Når man skal bygge hus, er det mange spørsmål som dukker opp. I denne artikkelen gir vi deg svar på hvordan man finner håndverkere, hvordan man får byggetillatelse, og hva man kan vente av utgifter. Vi skal også gi tips om hvilke grep man kan ta for å holde kostnadene nede.
God planlegging er viktig for ethvert byggeprosjekt. For å få et godt resultat, er man nødt til å ta seg god tid i planleggingsfasen. Har man tatt en endelig avgjørelse om å bygge et moderne hus, kan det være lurt å engasjere en arkitekt så tidlig som mulig. En arkitekt vil lufte forskjellige løsninger og muligheter man kanskje ikke har tenkt på selv, og derfor gi et klart bilde av det ferdige produktet.
Mange har allerede en tomt klar. Det kan være lurt å tilpasse huset til tomten, og ta utgangspunkt i fordeler og ulemper i terrenget når man tegner huset. Her vil arkitekten ha flere gode innspill. Det er lurt å tenke over tilgang på dagslys, utsikt og vindforhold. I tillegg har både beliggenhet og tomtens utforming mye å si. Dette må man også ta hensyn til.
For at prosjektet i det hele tatt skal bli gjennomførbart, er det viktig å følge med på kostnadene. For å ha full kontroll er det avgjørende å ha utarbeidet et grundig budsjett, der alle utgifter er gjort rede for i egne poster. Om man deler opp prosjektet i flere deler, for eksempel etter fagområde eller fremdrift, har man god kontroll om noe skulle ende opp med å koste mer enn først antatt. Da har man også muligheten til å ta nødvendige justeringer på andre områder, uten at det vil sette prosjektet i fare.
Det er mange krav og regler man må holde styr på når man skal i gang med et prosjekt av denne størrelsen. Man må ha byggetillatelse, så det lønner seg å få klarhet i dette så tidlig som mulig. Man trenger et godkjent foretak til å stå som ansvarlig søker. Dette er normalt en arkitekt. Om man allerede har en arkitekt som kjenner til prosjektet, vil dette forenkle prosessen. Det er mange dokumenter og tillatelser som må samles inn i forbindelse med søknaden som vedkommende skal ha betalt for. I tillegg til dette kommer søknadsgebyret til kommunen, som kan variere en del alt etter hvor man bor.
Det er viktig å få finansieringen på plass tidlig i planleggingsfasen. Her er det store forskjeller på hvilke muligheter man har. Det som lønner seg for én lønner seg ikke nødvendigvis for andre. Den enkleste måten å finansiere det på er egenkapital, dersom man har tilstrekkelige midler oppspart. Da har man ingen renteomkostninger, og man står helt fritt til å disponere egne penger som man selv vil. Det forutsetter imidlertid at man har de nødvendige pengene på konto, og det er det ikke alle som har.
Et byggelån er en vanlig finansieringsform når man bygger ny bolig. Banken vil følge nøye med gjennom en takstmann, som sikrer fremdrift og kvalitet på prosjektet. Lånet blir betalt ut fortløpende ettersom utgiftene dukker opp, og på den måten sikrer banken at lånet faktisk går til det det skal. På grunn av risiko, vil renten på byggelån være noe høyere enn økt boliglån, men når huset er ferdig vil det som regel bli konvertert om til vanlig boliglån.
Valget av entreprenør vil ha mye å si for det endelige resultatet. Det er derfor avgjørende å finne erfarne fagfolk til å utføre arbeidet. Mange vet ikke hvordan man skal gå frem for å komme i kontakt med dyktige fagfolk. Utvalget kan være overveldende, og det er ikke lett å vite hvem man skal velge. For å være sikker på at man kommer i kontakt med en aktør som har høy kompetanse og gode referanser, kan man bruke markedsplassen Byggstart.no.
Det lønner seg alltid å være i kontakt med flere aktører og samle inn flere tilbud til hvert enkelt prosjekt. Det er flere ting som avgjør om det vil bli et godt samarbeid. Det kan gå på forskjellig oppfattelse av prosjektet, tidsbruk, og personlig kjemi. Når man har flere tilbud å sette opp mot hverandre, kan man også kryssjekke hva som er inkludert, fremdriftsplan og pris. Det er lettere å vite at man får en konkurransedyktig pris når man har sett hvordan flere aktører priser prosjektet.
Man har to måter å organisere selve byggingen på: hovedentreprise og delt entreprise. Ved en hovedentreprise vil én entreprenør ta på seg ansvar for organisering og gjennomføring av prosjektet. Normalt er dette en tømrerbedrift, som da skaffer alle underentreprenører og organiserer av disse. Ved en delt entreprise er det byggherren selv som må gjøre dette arbeidet, og det er også byggherren som er ansvarlig hvis et av fagområdene blir forsinket. Håndverkere skal ha lønn fra avtalt tid selv om de må vente på tur, noe som fort kan bli dyrt hvis man ikke har kontroll over tidsplanen. En entreprenør har ofte faste samarbeidspartnere de vet fungerer godt sammen, og tar på seg ansvaret om noe skulle skje underveis. For denne jobben tar de rundt 10-15% påslag på prisene til sine underentreprenører.
Det er mange faktorer som er med på å bestemme hva et slikt prosjekt vil koste. Noen av prisdriverne er det vanskelig å gjøre noe med. Dette gjelder for eksempel grunnforhold, og adkomst til tomten. Andre faktorer kan man derimot påvirke med egne valg, som for eksempel antall bad, eller hva slags kledning boligen skal ha. Gjennomsnittsprisen for å bygge ny bolig ligger på 33.000 kroner per kvadratmeter, men dette varierer mye fra prosjekt til prosjekt.
Mange ønsker en energieffektiv bolig. Fyringskostnader står for omtrent halvparten av energibehovet til en bolig, og ved å redusere behovet kan man gjøre store besparelser. I tillegg kan man gjøre tiltak som å installere solceller eller vindfanger for å produsere sin egen strøm og redusere strømregningen ytterligere.
Ved flere slike tiltak er det også mulig å få økonomisk støtte fra Enova. Avhengig av hvor omfattende tiltak man gjør, kan man få tilbakebetalt opp til 150.000 kroner av de opprinnelige kostnadene. Kombinert med lavere strømregning kan dette på sikt bli store summer. I de fleste tilfeller vil slike tiltak betale seg selv i løpet av 10-15 år.
Når man bygger ny bolig har man muligheten til å forme boligen som man selv vil. Men det lønner seg å tenke praktisk. Både ønsker og behov vil endre seg med tiden. Selv om det i dag kan virke som en god idé med et stort hus med flere bad, er det ikke sikkert det samme gjelder om noen år. Et stort hus betyr mer å vedlikehold. Dersom man har barn i hus som flytter ut om noen år trenger de kanskje uansett ikke eget bad. Man må også huske på at selv om bena fungerer bra i dag er det ikke sikkert det varer evig, og det er deilig å ha få etasjer når man sliter med trapper. Samtidig er det også et spørsmål om videresalg når den dagen kommer, og det kan lønne seg å gjøre huset attraktivt også for potensielle kjøpere.
Gjør smarte boligvalg