I denne artikkelen har vi samlet 20 gode råd til hvordan man kan forberede seg når man skal få bygget et funkisinspirert hus.
Før man starter prosjektet er det en fordel å rådføre seg med banken for å få full oversikt over økonomien sin. Dette kan være til stor hjelp når man skal sette budsjettrammene for prosjektet eller få velge finansieringsmetode. Skulle man trenge å ta opp et lån fra banken er det også en fordel å ha forklart prosjektplanene på forhånd.
Det er anbefalt at man finner en arkitekt som har utført lignende prosjekter tidligere. Det å bygge et funkishus har andre forutsetninger enn mer tradisjonelle boliger. Derfor er det viktig å finne en arkitekt som har tegnet funkishus tidligere. Be gjerne om å se arkitektens portefølje.
Det å hente inn og vurdere pristilbud tar ofte flere måneder. Dette kan man gjerne gjøre samtidig som man venter på svar på rammetillatelsen. Har man sendt inn denne søknaden til kommunen betyr det også at arkitekten har utarbeidet detaljerte beskrivelser av prosjektet. Dette gjør det mulig for entreprenørene å komme med presise tilbud.
Man må alltid skrive kontrakt med entreprenøren som skal utføre arbeidet. I denne skal det komme tydelig frem når prosjektet skal foregå og hvilke arbeider som skal utføres. På den måten har man loven på sin side hvis det skulle oppstå misforståelser eller uenighet. Sjekk Norsk Standard sine kontraktsmaler som man kan kjøpe på deres nettsider.
Det er lurt å ha jevnlig kontakt med entreprenøren gjennom hele prosjektet. Dette gjør at man utveksle tanker og meninger underveis, i tillegg til at det reduserer risikoen for at det oppstår misforståelser eller konflikt. Det vil også være lurt å opprette faste møtepunkter i kontrakten. På den måten kan byggherre bli oppdatert på fremdriften i prosjektet. Det kan lønne seg å planlegge disse møtene i forbindelse med milepæler i prosjektet.
For å gjøre det enklere å holde seg oppdatert på fremdriften i prosjektet kan det lønne seg å sette opp milepæler i kontrakten. Det vil si at man lager en oversikt over når ulike arbeider skal være ferdigstilt. Dette gjør det enklere for deg som byggherre å kontrollere at håndverkerne jobber effektivt, samtidig som det gir entreprenørene konkrete mål å strekke seg etter.
Før man går i gang med anbudsprosessen, er det viktig å bestemt seg for hvordan man ønsker å organisere byggingen. Her har man valget mellom hovedentreprise og delt entreprise. Hva man bør velge avhenger av hvor mye erfaring man har med å organisere og koordinere byggeprosjekter, og hvor mye tid man kan sette av til slikt arbeid.
Velger man en delt entreprise engasjerer man ulike entreprenører som har ansvaret for sitt fagområde. Dette krever mye tid og innsats fra byggherre ettersom man må skrive flere kontrakter og koordinere arbeidet mellom de ulike håndverkerne.
Hovedentreprise legger dette ansvaret over på en hovedentreprenør. Man skriver kun kontrakt med én bedrift, som vil stå ansvarlig for organisering og koordinering av alt arbeid. Hovedentreprenøren utfører gjerne deler av arbeidet selv, og henter inn de nødvendige underentreprenørene på de resterende fagområdene.
På et så omfattende prosjekt som å bygge funkishus velger de fleste byggherrer å organisere arbeidet som en hovedentreprise.
Det er anbefalt å være godt forberedt før man møter arkitekten. Å ha klare meninger om hvordan boligen skal se ut vil gjøre jobben enklere for arkitekten å utforme den boligen byggherre ønsker seg. Ta gjerne med inspirasjon i form av bilder du kan vise til arkitekten. Man kan også nevne eventuelle ønsker knyttet til tekniske løsninger og materialer.
Dersom man har behov for inspirasjon, kan man blant annet velge å besøke en boligmesse. Det er også mulighet for å bruke bildetjenester som Pinterest og Instagram.
Når man har forhørt seg med banken og fått finansiell rådgiving, er det lurt å sette opp et realistisk budsjett for prosjektet. Dette budsjettet bør inneholde:
Det er anbefalt at man lar entreprenøren stå ansvarlig for innkjøpet av materiale som kreves til selve byggingen. Entreprenøren har ofte utbredt kunnskap om hva slags materiale som er nødvendig, hvilket mål man må ha og mengden som behøves. De kjenner også til kvaliteten på ulike produkter. Ettersom entreprenører ofte benytter faste leverandører, har de gjerne tilgang på reduserte priser.
Når man mottar pristilbud fra ulike entreprenører, er det viktig å sammenligne epler og epler. Noen entreprenører inkluderer alle kostnader i prosjektet, mens andre utelater elementer som graving, støping, prosjektering og enkelte materialer som kjøkken, fliser eller parkett. Vær nøye med gjennomlesningen her.
Man bør også være klar over hva som bør inngå i tilbudet fra arkitekten. Her vil man gjerne starte med et skisseprosjekt, før man tegner søknadstegningene som skal til kommunen, og søker kommunen om en rammetillatelse. Deretter er arkitekten gjerne ansvarlig for å organisere videre prosess med kommunen i tilfellet eventuelle bemerkningen eller behov for endringer, og ved innsending av søknad om igangsettelse. Noen arkitekter følger også opp selve byggeprosessen, men dette er normalt ikke inkludert i det første tilbudet man mottar.
Noen byggherrer vurdere å utføre deler av arbeidet selv. Dette kan være en måte å redusere utgiftene til håndverkere. Men dersom man påtar seg arbeid man ikke har kompetanse eller tid til å utføre riktig, kan det resultere i forsinkelser eller feil på arbeidet. Derfor er det viktig å ha realistiske forventninger til hva man skal gjøre selv, og avtale dette tydelig med entreprenøren.
Noen materialer vil entreprenør stå ansvarlig for å velge ut. Andre har byggherre ofte selv ansvar for å velge. Dette er også en mulighet til å påvirke sluttsummen på prosjektet. Ved å sammenligne produkter fra flere steder kan man finne den byggevarekjeden som tilbyr den beste prisen på ønsket produkt. I tillegg til prisen bør man se på garantien, erstatningskravet og leveranse.
Det å bygge et nytt hus tar som regel i overkant av et år. Det er derfor viktig å ha et sted å bo i mellomtiden. Det er anbefalt å finne en bolig i nærheten av der man bygger. På den måten er det enkelt å besøke byggeplassen jevnlig, noe som er anbefalt i alle byggeprosjekter.
Det kan lønne seg å informere arbeidsgiver før man går i gang med prosjektet. Å bygge hus er et tidkrevende prosjekt, og det kan derfor være en fordel at arbeidsgiver kjenner til situasjonen. Under byggeprosjektet er det viktig at man besøker byggeplassen jevnlig og har jevnlig kommunikasjon med entreprenøren. Dersom møtene med entreprenør finner sted i arbeidstiden, er det en fordel at arbeidsgiver kjenner til prosjektet på forhånd.
Det er viktig å velge kvalitetssikrede produkter, både når det gjelder den utvendige og innvendige delen av huset. Kvalitetsprodukter kan ofte være noe dyrere, men vil ofte være lønnsomme investeringer i lengden.
Velge man produkter av lav kvalitet til det tekniske arbeidet, kan entreprenøren nekte å gi garanti på arbeidet. Det kan også avstå fra å utføre arbeidet i sin helhet. Skal man stå for innkjøpet selv, er det viktig å diskutere med entreprenøren på forhånd slik at man velger ut produkter entreprenøren er villig til å jobbe med.
For å gjøre jobben enklere for både entreprenør og arkitekt bør man ha en klar idé for den innvendige og utvendige utformingen av boligen. Jo mer detaljert man er, desto lettere er det for arkitekten å utføre en detaljert prosjektering. Det gjør det også enklere for entreprenørene å gi et presist tilbud.
Når entreprenøren melder ifra at alt arbeidet er utført, er det viktig å få en ekstern fagpreson til å gå sluttbefaring. Denne fagpersonen vil undersøke at alt arbeid er forskriftsmessig utført, og påpeke eventuelle feil eller mangler. Man holder som regel igjen 10% av kontraktsbeløpet til fagperosnen har godkjent arbeidet og eventuelle feil har blitt utbedret av entreprenør.
Når arbeidet har blitt godkjent, er det viktig å få tilsendt ferdigdokumentasjon fra entreprenøren. I disse dokumentene skal det stå hvilke arbeider som har blitt utført, hvilke materialer som har blitt brukt og når prosjektet fant sted. Denne informasjonen kan være nødvendig i forbindelse med forsikringssaker eller salg av boligen.
Gjør smarte boligvalg