Et nytt byggeprosjekt fører med seg mange avgjørelser, og det gjelder å tenke gjennom valgene man gjør. Antall etasjer er et spørsmål som ofte kommer opp, og det er mange som foretrekker å prøve begrense seg til ett plan. Vi skal se litt på fordeler og ulemper ved å bare bygge én etasje.
For å oppnå tilstrekkelig plass, krever et hus på ett plan gjerne en større grunnflate enn om man bygger i høyden. Hvor mye man har lov til å bygge på tomten, fastslås av utnyttelsesgraden som er bestemt av kommunen. Dermed kan det bli utfordrende å få maksimal utnyttelse av plassen når man bare skal ha én etasje. Da denne i noen tilfeller også kan omhandle totalt bruksareal, gjelder det å ha kontroll over begrepene.
Selv om både rygg og ben fungerer fint i dag, er det ikke sikkert det er tilfelle om noen år. Når man bygger nytt planlegger man som regel å bo i huset en stund, og da er det lurt å tenke fremover. Blir man dårlig til beins, kan selv den minste trapp være en utfordring. Det vil gi økt bokvalitet om man slipper å bekymre seg for dette.
Å bygge hus er et stort prosjekt, og det krever nøye planlegging for å oppnå et godt resultat. Dette innebærer både å sette opp et grundig budsjett, en god tidsplan, og å finne riktige fagfolk til å gjør selve jobben. Det er mange valg som må tas underveis, alt fra å finne passende tomt til å bestemme riktig kjøkkenløsning. Husk at dette skal være boligen din i mange år fremover, og det er viktig at du finner løsninger du vil trives med i lang tid. Du er også ofte avhengig av god planlegging for å få lån.
Mange byggeprosjekter bestemmes av personlig økonomi, og for å sikre et godt prosjekt er det viktig å sikre finansieringen så tidlig som mulig. Hvordan man velger å gjøre det, er opp til hver enkelt. Hva som lønner seg er avhengig av personlig situasjon. Det er de aller færreste som har penger nok til å finansiere et prosjekt av denne typen, så de fleste er avhengig av å ta opp lån for å få råd til å bygge.
Dette er et nærliggende spørsmål når man skal tenke på finansieringen. Den totale prisen på et nytt hus kan variere stort, alt avhengig av hvor stort man skal bygge, hvor kompleks prosjektet er, og hva man ønsker av standard. Ved hjelp av prisdatabasen til Byggstart.no, kan vi se at det å bygge et hus på ett plan i gjennomsnitt koster 33.000 kroner per kvadratmeter. Det er stor variasjon her, og det er mange grep man kan ta for å påvirke prisen.
Hvor komplekst prosjektet er, kan ha stor betydning for den endelige prisen. Her er det dessverre lite man kan påvirke med egne valg. Dette gjelder blant annet grunnforhold. Er det for eksempel mye fjell i grunnen som må vekk, vil dette være fordyrende. Når man velger å bygge på ett plan, må man huske på at dette også krever en større grunnflate for å oppnå ønskelig boareal. Dette kan svinge begge veier. På den ene siden sparer man inn noe på bæring og reisverket, ettersom huset ikke trenger å bli dimensjonert for å tåle vekten av ekstra etasjer. Samtidig krever det en større grunnmur eller såle, og selve fundamentet må dekke et større areal.
En dyktig arkitekt kan hjelpe deg med å få ut maksimalt potensiale ut av ditt utgangspunkt. Du gir deg selv noen begrensninger når du bare skal ha én etasje, men arkitekten kan likevel finne løsninger som vil fungere vel så bra som over flere plan. En som gjør dette til daglig vet hva som fungerer og ikke fungerer, og kjenner til alle fordeler rundt det å legge alt på ett plan. En arkitekt kan også stå som ansvarlig søker når du søker om byggetillatelse.
Man kan ikke bygge som man vil, selv ikke på egen tomt. Så lenge du følger regler, forskrifter og kommunale planer, burde det imidlertid ikke være noe problem å få byggetillatelse. Det er en komplisert prosess, og du trenger et ansvarlig foretak til å søke på dine vegne.
Byggesøknaden skal også inneholde et nabovarsel. Der må du være så tydelig som mulig for at naboene skal kunne avgjøre i hvilken grad de blir påvirket av planene. Når man skal bo der etter endt prosjekt, skader det ikke å ha et godt forhold til naboene.
Et viktig grep for å sikre et godt prosjekt og et tilfredsstillende resultat, er å forsikre seg om at man bruker håndverkere som innehar den nødvendige ekspertisen. Du ønsker entreprenører som har hus på ett plan som sitt spesialfelt for å få mest mulig ut av potensialet, samtidig som de kan utføre prosjektet kostnadseffektivt og gi deg en konkurransedyktig pris. Stadig flere bruker markedsplassen Byggstart.no for å komme i kontakt med kvalitetssikrede håndverkere og entreprenører.
Det lønner seg alltid å samle inn flere tilbud før man tar en avgjørelse. Da kan man sammenligne tilbudene, sette prisen opp mot hverandre og velge en aktør som kan tilby en gunstig pris. Man bør imidlertid ikke kun se på pris. Innholdet i tilbudet kan variere, så det gjelder å lese nøye gjennom hva som er inkludert før man bestemmer seg.
Når man skal skrive kontrakter, om det så er med en snekker, arkitekt eller andre fagområder, gjelder det alltid å være nøye og direkte i avtaleteksten. Bli enige om hvordan dere forholder dere til uforutsette hendelser, og hvem som er ansvarlig hvis det for eksempel skulle oppstå forsinkelser. På Forbrukerrådets nettider finner du forslag til kontrakter som er utarbeidet spesielt med tanke på kjøp av håndverkertjenester.
Med mindre man har erfaring fra store byggeprosjekter, anbefales det å organisere prosjektet som en totalentreprise. Da har du kun én entreprenør å forholde seg til, og vedkommende tar på seg alt ansvar med å finne underentreprenører til alle fagområdene og organisere dem imellom. Dette vil lette deg for mye ansvar, og gjøre det hele mer oversiktlig. Du vet også hvem du skal kontakte hvis du oppdager feil eller mangler i ettertid.
Jo høyere du bygger, desto bedre utsikt får du. Dermed mister du noe av potensialet når du bare bygger én etasje. Nå skal det sies at det først og fremst er tomtens beliggenhet som bestemmer utsikten, og det er begrenset hvor mye finere det er én etasje opp.
Når du har bygget alt på ett plan, vil det alltid være enkel tilgang ut til hagen. Dersom man har små barn, vil nok de også sette pris på å kunne løpe ut og inn som de vil, og du slipper å bekymre deg når de skal løpe opp og ned trapper.
En fin ting med å bygge på ett plan, er at man slipper at trapper tar opp plass. Dermed kan man heller bruke det ekstra arealet på andre ting, som et vaskerom eller ekstra toalett.
Det kan oppstå flere komplikasjoner i løpet av en byggeperiode. Selv om man ikke kan forutse alt som kan skje, er det likevel grep man kan gjøre for å være bedre forberedt. Legg på litt ekstra i budsjettet, så du har råd til å dekke ekstrautgifter som kan oppstå underveis. Planlegg litt ekstra tid, så trenger ikke forsinkelser sette prosjektet i fare.
Når du bygger ny bolig, har du mulighet til å gjøre tiltak som gjør boligen din mer energieffektiv. Det kan være ekstra isolasjon, vannbåren varme med fornybar varmekilde, eller solceller og vindfanger som gjør at du produserer din egen strøm. Den gir gjerne en høyere investeringskostnad, men til gjengjeld får du lavere strømregning, og vil på den måten spare inn investeringen på sikt.
Noen miljøsparende tiltak kan også gi økonomisk støtte fra Enova. Faktisk kan du få tilbakebetalt opp til 150.000 kroner, avhengig av hvor energibesparende tiltak du gjør. Besøk Enova.no for å se hva som er aktuelt for deg.
Fordelen ved å bygge ny bolig er at man ikke har noen begrensninger. Her kan du gjøre hva du vil, og finne praktiske og unike muligheter som er spesialtilpasset dine behov. La deg inspirere av interiørmagasiner, oppussingsprogrammer på tv, og artikler om temaet på internett.
Gjør smarte boligvalg