Et nytt inngangsparti kan gi huset et estetisk løft, og gi praktisk lagringsplass for sko og yttertøy. Før man går i gang med et slikt prosjekt, er det lurt å sette seg inn i hva man kan vente seg. I denne artikkelen deler vi 10 tips som kan være til nytte for alle som vurderer å bygge nytt inngangsparti.
Et inngangsparti kan tjene flere formål. Man kan ha ønske om innendørs oppbevaringsplass for klær, sko, skiutstyr og annet. Man kan ha behov for større utendørs område under tak, for å oppbevare sykler eller lignende. Mange vil bygge nytt inngangsparti kun for å gjøre husets fasade finere.
Uansett hva formålet er, finnes det mange muligheter. Alt fra et større tilbygg med rikelig plass for garderobeskap, sittegruppe og annet, til et enkelt nytt tak over ytterdøren. Hva som vil som vil egne seg best, varierer fra hus til hus. Mange velger å pusse opp andre deler av boligen i forbindelse med denne typen prosjekt. Å slå sammen flere byggearbeider på den måten kan gi en rekke praktiske fordeler.
Et nytt inngangsparti trenger ikke utgjøre et omfattende byggeprosjekt. Likevel kan det være tilrådelig å snakke med en arkitekt. På den måten kan man få utarbeidet forskjellige praktiske løsninger som kan gi et klarere bilde av hva som kan egne seg. Man trenger ikke ansvarlig søker til PBE for tilbygg under 50 kvadratmeter. Likevel kan en prat med arkitekten øke sjansene for et vellykket resultat, også for mindre inngangspartier. Skal man bygge større, må man få en arkitekt til å stå for prosjektering og utarbeiding av plantegninger. En arkitekt vil også kunne stå som ansvarlig søker overfor kommunen, noe som er et krav for prosjekter på denne størrelsen.
Man kan bygge nytt inngangsparti uten å søke kommunen om tillatelse. Dette gjelder for både innvendige og utvendige inngangspartier, på 15 kvm eller mindre, og inkluderer også rom som skal brukes til beboelse takket være de nye tilbyggsreglene som trådte i kraft i mai 2021. Man må likevel overholde gjeldende regler for slike tilbygg, og varsle kommunen i ettertid om at det har blitt oppført, og man bør alltid dobbeltsjekke med kommunen at man faktisk ikke trenger å søke. Skal man bygge nytt inngangsparti på over 15 kvm, men på maks 50 kvm, er man nødt til å søke, men man kan selv stå som søker. For større prosjekter må man få en fagperson til å ta på seg denne oppgaven. Vanligvis gjøres dette av arkitekten, selv om man også kan finne ingeniører og entreprenører som kan gjøre dette. Som del av søknadsprosessen må nabovarsel sendes ut. Det er gjerne lurt å snakke med naboene som blir mest berørt av det nye inngangspartiet i forkant.
Selv om man ikke nødvendigvis skal gjennomføre omfattende arbeider når det nye inngangspartiet skal bygges, kan det være lurt å benytte seg av en totalentreprise. Det skyldes at man ofte vil ha bruk for kompetanse på mer enn ett fagfelt. Man kan behøve graver, tømrer, murer og elektriker, selv for mindre prosjekter. Ved å bruke totalentreprise vil alle arbeidene som skal utføres av fagfolk, leveres av én bedrift. Det byr på en rekke fordeler. Man vil blant annet slippe å bruke tid på å hente inn tilbud fra håndverksbedrifter innenfor hvert fagfelt. Man vil også kunne overlate prosjektorganisering og koordinering til entreprenøren, noe som ellers kan være en krevende oppgave. Entreprenøren vil også stå for innkjøp av materialer. Ved å velge denne organisasjonsformen unngår man at arbeidet blir mer komplisert og tidkrevende enn forventet.
Når man kontakter entreprenører for å diskutere nytt inngangsparti, er det viktig at man ikke velger det første tilbudet man får. Man bør alltid hente inn tre tilbud fra konkurrerende bedrifter. På den måten vil man kunne danne seg et realistisk bilde av hva som er en realistisk pris. Man vil også kunne lære entreprenørene å kjenne, og se hvem som gir det mest tillitsvekkende inntrykket. God kommunikasjon mellom byggherre og entreprenør er viktig for en sømløs gjennomføring. Ting som man bør merke seg når man vurderer entreprenører opp mot hverandre inkluderer:
Stadig flere huseiere benytter seg av markedsplassen Byggstart.no for å komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører. Gjennom Byggstart kan man hente inn flere tilbud fra konkurrerende bedrifter og vurdere disse opp mot hverandre.
Det finnes standardkontrakter for kjøp av håndverkstjenester som har blitt utviklet i samarbeid mellom bl.a. Standard Norge, Huseiernes Landsforbund, Norges Byggmesterforbund og Forbrukerrådet. Det finnes to versjoner, en for prosjekter med budsjetter på under 200.000 kr, og en for prosjekter over 200.000 kr. Man kan laste disse kontraktene ned fra nettsidene til forbrukerrådet. Ved å skrive en standardkontrakt har man et klart overblikk over hva som er forventet fra byggherrens og entreprenørens side. Dette vil bidra til en ukomplisert prosjektgjennomføring. Man vil også stille sterkt i tilfelle det oppstår konflikt av noe slag.
Man bør få ordnet finansiering ved et tidlig tidspunkt. På den måten kan man kartlegge hvilke muligheter man har, med utgangspunkt i budsjettrammene. En grei regel å holde seg til er å aldri skrive under på kontrakter, eller på andre måter forplikte seg til noe som helst, før man har avklart finansieringen. Huseiere som skal bygge nytt inngangsparti velger som regel mellom disse finansieringsformene:
I løpet av prosjektgjennomføringen er det viktig å ha jevn og god dialog med entreprenøren. På den måten sørger man for å holde seg oppdatert om fremgangen, og man unngår misforståelser og uventede overraskelser underveis. Det er viktig å velge en entreprenør man føler at man kommuniserer godt med til å ta oppdraget. På større prosjekter vil entreprenøren gjerne oppnevne en kontaktperson som har som oppgave å sørge for at byggherren får enkelt tilgang til oppdatert informasjon. For mindre foretak kan man snakke med håndverkerne som er til stede til ethvert tidspunkt, eller ringe entreprenøren direkte.
Når inngangspartiet er ferdig bygget, er det lurt å få en selvstendig fagperson på befaring. En takstmann kan egne seg godt til å ta seg av denne oppgaven. I løpet av sluttbefaringen, skal man påse at det ikke foreligger feil eller mangler. Man skal også sørge for å undersøke at alle arbeidsoppgaver har blitt utført i henhold til reglene, og at materialer som oppfyller gjeldende krav har blitt brukt. Det skal også bekreftes at det nye inngangspartiet tilfredsstiller kommunen regelverk, og ikke bryter med byggereglene. Det kan være lurt å vente med å betale sluttoppgjør til etter at sluttbefaringen har blitt utført.
Etter at arbeidet er over, skal man som huseier sitte på dokumenter som beskriver i detalj hva som har blitt utført ved bruk av hvilke materialer. Denne informasjonen vil komme til nytte på mange måter. Når det er på tide med vedlikehold av inngangspartiet er det godt å vite akkurat hva slags produkter som har blitt brukt. Dersom en takstmann skal vurdere boligens verdi, vil denne informasjonen være nyttig. Også forsikringsselskapet kan ha bruk for denne informasjonen. Kommunen kan også be om slik dokumentasjon for å forsikre seg om at det nye inngangspartiet overholder deres regelverk.
Gjør smarte boligvalg