Å innrede loftet kan være et smart grep om man vil utvide boligens bruksareal. Man kan også innrede en separat boenhet for salg eller utleie på loftet. Mange spørsmål melder seg når man vurderer å gjennomføre et så omfattende prosjekt som dette. I denne artikkelen har vi samlet 10 smarte tips til huseiere som planlegger å innrede loftet.
Før man går i gang med å planlegge et prosjekt som dette, er det viktig å kartlegge hva slags utgangspunkt man har. Et loft kan være mer eller mindre egnet for innredning. Det kan også hende at skader og mangler foreligger. Det er derfor viktig å vite hvordan tilstanden er, før man setter i gang med arbeidet. Taket er den delen av en bolig hvor skader først oppstår. Det er jo tross alt taket som skal beskytte resten av konstruksjonen mot vær og vind. Da skjer det gjerne at skader inntreffer. Lekkasje i taket kan fort føre til råte og andre fuktrelaterte problemer. Disse må utbedres før man kan innrede loftet. En takstmann eller arkitekt kan gjennomføre en befaring av loftet.
For å innrede loftet må man noen ganger heve taket. Dette er en omfattende oppgave. I tillegg til å fjerne og legge nytt tak, må man også vurdere husets bærende konstruksjoner. Man må ofte forsterke disse for å kunne utføre en takheving. Dette medfører en stor mengde ekstra innsats. Om det må utføres store utbedringer eller forsterkninger av bærende elementer, kan dette gjøre innredning av loftet så kostbart at andre alternativer kan være verdt å vurdere. En slik problemstilling er særlig aktuell i eldre boliger hvor det aldri var noen tanke om innredning av loftet. Det er viktig å påpeke at også installering av ny trapp, loftsvinduer og takterrasse vil kreve arbeid med de bærende konstruksjoner. En bygningsingeniør kan bedømme hva slags bæreevne som foreligger, og hvilke grep som må tas for å innrede loftet.
Hvor mye det vil koste å innrede loftet vil i stor grad avhenge av utgangspunktet. Enkelte boliger har blitt oppført med intensjon å benytte loftet som oppholdsrom på et senere tidspunkt. Da vil det foreligge både tilstrekkelig takhøyde og isolasjon. I tilfeller hvor slikt ikke er på plass, vil budsjettet bli et helt annet. Man skal også huske på at det koster ekstra å bygge i høyden. Dette medfører at det er viktig å ha et solid budsjett med betydelig slingringsmonn. Dette bør man ha på plass tidlig.
Man er avhengig av å utnytte plassen på loftet klokt, og sørge for at man får tilstrekkelig takhøyde, dagslys og ventilasjon for å lykkes med en innredning. På alle disse punktene kan en arkitekt bidra. Det samme gjelder for å sørge for at alle gjeldende krav til oppholdsrom oppfylles. Gode arkitekttegninger og prosjektbeskrivelse vil også gjøre det enklere å hente inn nøyaktige pristilbud fra entreprenører. I de tilfeller hvor man må få en fagperson til å søke om byggetillatelse fra kommunen, vil en arkitekt også kunne bistå.
Skal man innrede et råloft som oppholdsrom, er dette å anse som en bruksendring. Det betyr at man må søke kommunen om tillatelse. Det samme gjelder for heving av tak, større endringer i fasaden og alle tilfeller hvor man ønsker å innrede en separat boenhet på loftet. Det er viktig å overholde søknadsplikten, så dette bør man drøfte med en fagperson på et tidlig tidspunkt. Det foreligger en del byggetekniske krav for å få loft godkjent som oppholdsrom. Minste tillatte takhøyde for oppholdsrom er 2 meter i bygninger fra før 2011, og 2,40 meter i nybygg. Et vindu som har høyde og bredde på sammenlagt 1,50 meter er et krav, både som rømningsvei og kilde til dagslys. Merk at vinduets bredde må være minst 60 cm, og høyden minst 50 cm. Er vinduet 5 meter eller mer over bakken, må brannstige også installeres. For separate boenheter gjelder flere og strengere krav.
Man må ofte knytte til seg håndverkere innenfor en rekke forskjellige fagfelt for å innrede loftet. Dette gjelder i alle tilfeller hvor våtrom skal installeres, og hvor taket skal heves. Alt av elektrisk arbeid skal alltid utføres av en godkjent elektriker. Som regel vil arbeidet være så omfattende at det er enklest å benytte seg av én entreprenør som kan dekke alle utførende fagområder. Det kalles for hovedentreprise. For å få til en vellykket gjennomføring, blir det dermed ekstra viktig å finne en dyktig entreprenør. Stadig flere boligeiere benytter markedsplassen Byggstart.no for å finnes entreprenører for større bygg- og renoveringsprosjekter.
Det er lurt å skrive under en kontrakt som gjør det tydelig nøyaktig hva man forventer at entreprenøren skal gjøre, og hvordan arbeidet skal utføres. På den måten konkretiserer man prosjektet, og tydeliggjør de rammene. Byggherrer kan laste ned standardkontrakter for kjøp av håndverkertjenester fra nettsidene til Forbrukerrådet. Det finnes to forskjellige utgaver av kontrakten: en for prosjekter med budsjett på over 200.000 kr, og en for prosjekter med budsjett som er lavere enn dette. Kontrakten er et samarbeidsprosjekt mellom en rekke organisasjoner med tilknytning til byggebransjen, slik som Norges Huseierforbund, Boligprodusentenes Forening, Huseiernes Landsforbund, Norges Byggmesterforbund, Norske Rørleggerbedrifters Landsforening VVS, og Forbrukerrådet. En god kontrakt som dette er en trygghet, og kan gi byggherren en følelse av å ha kontroll. Man vil også stille sterkere i tilfelle det oppstår en konflikt.
Det er viktig å isolere vegger og tak på et nyinnredet loft. Man må også sørge for god ventilasjon. Et råloft virker isolerende, så når det gjøres om til oppholdsrom, må dette kompenseres for i form av god lufting i taket. Det er også viktig å ta med etasjeskiller i denne beregningen. Særlig er lydisolasjon viktig her. Siden ingen oppholder seg på et råloft, er det ingen grunn til å tenke på et slikt hensyn. Men når man skal ha oppholdsrom på loftet blir det viktig å tenke på.
Man kan innrede en separat boenhet på loftet. Dette kan man gjøre i bolighus, slik at man får en utleiedel, eller del av en generasjonsbolig. Likevel er det nok først og fremst et praktisk alternativ i flermannsboliger og bygårder. Det skyldes blant annet at det foreligger krav om egen inngang for å bygge en separat boenhet, i tillegg til en lang rekke andre krav; man må installere både kjøkken og bad og enheten må oppfylle alle brannsikringskrav slik at den utgjør en egen branncelle i bygningen. Man må alltid søke kommunen før man går i gang med å innrede en ny boenhet på loftet. En slik søknad må gjennomføres av en fagmann på byggherrens vegne. Dette er vanligvis noe arkitekten som tegner boenheten vil ta seg av.
Når loftet har blitt ferdig innredet, er det viktig at man får en selvstendig og erfaren fagperson til å gjennomføre en sluttbefaring. Da skal man være på utkikk etter feil eller mangler. Det er også viktig å påse at alt arbeidet har blitt utført i henhold til regelverket, og at kun godkjente materialer har blitt anvendt. Det er også viktig å forsikre seg om at alle byggtekniske krav har blitt oppfylt i konstruksjonen. Dette er av særlig stor betydning hvis man har innredet en selvstendig boenhet. Den må godkjennes før den kan selges eller leies ut, noe som oftest er formålet med den slags prosjekt. For større prosjekter, kan det også lønne seg å få en fagperson på befaringer underveis i prosjektet.
Gjør smarte boligvalg