Å isolere loftet kan bidra til å redusere varmetapet i boligen og på den måten føre til lavere strømregninger. Det vil også bidra til et bedre inneklima og gjøre boligen mer miljøvennlig. Det finnes imidlertid mange måter å isolere loft på og et bredt utvalg av materialer å velge blant. I denne artikkelen vi samlet 10 tips som vil være nyttig for alle som ønsker å isolere loftet.
På eldre bolighus er loftet ofte dårlig isolert. Disse ble ikke bygget for å hindre varmetap, men heller for å sikre god ventilasjon og for å unngå kondens og fuktskader. Dette medfører at hus som er bygget for noen tiår siden ofte har åpne, uisolerte kaldloft. Disse fører gjerne til store varmetap ved at varmen fra etasjene under siver opp og ut av boligen. Resultatet er høyt strømforbruk, noe som verken er godt for økonomien eller miljøet. Ved å isolere skikkelig, kan man redusere varmetapet betydelig. Ettersom dette er et relativt enkelt tiltak, vil mange huseiere tjene inn kostnadene på bare noen få år. Etterisolering av loft er også en måte å gjøre boligen mer miljøvennlig og øke boligens verdi.
Når man skal kjøpe håndverkstjenester, er det viktig at man sammenligner tilbud fra flere konkurrerende bedrifter. På den måten kan man finne ut hvilke aktører som tilbyr konkurransedyktige priser. For å gjøre en vellykket prissammenligning, bør man sørge for at tilbudene dekker alle de samme tjenestene. Det vil for eksempel si at de tar utgangspunkt i de samme arbeidsoppgavene og bruk av de samme isolasjonsmaterialene.
Det er også viktig å vurdere andre faktorer enn kun pris. Blant annet bør man forsikre seg om at bedriften har en solid økonomi og gode omtaler fra tidligere kunder. Når man undersøker hva tidligere kunder sier om bedriften, bør man forsøke å finne referanser fra lignende prosjekter av nyere dato. At bedriften har solid økonomi reduserer risikoen for at aktøren man engasjerer får betalingsvansker i løpet av prosjektet eller den påfølgende garantiperioden. I verste fall kan man risikere at bedriften går konkurs før arbeidet er ferdig utført. For å komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører, velger stadig flere byggherrer å benytte markedsplassen Byggstart.no. Ved å legge ut prosjekter på byggstart.no kan man motta pristilbud fra flere egnede aktører.
Når man isolerer loftet, er det lett å glemme loftsluken. Denne luken er ofte tynn og gir dårlig isolasjon. Ved å la den stå uisolert risikerer man at varme suges opp fra oppholdsrommene under og forsvinner opp på det kalde loftet. Den vil altså motvirke de positive effektene man får ved å isolere loftet. Det er derfor viktig å tette loftsluken skikkelig. Det samme gjelder andre steder der varmen kan sive ut. Rundt vinduer skal man for eksempel påse at det ikke finnes sprekker. Derfor kan det være nødvendig å etterfylle isolering rundt vinduene. Det samme gjelder langs skjøter og rundt pipa. Alle steder der det er glipper mellom loftet og etasjen under, er det viktig å tette igjen skikkelig. Hvis ikke risikerer man at isolasjonen ikke har den ønskede effekten.
I eldre boliger er loftet ofte det dårligst isolerte området. Ettersom varme stiger, er det også her man ser de største varmetapene. Det betyr ikke at man skal la være å etterisolere resten av boligen. Jo bedre isolert huset er, desto mer energieffektiv vil boligen bli. Ofte kan man få en bedre pris fra en entreprenør hvis man samler flere arbeider i et prosjekt. Derfor kan det lønne seg å for eksempel isolere loftet, skifte vinduer og isolere kledningen samtidig. Det vil også gjøre boligen desto med energieffektiv, og dermed føre enda lavere strømregninger.
Det er også viktig å huske på at slike tiltak kan kvalifisere til støtte fra statsforetaket Enova. Dette forutsetter imidlertid at man utfører flere tiltak som gjør boligen mer energieffektiv. Man vil ikke få støtte dersom man utelukkende planlegger å isolere loftet.
I huset dannes det hele tiden damp. Matlaging, dusjing og pusting skaper fukt som slipper ut i luften. Når denne fukten kommer i kontakt med den kalde luften på loftet, kan det oppstå kondens. Dette er det viktig å unngå. Kondens kan føre til at fukt samler seg, noe som kan resultere i blant annet råteskader. For å hindre at slike skader oppstår, må man legge en dampsperre mellom loftet og oppholdsrom i etasjen under. Dampsperren består av en plastduk. Sperrens funksjon er å hindre at fukt trenger igjennom. Det er svært viktig at dampsperren legges på den varme siden av isolasjonen. Hvis ikke vil den virke mot sin hensikt. Da vil det oppstå kondens, og fukt vil samle seg inne i isolasjonen.
Det finnes mange forskjellige typer isolasjonsmateriale som kan brukes på loftet. Hvilket man bør velge, avhenger av utformingen på løftet og hvilke faktorer man ønsker å prioritere. De ulike materialene har ulike fordeler og ulemper knyttet til pris, miljøvennlighet, vekt og hvor enkle de er å jobbe med.
Under finner du en oversikt over materialene som er vanlig å bruke når man skal isolere loftet:
Gamle loft har åpning der vegg og tak møtes. Disse slipper inn luft og sørger for god luftsirkulasjon. Det resulterer i varmetap, men er svært gunstig for ventilasjonen. Ved å ha en slik åpning (såkalt luftespalte) forhindrer man at det oppstår kondensasjon på loftet. Det inntreffer når varm luft nedenfra møter kald luft på loftet. Kondens kan forårsake fuktskader som det kan være dyrt å utbedre. Isolerer man et gammelt kaldloft, skal man la det være åpent. Det vil si at man ikke skal tette igjen luftespalten eller eventuell ventilasjonssjakt som kan finnes øverst i mønet.
Hvis loftet fungerer som oppholdsrom, ikke kaldloft, må det isoleres på en annen måte. Blant annet bør man sørge for at gulvet er tett, noe man bør unngå på kaldloft. Man må også finne andre måter å ventilere rommet på. I motsetning til et kaldloft, skal ikke et oppholdsrom være åpent. Det er lurt å diskutere disse hensynene med entreprenøren før man går i gang med arbeidet. På den måten kan man forsikrer seg om å velge en gunstig løsning.
Hvis man skal etterisolere loftet, er det viktig å påse at det ikke finnes fukt i den eksisterende isolasjonen. Hvis man avdekker fukt, er man nødt til å identifisere og håndtere årsaken før ny isolasjon kan installeres. Hvis ikke, risikerer man at det samme problemet vil oppstå når man har lagt den nye isolasjonen. Husk derfor å undersøke tilstanden til det eksisterende isolasjonsmaterialet.
Å isolere loftet kan gjøre huset mer energieffektivt og by på besparelser i form av reduserte oppvarmingsutgifter. Dette gjelder imidlertid kun i tilfeller der jobben blir utført riktig. Derfor er det helt sentralt å engasjere dyktige fagfolk til å utføre arbeidet. Vær derfor på utkikk etter den entreprenøren som egner seg best til prosjektet du planlegger å gjennomføre. Man bør være på utkikk etter bedrifter som er spesialister på å isolere loft, som har gode referanser og som har vist at de kan utføre slikt arbeid kostnadseffektivt.
Gjør smarte boligvalg