Isolering av tak kan være en lønnsom investering. Det kan føre til redusert varmetap i boligen, bedre inneklima, og økt bokvalitet. I denne artikkelen gir vi 15 smarte tips til deg som vurderer å isolere taket.
Før man starter et prosjekt, er det viktig å ha utarbeidet en god budsjettplan. Denne budsjettplanen vil forsikre deg som byggherre om at du har de økonomiske midlene til å kunne finansiere ditt prosjekt. Det er anbefalt å legge en budsjettramme (maksbeløp av hva man har råd til å bruke), en finansieringsplan (hvordan man skal finansiere prosjektet), og en nedbetalingsplan (hvordan nedbetale et eventuelt lån). Det kan være lurt å forhøre seg med banken på forhånd av prosjektet.
Når man skal isolere taket skiller man som regel mellom fire isoleringstyper: mineralull, cellulosefiber, sprayisolasjon, og blåseisolasjon. Hvilken type man skal bruke til sitt prosjekt avhenger av takets konstruksjon, hvilken isoleringsevne som er nødvendig, og om man planlegger en innvendig eller en utvendig isolering. Det kan være vanskelig for byggherren å vite hvilken isolering som er best egnet for sitt hus, dersom man har lite erfaring på området. Derfor bør man forhøre seg med håndverkere og la disse stå ansvarlig for innkjøp av materiale til prosjektet.
Det er viktig engasjere dyktige og erfarne håndverkere når man skal isolere sitt tak. Dessverre er det mange useriøse aktører i markedet. Se til at aktørene har god erfaring med å legge inn isolasjon, at de har god økonomi, og at de har gode referanser fra liknende prosjekter.
Om man legger inn isoleringen feil, kan dette få alvorlige konsekvenser på sikt. Det vil forsterke muligheten for at fuktskader oppstår, som gjør at boligen kan bli skadet av mugg og råte. Dette kan være svært helsefarlig, samtidig som det vil være veldig kostbart arbeid å rette opp skadene. Derfor er det lurt å la håndverkerne stå ansvarlig for alle arbeidsoppgaver relatert til isoleringen.
Det er mange som velger å isolere sin bolig i sammenheng med andre tiltak. Om man planlegger å utføre en utvendig isolering, må man ofte fjerne den eksisterende kledningen. Det bli kostbart dersom man skal gjøre dette kun for å isolere. Man ser at byggherrer ofte velger å installere lavenergivinduer og varmestyringssystemer i samme prosjekt.
Enova arbeider for å redusere CO2-utslipp fra boliger. Man ser at isolering av tak er med på å minske energibehovet. Enova gir ikke støtte til enkelttiltak, men dersom man ønsker å utføre flere tiltak, kan man få dekt 25% av kostnadene. Det kan være lurt å undersøke dette før man starter prosjektet. Bærekraftige energiløsninger gjelder blant annet installering av vannbåren varme, mer balansert ventilasjon, og lavenergivinduer.
Det er anbefalt at man henter inn tilbud fra tre ulike aktører når man skal i gang med anbudsprosessen. På den måten kan man sammenligne de ulike tilbudene opp mot hverandre. Det gir deg som byggherre muligheten til å velge håndverkere som tilbyr konkurransedyktig pris. Når man skal sammenligne tilbud er det viktig å se etter følgende:
Før man takker ja til et tilbud, er det lurt å vite hva det bør inneholde. Dette bør være inkludert i et tilbud:
Skal man utføre prosjektet i en flermannsbolig eller leilighet, kan det være greit å nevne dette til naboene i forkant. Det gjør at de vil slippe negative overraskelser (som høye lyder eller ukjente personer i oppgangen). Det vil også minske sannsynligheten for klager. Man kan henge opp en lapp i oppgangen eller gi beskjed til styreleder på forhånd, som kan videreformidle informasjonen.
Det er viktig å opprettholde en god kommunikasjon med håndverkerne under hele prosjektet. Dette vil gjøre prosessen enklere for begge parter, enten det gjelder deling av informasjon eller avgjørelser som må tas.
Man bør også være tilgjengelig under prosjektperioden. Det anbefales ikke å legge store planer om reise eller andre tidkrevende prosjekter mens byggeprosjektet pågår, slik at man er tilgjengelig om håndverkerne skulle trenge hjelp eller behøve informasjon underveis.
Prisen på å isolere taket ligger i snitt på ca. 1.400 kroner per kvm. Denne prisen inkluderer alt av fagfolk og materiale som er nødvendig. Ut fra forutsetningene, ser man at prisen variere mellom 600 og 2.500 kroner per kvadratmeter.
Disse faktorene er med på å påvirke prisen:
Man burde finne ut hvor lang tid prosjektet tar, og forberede seg på at det kan ta enda lenger tid. På den måten er man forberedt på hvor lang tid håndverkerne trenger å bruke på prosjektet, og om man blir heller ikke skuffet om det skulle ta litt ekstra tid.
For mange kan det være en stor påkjenning å ha håndverkerne rundt og i boligen. Dette vil føre til at man har begrenset privatliv. Man må også belage seg på høye lyder. Om man er godt forberedt, går prosessen enklere for både byggherre og håndverkere.
Før man starter opp prosjektet er det viktig å få skrevet under på en skriftlig kontrakt. Det er viktig at begge parter skriver under. Om man ikke skriver under på en kontrakt, kan det være vanskelig å få erstatning dersom problemer skulle oppstå under prosjektet.
Har man engasjert useriøse aktører eller håndverkere som jobber svart, er det sjeldent at man undertegner en kontrakt på forhånd. Man ser at dette øker sjansen for at feil eller uheldige hendelser oppstår. Har man derimot engasjert erfarne og kvalitetssikrede håndverkere, vil en kontrakt i forkant være en selvfølge.
Stadig flere byggherrer benytter seg av markedsplassen Byggstart.no for å komme i kontakt med dyktige og kvalitetssikrede håndverkere til sitt prosjekt.
Et isolert tak vil bidra til et mindre varmetap fra boligen. Dette resulterer i lavere strømregning. Har man lite isolering fra før, vil det være mer å tjene inn ved å legge inn isolasjonen. I flere tilfeller kan man spare inn pengene etter kun noen få år. Selv om det er økonomisk gunstig å isolere taket, er det andre viktige faktorer til hvorfor man bør isolere taket:
Når prosjektet er utført, er det viktig å få tilsendt en ferdigdokumentasjon. Dette er dokumenter som inneholder alt av fagfolk inkludert i prosjektet, alt arbeid som er utført, og alle materialer.
Om du ønsker å legge boligen ut for salg, er det viktig å ha ferdigdokumentasjonen i orden. På den måten har du garanti for tiltakene som er utført for å forbedre boligen. Om isoleringen har vært med på å gjøre boligen mer energieffektiv, vil det være vanskelig å bevise dette uten ferdigdokumentasjonen, som kan føre til at man ikke får en forbedret energimerking.
Ønsker du å gjøre en verdivurdering av boligen, kan ferdigdokumentasjonen også ha en påvirkning. Den kan øke prisverdien på boligen, som gjør at du kan få et bedre boliglån eller en bedre rente på lånet.
Gjør smarte boligvalg