Det er mye man må planlegge når man skal bygge en generasjonsbolig. I denne artikkelen vil du finne 15 gode råd når du skal i gang med ditt prosjekt.
Det å bygge generasjonsbolig er et komplekst byggeprosjekt, som krever omfattende planlegging før selve byggingen begynner. Når flere mennesker skal dele samme bolig er det også flere behov som må oppfylles, som krever god planlegging. Begynn med å kartlegge minimumskravene for deres fremtidige bolig. Når man skal bygge for flere generasjoner kan det for eksempel være lurt å la boenheten der de eldre skal bo være på bakkenivå. Før man kontakter arkitekt er det lurt å ha en viss formening om hvilke rom man ønsker. Noen har også estetiske ønsker, som for eksempel kan avgjøre konstruksjonsmaterialene. Jo mer info dere kan gi arkitekten om deres ønsker, desto lettere blir det for han eller hun å finne løsninger alle er fornøyde med.
For å unngå skuffelser er det lurt å skaffe seg oversikt over budsjettet så tidlig som mulig. Gå i banken og finn ut hvor mye dere kan låne før dere kontakter arkitekt og entreprenør. I forbindelse med denne finansielle planleggingen er det også lurt å tenke gjennom hvordan eierskapet skal fungere når det er flere generasjoner involvert. Det kan være lurt å ta avgjørelser i fellesskap på hva som skal skje ved fremtidige dødsfall, og hvordan boforholdet skal påvirke fordeling av arv. Det kan lett oppstå konflikt hvis andre familiemedlemmer opplever boforholdet som en skjevfordeling av arven. Når dere har budsjettet klart er det viktig å huske på at man alltid bør holde tilbake ca. 15% til uforutsette utgifter underveis i byggingen. Det er mange faktorer verken du eller håndverker kan påvirke som kan gi økte utgifter, som for eksempel været.
Etter finansieringen er på plass kan man ansette en arkitekt. Når man skal bygge ny bolig, har man mulighet til få tegnet en bolig spesielt til seg, eller kjøpe et kataloghus fra en ferdighusprodusent. For noen kan et ferdighus være en god løsning som dekker de fleste behov. Ønsker man en bolig som dekker alle ønsker og behov vil man trolig måtte gjøre mange tilpasninger på kataloghuset, som kan gjøre det betydelig mer kostbart enn startprisen. Det kan derfor lønne seg å heller velge å bygge med arkitekt, hvis målet er å få et hjem som er spesialtilpasset akkurat din families liv og situasjon. Når du bygger bolig med arkitekt er det hans eller hennes oppgave å lytte til dine innspill, tanker og ønsker. Arkitekten er også ekspert på å finne smarte plasseffektive løsninger, som kan gjøre at man sparer penger og får utnyttet hver kvadratmeter av boligen ideelt. I prosessen med arkitekt er det svært verdifullt å vise inspirasjonsbilder for å få en felles forståelse av visjonen deres. Benytt gjerne magasiner eller bildetjenester som instagram og pinterest for å finne bilder som viser hvordan dere ønsker å ha det i deres fremtidige generasjonsbolig.
Når man har funnet arkitekt og har fastsatt hvor mye penger man har til rådighet, kan man sette i gang med prosjekteringen. Her skal dere i samarbeid med arkitekt ta alle avgjørelsene som former hvordan boligen vil bli. Dette gjelder for eksempel konstruksjonsmateriale, innvendige produkter, tekniske løsninger og romløsning. For å ta budsjettvennlige avgjørelser er det for det første lurt å samarbeide tett med arkitekt. Arkitekten har god kunnskap om tilfredsstillende løsninger i alle prisklasser. Det er også lurt å holde øye med tilbudskampanjer og salg for å finne gode priser på materialer og produkter. Noe som kan påvirke totalprisen mer enn man kanskje skulle tro er også valg av rett entreprenør for jobben, som vi skriver mer om litt senere.
Prosjektbeskrivelse, detaljprosjektering og tegninger som utarbeides i samarbeid med arkitekten legger grunnlaget for pristilbudene du mottar i anbudsprosessen. Jo mer detaljert disse dokumentene er, desto lettere vil det være for entreprenørene å gi et nøyaktig pristilbud. Det lønner seg derfor å vente til underlaget for prising er solid og gjennomtenkt før man begynner å kontakte entreprenører.
Det er anbefalt å hente inn tre tilbud i anbudsprosessen. Det vil sjeldent ha noe for seg å hente inn over tre, såfremt alle tilbudene kommer fra omtrent tilsvarende kvalifiserte firmaer. Når firmaene har omtrent tilsvarende kompetanse er det vanlig at pristilbudene ligger relativt nærme hverandre. Det å hente inn et pristilbud er også en relativt omfattende prosess, fordi det krever at entreprenøren kommer på befaring på tomten. Så lenge du kun benytter deg av godt kvalifiserte firmaer er det derfor unødvendig å bruke tid på å hente inn flere enn tre tilbud.
Det er lurt å benytte anbudsprosessen for å få et innblikk i hvordan de ulike firmaene forholder seg til deg som kunde. Her får du mest sannsynlig et godt innblikk i hvordan kommunikasjon og samarbeid fungerer. Det er viktig å velge et firma som har omfattende erfaring fra tilsvarende husprosjekter. Det er i den forbindelse hensiktsmessig å be entreprenørfirmaet om referanser fra tidligere prosjekter. Ved å snakke med tidligere kunder kan du få en bedre forståelse for hvordan firmaet arbeider enn ved å bare lese referanser på nett.
Hvis man tar utgangspunkt i at prosjektet organiseres som en hovedentreprise, vil arbeid fra alle nødvendige fagfolk være inkludert i tilbudet. I tillegg vil alt av byggematerialer være inkludert, men tilbudet omfatter som regel ikke overflatematerialer, møbler, fliser og parkett. I tillegg er alt teknisk arbeid som kreves for gjennomføring av prosjektet inkludert. Generalentreprise vil si at du skriver kontrakt med ett firma, som har overordnet ansvar for alle ulike fagfolk og firmaer som er involvert i byggeprosessen. Du ansetter altså arkitekt og eventuelle rådgivere selv, og prisen for disse kommer i tillegg.
Ved delt entreprise skriver du kontrakt med ulike firma for de ulike fagfeltene, og det er altså kun arbeidene og materialene knyttet til det aktuelle fagfeltet som er inkludert. Ved delt entreprise må du hente inn pristilbud på hvert fagområde separat, og det er du som må organisere de ulike håndverkerne i forhold til hverandre.
Som beskrevet i punktet over dekker vanligvis tilbudet alle arbeider og alle byggematerialer. Det er også visse materialer du vanligvis kjøper inn selv. Denne ordningen er lønnsom for deg som tiltakshaver av mange grunner. For det første har entreprenøren kompetanse som gjør korrekt oppmåling og beregninger mye lettere. Når det er entreprenørfirmaet som gjør innkjøpene er det også de som har ansvaret ved feilmåling, feilkjøp eller dersom det aktuelle produktet er utsolgt. Isåfall vet trolig entreprenøren om gode alternativer. han eller hun vet også hvilke materialer som går godt sammen og som er best å arbeide med. Dette gjør at du ved å lytte til entreprenørens råd lettere kan oppnå ønsket resultat.
Selv om entreprenør står for innkjøpene har du som regel mulighet til å påvirke avgjørelsen på mange typer produkter. Når det kommer til ting som tekniske løsninger og materialer som er utsatt for slitasje er det lurt å ikke la pris gå på bekostning av kvaliteten. Det å velge holdbare produkter vil ofte spare seg inn over tid og boligen holder høyere verdi lenger.
Når man skal bygge generasjonsbolig er det viktig med en tydelig og detaljert kontrakt. Den bør inneholde priser for ulike poster i prosessen, samt dato for oppstart og ferdigstilling. I tillegg må den inneholde en skriftlig formulering av hvordan uforutsette kostnader og forsinkelser skal håndteres, altså hvem som isåfall skal ta regningen.
På store prosjekter, som det å bygge generasjonsbolig, er det lurt å utarbeide en fremdriftsplan i tillegg til kontrakten. Man formulerer fremdriftsplanen i samarbeid med entreprenørfirmaet. En fremdriftsplan er en oversikt over milepæler i byggeprosessen og gjør at du som tiltakshaver kan holde oppsyn med fremgang i prosjektet selv uten erfaring fra byggebransjen.
Underveis i prosjektet er det anbefalt å holde tett kontakt med håndverkerfirmaet du har ansatt. Det lønner seg også å stikke innom tomten relativt jevnlig. Ved å være tilstede på byggeplassen kan du oppleve at din nye bolig tar form. Ta gjerne bilder underveis. Dette kan både komme godt med hvis det skulle oppstå misforståelser eller feil, og det kan også være fint å se tilbake på byggeprosessen i fremtiden. Når du er tilstede på byggeplassen kan du benytte fremdriftsplanen til å holde oppsyn med at arbeidet går som de skal.
Det kan virke fornuftig å belage seg på egeninnsats for å spare penger underveis i byggefasen. Husk imidlertid at mange av oppgavene som inngår i prosjektet krever omfattende kompetanse for at resultatet skal holde høy kvalitet. Det er derfor viktig å ikke påta seg mer egeninnsats enn det man har kompetanse og overskudd til. Oppgaver som rydding av byggeplassen og bortkjøring av avfall krever ingen kompetanse men kan likevel gjøre at du sparer en del penger.
Når byggefasen går mot slutten bør man gjennomføre en såkalt sluttbefaring. For å sikre at arbeidene er utført i henhold til alle gjeldende regler og forskrifter, leier du inn en uavhengig tredjepart som kontrollør. Denne sluttbefaringen utføres for eksempel av en takstmann. Han eller hun forsikrer seg at arbeidene holder den avtalte standarden og at det ikke eksisterer feil eller mangler. Skulle det bli oppdaget feil kan du holde tilbake siste del av utbetalingen frem til manglene er blitt korrigert.
Gjør smarte boligvalg