Denne artikkelen tar for seg 20 tips man bør få med seg før man går i gang med å bygge en grunnmur. Vi skal se på hvordan man finner dyktige entreprenører, hvordan man sammenligner pristilbud, og om det er nødvendig å engasjere en arkitekt.
Det første man må gjøre når man skal i gang med et byggeprosjekt av denne størrelsen, er å sette opp en detaljert finansieringsplan. På den måten vet man hvor mye man har av finansielle midler til prosjektet, eller hvor mye man eventuelt må ta opp ved et lån. Det er lurt å sette en budsjettramme, slik at man forhindrer å bruke et større beløp enn man har rådighet til. Det kan mange ganger være lurt å forhøre seg med sin bank på forhånd av prosjektet.
En grunnmur kan både støpes i betong eller bygges i mur. Betong vil gjerne være noe mer kostbart, men er nok den vanligste metoden. Betong egner seg også best dersom det er en skrånende tomt, eller det er fjell i grunnen. Selv om man kan pusse en mur, vil betongen likevel få et litt annet uttrykk, så her er det også smak og behag.
Når man skal bygge en grunnmur er man i de fleste tilfeller nødt til å få godkjenning fra kommunen. Dette er med mindre man bygger en frittstående bygning under 50 kvm. Det samme gjelder hvis bygningen ikke innehar tekniske krav som f.eks. elektrisk, at det er innenfor høyderammene, og har god avstand fra nabogrense.
Bygger man derimot et tilbygg på over 15 kvm eller et frittstående bygg over 50 kvm, er man nødt til å sende inn en søknad om tillatelse fra kommunen. Det er mange krav og regler som må oppfylles når man skal sende inn en søknad. Derfor er det anbefalt å forhøre seg med sin kommune før man går i gang med søknadsprosessen. På den måten vet man hva søknaden skal inneholde, og om man det er lovpålagt at en fagdyktig må stå ansvarlig for søknaden.
Er byggeprosjektet komplisert (som f.eks. ved tilbygg eller grunnmur for bolig) er man avhengig av å engasjere en arkitekt til prosjektet. Som regel kontakter man arkitekten før man engasjerer håndverkere til prosjektet. Arkitektens tjenester inkluderer blant annet prosjektering og arkitekttegninger. Det er også mange som velger å la arkitekten stå ansvarlig for søknadsprosessen. Hvis man allerede må ha en ansvarlig søker ansvarlig for søknadsprosessen, er det rimeligere å bruke arkitekten enn å engasjere en annen person for denne prosessen.
Når man skal organisere prosjektet skiller man mellom to ulike entrepriseformer: hovedentreprise og delt entreprise.
Hovedentreprise tilsier at man inngår en kontrakt med en hovedentreprenør. Denne entreprenøren har ansvaret for å hente inn underentreprenører som til sammen vil utføre prosjektet i sin helhet. Hovedentreprenøren er også en mellommann mellom byggherren og underentreprenørene i prosjektet. Om man velger hovedentreprise, har man en kontaktperson man kan kommunisere jevnlig med under hele byggeprosessen. Dette gjør at man kan bruke mindre tid og energi på prosjektet, og ha fokus på andre gjøremål mens grunnmuren blir bygd.
Velger man å gå for en delt entreprise, betyr det at man må inngå kontrakter med flere entreprenører som utfører arbeidsoppgavene relatert til deres fagområde. Her er man nødt til å investere mer tid og energi til byggeprosjektet og være med på å organisere og koordinere prosjektet selv.
Uavhengig hvordan du ønsker å organisere ditt prosjekt, er det nødvendig å finne dyktige håndverkere som har god erfaring med bygg av grunnmur ved tidligere prosjekter. Det er essensielt at grunnmuren er bygd på en forsvarlig måte for at resten av konstruksjonen av bygget skal bli vellykket. Det har vært eksempler på flere useriøse aktører i markedet, så man bør ta forholdsregler før man bestemmer seg for hvilken entreprenør man engasjerer. Et stadig mer populært valg er å benytte seg av markedsplassen Byggstart.no. Der blir man matchet opp mot kvalitetssikrede håndverkere og entreprenører.
Det er anbefalt å hente inn tilbud fra tre entreprenører når man skal i gang med byggeprosjektet. På den måten kan man sammenligne pristilbudene opp mot hverandre og engasjere den entreprenøren som passer best til prosjektet. Dette er viktig å se etter når man sammenligner tilbud:
Når man engasjerer en entreprenør til byggeprosjektet er håndverkere, materialer, og alt av arbeid inkludert i deres tilbud. I de fleste tilfeller er man også avhengig av en arkitekt som står ansvarlig for arkitekttegningene, prosjekteringen og søknadsprosessen. Ettersom man engasjerer arkitekten før man innhenter tilbud fra entreprenøren, inngår ikke deres tjenester i pristilbudet.
Begge parter skal alltid skrive under på en skriftlig kontrakt før man starter opp prosjektet. Dette er først og fremst for å beskytte byggherrens og entreprenørens rettigheter, dersom noe skulle oppstå underveis i prosjektet.
Det er lettere å komme frem til en felles enighet når man har skrevet under på en kontrakt. Når detaljene er skrevet ned svart på hvitt, er det lettere å se tilbake på kontrakten og forsikre seg om at man gjør riktig arbeid. Man bør også inkludere forsinkelser og pristillegg inn i kontrakten.
Det er mange byggherrer som ønsker å bidra mye til prosjektet. I mange tilfeller kan man gjøre prosjektet litt rimeligere ved å utføre deler av arbeidsoppgavene selv. Likevel ser man ofte at byggherrer ønsker å gjøre mer enn de har tid eller kompetanse til. Entreprenører kan derfor oppleve at byggherren hindrer håndverkere til å komme ordentlig til. Dette gjør at prosjektet kan forlenges, som vil gjøre at kostnadene stiger.
Når man skal bygge en grunnmur er man avhengig av å utføre gravearbeid. Dette vil forårsake mye overskuddsmasser. Er det mye fjell i grunnforholdene, vil massen ekspandere mye når den graves opp. Overflødig stein og jord kan bli dyrt å kvitte seg med, så her kan man eventuelt forhøre seg med sin entreprenør eller andre entreprenører i nærområdet om det er behov for massene. Da vil entreprenøren ta imot denne massen i bytte mot frakten. Dette vil senke prisen på prosjektet.
Det kan også være en fordel å legge inn en fremdriftsplan inn i kontrakten. Det tilsvarer at man setter inn klare mål på når de ulike delene av prosjektet skal starte og når de skal være utført. Dette gjør det enkelt for byggherren å følge med på at arbeidet blir utført effektivt.
Det er strenge krav til hvilken type materiale man bør bruke når man skal bygge en grunnmur. Om man har lite erfaring i innkjøp av materiale til slike byggeprosjekt, er det fort gjort å kjøpe inn materiale som har feil målelengde eller dårlig kvalitet. Dette vil man unngå hvis man tar utnytte av entreprenørens ekspertise. De er godt kjent med hvilke materiale som bør bli brukt til ulike arbeidsdeler, samtidig som de bruker faste underleverandører som leverer materialer av høy kvalitet.
Når man har bestemt seg for å bygge en grunnmur, er det lurt å starte søknadsprosessen med å finne entreprenører tidlig. Dyktige håndverkere er ofte fullbooket, og det kan ta tid å finne kompatible entreprenører til prosjektet. Det er anbefalt at man henter inn tilbud flere måneder før prosjektets ønskelige startdato.
Det er vesentlig at grunnmuren er stødig for at konstruksjonen skal bli vellykket. Derfor er det viktig å velge kvalitetssikrede produkter og riktig type betong. Som regel vil entreprenøren kjøpe inn disse materialene for byggherren. Ønsker man derimot å kjøpe inn materialet selv, er det anbefalt at man forhører seg med entreprenøren på forhånd.
Entreprenøren kan nekte å gi garanti eller motsette seg å utføre jobben om materialene ikke holder en viss kvalitet.
Om man må finne et nytt bosted under byggeprosjektet, er det anbefalt at man finner et sted nærme byggeområdet. På den måten har man enkelt muligheten til å besøke prosjektet jevnlig og se til at alt går greit for seg. Hvis man bygger grunnmuren for en ny bolig, vil dette også hjelpe byggherren med å bli vant med omgivelsene og nærområdet.
Det er lurt å opprettholde en jevnlig kommunikasjon med entreprenøren underveis i prosjektet. Da forsikrer man seg at begge parter er på samme bølgelengde når det kommer til byggherrens ønsker og at dette samsvarer med entreprenørenes utførelse. Man kan også innføre møtepunkter i kontrakten, slik at man setter opp faste tider hvor man møtes og diskuterer.
Noen velger å benytte seg av sin egenkapital, som tilsier at man bruker sine oppsparte midler, mens andre velger å ta opp et lån. Man skiller gjerne mellom tre typer finansieringsmåter ved et prosjekt av denne størrelsen:
Her kan man man ta med en ekstern fagdyktig etter at entreprenøren har ferdiggjort byggeprosjektet. Denne personen vil se til at alt er gjort på en god og forsvarlig måte. Byggherren holder som regel igjen rundt 10% av kontraktsbeløpet til prosjektet har blitt godkjent av en fagdyktig.
Om noe ikke er godkjent, er det viktig å kontakte entreprenøren umiddelbart, slik at man kan få fikset opp i problemet umiddelbart.
Når prosjektet har blitt gjennomført, er det viktig å be om en ferdigdokumentasjon. Denne skal vise alt arbeid som har blitt utført, hvilke materialer som er blitt brukt, og prisen på de ulike arbeidsoppgavene. Dette dokumentet er svært viktig ved søknad til boliglån, videresalg av boligen, eller når man skal i kontakt med forsikringsselskapet.
Gjør smarte boligvalg