entreprenøren, slipper man bryet med å skaffe fagfolk til hvert enkelt fagområde, og all organisering og koordinering som følger med dette. Det er også viktig at fagområdene jobber godt sammen. Ofte har entreprenører samarbeidspartnere tilgjengelig som de vet samarbeider bra.
Det er flere gode grunner til å være nøye når man skal skrive kontrakt. Det er mye som kan skje i løpet av en byggeperiode, og det er ikke lett å forberede seg på alt. Derfor vil det lønne seg for begge parter å utarbeide en god skriftlig avtale. Bli enige om hvordan dere forholder dere til forskjellige situasjoner som kan oppstå. På den måten vil dere unngå konflikter og uenigheter. Det kan dreie seg om forsinkelser fra en leverandør, eller at det viser seg å være skader på badet man ikke var klar over på forhånd. For å gjøre det enklere for uerfarne byggherrer å få en god avtale, har Forbrukerrådet utarbeidet kontrakter spesielt til kjøp av håndverkertjenester. Du finner disse kontraktene på deres nettsider.
Oppussing av bad kan i noen tilfeller kreve byggetillatelse. Her er det i hovedsak tre ting som utløser søknadsplikten: Om man bryter brannskillet, om man gjør endringer i bærende konstruksjoner, eller om man foretar en bruksendring. Brannskillet gjelder først og fremst for bygårder, og forekommer ofte når man må bytte sluk. Om man skal endre på bærekonstruksjoner i forbindelse med oppussingen, er det som regel snakk om større prosjekter. Det samme gjelder bruksendring. Entreprenøren har kontroll på om arbeidet er søknadspliktig eller ikke. Men ettersom reglene varierer rundt om i landet, kan det være lurt å kontakte kommunen for å være på det sikre siden.
Før man setter i gang med oppussingen, er det viktig å være klar over hvilke kostnader man kan forvente. Selv om mye avhenger av hva man ønsker av standard og estetiske løsninger, er det også mange av kostnadene man ikke kommer unna. Det er mye byggteknisk arbeid med baderom. Derfor frarådes det å ta jobben i egne hender. Tilstrekkelig fuktsikring er tidkrevende arbeid, og rør og ledninger skal legges på en forsvarlig måte. Det koster i gjennomsnitt ca. 275.000 kroner å pusse opp et bad på 4 kvadratmeter. Selv om det kan virke dyrt for et så lite bad, er det stort sett de samme tekniske funksjonene som må utføres om badet er større. Derfor går prisen drastisk ned for de påfølgende kvadratmeterne, og man kan beregne mellom 10.000 og 20.000 kroner per påfølgende kvadratmeter.
Selv om det er dyrt å pusse opp badet, kan den økningen av boligverdien overstige oppussingskostnadene. Når prosjektet er ferdigstilt er det viktig å samle inn alt av ferdigdokumentasjon. Ta vare på alle garantier og kontrakter, og sørg for at du kan vise til at arbeidet er utført av kvalifiserte fagfolk. I tillegg bør man får tilsendt FDV-dokumentasjon fra entreprenøren og samsvarserklæring fra elektriker. Dette er spesielt viktig ved videresalg, og både megler og takstmann vil ta dette til grunn når de skal sette prisantydning på boligen. Kjøper er normalt også veldig interessert i dette, og det kan potensielt utgjøre en forskjell på mange hundre tusen kroner på salgssummen.
Det er også viktig å ha dokumentene i orden om det skulle oppstå lekkasje eller andre skader. For at forsikringsselskapet skal være villig til å utbetale skadeerstatning, må man kunne dokumentere at alle regler og forskrifter er fulgt i forbindelse med arbeider på badet. Dette er enda strengere på våtrom enn i andre deler av boligen. Man må også kunne dokumentere at materialene som er brukt på badet er beregnet på våtrom. Dette er nok et argument for å overlate innkjøpsjobben til profesjonelle.
Gjør smarte boligvalg