Norge er et av de landene i verden som bruker mest tid og penger på oppussing. I noen tilfeller handler det hovedsakelig om å endre boligens estetiske uttrykk eller oppgradere til en høyere standard. Andre ganger er oppussing helt nødvendig, for å enten forebygge eller utbedre skader på boligen. Uansett hvorfor man pusser opp er det viktig å sette seg inn i hvordan et slikt prosjekt ser ut. I artikkelen har vi samlet 10 tips som forbereder deg på oppussingsprosessen.
For å kartlegge hvilke midler og muligheter man har, bør man starte med å finne ut hvordan man skal finansiere prosjektet. Dersom man har spart opp nok midler, vil det ofte være gunstig å benytte egenkapital. På den måten slipper man å betale renteutgiftene som ville fulgt med et lån. Disse utgiftene er dessuten høyere enn renteinntektene man går glipp av når man tar penger ut av banken. Har man behov for ekstern finansiering, har man flere alternativer:
Dette er et gunstig alternativ, ettersom boliglånet har relativt lav rente. Ettersom man allerede har en avtale med banken, kan det også være lettere å øke lånet enn å få innvilget et nytt lån. Det er imidlertid ikke mulig å belåne leiligheten med mer enn 85 % av boligens verdi. Har leiligheten økt i pris siden den ble kjøpt, er det imidlertid mulig å få gjennomført en ny verdivurdering og øke lånet tilsvarende verdistigningen.
Et rammelån (fleksilån) tar også sikkerhet i boligens verdi, men har en grense på 60% av boligens verdi. Tar man opp rammelån har man også muligheten til å disponere pengene slik man selv ønsker.
Byggelån er basert på boligens antatte verdi etter oppussingen. Det kan dermed være et alternativ om man planlegger relativt store tiltak som vil ha stor innvirkning på verdien. Det er ikke like fritt som et rammelån, og banken betaler ut lånet underveis etter faktura. Hensikten er å forsikre seg om at pengene faktisk går til oppussing. Byggelånet har noe høyere rente, men vil i mange tilfeller omgjøres til vanlig boliglån når arbeidet er ferdigstilt.
Et forbrukslån krever ingen sikkerhet. Fordelen er at man får tilgang på pengene i løpet av kort tid. Forbrukslån har imidlertid den høyeste rentene av de nevnte lånene, ofte mellom 10% og 20%. Man bør derfor være i stand til å betale ned lånet i løpet av kort tid. Det kan også være et alternativ dersom det er helt nødvendig å finansiere prosjektet i løpet av kort tid, for eksempel hvis det har oppstått skader som krever akutt utbedring.
Når man har oversikt over hvilke midler man har til rådighet og hvilke kostnader man kan forvente, er neste steg å sette opp et detaljert budsjett. Budsjettet bør være delt opp i flere poster som viser utgiftene knyttet til de ulike delene av prosjektet. På den måten er det enkelt å oppdage eventuelle budsjettoverskridelser underveis, og å gjøre nødvendige endringer. Det er også lurt å ha en egen post til uforutsette utgifter. Slik unngår man at uforventede hendelser gjør det vanskelig å fullføre prosjektet. Har man ikke beregnet ekstra midler, risikerer man å måtte avbryte prosjektet eller finne nye måter å finansiere prosjektet på. Slike løsninger er ofte langt dyrere enn de man planlegger i god tid.
Det er alltid viktig å engasjere dyktig entreprenører med relevant erfaring når man skal pusse opp leiligheten. Dessverre finnes det mange useriøse aktører i bransjen, og det er mange foretak som prioriterer innsparinger på bekostning av kvalitet. Mottar pristilbud som er betydelig lavere enn de øvrige kan det være et tegn på at entreprenører benytter materialer av lav kvalitet eller ufaglært arbeidskraft. Det er en rekke kriterier man bør vurderer før man inngår avtale med en bedrift. En viktig del av denne kvalitetssikringen er å undersøke bedriftens referanser. Dette kan man gjøre ved å søke opp omtaler på nettet, eller be om å få tilsendt referanser man kan kontakte direkte. Videre bør man undersøke at bedriften har alle nødvendige godkjenninger og en solid økonomi. De fleste godkjenningsordninger i Norge er frivillige, men de fungerer likevel som gode kvalitetsstempler.
Det kan være krevende å finne en kompetent og pålitelig entreprenør. For å være sikker på at man engasjerer en seriøs aktør med relevant erfaring, velger stadig flere å finne entreprenører på markedsplassen Byggstart.no. Byggstart jobber med å sette byggherrer i kontakt med kvalitetssikrede aktører.
Før man går i gang med å hente inn tilbud, bør man utarbeide en detaljert prosjektbeskrivelse. Dette gjør det enklere for entreprenørene å prise jobben, og gjør det enklere for deg å sammenligne prisene som kommer inn. Dersom man kun baserer seg på muntlig beskrivelse på befaring, vil det nesten alltid bli ulik forståelse av hva som skal gjøres, og påfølgende vanskeligheter med sammenligning. En god prosjektbeskrivelse fungerer også som et referansedokument til kontrakten, som gjerne er noe mer overordnet i beskrivelsen av prosjektets omfang.
Man burde alltid samle inn tilbud fra flere aktører. Da kan man sammenligne prisene og forsikre seg om at tilbudet er konkurransedyktige. Det er imidlertid viktig å sammenligne innholdet i tilbudene så vel som prisen. Ulik pris kan skyldes ulikt innhold. Det er også viktig å undersøke innholdet for å være sikker på at byggherre og entreprenør har en felles forståelse av arbeidet som skal utføres.
Når man kjøper håndverkertjenester er det viktig å skrive en presis kontrakt. Her må det komme tydelig fram hvilke arbeider som skal utføres og hvordan man skal håndtere eventuelle uforutsette hendelser. Hvem er ansvarlig hvis materialene er forsinket fra leverandøren? Hva gjør man hvis det avdekkes ukjente feil eller mangler i leiligheten? Hva hvis arbeidet tar lenger tid enn avtalt? Dette er situasjoner man bør diskutere i forkant. Slik reduserer man risikoen for misforståelser og uenighet underveis. Hos Forbrukerrådet finner du forslag til kontrakter spesielt utarbeidet for kjøp av håndverkertjenester.
Generelt sett anbefales det å la entreprenøren stå for innkjøp av de fleste materialene. Entreprenøren har kompetansen som kreves for å måle opp riktig og anslå hvor stor mengde man trenger av de ulike materialene. I tillegg gjør det prosjektet betydelig enklere for byggherren. Mange entreprenører har også avtaler med leverandører de benytte ofte, og kan dermed tilby rabatt på visse materialer. Når entreprenøren står ansvarlig for materialene, er det også deres ansvar at det blir levert til avtalt tid.
Det er imidlertid noen produkter det er vanligere å kjøpe inn selv. Dette gjelder ting som kjøkken, armaturer, fliser og parkett. Du kan fortsatt be håndverkeren montere dette for deg.
Det kan også være lurt å inkludere entreprenøren når man skal velge materialer. Profesjonelle håndverkere vil ha utbredt kunnskap om hvilke løsninger som passer best sammen og hva alternativer man har å velge mellom.
Selv mange velger å pusse opp av utelukkende estetiske hensyn, lønner det seg alltid å undersøke hvilke tiltak som er nødvendig for å ivareta boligen. Om det for eksempel er tilløp til fuktskader, uønsket fall i gulvet eller skjeve og løse lister, bør disse utbedres samtidig med de planlagt tiltakene. Selv om det innebærer merarbeid og ekstra kostnader, vil det sannsynligvis bety enda mer arbeid og enda større kostnader om det utsettes.
Det er mange valg man må ta når man skal pusse opp, og det gjelder å finne løsninger man er fornøyd med. Det finnes mye inspirasjon på nettet, i interiørmagasiner og på oppussingsprogrammer på tv. Unike og utradisjonelle løsninger kan være det som gir leiligheten det lille ekstra, og det dukker stadig opp nye produkter og materialer på markedet.
I forbindelse med oppussing er det vanligst å innrede leiligheten med utgangspunkt i sine egne preferanser og behov. Husk imidlertid at valgene man tar vil ha stor effekt på hvor lett det er å få solgt boligen. Mindre tiltak som maling og valg av interiør vil selvsagt kunne endres enkelt på et senere tidspunkt. Det kan imidlertid lønne seg å ha potensielle kjøpere i tankene når man velger ut mer omfattende løsninger. Ofte vil et nøytral uttrykk gjøre det enklere å få solgt boligen, ettersom det vil appellere til de aller fleste.
Gjør smarte boligvalg