En egen utleiedel kan gi en fin ekstrainntekt, og vil bidra til å øke verdien på boligen din. Å bygge ny bolig kan imidlertid være en overveldende prosess, og det er mange avgjørelser man må ta underveis. For å hjelpe deg med forberedelsene til å bygge hus, har vi laget en liste med 20 gode råd.
Først og fremst gjelder det å finne riktig tomt for prosjektet. Sett deg inn i reguleringsplanen og kommunale bestemmelser for området, og finn ut hvilke begrensninger som foreligger. I noen tilfeller kan tomtens utforming og terreng gjøre det utfordrende å bygge som planlagt, noe man burde ta med i betraktningen. Grunnforhold kan også gjøre det dyrere med tanke på gravearbeider og fundamentering. Leieprisen du kan ta er også avhengig av tomteforholdene.
Hvor skal huset ligge? Her bør du vurdere solforhold, utsikt og beplantning, men også hva som kreves av grunnarbeider. Tilgjengeligheten til huset bør også vektlegges. I mange tilfeller kan man bruke terrenget til sin fordel, og tilpasse huset så det oppleves naturlig plassert. Husk også at utleiedelen skal ha egen inngang dersom du planlegger en separat boenhet.
Hvor stort kan du egentlig bygge på tomten? Det er begrensninger både når det kommer til grunnflate og hvor høyt du kan bygge. Om tomten ligger i strandsonen må man passe på regelverket. Du kan få hjelp av arkitekten din til å finne ut av dette. Ofte vil det også være arkitektkontoret som står som ansvarlig søker når du søker kommunen.
Kanskje har du noen veldig klare tanker om hvordan huset skal se ut. Det vil likevel være lurt å diskutere planene med arkitekten, ettersom en profesjonell ofte vil se på prosjektet på en mer pragmatisk måte. Sammen kan dere finne løsninger som både er funksjonelle og estetiske.
Det kommer stadig nye produkter på markedet, og materialer utvikles til å ha nye bruksområder. Her kan det være lurt å se hva slags alternativer som finnes. Kanskje vil utradisjonelle løsninger være svaret du er ute etter. En arkitekt er gjerne godt oppdatert på markedet, så her gjelder det å utnytte den profesjonelle ekspertisen.
Ethvert byggeprosjekt er avhengig av god planlegging. Både når du– skal til banken for å få lån, søke om byggetillatelse og presentere prosjektet for en entreprenør, vil du tjene på å ha detaljerte planer. Det gir entreprenøren bedre grunnlag for å beregne kostnader og tidsbruk, det blir enklere å få innvilget byggetillatelse, og det blir mulighet for en bedre avtale med banken.
Det vil alltid lønne seg å ha finansieringen på plass tidlig, både for egen del og for å gi trygghet til arkitekt og håndverkere. Hvilken finansieringsform som passer best, er avhengig av personlig økonomisk situasjon og hva slags avtaler du kan få med banken.
Det er alltid lurt å undersøke hva tilsvarende prosjekter pleier å ligge på i pris. Selv om det kan være store variasjoner fra prosjekt til prosjekt, vil det hjelpe deg å beregne kostnader hvis du sammenligner med lignende byggeprosjekter i området. På landsbasis ser vi at det å bygge hus i gjennomsnitt koster 36.000 kroner per kvadratmeter. Denne prisen vil variere ut fra boligens størrelse, kompleksitet og ønsket standard.
Et godt budsjett vil bidra til å gjøre byggeperioden til en behagelig affære. Har du på forhånd oversikt over hvor mye hver del av prosjektet vil koste, vil det fort vise seg om noe koster mer enn planlagt. Da kan du gjøre nødvendige justeringer andre steder i budsjettet, uten at det vil by på alt for store problemer.
Det gjelder å huske på at det kommer kostnader på toppen av selve byggeperioden. Det koster penger å koble seg på kommunens vann- og strømanlegg, og i noen tilfeller må man strekke nye rør for å nå det eksisterende anlegget. Kanskje trenger tomten ny vei for å bedre fremkommeligheten, eller du ønsker tilgang til fibernett. Alt dette bør du ta med i betraktningen når du setter opp budsjettet.
Når du skal bygge en selvstendig boenhet for utleie, er det viktig å huske på at det krever dobbelt opp av alle hovedfunksjoner. Ekstra kjøkken, bad og toalett vil ha stor innvirkning på totalkostnadene. Når det er sagt, får du det igjen i form av leieinntekter, så det betyr ikke at det ikke lønner seg.
Når du bygger hus, er det viktig å også huske på naboene. Du skal bo ved siden av dem i mange år fremover, så det kan lønne seg å sikre et godt forhold fra starten av. Hvis arbeidene inkluderer graving for å koble seg på kommunale anlegg eller bygging av vei, er det også lurt å undersøke hvordan grunneier stiller seg til dette på forhånd. Husk at byggetillatelsen krever at du sender ut nabovarsel. Denne prosessen vil være enklere om dere allerede har et godt forhold.
Når man skal bygge ny bolig er man avhengig av en erfaren entreprenør for å få et godt resultat. For en uerfaren byggherre kan det imidlertid være vanskelig å vite hvordan man skal komme i kontakt med dyktige entreprenører. Derfor velger stadig flere å benytte seg av Byggstart.no. Det er en markedsplass der byggherrer får matchet sitt prosjekt med kvalitetssikrede håndverkere og entreprenører. For å legge ut ditt prosjekt, kan du [klikke her].
For å holde prisen nede, er det alltid en fordel å samle inn tilbud fra tre aktører før du inngår en avtale. Da kan du sammenligne tilbudene, og du får fin oversikt over hva som er rimelig pris og tidsbruk. Det kan variere noe hva som inkluderes hos de forskjellige aktørene. Les derfor tilbudene nøye.
Skriv en detaljert kontrakt med entreprenøren, hvor dere gjør det klart hvem som er ansvarlig for at alt går som det skal. Hva om det er forsinkelser på materialer fra leverandørens side? Hvem tar støyten om grunnforholdene er annerledes enn først antatt? Om dere ikke har blitt enige på forhånd, kan det fort oppstå en konflikt ved en senere anledning. Forbrukerrådet har kontrakter på sine nettsider som det er lurt å ta utgangspunkt i. Disse er utviklet spesielt for kjøp av håndverkertjenester.
Når du bygger ny bolig har du en gylden mulighet til å gjøre huset så energieffektivt som mulig. Dette kan innebære å legge ekstra isolasjon og å installere lavenergivinduer for å redusere fyringsbehovet, men også å installere solceller eller vindturbin for å produsere din egen strøm. Rundt 60% av strømforbruket til en vanlig bolig går til oppvarming, så her er det penger å spare. Samtidig sparer du også miljøet.
I tillegg til å spare penger på strøm, vil miljøsparende tiltak ofte kvalifisere til å få støtte fra Enova. Det er mange tiltak man kan gjøre som kan gi støtte, og man kan få opp til 150.000 kroner tilbakebetalt avhengig av hvor omfattende grep man tar. Les deg opp på Enovas nettsider om hvilke tiltak du må gjøre for å få støtte.
Det er ikke alt man kan forberede seg på, og det er mange uforutsette hendelser som kan dukke opp underveis. Sykdom, forsinkelser og dårlig vær kan forekomme når det passer som dårligst, men det er viktig å ikke miste kontrollen av den grunn. Sørg for å ha penger til overs for å dekke eventuelle uventede utgifter, og beregn godt med tid tilfelle uhellet skulle være ute.
Det er mange regler og forskrifter man skal følge når man setter opp et helt hus. På et såpass stort prosjekt er du avhengig av at et ansvarlig foretak står bak søknaden om byggetillatelse. Det er likevel deg som byggherre som har ansvar for å dokumentere at alt er innenfor regelverket ved kontroll. Dette kan også komme etter at prosjektet er ferdig oppført. Spesielt med tanke på videresalg er det lurt å kunne dokumentere at alle forskrifter er fulgt, da det vil øke ligningsverdien på boligen.
Når du bygger nytt har du en unik sjanse til å forme boligen som du selv vil. Så lenge du holder deg innenfor regelverket er det store valgmuligheter, og sammen med arkitekten, entreprenøren og kanskje en designer kan dere finne originale løsninger som både er brukervennlige og som gir et personlig preg.
Gjør smarte boligvalg