I denne artikkelen finner du 10 råd for å oppnå en vellykket ombygging av din bolig. Her kan du blant annet lese om hvordan du forbereder prosjektet, hvilke materialer som egner seg, og hvordan du finner dyktige fagfolk.
Mange setter i gang med ombygging av hus for å øke verdien på sin bolig. Er verdiøkning formålet med prosjektet, er det anbefalt å få en vurdering av megler på forhånd. Da vil man kunne få en antydning på om prosjektet er lønnsomt.
Husk at hvis det ikke er gjort en verdivurdering på boligen på lang tid, kan dette medføre at man får et høyere boliglån, noe som kan komme godt med som finansieringskilde til prosjektet.
Det er viktig å være godt forberedt, og ha tenkt gjennom spørsmål som:
Før man setter i gang prosessen, er det også viktig å ha et ca budsjett klart. På den måten vet man hvor mye man har til rådighet for prosjektet, og hvor mye man eventuelt trenger å låne. Har man ikke dette på plass, kan man risikere å gå på en økonomisk smell i etterkant.
Det er mange ulike tiltak som kan utløse søknadsplikt på et ombyggingsprosjekt, f.eks. tilbygg, påbygg, fasadeendring, bruksendring eller endring i bærende konstruksjon. I mange tilfeller er det også nødvendig at en fagdyktig står for søkeprosessen. Det er vanlig at en arkitekt utfører dette arbeidet.
Kommunen har som regel 3 uker på å besvare søknaden. Ved større prosjekter som krever rammesøknad, er 12 uker normal behandlingstid.
De fleste som går i gang med større prosjekter, velger en totalentreprenør for å utføre arbeidene. Dette gir normalt færre utfordringer for byggherren ettersom man ikke trenger å inngå kontrakter med flere entreprenører på samme tid. Entreprenøren vil finne alle fagfolk som er nødvendig for prosjektet, inkludert alt av tekniske arbeider.
Går man for delt entreprise, må man engasjere flere entreprenører til arbeidet, som igjen tilsier at man må inngå flere kontrakter. Dette stiller større krav til byggherren.
For å få et vellykket sluttresultat, er det nødvendig med dyktige og erfarne fagfolk. Om man ikke utgjør en god bakgrunnssjekk på entreprenøren man engasjerer, kan det få alvorlige følger. Det finnes mange uprofesjonelle håndverkerfirmaer, så her handler det om å være forsiktig. Det har også oppstått tilfeller hvor utenlandske aktører har forsvunnet midt i arbeidet, etter at byggherren har betalt på forskudd. Ved å benytte markedsplassen byggstart.no, kan man komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører som blir fulgt opp på referanser, godkjenninger og kreditt-rating.
Er det snakk om et større prosjekt, bør man belage seg på å finne en alternativ sted å bo under prosjektet. Når man bygger om huset vil det medføre støy og mye aktivitet i huset. Dette kan føre oppleves frustrerende og det kan påvirke familiens daglige rutiner. Skal man sette i gang med å bygge om bad eller kjøkken, kan det være problematisk å gå utenom dette over en lengre periode.
Når man skal finne et sted å bo, er det viktig å tenkte på avstand til arbeidsplass, skoleplass og andre viktige knutepunkt. Uavhengig om man velger et hotell, leilighet eller bor hos venner/familie, er det anbefalt å finne et sted som er i nærheten av der man allerede bor for å gjøre hverdagen enklere.
I mange tilfeller står entreprenøren for ansvaret av innkjøpet av materiale. Hvis man har ansatt rutinerte fagfolk, har de som regel faste leverandører av materialer. Dersom dette er tilfelle, vil det være en forsikring for byggherren om at disse materialene er av god kvalitet ettersom entreprenøren har brukt disse ved flere tilfeller. Her får entreprenøren som regel gode tilbud og rabatter.
Når det gjelder overflatematerialer (kjøkken, baderom, garderober, møbler, gulv osv.) er det vanlig at byggherren står for innkjøp selv. Her har man muligheten til å spare litt penger, men det finnes også fare for å gjøre et bomkjøp. For å sikre seg om at materialene er av god kvalitet, er det lurt å gå over disse punktene:
Med det sagt, kan man fortsatt finne gode produkter til en rimelig pris. Les deg opp på produktene, forhør deg med byggevarekjeden og søk etter like produkter på flere steder for best mulig pris.
Når man skal gå i gang med å finne fagfolk til prosjektet sitt, er det anbefalt å ta inn minst tre tilbud fra tre forskjellige aktører. Dette gjør at man har muligheten til å sammenligne tilbudene og gå for entreprenøren som tilbyr den beste prisen for sitt arbeid. Å se startdato og sluttdato på prosjektet vil også gi en indikasjon på effektiviteten til firmaet. Det er lurt å sette opp tilbudene strukturert mot hverandre når man sammenligner. Dette vil avsløre om tilbudene inneholder det samme.
Selv om sluttprisen er en viktig faktor for de fleste, er det viktig å ta alle variablene i betraktning for hvilken entreprenør man engasjerer til arbeidet. Å ha en god relasjon til entreprenøren er særlig viktig når man skal i gang med et større prosjekt. Prosjektet vil foregå under en lengre periode og personkjemi er derfor viktig.
Det er viktig at man signerer en skriftlig kontrakt med entreprenøren. Her skal det være skrevet ned alt som du som byggherre har krav på. I kontrakten bør det blant annet inkluderes informasjon om priser, hva som er inkludert, frister, betalingsplan og hvordan eventuelle avvik skal håndteres.
Skulle noe eventuelt skje under prosjektet har man i så fall alt svart på hvitt. Forhåpentligvis er ikke dette nødvendig, men det er greit å ta visse forhåndsregler.
Når hele prosjektet er ferdigstilt og man har gjennomført en sluttbefaring, er det lurt å be om en ny verdivurdering fra en takstmann eller fra banken.
Om formålet med ombyggingen var å øke verdien av boligen, vil man få svar på dette ved å få en verdivurdering av boligen. Øker verdivurderingen av huset, kan dette også ha en påvirkning om man ønsker å øke sitt boliglån.
Gjør smarte boligvalg