Det er mange hensyn som skal tas når en skal i gang med graveprosjekter. Blant annet er det viktig å vite hva som skjuler seg i grunnen, og man bør vite hvilke regler som gjelder for slike prosjekter. I denne artikkelen gir vi deg nyttige råd og tips til ditt graveprosjekt.
Grunnforhold på ulike tomter varierer i stor grad. Under bakken kan man finne grus, sandjord, trerøtter, fjell, leire eller annen type masse. Dette har stor betydning for hvor komplisert gravearbeidet blir, og hva kostnadene på prosjektet ender opp på. Generelt kan man si at jo mindre kompakt underlaget er, desto lettere vil det være å grave. Likevel er det viktig at det kan bygges på underlaget, så dersom det er leire eller sand som ligger under bakken, må det graves helt til man når byggbar grunn og jorden er stabil. Dette kan bety økte kostnader knyttet til bortkjøring av masse, utgifter til deponering, innkjøp av jord, i tillegg til flere arbeidstimer. I noen tilfeller finner man også store mengder vann når man begynner å grave. Da vil det være nødvendig å lede vannet over til andre områder ved å grave grøfter.
Som følge av usikkerheten knyttet til hva som skjuler seg i grunnen, kan det noen ganger oppstå konflikt mellom byggherre og gravefirma fordi vanskelige grunnforhold ikke er tatt høyde for. Ved hjelp av geotekniske undersøkelser kan man få oversikt over hva som skjuler seg under bakken. Det kan imidlertid være kostbart å gjennomføre en slik undersøkelse, og det vil derfor være lurt å finne ut om det foreligger en geoteknisk rapport fra tidligere undersøkelser på tomten, eller hos naboen. Slike geotekniske undersøkelser kan ha blitt utført av kommunen eller av andre utbyggere. På den måten vil du oppnå mer forutsigbarhet når det kommer til budsjettet, og entreprenøren vil på forhånd vite hva de har å jobbe med, og kan derfor gi et mer presist estimat på hvor lang tid arbeidet vil ta og hvor mye det vil koste.
Selv om fjell ikke alltid vises over bakken, kan det hende man finner fjell når man begynner å grave. Arbeid med fjell kan ofte bli både komplisert og dyrt. Dette kommer an på fjellstørrelsen og hva slags type fjell det er. Mindre fjell og stein kan ofte fjernes med pigging, men i noen tilfeller vil det være nødvendig å sprenge. Fjellsprengning er kostbart. Skal man i gang med fjellsprenging, er det særdeles viktig at entreprenøren har riktig kompetanse og lang erfaring med den typen arbeid. Ved å forsikre deg om det, kan du redusere risiko for uhell og sørge for at arbeidet blir ordentlig utført.
I Norge er det flere millioner kilometer med kabler under bakken. Dette er kabler som eies av Hafslund, Telenor og andre leverandører. Skulle man være så uheldig å kutte over slike kabler, kan det få store økonomiske konsekvenser, og det kan i tillegg være livsfarlig. For å finne ut det skjuler seg slike kabler der du ønsker å grave, kan du gå inn på gravemelding.no for å finne en oversikt over infrastruktur i nærområdet ditt.
Det er også en mulighet for at grunnen der du ønsker å grave er forurenset. Miljødirektoratet har en grunnforurensningsdatabase som bør sjekkes på forhånd for å finne ut om din eiendom står oppført blant eiendommer med registrert forurensning, eller med mistanke om forurensning.
Når du skal i gang med graveprosjekter, er det viktig å vite hva slags regler som gjelder, og hvorvidt du må søke tillatelse. Først bør du finne ut om det finnes en reguleringsplan for området der du ønsker å grave. En reguleringsplan er et kart som viser fremtidig grunnutnyttelse på et avgrenset område i en kommune. Dersom graving på eiendommen ikke omfattes av en slik reguleringsplan, må du først søke om tillatelse før du setter i gang.
Enkelte mindre tiltak er unntatt søknadsplikten. Dette gjelder for eksempel dersom du skal sette opp garasje på mindre enn 50 kvadratmeter. Hovedregelen er at man må søke byggetillatelse for bygg som skal brukes til beboelse.
Vær oppmerksom på at regler varierer fra kommune til kommune. I enkelte kommuner kreves gravemelding fra alle som skal grave, mens andre kommuner kun krever gravemelding dersom kommunen har spesiell interesse for eiendommen. Det er ikke verdt risikoen som følger ved å bryte regler når du skal grave. Sett deg derfor godt inn i hvilke regler som gjelder i din kommune før du begynner.
I Norge er det forbudt å iverksette tiltak som "kan skade, ødelegge, grave ut, flytte, forandre, tildekke, skjule eller på annen måte utilbørlig skjemme automatisk fredede kulturminner". Brudd på loven kan medføre bøter eller fengsel på opptil 2 år. Derfor bør du på forhånd forsikre deg om at prosjektet ditt ikke vil påvirke kulturminner. Det finnes over 190.000 slike kulturminner eller kulturmiljøer rundt om i landet. Hos Direktoratet for kulturminneforvaltning og Riksantikvaren kan man foreta et kulturminnesøk som vil avklare om det finnes slike kulturminner der du skal grave. Hvis et kulturminne er til hinder for byggeplanene dine, er det mulig å søke om å få det fjernet.
Det finnes ulike grunner til å grave. Noen ganger graver man for å bygge nytt hus, hytte eller svømmebasseng, og andre ganger kan det være grøftegraving. Selv om det er vanligst å grave om våren, kan man med fordel drenere om vinteren. De fleste gravefirmaer er travle om våren, noe som medfører lange ventelister. Vinteren er derimot en stille tid for de fleste firmaer. Dette fører til at man ofte kan oppnå en rimelig pris. I tillegg vil frost i bakken bidra til å forhindre skader og ødeleggelser på terreng, hage og andre omgivelser.
Det finnes flere faktorer som kan bidra til å øke prisen på graveprosjekter. Dette gjelder særlig forhold i grunnen, men også borttransportering av jord og avfall, leie av utstyr osv. Det finnes også tiltak som kan bidra til at du kan spare penger. Dette er noen tips:
Graving krever kunnskap om både geologi og ingeniørfaget. Graving bør kun utføres av profesjonelle fagfolk, da denne typen arbeid involverer bruk av gravemaskiner og lastebiler. Mangefullt utstyr og en uerfaren operatør er en farlig kombinasjon som kan medføre alvorlige konsekvenser. Derfor er det viktig at du engasjerer seriøse fagfolk når du skal i gang med graveprosjektet. Det er først og fremst viktig at vedkommende har riktig kompetanse, men aller helst bør entreprenøren også ha en viss erfaring med lignende prosjekter. For å forsikre seg om at du har funnet de rette fagfolkene, kan det være lurt å spørre bedriften om referanser fra lignende arbeid. Vær oppmerksom å at referansene bør være av relativt ny dato.
Det er lurt å hente inn tilbud fra tre ulike gravefirmaer. På den måten kan du forsikre deg at du får en konkurransedyktig pris, og du vil kunne sammenligne tilbudene opp mot hverandre. Vær oppmerksom på at eventuelle store forskjeller i pris kan skyldes at enkelte tjenester er inkludert i det ene tilbudet, men ikke det andre. Derfor bør en kryssjekke hvert eneste punkt i tilbudet for å finne ut hvilket alternativ som er mest fornuftig. Om noe er uklart, eller hvis det er store variasjoner i tilbudene, kan det lønne seg å ta en telefon til firmaet for å få oppklart potensielle misforståelser.
Gjør smarte boligvalg