Det er et omfattende, men like fullt spennende prosjekt å bygge eget hus. Man har muligheten til å bygge huset etter egne behov, og kan finne akkurat de løsningene som passer en selv best. Det finnes likevel begrensninger man må ta hensyn til, og med en skrå tomt må man tilpasse boligen etter terrenget. På den annen side kan det åpne opp for muligheter man ikke har vurdert.
Man bør sette av god tid til planlegging, ettersom det er mye som må på plass før man kan sette i gang med å bygge. For å få et resultat man er fornøyd med, er man nødt til å tenke nøye gjennom hva man vil. Selv om man kanskje har noen klare tanker om hva man ønsker seg, er det lurt å sette seg godt inn i hvilke alternativer man har å velge mellom. Kanskje finnes det produkter som har bruksområder man ikke var klar over, eller nye materialer med forbedrede egenskaper.
For å kunne bygge fundament må man først ha et rett underlag. Dette er den største utfordringen med en skrå tomt. Avhengig av nivåforskjellene vil det kreve omfattende gravearbeid for å planere området. Dette er en kostbar prosess, og det vil derfor ofte lønne seg å bygge i høyden fremfor å utvide grunnflaten. Selv om det også er fordyrende med flere etasjer, kan det likevel være mer kostnadseffektivt enn å ha større grunnareal.
Noen tenker at det vil bli billigere å bruke en teknisk tegner, men det vil ofte kreve at man har en god del kunnskap selv for å få et godt resultat. Mens en teknisk tegner stort sett tegner det kunden sier de ønsker, vil en arkitekt komme med egne innspill basert på erfaring og kompetanse. Det kan være hensyn til soltilgang, utsikt og vindforhold, men også praktiske løsninger man ikke har tenkt på selv. Oppbevaring tar plass, planløsning og rominndeling må vurderes, og også hvordan huset ligger i terrenget. En dyktig arkitekt vil utgjøre en vesentlig forskjell for det ferdige resultatet.
På en skrå tomt vil ofte deler av huset ligge under bakken, og dermed bli utsatt for høyt trykk fra jordmassene og fukt fra grunnen. Derfor er det viktig å velge riktig materiale. Ofte vil det være nødvendig med stål eller betong på grunn av det store trykket. Tømmer egner seg dårlig, ettersom treverket vil trekke til seg fukt og dermed bli ødelagt.
For å vite hvor man må spare inn penger, er det avgjørende at man vet hvor mye penger man har tilgjengelig. Man er avhengig av å ha et godt budsjett, hvor alle utgifter føres fortløpende. Et grundig budsjett er ofte nødvendig for å få innvilget et byggelån hos banken, og man må som regel også ha nok midler tilgjengelig til at man kan tåle en budsjettsmell på rundt 10%.
Når man bygger ny enebolig er det mange som velger å ta opp et byggelån i banken. Personlig økonomi kan variere stort, og man må selv finne ut hvilke muligheter man har. Mens byggelånet er en vanlig måte å finansiere nybygg på, har det også en høyere rente enn et vanlig boliglån. Ta kontakt med banken din og forhør deg om hvilke muligheter som passer for deg.
For å få et godt resultat, må man også være villig til å betale for kvalitet og kompetanse hos håndverkerne. Stadig flere velger å komme i kontakt med kvalitetssikrede håndverkere og entreprenører via markedsplassen byggstart.no. Der får byggherrer sitt prosjekt matchet med egnede fagfolk. For å legge ut ditt prosjekt, kan du [klikke her].
Det er anbefalt å samle inn flere tilbud til samme prosjekt. Da kan man sette tilbudene opp mot hverandre og velge det som har lavest pris. Men det er ikke bare sluttregningen som teller, man må også ta hensyn til tidsbruk og kompetanse på håndverkerne.
Ettersom dette er et såpass stort prosjekt, krever det en del kunnskap og erfaring for å kunne styre arbeidet på en effektiv måte. Mange velger å organisere nybygg som en totalentreprise, hvor man har én entreprenør å forholde seg til. Det er mange fagområder som må dekkes for å bygge et helt hus, og ved å organisere prosjektet på denne måten er det totalentreprenøren som er ansvarlig for å finne alle underentreprenørene. Vedkommende tar også på seg jobben med å organisere og koordinere mellom disse, noe som kan være krevende dersom man ikke har full oversikt over hva som må gjøres til enhver tid.
Når man skal skrive kontrakt med entreprenøren, er det viktig å være så klar som mulig i teksten. Selv om man stoler på foretaket kan det oppstå uenighet underveis, og da er er greit å ha ordnet opp i dette på forhånd. Det kan for eksempel være forsinkelser fra en leverandør, eller grunnforholdene viser seg å være annerledes enn først antatt. Dersom man har diskutert dette før problemet oppstår, vil det også være enklere å unngå konflikt.
Dette er den vanligste måten å løse innkjøp på. Når håndverkerne gjør dette selv, vet de at de får akkurat det produktet og den mengden de trenger til jobben. Ofte har entreprenører og håndverkerfirmaer faste leverandører, og har dermed også opparbeidet seg en god rabattordning som kommer kunden tilgode.
Det er dyrt å bygge nytt hus, og før man går i gang med prosjektet burde man undersøke litt hva som er prisnivået i markedet. Ifølge prisdatabasen til Byggstart.no, vil et nytt hus i snitt koste 33.000 kroner per kvadratmeter. Det er viktig å huske på at det er store variasjoner her, og det er mange faktorer å ta hensyn til når man beregner prisen. Grunnforhold har for eksempel stor innvirkning på sluttprisen. Når det er snakk om å bygge bolig på skrå tomt, vil dette kreve omfattende gravearbeider for å planere tomten, noe som gjør prosjektet dyrere.
Det er mye som kan skje i løpet av en byggeperiode, og det er ikke alt det er så lett å forberede seg på. Det finnes grep man kan ta som kan forhindre at uforutsette hendelser setter hele prosjektet i fare. Sett av en slump med penger i tilfelle komplikasjoner skulle oppstå, og legg inn et slingringsmonn i tidsplanen.
Man må alltid sette seg inn i reguleringsplanen og andre kommunale bestemmelser når man planlegger å bygge nytt. Selv om byggereglene stort sett er de samme over hele landet, er det noe variasjon mellom kommunene. Spesielt utnyttelsesgraden kan variere en del etter hvor i landet man bor.
Man kan ikke søke om byggetillatelse selv for et prosjekt på denne størrelsen. Her må et ansvarlig foretak stå som ansvarlig søker. Dette er gjerne en jobb arkitekten tar på seg. Det krever en del arbeid å få samlet inn all den nødvendige dokumentasjonen, så det vil komme som et tillegg på prisen. Dette dreier seg imidlertid ikke om store summer sammenlignet med resten av prosjektet.
Som en del av byggesøknaden må man også sende ut et nabovarsel. Alle naboer som påvirkes av arbeidet må varsles, og de må få en frist på minimum to uker for å komme med eventuelle merknader. Dersom de har innspill, må man også redegjøre for hvordan man har forholdt seg til det i søknaden. Det er i utgangspunktet lite de kan gjøre dersom alle regler og forskrifter er fulgt, men det er ofte lurt å ha et godt forhold til naboene sine.
Det kan noen ganger være vanskelig å tilrettelegge for uteområder når tomten er utfordrende. Tilgang til tomten og plassering av inngang vil være avgjørende her. En dyktig arkitekt vil ta høyde for dette, men det er greit å ha noen egne tanker om problemstillingen.
Mange velger å ta på seg deler av jobben selv for å holde kostnadene nede. Det er viktig å være ærlig med seg selv om egne evner og kompetanse. For det første kan det bli dyrt å rette opp feil i ettertid. Men også når det gjelder mindre og mer estetiske jobber er det fort gjort å bli misfornøyd.
Når man bygger nytt hus, har man muligheten til å utnytte den raske utviklingen som har vært i energieffektive løsninger de siste årene. Bedre isolasjon både i vegger og tak er én ting, men det finnes også gode løsninger som sparer deg for strømutgifter på andre måter. Vannbåren gulvvarme gir en jevnere innetemperatur, og med vindfanger eller solceller kan du til og med produsere din egen strøm. Disse løsningene har riktignok en høyere investeringskostnad, men det sparer man inn over tid på grunn av lavere strømforbruk.
I tillegg til lavere strømregning er det også mulig å få tilbakebetalt deler av investeringen. Enova betaler tilbake inntil 150.000 kroner for miljøbesparende tiltak, avhengig av hvor store grep man tar. Sammen med innsparinger på fyringskostnadene kan det bli utgjøre store summer, i tillegg til at man sparer miljøet.
Gjør smarte boligvalg