Det finnes flere grunner til å pusse. For noen handler det om å heve standarden på boligen, eller oppgradere til et mer moderne uttrykk. Andre pusser opp av praktiske årsaker, for eksempel å forebygge eller utbedre skader. Uavhengig av grunnen, er det en rekke forberedelser, valg og formaliteter å forholde seg til. I denne artikkelen får du 20 tips som vil gjøre oppussingen enklere.
For å kunne holde oversikt over utgiftene underveis i prosjektet, er det viktig å utarbeide et detaljert og realistisk budsjett. Ved sette opp poster for de ulike utgiftene kan man enkelt følge med på om prosjektet holder seg innenfor de planlagte rammene. Det lønner seg også å sette av egne midler til uforutsette hendelser. På den måten reduserer man risikoen for å måtte avbryte prosjektet halvveis, eller ta opp dyre forbrukslån.
Dersom man har nok oppsparte midler, vil det ofte lønne seg å bruke egenkapital til å finansiere prosjektet. Har man behov for ekstern finansiering finnes det flere valgmuligheter. Et alternativ er å øke boliglånet. Da har man mulighet til å låne opptil 85% av boligens verdi. Fleksilån (rammelån) gjør det mulig å låne opptil 60% av boligens verdi, og man kan disponere pengene slik man selv vil. Noen velger også å ta opp et forbrukslån. Dette har desidert høyest rente, og forutsetter derfor at man har mulighet til å betale ned lånet i løpet av kort tid.
I forkant av arbeid er det lurt å sette opp en detaljert fremdriftsplan. Denne bør inneholde datoer for når de ulike delene av prosjektet skal starte og ferdigstilles. For at planen skal bli så realistisk som mulig, lønner det seg å sette den opp i samarbeid med entreprenøren. Husk å legge inn noe slingringsmonn i planen.
I planleggingsfasen er det viktig å skille mellom overflate- og totaloppussing. Mens en totaloppussing innebærer riving til bjelkelag / betong og oppbygging av boligen fra grunnen, består overflateoppussing typisk av mindre inngrep som flis-på-flis på badet, sliping av gulv og maling av vegger.
I forbindelse med oppussing vurderer noen byggherrer å utføre deler av arbeidet på egenhånd. Selv om dette kan være en måte å redusere utgiftene, er det alltid anbefalt å overlate arbeidet til profesjonelle. Skal prosjektet bli vellykket må den som utfører arbeidet ha den nødvendige kompetansen og erfaringen. I noen tilfeller er det også krav til spesiell utdanning eller godkjenninger. Engasjerer man en kompetent entreprenør med relevant erfaring, vil man oppnå en effektiv gjennomføring og et godt resultat.
I anbudsprosessen er det en rekke kriterier man bør vurdere. Entreprenøren bør ha solid økonomi. Det vil si at bedriften kan håndtere eventuelle tap uten å havne i økonomiske vansker. Ved å undersøke bedriftens økonomi, unngår man å engasjere en entreprenør som står i fare for å gå konkurs i løpet av prosjektet eller den påfølgende garantiperioden. Videre bør firmaet ha gjennomført tilsvarende prosjekter med gode referanser tidligere, og inneha relevante godkjenninger.
Det finnes hovedsakelig to måter å organisere en oppussing: totalentreprise eller delt entreprise. Totalentreprise går ut på at byggherre kun skrive kontrakt med én bedrift. Denne står da ansvarlig for gjennomføring og koordinering av alt arbeid. Totalentreprenøren utfører typisk snekring, maling og flislegging selv, mens de henter inn underentreprenører på elektriske arbeider og rørlegging. Delt entreprise innebærer at byggherre skriver kontrakt med entreprenører på hvert fagfelt. Da er det byggherre selv som står ansvarlig for å koordinere arbeidet, med mindre man engasjerer en egen prosjektleder.
En god kilde til å finne frem til seriøse entreprenører, er å søke opp informasjon online. Stadig flere boligeiere bruker markedsplassen Byggstart.no for å finne entreprenører for større bygg- og renoveringsprosjekter. Der kan man legge ut jobben og bli matchet med ulike firmaer. Du kan legge ut jobben gratis ved å klikke her.
Det lønner seg alltid å hente inn pristilbud fra flere entreprenører. På den måten kan man sammenligne tilbudene, og forsikre seg om at man godtar en konkurransedyktig pris. Det er imidlertid viktig å sammenligne innholdet i tilbudene, ikke bare totalsummen. Variasjoner i prisene kan komme av at entreprenørene har inkludert ulike arbeider i tilbudet.
For å kunne sette opp et realistisk budsjett, og finne ut hva man er i stand til å finansiere, er det lurt å sette seg inn i hva det koster å pusse opp. Det er vanskelig å si hva et spesifikt prosjekt vil koste. Dette vet man først når man har fått en entreprenør på befaring.
Normalt vil entreprenørens pristilbud inkludere alle arbeider og materialer. Imidlertid er materialer som parkett, fliser, kjøkken og baderomsmøbler gjerne holdt utenfor. I noen tilfeller kan det lønne seg å få dette bakt inn i totalprisen, mens andre vil foretrekke å holde dette adskilt. Det viktigste er at man selv har kontroll over det fullstendige regnestykket.
I forbindelse med oppussing er det anbefalt å overlate innkjøp av materialer til entreprenøren. Da vil entreprenøren også stå ansvarlig for eventuelle forsinkelser eller feil i leveransen. Kjøper man inn materialene selv, må byggherre dekker utgiftene knyttet til den tapte tiden.
Det kommer stadig nye produkter på markedet, og tradisjonelle materialer utvikles og får nye bruksområder. Utvikling er særlig stor når det gjelder smarthusprodukter. Derfor er det alltid lurt å undersøke hvilke alternativer som finnes på markedet, før man tar en endelig avgjørelse. Kanskje finnes det løsninger man ikke var klar over.
Når man skal inngå en avtale med entreprenøren, er det viktig å utarbeide en detaljert og nøyaktig kontrakt. Det vil gagne begge parter. En presis kontrakt skaper en felles oppfatning av prosjektet og reduserer risikoen for misforståelser og uenighet. Blant annet bør det komme tydelig frem hvordan man skal håndtere eventuelle forsinkelser eller pristillegg. Når man skal skrive kontrakten, kan man ta utgangspunkt i Forbrukerrådets kontraktsmaler for kjøp av håndverkertjenester.
I alle deler av prosjektet er det en fordel å beregne god tid. Jo mer tid man bruker på forberedelser, desto mer effektivt kan man gjennomføre prosjektet. Det er også viktig å være tidlig ute i anbudsprosessen, ettersom de dyktigste entreprenørene ofte er opptatt i lang tid fremover. I forbindelse med selve arbeidet lønner det seg å legge inn litt slingringsmonn i fremdriftsplanen.
I noen tilfeller vil oppussingsprosjekter kreve tillatelse fra kommunen. Blant annet regnes prosjektet som søknadspliktig dersom det innebærer bruksendring av boligen eller flytting av bærevegger. En eventuell tillatelse må være på plass før arbeidene settes i gang. Hvis ikke kan man i verste fall tvinges til å reversere endringene. På nettsidene til Direktoratet for Byggkvalitet finnes det veiledere som viser hva du man gjøre uten å søke. Det kan imidlertid variere noe etter hvor i landet man bor. Derfor lønner det seg alltid å snakke med kommunen.
Det lønner seg alltid å følge fastsatte regler og forskrifter når man skal pusse opp. Dette gjelder ikke bare når prosjektet er søknadspliktig. Man er fortsatt ansvarlig for at oppussingen skjer under trygge forhold, og at resultatet er innenfor regelverket, selv når man ikke trenger byggetillatelse. Reglene er der for å sikre god bokvalitet og en trygg bolig. Dette gjelder spesielt hvis man skal gjøre arbeider som omhandler vann eller elektrisk anlegg.
I de aller fleste tilfeller vil oppussing føre til at boligen stiger i verdi. Dette gjelder særlig dersom man pusser opp våtrom som bad eller kjøkken. Husk imidlertid at man ikke får realisert denne verdien før et eventuelt salg.
Når prosjektet er ferdig, er det viktig å få tilsendt alle relevante dokumenter fra de involverte aktørene. I disse dokumentene skal det komme tydelig frem hvilke arbeider som har blitt utført og hvilke materialer som har blitt brukt. Dette vil gjøre fremtidig oppussing enklere, samtidig som dokumentasjonen kan bli nødvendig i forbindelse med videresalg av boligen.
Dersom oppussingen vil gjøre boligen mer energieffektiv, er det verdt å undersøke om tiltakene kan gi støtte fra Enova. Man kan motta støtte på opptil 25% av kostnadene knyttet til energieffektiviseringen, med et tak på 150.000 kroner. På Enovas nettside kan du se alle tiltakene som gir støtte.
Gjør smarte boligvalg